Marknadsanalyser - Whisky - 11. juni 2021

Whisky för miljoner: Macallan Red Collection är för första gången samlad i Europa

Inte bara en utan två kompletta samlingar av världens mest eftertraktade whisky har nu tagit sig till Europa, närmare bestämt till RareWine i Danmark.

478 %. Så mycket har "Sällsynt Whisky" ökat som investeringskategori under de senaste tio åren, konstaterar Frank Knight i den årliga "The Wealth Report" för 2021 - i kontrast till detta hamnar investeringar i färgade diamanter på 39 % under samma period. Det går med andra ord inte att förneka att alternativa passionsdrivna investeringstyper vinner mark som aldrig förr, men whisky sticker särskilt ut.

Sensation: The Red Collection är för första gången samlad i Europa

"Passionsdriven" är också ett nyckelord när man talar om den nästan ouppnåeliga The Red Collection från det ikoniska destilleriet The Macallan. The Red Collection, som består av 6 flaskor, har mognat i generationer under passionerade whiskyskapares vaksamma ögon och i dag står den som en av de svåraste samlingarna att förvärva.

Var och en av de sex flaskorna släpps individuellt och med många år sinsemellan. Därför uppskattas det att högst 50 uppsättningar kan samlas in i världen. Varje flaska i samlingen är extremt sällsynt och nästan omöjlig att förvärva på egen hand. Detta gör hela samlingen till en oöverträffad raritet och något som whiskykonnässörer överallt kommer att ge sin högra arm för att få uppleva.

The Macallan - The Red Collection The Macallan - The Red Collection

Två kompletta samlingar på RareWine

Trots det nästan omöjliga uppdraget har Miran Buric, chef för spritdrycker på RareWine Group, lyckats samla alla sex flaskor i The Red Collection - så vitt han vet för första gången någonsin på europeisk mark. Som om detta inte vore sensationellt nog i sig har Miran Buric just fått den sista flaskan, vilket innebär att han har fullbordat uppsättning nummer två!

"Det är svårt att tro att hela samlingen för första gången någonsin har samlats i Europa, och till och med i två kompletta samlingar. Att den ska finnas på dansk mark är förvisso en sensation, men också resultatet av ett långsiktigt och kraftfullt arbete från vår handelsavdelning. Även här på RareWine Invest är det lite av en dröm som går i uppfyllelse", säger Rune Spliid, kommersiell direktör på RareWine Invest.

Vad är Macallan Red Collection?

Kärnan i The Red Collection är Macallan 40-Year-Old, Macallan 50-Year-Old och Macallan 60-Year-Old, som är de äldsta uttrycken som The Macallan någonsin har erbjudit. De får sällskap i denna samling av tre speciella gästutgåvor - nämligen Macallan 71-Year-Old, Macallan 74-Year-Old och Macallan 78-Year-Old, som är tre otroligt sällsynta single malt-whiskies och bland världens äldsta skotska whiskies. Macallan 74-Year-Old och 78-Year-Old är de äldsta avtappningar som någonsin släppts i The Macallans nästan 200-åriga historia.

De sex flaskorna går samman under namnet The Red Collection, och det är inte helt slumpmässigt. Den röda tråden börjar med grundaren Alexander Reid vars efternamn på skotska översätts till "den röda".

År 1903 ägs destilleriet av Roderick Kemp, och han valde att skicka ut The Macallan Choice Old Range på marknaden förpackad i lådor med röda etiketter, så de skilde sig från de andra utgåvorna som var förpackade med svarta etiketter.

Nästan åtta decennier senare, 1980, med Allan Shiach i spetsen, släpps de då äldsta tappningarna ut på marknaden med ett rött band. Det röda bandet på Macallan 1938, 1940 och 1950 markerade deras höga ålder och värde.

“Created from some of the world’s oldest and rarest casks it is an incredible privilege to have crafted The Red Collection, the pinnacle of The Macallan’s portfolio,”

Citat av Kirsteen Campbell, mästare i whiskytillverkning på Macallan sedan 2019.

Var och en av de sex flaskorna i The Red Collection ligger i en speciell presentationslåda som är tillverkad av samma hållbara europeiska ek som används för att tillverka The Macallan-faten. Dessutom är lådan vadderad med hållbart rött läder från Bridge of Weir Leather, som levererar exklusiv bilklädsel till ledande märken runt om i världen.

The Macallan 71 Years - The Red Collection The Macallan 71 Years är bara en av de mycket eftertraktade flaskorna i samlingen.

Båda de röda samlingarna är redan sålda

Det ökande intresset för passionsdrivna investeringar i både vin och sprit har också lett till en enorm efterfrågan på de mest attraktiva produkterna här på RareWine Invest, inklusive The Macallan Red Collection. De unika samlingarna är nu inte bara kompletta, utan det har även redan hittats köpare för båda samlingarna. I båda fallen har europeiska investerare varit tvungna att betala ett pris på drygt 530 000 euro vardera för att addera detta unika mästerverk till sin samling.

Även om affärerna är bland de mer spektakulära är det inte första gången som vi på RareWine har sålt en whiskysamling i den här prisklassen. Redan 2018 hade vi nöjet att handla en annan av världens mest legendariska whiskysamlingar, The Macallan Lalique 6 Pillars collection, som då handlades för 440 000 euro och som idag värderas till nästan 530 000 euro.

En speciell låda med rött läderfoder ingår med varje flaska i kollektionen. En speciell låda med rött läderfoder ingår med varje flaska i kollektionen.

Växande efterfrågan och dubbelt så många nya investerare

Enligt Rune Spliid beror det växande intresset delvis på osäkerheten på aktiemarknaden, vilket Covid-19 har bidragit till. "Som ett resultat av detta söker sig investerare i alla åldrar till mer stabila tillgångar - däribland vin och sprit", säger Rune Spliid och tillägger:

"Dessutom har de många restriktionerna också haft en positiv inverkan på många människors privatekonomi. Om man jämför det med att flera banker har infört negativa inlåningsräntor skapar det ett incitament att placera sina pengar i alternativa investeringar med låg risk."

Här på RareWine Invest har vi sett en fördubbling av antalet investerare från alla delar av världen under det senaste året.

Macallan är världens dyraste whisky

Det är långt ifrån första gången som The Macallan har skapat rubriker, eftersom destilleriet i det skotska Lake District också är upphovsmannen till världens dyraste whisky som säljs på den öppna marknaden. År 2019 handlades The Macallan 1926 som världens dyraste whisky när auktionshuset Sotheby's sålde ett prov av den unika flaskan för knappt 1,7 miljoner euro.

För din kännedom: The Macallan 1926, som kallas whiskyns heliga graal, kostade 2001 "ynka" 18 900 euro - en ökning med över 9 000 % på knappt 20 år.

Om du funderar på att investera i whisky eller vin kan du fylla i formuläret nedan så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt