Investeringstips - Champagne - 12. juni 2024

Investera i 2012 Dom Pérignon: En av de största

Med en korrigering i åtanke och stark historisk avkastning verkar tidpunkten för investeringar attraktiv.

2012 Dom Pérignon

2012 Dom Pérignon

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan för att få veta mer om dina investeringsalternativ eller investera direkt via knappen nedan.

KÖP NU

*EUR 160 / flaska

Börja din vininvestering med 2012 Dom Pérignon - eller lägg till det i din portfölj

Nu kan du börja investera i vin med en av de största ikonerna i Champagne, Dom Pérignon ifrån en fantastisk årgång. Vi har analyserat investeringscaset och beskrivit tre skäl till varför vi tycker att 2012 Dom Pérignon är en attraktiv investering, som du kan läsa nedan.

Om du ännu inte är investerare kan du enkelt komma igång via rutan nedan.

Tre goda skäl att investera i 2012 Dom Perignon

1: Fantastisk champagne

Med en investering i Dom Pérignon investerar du inte bara i några av de bästa och mest eftertraktade champagnerna. Nej, en investering i Dom Pérignon är en investering i en ikon, i ett av vinvärldens största varumärken och i ett lyxkonglomerat som heter Louis Vuitton Moët Hennessy Group, en av världens största aktörer inom lyxsegmentet och specialist på att positionera den här typen av produkter.

Det är inte heller något nytt fenomen att stora champagner ger bra avkastning. Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex Champagne Index, som följer priserna på de största och mest omsatta champagnerna (inklusive Dom Pérignon), skulle du ha fått tillbaka dina pengar 5,5 gånger om du hade investerat i champagne för 20 år sedan. Som referens. Som jämförelse skulle en investering i S&P 500 "bara"  gett en avkastning på 374,6 %.

2: Avkastning och timing

Dom Pérignon har historiskt sett varit en bra investering. Under de senaste fem åren har de senaste 10 årgångarna som funnits på marknaden under hela perioden* gett en genomsnittlig avkastning på 59,9 % enligt Liv-ex. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 9,8 procent.

Detta är en solid avkastning i sig, men den innehåller också en betydande korrigering som har drabbat champagnemarknaden i synnerhet under de senaste 1,5 åren eller så. En korrigering som främst utlöstes av effekterna av makroekonomisk oro och krig i Europa. Sedan toppen i oktober 2022 har Champagne 50-indexet fallit med -25,4 %. Så ovanstående avkastning bör ses i ljuset av denna nedgång.

Detta motsvarar också ungefär den korrigering som 2012 års Dom Pérignon-pris har genomgått under samma period. Detta är intressant eftersom du nu har möjlighet att köpa en produkt för 160 €* som för ett och ett halvt år sedan handlades för 210 €*.

Produkten har inte förändrats annat än att den har blivit mognare och därmed mer attraktiv.

*Årgång 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009

2012 Dom Pérignon

3: Kvalitet - bland de allra bästa

När det gäller kvaliteten på ett vin är det vanligaste sättet att kvantifiera kvaliteten på ett vin på en 100-gradig skala som används av världens mest inflytelserika kritiker. För att bedöma Champagne är de viktigaste och mest inflytelserika kritikerna Richard Juhlin (RJ) och media för Vinous (VI) och (Robert Parkers) Wine Advocate (WA).

Årgång 2012 var en fantastisk årgång i Champagne, vilket också återspeglas i 2012 års Dom Pérignon vars poäng fördelas enligt följande:

  • RJ: 95
  • WA: 96
  • VI: 97

Detta ger en genomsnittlig poäng på 96,0 poäng. Av alla 12 Dom Pérignon som släppts detta millennium har denna poäng bara överträffats en gång - av den redan legendariska årgången 2008 (97,0 poäng i genomsnitt över de tre kritikerna). En årgång som för övrigt kostar cirka 28 % mer än årgång 2012.

Om man tittar längre tillbaka på ikoniska årgångar hade årgången 1996 ett genomsnittligt betyg på 96,3, medan 1988 "bara" fick 94,0 poäng.

2012 Dom Pérignon är en av de absolut största.

Men det finns mer intressanta saker att hålla utkik efter. För närvarande är de bra, investeringsbara och aktuella årgångarna av Champagne 02, 08, 12, 13 och 14. Men i artikeln "Champagne: The 2024 Spring Preview" tittar Antonio Galloni från Vinous på förutsättningarna för Champagne-årgångar från 2016-2022 - och det ser inte så bra ut när det gäller potentialen för stor champagne. Enligt honom är årgång 2019 nästa stora årgång vi kan se fram emot - och det kommer nog att dröja minst 4-6 år innan vi får se stora prestigecuvéer från årgång 2019. Med andra ord: Det ser ut som att det kommer att vara ont om bra champagner under de kommande åren, vilket är goda nyheter för den vininvesterare som har bra årgångar i portföljen.

Med ovanstående tre skäl i åtanke ser 2012 års Dom Pérignon ut som den perfekta investeringen, och timingen verkar mycket optimal.

Investera direkt via knappen nedan eller läs mer om hur du investerar genom RareWine Invest längre ner på sidan.

2012 Dom Pérignon

2012 Dom Pérignon

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan för att få veta mer om dina investeringsalternativ eller investera direkt via knappen nedan.

KÖP NU

*EUR 160 / flaska

Hur det fungerar att investera i vin genom RareWine Invest

Att bli en vininvesterare med RareWine Invest är enkelt och du kan komma igång direkt.

  • Du hittar ett investeringscase som passar dig - till exempel det här.
  • Klicka på "investera nu", bestäm dig för en kvantitet och gör investeringen.
  • Ditt vin levereras till ett tullager där det lagras för din räkning genom oss. Här förvaras den tryggt, säkert och försäkrat – och är din egendom.
  • Du får tillgång till MyRareWineInvest - en onlineplattform där du kan spåra din investering.
  • När du vill realisera din investering lägger du helt enkelt ut dina positioner till försäljning via MyRareWineInvest så gör vi resten åt dig.

Du kan också läsa mer under Hur du investerar eller under Vanliga frågor.

Investering-model-800x600_SE.png

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt