Investeringstips - Italien - 13. april 2022

100 poäng - 2016 Poggio di Sotto Riserva bland de bästa Brunellos någonsin

Hängivenhet och kompromisslöshet har lett Poggio di Sotto till stjärnorna. Nu kan du investera i deras bästa Riserva hittills. Toppen av en sublim årgång.

Du kan snabbt bli bländad av skyhöga poäng och som leverantör av världens mest exklusiva viner ser vi många i den absoluta toppen. Men för att sätta detta i perspektiv gav Wine Advocate endast 100 poäng tre gånger under den bästa Brunello di Montalcino-årgången hittills (2016).

En av dessa var till 2016 års Poggio di Sotto Brunello di Montalcino Riserva - och detta bidrar inte bara till att vi här har att göra med den högst betygsatta Riserva från Poggio di Sotto. Faktum är att den är bland de bästa Brunello som någonsin producerats. Och nu kan du investera i den.

Grundlig forskning låg till grund för Poggio di Sotto

När Piero Palmucci bestämde sig för att grunda sin egen Brunello-egendom började allt med en grundlig forskning. Noggrannheten genomsyrar verkligen alla processer när Piero Palmucci skapar sitt vin. 

Piero Palmucci ägnade åratal åt att forska om de mikroklimat och jordförhållanden som skulle ge sangiovese de allra bästa förutsättningarna. Han konsulterade lokalbefolkningen och experter för att hitta de bästa skiftena. Hans noggrannhet ledde honom till Poggio di Sotto utanför staden Castelnuovo dell'Abate i södra Montalcino - där han grundade sin egendom 1989. 

Fullständig hängivenhet till Sangiovese

Egendomen var grundad, men noggrannheten stannade inte där. Palmucci började samarbeta med universitetet för att hitta de bästa sangiovese-klonerna och för att få vingårdarna perfekta när det gäller planttäthet, sortering av druvor och beskärning. 

Sangiovese blev den enda sorten på egendomen, vilket innebar fullständigt fokus och hängivenhet. Den ekologiska metoden och den exemplariska skötseln resulterade i ett rykte som en av Brunellos ledande producenter. 

Ny ägare - samma vinmakare

År 2011 såldes egendomen till Claudio Tipa, som också äger ColleMassari och Grattamacco. Vinmakaren Federico Staderini gick dock med på affären för att se till att kvaliteten förblev oförändrad trots ägarbytet. Staderinis inflytande skulle bara vara tillfälligt tills egendomen väl var överlämnad - men tack vare ett starkt samarbete med Tipas chefsvinmakare Luca Marrone bildar de nu en duett på Poggio di Sotto.

Riserva - Endast i exceptionella årgångar

Gårdens Riserva produceras endast under de allra bästa årgångarna, vilket gör den till ett exempel på det allra bästa från Poggio Sotto. Den är utvald från de allra bästa källarfaten och huset självt beskriver den som onekligen elegant och imponerande. 

Årgång 2016 är lagrad i 4 år och produceras i endast 8 000 flaskor. Piero Palmuccis perfektionism och kompromisslöshet präglar fortfarande Poggio Sottos viner och denna 2016 års Riserva får formidabla poäng som cementerar det. 

Poggio di Sotto Poggio di Sotto

100 Poäng - "A Wine I Can Still Taste In My Mind"

Ovanstående citat kommer från Monica Larner från Wine Advocate och det är faktiskt första gången en Poggio di Sotto Brunello di Montalcino Riserva har fått tresiffriga toppoäng av dem. Både Vinous och James Suckling ger 97 fantastiska poäng, vilket gör att årgång 2016 får ett genomsnittligt betyg på 98 poäng mellan de tre. 

Detta placerar 2016 års årgång som den bästa Riserva från Poggio di Sotto någonsin. Det är dock viktigt att påpeka här att James Suckling inte recenserade årgång 2004, som utan poäng från honom får totalt 97,5 poäng.

Med höga poäng följer efterfrågan

När ett vin får 100 poäng av världens främsta vinkritiker är det naturligt att uppmärksamheten riktas mot det. Enligt Wine Advocate har 2016 års Poggio di Sotto Brunello Montalcino Riserva ett dryckesfönster på 2024-2055, vilket är till investerarens fördel. Det finns faktiskt gott om möjligheter här att lagra 100-poängsviner för framtidens 100-poängshungriga vinälskare. 

På Vinous bekräftar de till och med sina 97 poäng med detta: "Hur motiverande och livlig den än är i dag kommer den att behöva ett antal år i källaren för att visa sitt bästa", vilket bara understryker vikten av att spara för framtiden - och att de som kan spara blir belönade. 

Poggio di Sotto Estate Poggio di Sotto Estate

En av de bästa Brunello-vinerna. Inte bara i 2016 års årgång - utan någonsin.

100 poäng är den absolut största prestationen i vinvärlden. Därför är det särskilt intressant att titta på 2016 års Poggio di Sotto Brunello Montalcino Riserva i ett övergripande bedömningsperspektiv för Brunello di Montalcino årgång 2016. 

På Wine Advocate har man provat och betygsatt totalt 198 Brunello di Montalcinos från årgång 2016. Av dessa har endast 3 (TRE!) viner fått de magiska 100 poängen: däribland Poggio di Sotto Riserva. 

Vinous är den ultimata italienska experten. De har provat och betygsatt hela 320 Brunello di Montalcinos från 2016 års årgång, varav ingen fick 100 poäng. Detta understryker bara hur kritisk Vinous verkligen är. Av de 320 viner som bedömdes var det bara 27 viner som fick mellan 97-99 poäng, vilket är anledningen till att Poggio di Sotto Riserva 2016 är bland de 8,5 % av de bäst bedömda vinerna av Vinous för årgången. 97 poäng från Italienspecialisten är ett högt betyg. Riktigt högt. 

Årgång 2016 anses med rätta vara den bästa Brunello di Montalcino-årgången, någonsin. Så om man erkänner denna premiss och baserat på det faktum att denna Riserva fick en av endast tre 100-poängsviner av Wine Advocate, samt rankas bland de bästa 8,5 % av de bäst bedömda vinerna i årgången av den mest rigorösa italienska kritikern, är slutsatsen enkel: 2016 Poggio di Sotto Brunello di Montalcino Riserva tillhör världens elit och är bland de bästa Brunellos som någonsin producerats. 

Läs mer om 2016 års Brunello di Montalcino årgång: https://www.rarewineinvest.se/nyheter/2021/foerkoepsperioden-har-startat-2016-aer-den-baesta-aargaangen-naagonsin-foer-brunello-di-montalcino/

Rarewine Invests analys

Poggio di Sotto är synonymt med de bästa producenterna av Brunello di Montalcino. Deras Riserva är synonymt med en mycket begränsad produktion på endast 8 000 flaskor i 2016 års årgång och med en fantastisk kvalitet. Årgång 2016 kommer dessutom att vara för Brunello di Montalcino vad 1988 eller 1996 är för Champagne - en referensårgång som vinälskare och finsmakare kommer att se tillbaka på och återvända till så ofta de kan. 

Kombinera ovanstående med det faktum att Poggio di Sottos Riserva, som ett av endast tre viner från 2016 års årgång i Montalcino, fick 100 poäng av Wine Advocate och att det ligger bland de bästa 8,5 % av Vinous' Brunello-betyg för 2016 och bilden framträder. 

Detta är inte bara den bäst betygsatta Poggio di Sotto Riserva någonsin - den är bland de bästa i Brunello di Montalcino-historien. Och om du är en av dem som tror på framtiden för de bästa, dyraste och mest prestigefyllda vinerna är detta definitivt ett av dem när vi pratar Brunello di Montalcino.

Investera i Poggio di Sotto Brunello di Montalcino Riserva

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2016Poggio di Sotto Brunello di Montalcino Riserva750OWC6€ 310
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt