Investeringstips - Italien - 26. april 2021

Investera i det ikoniska vinet Galatrona - Toscanas svar på Petrus

Nu kan du investera i den toskanska pärlan Tenuta Petrolo Galatrona, och till och med i 2016 års årgång, som anses vara den bästa Galatrona någonsin.

Det är ingen hemlighet att italienska viner är populärare än någonsin, men om du vill lyfta fram ett område i synnerhet måste du titta på Toscana. Det bildsköna Toscana ligger i västra Italien vid kusten och är födelseplatsen för Brunello di Montalcino. Å andra sidan är det också här vi hittar de ultrapopulära supertoscanerna som har tagit världen med storm, och en av dem är Galatrona.

Den första riktiga supertoscanen gjord på Merlot

Galatrona har verkligen satt Tenuta Petrolo på kartan och visat sin position bland de ledande producenterna i Toscana, även i ett område som omfattar Sassicaia, Ornellaia, Masseto osv. Galatrona är faktiskt den första riktiga supertoscanaren som tillverkas uteslutande av merlot, vilket har fått Wine Spectator att kalla Galatrona för Toscanas svar på Petrus. 

Termen "supertoscan" omfattar ett antal producenter i Toscana som har brutit sig loss från lokala traditioner och producerar moderna franskinspirerade viner - till exempel genom att blanda klassiska franska druvor i vinet, däribland Merlot. Dessutom lagras vinerna också i små barriquer - ekfat - som vi känner till från Bordeaux.

"Tenuta Petrolo Doesn't Make Basic Wines, Only Great Wines"

Titeln är faktiskt producentens egen, men den understryker också den självmedvetenhet som vingården med rätta har. Här strävar man efter det allra bästa och ingenting lämnas åt slumpen.

Vinhuset Petrolo ligger i området Val d'Arno di Sopra, sydost om det klassiska Chianti. Här är det möjligt att arbeta med olika druvsorter utan att begränsas av Chianti-reglerna. Petrolos 30 hektar är planterade med allt från Cabernet Sauvignon till Merlot och Sangiovese. Samlingens pärla är dock den 10 hektar stora vingården Galatrona som är planterad med Merlot.

Plantering och beskärning har varit vägen framåt, och genom att utöka antalet plantor per hektar och ändra sättet att beskära har kvaliteten höjts till nya höjder. Det hårda arbetet läggs på vingården, eftersom de bästa och friskaste plantorna i slutändan ger det bästa vinet.

Vingården är nu certifierad ekologisk som ett resultat av familjens omsorg för vingårdarna under flera decennier.

Att välja Merlot som pärla i sin kollektion vittnar om ägaren Luca Sanjusts ambitionsnivå. Cabernet Sauvignon är definitivt lättare att arbeta med på vingården, men Lucas kärlek till Pomerol fick honom att gå i denna riktning. Detta har lyckats och understryks kontinuerligt av fina betyg från de bästa kritikerna.

Tenuta-Petrolo Tenuta Petrolo

Galatrona - en ambitiös dröm som gick i uppfyllelse

Galatrona är resultatet av en ambitiös vinmakares dröm. Merlot-druvan kräver mer uppmärksamhet än många andra druvsorter och lyckas bara på ett fåtal platser i världen. De bästa vinerna från Pomerol, och några få bra exempel från Napa Valley, är de enda viner som är i toppskiktet när vi talar om rött vin från Merlot-druvan. Med Galatrona och Masseto i spetsen råder det inte längre någon tvekan om att Toscana kan producera Merlot i den absolut bästa klassen.

Vingården Galatrona planterades i slutet av 1980-talet med kloner av de bästa Merlot-druvorna från Bordeaux. Det fanns aldrig något tvivel om inspirationen till detta vin, som var de bästa vinerna från Pomerol som Petrus och Le Pin. Den mineralrika jorden var den perfekta miljön för detta ambitiösa projekt, vars första årgång såg dagens ljus 1994.

Årgång 2016 visar återigen det bästa av Toscana

I en lång rad fina årgångar från Toscana sticker 2016 års årgång ut med en sällan skådad balans. För Galatrona har Merlot-druvan gynnats av den långa växtsäsongen och framstår som en av de bästa årgångarna någonsin, enligt kritikern The WineAdvocate, som ger 98 poäng. De andra regionerna i Toscana, som Bolgheri och Brunello di Montalcino, har också fått utmärkta betyg för 2016 års årgång, vilket understryker att detta är en av de stora årgångarna för detta kultvin.

Historisk avkastning understryker potentialen

Det råder ingen tvekan om att 2016 är något speciellt - och 2016 kommer att vara en årgång som kommer att bli referenspunkt för framtida årgångar. Om man tittar på den bästa jämförbara årgången, 2009, tilldelas även den 98 poäng av The WineAdvocate.

Årgång 2009 kostar för närvarande 120-130 euro per flaska, vilket är mer än dubbelt så mycket som det nuvarande priset för 2016 års årgång, som du nu kan investera i för endast 64 euro per flaska och i investeringsanpassade kvantiteter.   

Rarewine Invests åsikt

Som vi har påpekat tidigare finns det en enorm potential i att investera i de bästa italienska vinerna, och det inkluderar definitivt kultvinet Galatrona från topproducenten Tenuta Petrolo. Under de senaste två åren har italienska viner legat i framkant när det gäller avkastning och popularitet. Det understryks både av handelssiffror från den brittiska vinbörsen Liv-ex och av att Italien inte har mindre än fyra producenter bland de tio främsta på den årliga Power 100-listan, som bland annat mäts utifrån pris och handelsaktivitet.

Dessutom ser vi viner av oöverträffad kvalitet från Italien, i synnerhet 2016 års årgång, vilket understryker den enorma potentialen i att vara med tidigt innan priserna verkligen stiger. Det finns fortfarande lämpliga investeringar att hitta på marknaden till extremt attraktiva priser.

I takt med att konsumtionen ökar ser vi successivt prisökningar som ofta ligger över det vanliga, vilket exemplifieras av den jämförbara 2009 års Galatrona, som för närvarande handlas för 120-130 euro per flaska. Det gör att den eftertraktade 2016 års årgång ser ut som en riktig fyndvara så länge den kan förvärvas för bara 64 euro per flaska.

Investera i Tenuta Petrolo Galatrona

Årgång VIN VOL Förpackning KVANTITET PRIS / FLASKA *
2016Galatrona 750 OC6 42 € 64
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt