Artiklar - Whisky - 11. februari 2022

55-årig Yamazaki - världens dyraste japanska whisky till salu hos RareWine

En 55-årig Yamazaki single malt japansk whisky med ett försäljningspris på 570 000 euro ex. Moms är ett litet stycke historia som nu har hamnat i förvar hos RareWine.

Visserligen krävs det en speciell flaska för att vi på RareWine ska få svettiga händer när vi dagligen hanterar världens dyraste viner. En sådan flaska är 55-årig Yamazaki med ett detaljhandelspris på 570 000 euro ex. MOMS.

Den ser egentligen inte ut att vara så mycket när den står där på varumottagningsbordet, den lilla flaskan med den orangefärgade glansen som innehåller 700 ml japansk whiskyhistoria. Låt dig dock inte luras av dess blygsamma och eleganta yttre. Det finns en aura av vördnad som omger de gyllene dropparna i den lilla flaskan. Här har vi att göra med en av de mest unika saker man kan tänka sig.

yamazaki55_floor_1400x1050.jpg

Berörd av Shinjiro Toriis händer

Det här är inte bara ännu en flaska i mängden. Detta är en av endast 100 flaskor av världens äldsta utgåva hittills från det ikoniska Suntory-destilleriet i Yamazaki - den japanska whiskyproduktionens födelseplats.

Just denna whisky är "berörd av Shinjiro Toriis händer" som producenten Suntory beskriver det på sin webbplats. Shinjiro Torii är den grundande fadern till whiskyproduktionen i den uppstigande solens land och naturligtvis den första generationen Master Blender på Yamazaki, det första japanska whiskydestilleriet någonsin - och utan tvekan det mest exklusiva. 

Den lilla, blygsamma flaskan som innehåller 55 år av Yamazaki japansk single malt whisky är inte bara den äldsta Yamazaki whisky som någonsin släppts. Det är också den dyraste japanska whiskyn någonsin. Den innehar rekordet för den dyraste enskilda flaska som vi på RareWine Group någonsin har haft till salu. Yamazaki 55 Year Old har en prislapp på 570 000 euro exklusive moms.  

yamazaki55_caseInside_1400x1050.jpg

Rekorden står på rad för japanska Suntory när man talar om deras berömda Yamazaki whisky

För det första finns de sällan på den öppna marknaden, inte ens på de mest omfattande och exklusiva auktionshusen. När de äntligen finns slår de rekord efter rekord.

År 2005 släpptes en 50-årig Yamazaki för första gången. Då släpptes endast 50 flaskor. Ytterligare en 50-årig Yamazaki såg dagens ljus 2007 med ytterligare 50 flaskor. Slutligen släpptes 150 flaskor 2011. Alla tre utgåvorna lanserades ursprungligen till ett pris av "endast" 10 000 euro.

Sedan dess har de tre utgåvorna slagit det ena rekordet efter det andra på auktionshus över hela världen. Det verkar nästan inte finnas något tak för vad de bästa whiskyn kan kosta.

Det tidigare rekordet sattes 2019 när Yamazaki 50 Years från 2005 såldes för 375 000 euro på auktionshuset Ravenel i Taipei. Priset skulle säkert vara mycket högre idag.

Rekordet då höll bara fram till lanseringen av 55-åriga Yamazaki, som kom ut på marknaden 2020 och handlades på Bonhams auktionshus i Hongkong i augusti samma år. Priset var 695 000 euro och satte rekord som den dyraste japanska whiskyn någonsin.

yamazaki55_bottle_1920x1197.jpg

Vem köper en flaska whisky för 570 000 euro?

Miran Buric, spritchef på RareWine Group, är mannen som tog flaskan till lagret i Danmark. Han vågar inte gissa hur många år det kommer att dröja innan vi får se en liknande utgåva.

"Det är rena spekulationer. Det råder en stor och nästan mytisk hemlighet kring utgivningen av de sparsamma kvantiteterna av de bästa Yamazaki-whiskierna. Det enda vi vet med säkerhet är att det vanligtvis går många år. Så det kan dröja ytterligare 5 eller 10 år innan vi får se en liknande utgivning av 55-åriga Yamazaki igen - och som det brukar vara är den första utgivningen den mest eftertraktade", tillägger Miran Buric. Han konstaterar att den kanske inte har slagit sitt senaste rekord.

Detta är långt ifrån första gången som Miran Buric och RareWine Group har skapat internationella rubriker när det gäller handel med världens dyraste flaskor. År 2021 var Miran Buric också den första som samlade in alla sex flaskor av den mytomspunna Red Collection på europeisk mark. Faktum är att han 2021 samlade in Red Collection, som produceras av det skotska kultdestilleriet Macallan, två gånger. Priset var då 530 000 euro för Red Collection, som i dag värderas mycket högre.

Under 2018 nämndes RareWine Group också i internationella rubriker för att ha samlat den ikoniska Macallan Lalique 6 Pillars-samlingen som vid den tiden kunde köpas för "bara" 440 000 euro och som idag representerar ett mycket högre marknadsvärde.

Om du undrar vem som potentiellt skulle kunna vara slutkund för dessa extraordinära flaskor bör vi enligt Miran Buric titta på internationella samlare och investerare: "Om du redan har de tre utgåvorna av Yamazaki 50 år i din samling, spelar det nästan ingen roll vad Yamazaki 55 år kan kosta, eftersom värdet av hela samlingen är nästan ovärderligt - och denna flaska är utan tvekan kronjuvelen i samlingen", avslutar Miran Buric.

yamazaki55_topLaceCloseup_1920x1583.jpg

Whisky ger 478 % avkastning - Är whisky en bra investering?

På RareWine Invest ser vi ett växande intresse för whiskyinvesteringar, och det är de bästa skotska och japanska whiskyn som väcker mest uppmärksamhet. Och det med goda skäl. Enligt Frank Knights 'The Wealth Report 2021' har whisky som alternativ stigit i pris med 478 % under de senaste tio åren. Som jämförelse konstaterar rapporten att designerklockor har ökat med 89 % under samma period.

"Det är kristallklart att med en genomsnittlig årlig avkastning på mer än 19 % under 10 år har whisky blivit en av våra mer eftertraktade investeringskategorier. Vad man dock måste vara medveten om är att whisky vanligtvis är betydligt mer riskfyllt än vin. Slutligen kommer de bästa flaskorna whisky också att utgöra en betydande del av en portfölj, så det är långt ifrån alla som vi rekommenderar whiskyinvesteringar till", nämner Rune Spliid, kommersiell direktör på RareWine Invest.

På RareWine Invest tillhör whisky kategorin "Rest-of-the-world", som 2021 gav en avkastning på drygt 12 %.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt