Investeringstips - Whisky - 19. maj 2021

Whisky: Rare Port Ellen finns till ett attraktivt pris

+17 %. Så mycket har priset på Port Ellens 17:e utgåva ökat sedan september. Nu har du en sällsynt möjlighet att investera i just den här utgåvan.

Sällsynt whisky är dyrbar och eftertraktad och är den samlingsvara som har varit den bästa investeringen under de senaste tio åren - och kanske den mest lönsamma tillgången överlag? Av samma anledning är det långt mellan de attraktiva casen när det gäller att investera i de rätta flaskorna till ett attraktivt pris. Men nu har du möjlighet att investera i Port Ellen 1979 37 YO 17th release till ett av de absolut mest attraktiva priserna i världen.

Port Ellen: Islays ikoniska destilleri

På sydkusten av den skotska ön Islay ligger ett av världens mest ikoniska whiskydestillerier, som har en nästan mytisk kultstatus i whiskykretsar. Destilleriet stängdes 1983 på grund av låg efterfrågan på single malt whisky vid den tiden. Ödet ville annorlunda och 14 år senare, 1997, förvärvade Diageo, världens största spritproducent, resterna av det gamla Port Ellen.

Diageos plan verkar ha varit ganska enkel: att säkra äganderätten till resterna av den ursprungliga Port Ellen-whiskyn från destilleriets lager och att åter öppna destilleriet så att det återigen kan presentera whisky under kultnamnet Port Ellen.

Den första delen av planen förverkligades när Diageo 2001 presenterade den första whiskyn från Port Ellen sedan 1980-talet under namnet Port Ellen Special Release - en whisky som endast släpptes på 6 000 flaskor.

När det gäller återöppning presenterade Diageo 2017 en plan för att återöppna både Port Ellen och ett annat ikoniskt destilleri, Brora, för att ge whiskyälskare möjlighet att njuta av whisky från dessa destillerier i framtiden - en plan som kostar över 40 miljoner euro och som ska vara klar i år. Men även om Diageo med stor sannolikhet kommer att lyckas med att återuppliva Port Ellen, kommer det naturligtvis att ta många år innan de återigen kan presentera Port Ellen med ålder - och även då kommer whiskyälskare och samlare att kunna skilja mellan den nya och den ursprungliga Port Ellen. Och detta är originalet.

Port Ellen 37 YO 1979 17 Special Release Port Ellen 37 YO 1979 17 Special Release

Port Ellen Special Release - En serie extremt sällsynta whiskysorter

När Diageo släppte 6 000 flaskor Port Ellen 1st special release 2001 var det det första steget i en 17-årig resa där man en gång om året släppte en ny release från de små kvantiteterna av den ursprungliga Port Ellen-whiskyn. Varje gång ett år äldre och successivt färre flaskor i takt med att faten töms. År 2017 släpptes Port Ellen 1979 37 YO 17th release som den sista upplagan i serien Special Release med endast 2 988 numrerade flaskor tillgängliga.

Serien ersattes 2019 av en serie kallad "The Untold Stories", som fortsätter på samma spår - nu ännu mer begränsad med endast 1 380 flaskor av den senaste utgåvan och till ett pris som är mer än dubbelt så dyrt som den 17:e utgåvan. De extremt sparsamma kvantiteterna som släpps tyder också på att de ursprungliga Port Ellen-faten på allvar håller på att ta slut.

Stark avkastning på Port Ellen 1979 17th Release

Investeringar i vin är i allmänhet en tillgång med mycket låg risk, och whisky kan i detta sammanhang användas som ett element för att öka ytterligare. I den här kategorin sker stora prisökningar, samtidigt som risken också ökar något - precis som aktieinvesteraren känner till från aktiemarknaden.

Intresset för de sällsynta gyllene dropparna ökar och har gjort det i flera år, och även om antalet tillgängliga flaskor har minskat på världsmarknaden sedan lanseringen 2017, har priset stigit stadigt och faktiskt med 17 % sedan september 2020.

Port Ellen 36 YO 1979 16 Special Release

Investera i Port Ellen 1979 17th release till attraktivt pris

Trots de pågående prisökningarna har du nu möjlighet att förvärva flaskor av kultdestilleriet Port Ellen till ett mycket attraktivt pris, som är bland de lägsta i världen, och därmed få den bästa möjliga utgångspunkten för din investering.

Enligt wine-searcher.com är det lägsta priset för Port Ellen 1979 17th release för närvarande strax under 3 000 euro, och om du tittar på nätet är priset lätt något högre, om återförsäljaren faktiskt har den och kan sälja den. Just nu kan du investera för bara 2 400 euro per flaska och säkra mer än en flaska - något som närmar sig det sensationella när det gäller whisky av den här kalibern.

Whisky: Världens starkaste tillgång?

Whisky är i hög grad en passionerad tillgång, men även om den "gamla skolan" av whiskykonnässörer fortfarande finns kvar bland världens köpare, så kommer nya till, och kategorin har fått en rejäl renässans under de senaste 10-20 åren. Detta har inneburit ett ökat intresse och en ökad efterfrågan på de raffinerade dropparna, och även om det är de äldsta och bästa whiskys som är mest eftertraktade, har utbudet av dessa pärlor bara minskat eftersom nya, 30-åriga whiskys inte kan produceras över en natt. Det enda sättet för marknaden att motverka denna trend har varit genom prisökningar, vilket har gjort whisky till den obestridda starkaste alternativa tillgångsklassen* med en avkastning på 478 % under de senaste 10 åren**. Detta motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på över 19 %, vilket överträffar inte bara alternativa tillgångsklasser utan även de flesta traditionella investeringar.

*Samlarobjekt - Väskor, vin, bilar, klockor, möbler, mynt, diamanter, smycken och konst

**Frank Knight Förmögenhetsrapporten 2021

Rarewine Invests åsikt

Det råder ingen tvekan om att whisky är en mycket spännande kategori, och om du har tillgång till rätt flaskor vid rätt tidpunkt och till rätt pris kan den visa sig vara mycket attraktiv.

Port Ellen är ett ikoniskt destilleri, och Diageos specialutgåvor från Port Ellen i synnerhet har uppnått kultstatus på rekordtid. Nu har du möjlighet att ta del av detta arv och investera i delar av den totala utgåvan på endast 2 988 flaskor av den sista Port Ellen-utgåvan i Diageos Special Release-serie.

Port Ellen kommer återigen att producera enastående single malt whisky och Diageo, som världens största spritproducent, har både viljan och kapaciteten att höja varumärket och medvetenheten till nya höjder. Men för finsmakare och samlare kommer det för alltid att finnas en skillnad mellan Port Ellen före och efter återöppnandet - och detta är den helt ursprungliga Port Ellen, som du kan förvärva just nu till ett mycket attraktivt pris.

Obs: Begränsad kvantitet tillgänglig

Investera i Port Ellen 1979 17th Release

ÅRGÅNGWhiskyVOLYMFÖRPACKNINGPRIS/FLASKA*
1979Port Ellen 17th release700OC4/GB1€ 2.400
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 400 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt