Investeringstips - Whisky - 7. september 2021

Whisky Investering: Investera i 28 YO Laphroaig 2018 Release till ett lägre pris än det ursprungliga Release priset

Stor potential, bra pris och stora muskler i maskinrummet. Det är därför Laphroiag spelar i högsta ligan.

Laphroaig i begränsad upplaga till det billigaste priset på marknaden

Skotsk whisky till det billigaste priset på marknaden är nu tillgänglig för investering. Detta är till och med en serie i begränsad upplaga som omnämns som en av Laphroaigs bästa. 

Wine-searcher.com avslöjar att ett genomsnittligt pris för denna 2018 års utgåva av Laphroaig med 28 år på flaska såldes för ett genomsnittligt pris på 462 euro i november 2018. I dag är siffran 561 euro. 

Ditt pris just nu är 425 euro.  

Skotsk whisky med 200 års erfarenhet

År 1815 arrenderade bröderna Donald och Alexander Johnston 1 000 hektar mark på den skotska ön Islay för att föda upp boskap. När de fick ett överskott på korn för att mata boskapen började de producera whisky.  

Det visade sig vara ett mycket bra beslut. 

Området som blev källan till brödernas whiskyrikedom kallas Laphroiag, och i dag dras världens whiskyälskare till den karga skotska ön för att få en autentisk glimt av ett historiskt mälteri. 200 år efter brödernas beslut att gå från boskap till whisky har varumärket etablerat sig som ett av världens mest eftertraktade. 

En liten vit lögn erövrade USA

Ian Hunter tog över ägandet av destilleriet från sin farbror - en ättling till Johnston. Det var han som verkligen spred Laphroaig runt om i världen som konfetti. Skandinavien, Latinamerika, Europa och Kanada introducerades alla till den skotska gyllene drycken tack vare Hunters marknadsföringsmagi.  

Ian övertygade till och med den amerikanska tullen om att Laphroaigs hade medicinska egenskaper. Detta resulterade i grönt ljus för laglig export till USA.   

Familjeföretaget i mäktiga händer

Bröderna Johnston planterade det framgångsrika fröet som skulle växa till den Peated Single Malt Whisky som i dag betecknas som en av världens mest välsmakande. I generationer har produktionen gått i arv till familjemedlemmar med ett öga för detaljer i produktionen och ett skarpt öga för marknadsföring. 

Idag ägs Laphroiag av Suntory, som också står bakom Macallan, Hibiki, Bowmore, Yamazaki och många fler. Suntory är utan tvekan en av världens största spritproducenter. 

Det betyder att det finns en hel del maskineri bakom varumärket och distributionen av Laphroiag.

28 YO Laphroaig 2018 - limited edition release 28 YO Laphroaig 2018 - limited edition release

Ökad efterfrågan på whisky reglerar priset

Whisky är en passionerad tillgång och intresset samt efterfrågan ökar särskilt för de äldsta och bästa whiskyflaskorna. Detta innebär att utbudet minskar eftersom produktionen inte kan ökas över en natt. 

För att motverka denna trend har vi sett prisökningar på whisky, vilket gör den till den starkaste alternativa tillgångsklassen.

Skotsk potential i jättarnas fästning

Laphroaig har sedan länge etablerat sig som en av världens bästa whiskyproducenter. Det finns dock oförutsägbara saker som kan påverka en annars lovande tillväxtbana, och det såg vi med de strafftullar som infördes på skotsk whiskyimport till USA på grund av handelskriget mellan den amerikanska Trump-administrationen och EU. Detta innebar att whiskyexporten till USA minskade med 32 procent under 2020.  

Lyckligtvis har ett presidentbyte inneburit att strafftullen har upphävts, så världens största whiskymarknad kan nu återigen importera kvalitetswhisky från Skottland och Laphroaig i synnerhet. 

USA är en stor köpare av whisky, men i själva verket kan det också vara värt att titta på den kinesiska efterfrågan. År 2020 rankades Kina bland de tio största exportmarknaderna i världen för skotsk whisky med en imponerande ökning på 20 %. 

 Exporten av skotsk kvalitetswhisky har ökat från 10 miljoner euro till 100 miljoner euro. 10 miljoner GBP i början av 2000-talet till 100 miljoner GBP i dag. Även om siffrorna snabbt drunknar i den enorma kinesiska marknaden för spritdrycker, visar de ändå på en sublim potential för whisky.

Hur whiskyportföljer presterar

Många av investerarna på RareWine Invest väljer att ha whisky representerat i sina portföljer. När vi tittar på hur Islay-whisky presterar i portföljer hos oss ser vi en genomsnittlig ökning på 18,5 % sedan april 2020.   

Enligt den årliga "The Wealth Report" för 2021 från fastighetsbolaget och konsultföretaget Frank Knight har kategorin "Rare Whisky" ökat med 478 % på bara 10 år. Detta motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 19 %. 

Dessutom presenterar Liv-ex också att handeln med whisky under 2020 har mer än fördubblats jämfört med 2019. Detta med en motsvarande ökning av antalet köpare, som har nått en all-time high under året hittills.

Rarewine Invests yttrande

Det är inte alls varje dag som investeringsargument snubblar över varandra. Men det gör de faktiskt här. Ett är att kvalitetswhisky är efterfrågad runt om i världen - ett annat är att priset på denna 28 YO 2018 Laphroaig just nu är skandalöst bra. 

Procenttalen och de gynnsamma prisökningarna talar för sig själva och visar oss att whisky som investeringsobjekt har en gigantisk potential. 

Här kan du lägga vantarna på en whisky från ett historiskt destilleri. Och det är ingen hemlighet att vi har höga förväntningar på Laphroaig, som med denna 28 YO 2018-utgåva befinner sig i ett attraktivt optimum mellan en mycket attraktiv prissättning, jämfört med andra skotska whiskys i detta kultsegment, och ett starkt, historiskt varumärke med en stark tradition av sublim, skotsk single malt whisky.

Investera nu och dra nytta av det särskilt attraktiva priset. 

Med andra ord tar handeln verkligen fart och det är knappast ett skämt att whisky kallas flytande solsken. Whisky visar muskler som investeringskategori.      

Investera i 28 YO Laphroaig 2018

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGWHISKYVOLYMFÖRPACKNINGPRIS/FLASKA*
201828 YO Laphroaig700OC6/GB1€ 425
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 400 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt