Investeringstips - Whisky - 7. oktober 2021

Endast 3 000 flaskor släpptes: 1988 Bowmore 31YO Timeless nu tillgänglig

Vi har fått tag på en liten mängd Bowmore 31YO Timeless, som annars bara fanns tillgänglig i travel retail. Gyllene, attraktiva droppar för samlare och whiskyälskare.

Ett samlarobjekt

I mars i år hade vi nöjet att erbjuda Bowmore 30 YO 1988 för investering till stort intresse från whiskyintresserade investerare. Nu har vi lyckats säkra en liten del av Bowmores 31 YO 1988 Timeless Series, som annars endast finns exklusivt tillgänglig i travel retail - det vill säga de flygplatser runt om i världen som kan bära en flaska av denna kaliber. Den är extremt begränsad, tilltalar både samlare och whiskyälskare, och är tillgänglig för investering här så länge lagret räcker.  

OBS: Bowmore 31 YO 1988 Timeless säljs enligt principen "först till kvarn".

242 års whiskyhistoria - förmedlad i en enda flaska

Om du är ens lite intresserad av whiskyvärlden är Bowmore knappast ett nytt namn. Bowmore är ett av åtta ikoniska destillerier från den skotska ön Islay, som med rätta kan betraktas som ett av världens främsta centra för single malt whisky. Bland öns tungviktare, som Port Ellen, Laphroaig, Ardbeg och Lagavulin, är Bowmore det äldsta, eftersom det har funnits på ön i mer än 240 år.  

Den långa historien och den stolta traditionen uppmärksammades i mars i år med lanseringen av Bowmore Timeless Series - en serie som består av en 27 YO-utgåva och den exklusiva 31 YO, varav den sistnämnda har varit ännu svårare att få tag på på grund av den extremt snäva försäljningskanalen, travel retail, som tidigare nämnts. Men nu har du alltså en möjlighet.  

En resa på 31 år

Medan den första Die Hard-filmen hade premiär, Michael Jackson släppte "Man in the Mirror" och Sovjetunionen drog sig ur Afghanistan, var Bowmore på Islay upptagen med att tappa upp nya fat.  

Efter Bowmores olika behandlingar lades spriten i bourbonfat, där den sedan fick mogna tålmodigt under perfekta förhållanden. När whiskyn nådde sin optimala mognad efter 29 år hälldes den försiktigt över i Matusalem Sherryfaten*, där den rundades av i två år för att få den slutliga "finishen". En resa på 31 år vars nästa steg kan vara din portfölj.    

*Butts är namnet på den typ av fat som oftast används för sherry - det vanligaste måttet är 500 liter. 

10 år med en genomsnittlig årlig avkastning på mer än 19 %.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men det är verkligheten när det gäller sällsynt whisky. Enligt Frank Knights senaste utgåva av The Wealth Report* har priset på sällsynt och exklusiv whisky stigit med 478 % under de senaste tio åren, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på mer än 19 %.    

Med dessa prisökningar överträffar whiskykategorin alla andra alternativa investeringar i kategorin samlarobjekt (inklusive klockor, väskor och vin) med råge, vilket gör den till en extremt attraktiv tillgångsklass.   

De whiskyer som historiskt sett har fått mest uppmärksamhet, och därmed störst prisökningar, tenderar att vara de äldsta och finaste single malt-whiskierna i fatstyrka, som också finns tillgängliga i extremt begränsade mängder vid lanseringen, eller senare i utbudet - egenskaper som återfinns i Bowmore 31 YO 1988 Timeless Series.   

OBS: Det finns för närvarande bara ett erbjudande på wine-searcher.com för Bowmore 31 YO 1988 Timeless Series.    

*Frank Knight The Wealth Report 2020

1988 Bowmore 31YO Timeless 1988 Bowmore 31YO Timeless

Endast dammiga gamla män dricker whisky...

...eller åtminstone är det den föreställningen. I dag är det långt ifrån fallet. En undersökning från analysjätten YouGov från slutet av 2019 visar att uppskattningen av skotsk whisky sker allt tidigare.  

Studien, som är baserad på Storbritannien, drar slutsatsen att mer än 84 % av befolkningen börjar uppskatta de gyllene dropparna före 31 års ålder. Om vi befinner oss i södra delen av landet, särskilt i fashionabla London, svarar majoriteten att det är närmare 20 år.  

Trenden är knappast en tillfällighet. I takt med att den traditionella kundbasen åldras har whiskyindustrin insett behovet av att attrahera nya anhängare, vilket man har försökt göra genom att effektivisera varumärket och skapa mer moderna bilder. 

  I en artikel från The Drinks Business beskrivs hur denna omvandling är på god väg. Maria Ropero-Ortiz, senior brand manager för Glenfiddich (världens mest sålda skotska single malt-whisky), hävdar att "konsumenternas uppfattning om single malt-whisky har förändrats under de senaste åren i takt med att fler människor har kommit in i kategorin. (...) Single malt-nykomlingar idag tenderar att vara yngre, mellan 25 och 35 år gamla, ett tecken på att den yngre befolkningsgruppen blir mer attraherad (...)."    

Detta tyder på att initiativen bär frukt och att nya whiskyälskare strömmar till marknaden. När den breda efterfrågan ökar tenderar efterfrågan på specifika kategorier också att öka eftersom konsumenterna tenderar att gå uppåt. I det här fallet handlar det om de bästa och finaste whiskyn.  

Rarewine Invests åsikt

Nu har du möjlighet att gå in eller utöka din investering i whiskykategorin. Bowmore 31 YO 1988 Timeless Series är ett verkligt samlarobjekt som med sin extremt snäva distribution begränsad till resebutiker talar direkt till hjärtat hos världens whiskysamlare.  

Lägg därtill de klassiska egenskaperna hos en solid whiskyinvestering: ett starkt varumärke, en extremt begränsad utgåva (endast 3 000 flaskor), fatstyrka och en hög ålder på över 30 år.    

Whiskykategorin har tydligt överträffat de andra alternativa tillgångarna i kategorin samlarobjekt och med branschens fokus på omvandling och rekrytering av nya anhängare är utsikterna intressanta. Det går faktiskt inte att påskynda processen att producera ny whisky med fatstyrka av single malt, och när efterfrågan ökar i takt med att nya whiskyälskare kommer till, kommer balansen mellan utbud och efterfrågan att bli ännu mer skev.    

Vi har hittat ett litet parti av Timeless Series i 31 YO-utgåvan, som nu erbjuds för investering. Flaskan levereras i en vacker låda som tilltalar både samlare och whiskyälskare. 

Investera i 1988 Bowmore 31YO Timeless

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställa vinerna direkt via formuläret.

ÅRGÅNGWhiskyVOLYMFÖRPACKNINGANTALPRIS/FL.*
1988Bowmore 31YO700OWC120€ 3.650
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt