Investeringstips - Italien - 19. oktober 2021

100 poäng till Barolokungen. 2014 Conterno Monfortino är välförtjänt extremt eftertraktad.

Investera i det bästa Barolo-vinet innan priset stiger ytterligare. 2014 Monfortino har redan visat lovande potential år 2021. Vill du vara med?

"2014 Barolo Riserva Monfortino är ett episkt vin"

- Antonio Galloni, Vinous

Kritikerna är entusiastiska över 2014 års Monfortino från världsberömda Giacomo Conterno. Faktum är att de italienska toppvinerna är efterfrågade som aldrig förr, och därför finns det stor investeringspotential i de bästa barolos. Särskilt när kvantiteterna är begränsade och priset fortfarande är gynnsamt.....

Hur Barolos kung föddes: Giacomo Conterno Monfortino

År 1908 ägde Giovanni Conterno en blygsam vingård i San Giuseppe. Här producerade han vin för etablissemanget av druvor som han hade köpt från lokala vinodlare.

Familjen hade en passion för vin, så det var naturligt att Giovannis son Giacomo tog över verksamheten. Giacomo tog också in sina egna söner Giovanni och Aldo 1961. Ett mer modernt och progressivt tillvägagångssätt för vinframställning kom i fokus, och strävan efter excellens blev högsta prioritet.

Giacomo Conterno fortsatte att köpa druvor från lokala bönder, men 1974 hade många lokala bönder börjat producera vin under eget namn. Som ett resultat av detta förvärvade Giovanni den berömda vingården Cascina Francia i Serralunga, och detta var grundläggande för deras stora framgång och okrönta status som kungen av Barolo.

Monfortino är både det första och obestridligen största Barolo-vinet

Barolo var under många år gjord för att drickas tidigt. Giacomo ville dock ändra på detta, och när han återvände från första världskriget 1920 började han arbeta på att skapa en Barolo med sublim lagringspotential. Det var så Monfortino blev verklighet.

Giacomo Conternos toppviner har sedan 1978 uteslutande framställts av druvor från Cascina Francia. Under goda årgångar kallas vinerna för Cascina Francia, men så fort årgången är bättre än bra blir vingårdens toppdruvor Monfortino. Det är just därför psedonymen "King of Barolo" har blivit predikatet för Monfortino Riserva för alla italienska kännare.

100 poäng från Italiens vinspecialist

"2014 Monfortino är ett episkt, monumentalt vin på alla sätt och vis" - Vinous.

När ett vin tilldelas 100 poäng är det värt att hålla ett öga på det. I det här fallet har 2014 Giacomo Conterno Monfortino fått 100 poäng av Vinous, specialister på italienska viner.

Lägg därtill att Wine Advocate också potentiellt kan tilldela 2014 års årgång 100 poäng, eftersom den för närvarande är betygsatt med 98-100 poäng. 

Giacomo Conterno Monfortino 2014 placerar sig därför bland de allra bästa Monfortino-vinerna någonsin.

Investera i 2014 Giacomo Conterno Monfortino Monfortino är både det första och obestridligen största Barolo-vinet

Det finns spekulationer om kvantiteterna....

Det är osäkert hur begränsade kvantiteterna av Monfortino faktiskt är. Osäkerheten beror på att vingården Cascine Francia levererar druvor till både vinet med samma namn och flaggskeppet Monfortino. Detta innebär att det under en bra årgång finns fler druvor som har uppnått tillräckligt bra kvalitet för Monfortino.

Wine Advocate uppger dock att den totala kvantiteten av 2013 Conterno Monfortino är 20 000 vanliga flaskor, 2 500 magnumflaskor och 400 trelitersflaskor. När det gäller poäng är 2013 års årgång betygsatt nästan på samma nivå som 2014 års årgång. Båda är alltså bra årgångar, så man antar att antalet producerade flaskor för dessa årgångar är jämförbara.

Även här är 20 000 exemplar en extremt begränsad produktion.

Ovedersäglig längtan efter Italien: Monfortino

Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har det under de senaste åren funnits en särskilt stor efterfrågan på de bästa italienska vinerna, däribland naturligtvis de från Barolo. En stor del av Barolo har varit Giacomo Conterno, Barolo Riserva Monfortino, och årgång 2013 toppade listan över de mest omsatta vinerna efter värde under 2020.

Dessutom visar flera rapporter för 2021 att det finns en stark efterfrågan på supertoscaner och italienska viner i allmänhet. 2018 års Tua Rita Redigaffi och 2018 års Sassicaia var de två mest omsatta italienska vinerna i värde hittills i år, enligt Liv-ex. Giacomo Conternos 2014 Barolo Monfortino Riserva från 2014 låg på tredje plats.

Detta understryker en ökande efterfrågan på Piemontes finaste viner, och det visar även att årgången 2014 av Giacomo Conternos Monfortino är mycket eftertraktad.

2014 har redan presterat bra. När vill du vara med?

I januari 2021 värderades en flaska 2014 Giacomo Conternos Monfortino, som förvaltas av RareWine Invest, till 875 euro. I dag kostar den 925 euro, vilket motsvarar en prisökning på 5,7 %.

Priserna stiger stadigt, och om efterfrågan är fortsatt stark kommer priserna sannolikt att fortsätta när konsumtionen minskar kvantiteterna. Samtidigt står 2015 års årgång på tröskeln som nästa Monfortino - något som ofta är tidsbestämt så att kvantiteterna av föregående årgång minskar.

Rarewine Invests analys

Årgång 2014 av Conternos Monfortino beskrivs som episk och belönas med 100 poäng av Vinous. Här har vi att göra med en fantastisk årgång från en redan både världsberömd och hyllad Barolo-producent. Det blir ännu bättre när man tittar på de prishöjningar som redan skett på årgång 2014 från Monfortino år 2021.

Prishöjningar bekräftade potentialen, även om 2014 års årgång fortfarande är den senaste Monfortino på marknaden - men det är en staplad tidsfrist. Så frågan är om det faktiskt kommer att finnas fler investeringsmöjligheter i denna 100-poängs årgång innan kvantiteterna blir för knappa och priset stiger ytterligare.

Monfortino är den bästa Barolon och den produceras i begränsade mängder. Italienska viner är efterfrågade som aldrig förr och nu kan du investera i en kritikerrosad årgång med begränsad produktion medan priset fortfarande är rimligt.

Investera i 2014 Giacomo Conterno Riserva Monfortino

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2014Giacomo Conterno Monfortino 750OWC3€925
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt