Investeringstips - Italien - 11. januari 2022

97+ WA-poäng och en plats högst upp på podiet. Investera i 2015 Biondi-Santi Brunello Di Montalcino

Biondi-Santi är italiensk finess och extremt populär. Det finns till och med ett gynnsamt förhållande mellan kvalitet och pris.

Den allra första Brunello Di Montalcino

År 1888 är daterat som året för världens första Brunello. Fastigheten som låg bakom dess skapande är den historiska vingården Il Greppo, och mannen bakom den var Ferruccio Biondi-Santi. På den tiden tillverkades röda viner av blandade druvor, men Ferruccio började i slutet av 1800-talet att skapa torra röda viner baserade uteslutande på sangiovese.

Färgen var rödbrun. Namnet blev Brunello.

Kemiska principer och vinhistoria

Biondi-Santi är en av Italiens största och mest historiska egendomar. I mitten av 1800-talet grundades vingården Il Greppo av Clemente Santi, som hade en examen i kemi. År 1869 vann han faktiskt två silvermedaljer för sin "vino rosso scelto del 1865" vid en jordbruksmässa i Montepulciano. Men det var inte förrän hans sonson Ferruccio klonade sangiovese-druvan och skapade den första Brunello som vingården verkligen gjorde sitt avtryck i vinhistorien.

Komplexitet, tradition och nyans kombineras i en kvalitetsflaska.

Biondi-Santi har genom åren varit erkänt för att producera den mest åldersanpassade Brunello di Montalcino, och det finns inget som tyder på att detta har förändrats under de senaste åren. Man är mycket stolt över att göra vinet på samma sätt som familjen alltid har gjort sin Brunello.

Mikroklimatet, som dominerar Biondi-Santis vingårdar, erbjuder temperaturskillnader som hjälper druvorna att mogna och uttrycka komplexa och nyanserade aromer i vinet, vilket är kännetecknande för en äkta Brunello di Montalcino.

Biondi-Santis Brunello di Montalcino görs för att lagras i många decennier - om inte århundraden. Och de blir bara mer fascinerande med tiden.

Biondi-Santi Brunello di Montalcino - världens allra första Brunello di Montalcino Biondi-Santi Brunello di Montalcino - världens allra första Brunello di Montalcino

Biondi-Santi fokuserar på marknadsföring

Clemente Santi höjde ribban, och Ferruccio lyckades höja den ännu mer. År 1893 fick Ferruccio en son, Tancredi, som naturligt föddes in i vinvärlden. Det var också Tancredi som verkligen riktade in sig på marknadsföring och fick Brunello di Montalcino-huset att få stor spridning. Faktum är att 1955 års årgång serverades till en ung drottning Elizabeth.

Kanske har du till och med lagt märke till i TV-sändningarna att det italienska fotbollslandslaget firade sin EM-seger 2021 med en historisk Brunello? Nämligen Biondi-Santi Brunello di Montalcino.

Tancredi var en gentleman av högsta rang, känd för sin stora kunskap om området och sin kärlek till sina vingårdar. Särskilt när de gamla årgångarna korkades om på Il Greppo-fastigheten var han en riktig höjdare. Han utbildade sin son Franco i familjens anda och traditioner. Och även om Franco dog 2013 vid 91 års ålder lever Biondi-Santi fortfarande.

Massiva krafter lyfter Biondi-Santi ännu högre

I december 2016 tillkännagavs att det franska familjekonglomeratet EPI förvärvat en majoritetsandel i Biondi-Santi. Förvärvet innebär ett kapitaltillskott, och naturligtvis innebär det att Biondi-Santi kan dra nytta av EPI:s omfattande marknadsföringsexpertis och resurser.

EPI har stor erfarenhet av att marknadsföra lyxvarumärken, och de har faktiskt intressen i Sogrape i Portugal samt i flera vingårdar i Frankrike - bland annat champagnen Piper-Heidsieck. Det är en sak att ha en världsberömd produkt som lever upp till förväntningarna. Det är en annan sak att kunna marknadsföra och distribuera den. Förutom den uppenbara fördelen som investerare har av att vara med i en så stark marknadsförings- och distributionsmaskin som EPI, finns det ytterligare en fördel här: Om det är något som sådana stora och kommersiella företag gillar så är det vinst, och ett förvärv av en italiensk vinproducent är inte gratis. En sådan sak görs med en tydlig förhoppning om att växa och utveckla verksamheten, förbättra kännedomen och varumärket och kontinuerligt höja priset. Allt detta kan du som investerare dra nytta av.

Hyllad vintage placerar sig i toppen

Att Biondi-Santis Brunello di Montalcino är tillräckligt prestigefylld för att kunna avnjutas som det vinnande vinet av Italiens fotbollslag understryks särskilt när vinkritikerna uttalar sig. Årgång 2015 placerar sig högst upp på podiet för detta vin med en poängsumma på 96,3 poäng genom recensioner från Wine Advocate, Vinous och James Suckling.

Vinous ger 95 poäng som bara överträffas av 96 poäng för 2010 års årgång. James Suckling ger 97 poäng, den högsta poängen någonsin, och Wine Advocate håller med och ger 97+ poäng, vilket också är den högsta poängen någonsin.

Med 95 poäng från Vinous, 97 från James Suckling och 97+ från Wine Advocate placerar sig 2015 års årgång helt i topp. Med 95 poäng från Vinous, 97 från James Suckling och 97+ från Wine Advocate placerar sig 2015 års årgång helt i topp.

Biondi-Santi tilltalar en stor publik

Man uppskattar att Biondi-Santi Brunello di Montalcino produceras i +70 000 flaskor årligen. Med Bourgogne-glasögon på låter detta ganska vilt, men bland italienska viner är det helt normalt. Man bör också komma ihåg att det under de senaste åren har funnits en ökad efterfrågan på de bästa italienska vinerna. Samtidigt har vi att göra med ett vin till ett pris som extremt många människor både kan och vill betala för. I det perspektivet är 70 000 flaskor av ett stort vin i en toppårgång en droppe i havet.

Biondi-Santi på den berömda Power 100-listan

År 2020 lyckades Biondi-Santi ta sig in på den brittiska vinbörsen Liv-ex' benchmark Power 100-lista. Varumärkena rangordnas enligt en beräkning som bygger på prisutvecklingen från år till år, handelsresultatet på Liv-ex (i värde och volym), antalet viner och årgångar som handlas och genomsnittspriset för vinerna från ett varumärke.

År 2019 var Biondi-Santi nummer 219, medan de år 2020 var nummer 55 och därmed inkluderade i listan. Rapporten för 2021 har just släppts och Biondi-Santi har klättrat ner till nummer 91 men är fortfarande bland de 100 största och bästa vinmärkena i världen.

RareWine Invests åsikt

70 000 flaskor Brunello, i den mest extrema potensen, har förmodligen redan reducerats kraftigt på grund av ett attraktivt pris och stor konsumtion. Lägg här till att Biondi-Santi finns med på Liv-ex' power 100-lista och att kritikerna specifikt placerar 2015 års Brunello di Montalcino högst upp på podiet.

Samtidigt finns här ett mycket attraktivt förhållande mellan pris och kvalitet - något som markerar en attraktiv vininvestering när vi ligger på den här nivån.

Vi har stort förtroende för Biondi-Santi och deras Brunello di Montalcino. Starka marknadsförings- och distributionskrafter från EPI kommer säkerligen att göra sitt för att öka verksamheten. Nu har du möjlighet att få tag på investerbara kvantiteter av denna fantastiska Brunello - vi har samlat in nästan 500 flaskor som nu säljs för investering.

Investera i 2015 Biondi-Santi Brunello di Montalcino

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2015Biondi-Santi Brunello di Montalcino750OWC6€ 125
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt