Investeringstips - Champagne - 9. april 2024

Investera i Bollinger VVF: Världens Bästa Och Mest Sällsynta Grande Marque Champagne

Glöm Krug. Glöm Salon. Bollingers single vineyard Champagne Vieilles Vignes Francaises är det ultimata som Champagne har att erbjuda...

Bollingers Mästerverk: Single Vinyard Champagnen Vieilles Vignes Francaises (VVF)

På den här kanalen är det inte ovanligt att man stöter på berömmande superlativ om extraordinära viner. Men med tanke på karaktären hos den typ av viner som man arbetar med här, verkar lämpliga superlativ plötsligt otillräckliga. När det gäller eliten av världens mest framstående och bästa viner räcker det nästan inte med "superb" och "unikt".

Detta är ett av de fall där vi har fått en extremt sällsynt möjlighet att erbjuda en av världens absolut bästa och mest exklusiva champagner för investering i fyra olika årgångar – nämligen Bollingers mästerverk Vieilles Vignes Francaises – eller bara VVF.

Om du tittar igenom vårt arkiv här på sidan kommer du att upptäcka att vi bara en gång, i ett investeringstips från 2017, har haft möjlighet att erbjuda VVF här, vilket bara understryker hur oerhört sällsynt det är att vi kan erbjuda mer än bara några flaskor av dessa pärlor. Men nu är det dags.

 

"There are always moments of total drinking magic when opening a new vintage of this world-famous wine"
– Richard Juhlin, Champagne Club

Vad är Bollinger Vieilles Vignes Françaises?

Bollinger behöver knappast en större presentation och är som en av de 24 "Grande Marques" (tillsammans med till exempel Krug, Pol Roger, Louis Roederer m.fl.) en av Champagnes stöttepelare.

Bollinger VVF representerar den höjdpunkt som Champagne Bollinger kan uppnå. VVF framställs till 100 % av pinot noir (alltså en blanc de noir), som uteslutande kommer från gamla vinstockar som mirakulöst överlevde den förödande phyllorexia-pesten som härjade i Champagne i slutet av 1800-talet.

Vinrankorna här representerar alltså ett otroligt sällsynt arv av oympade vinstockar, som Champagne en gång var. Från bara 0,3 hektar fördelat på två skiften produceras i genomsnitt bara ett par tusen numrerade flaskor per årgång.

Bollingers Vieilles Vignes Françaises är inte bara en champagne; Det är en symbol för historia, sällsynthet och den obevekliga strävan efter excellens, uppskattad av samlare och entusiaster över hela världen.

Glöm Salon, Glöm Krug, Glöm Selosse

Det finns otaliga parametrar som champagner kan jämföras med. Det finns också ett hav av lådor och kategorier som de kan placeras i, vilket kan göra det svårt att jämföra dem med varandra. Men om vi bara pratar om kvalitet (och därmed förstås professionella kritikerbetyg), finns det några champagner som alla finsmakare dyker upp som några av de högst poäng. Här är det naturligtvis passande att nämna både Dom Pérignon och Cristal. Men om vi går en klass över skulle både Salon och Krug Vintage vara självklara val med genomgående höga poäng bakom sig.

Men när vi har att göra med Bollingers VVF måste till och med Selosse, Salon och Krug Vintage buga. Champagnegurun Richard Juhlin är den ende som har provat och recenserat alla årgångar av Bollinger VVF, därför ger hans bedömningar det bästa perspektivet på VVF:s övergripande storhet.

Över alla 29 årgångar av Bollinger VVF har Juhlin i snitt gett hela 97,3 poäng, vilket är betydligt högre än vad både Salon och Krug Vintage har fått:

Bollinger VVF quality Antal släppta/recenserade årgångar under perioden: Selosse: 27, Salon: 20, Krug Årgång: 21, Bollinger VVF: 29

Krugs enda vingårdschampagne, Clos d'Ambonnay, är verkligen inte bortglömd i denna beräkning. Krug Clos d'Ambonnay har precis släppts i sex årgångar, inte i samma årgångar som VVF, och dessutom producerat i mer än dubbelt så mycket per årgång. Detta understryker också ännu mer hur unik Bollinger VVF är.

 

"VVF remains one of the most compelling wines - still or sparkling - in the world."
– Antonio Galloni, Vinous

Unik Champagne, Unik Möjlighet Till Investeringar I Flera Årgångar

Bollinger VVF är ökänt och ökänt i vinvärlden för att vara extremt sällsynt. Ändå har vi lyckats säkra ett litet parti olika, nya årgångar som är extremt lämpliga för investering. Dessa inkluderar:

2008 Bollinger VVF
Produktion: 3 180 numrerade flaskor
Poäng: RJ: 99, WA: 100, VI: 98

2009 Bollinger VVF
Produktion: 2 484 numrerade flaskor
Poäng: RJ: 98, WA: n/a, VI: 96+

2012 Bollinger VVF
Produktion: 2 193 numrerade flaskor
Poäng: RJ: 99, WA: 98, VI: n/a 

2013 Bollinger VVF
Produktion: 2 477 numrerade flaskor
Poäng: RJ: 98, WA: 97, VI: 95

Bra avkastning på Bollinger VVF

Baserat på Bollingers starka varumärke och VVF:s sublima kvalitet och sällsynta karaktär kommer det förmodligen inte att förvåna att de också historiskt sett har varit utmärkta investeringar.

Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna av VVF*, som har funnits på marknaden i minst fem år, i genomsnitt gett en avkastning på 114,3 % under de senaste fem åren. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 16,5 procent.

*1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007

 

"Bollinger's 2008 Blanc de Noirs Vieilles Vignes Françaises is one of the monumental wines of this great vintage."
– The Wine Advocate

RareWine Invests Analys

Det är varken en felsägning eller en överdrift att påstå att Bollingers VVF är världens bästa, mest exklusiva och mest sällsynta champagne. Visst, det kan absolut finnas champagner som är bättre i vissa årgångar och likaså en del mikrochampagne från ett okänt hus som kan produceras i mindre kvantiteter.

Men här talar vi om en champagne som sedan första årgången från 1969 har fått extremt höga poäng och alltid har producerats i extremt sparsamma mängder från samma två skiften. Lägg till detta att vi inte har att göra med någon liten nischproducent som bara hedras bland världens mest elitära champagnekännare. Nej, det är Bollinger – en av Champagnes Grande Marques med ett enormt varumärke och ett distributionsnätverk i världsklass.

Du har här möjlighet att välja mellan fyra olika nya årgångar, vilket är en sällsynt lyx. Vår rekommendation står dock på Bollinger VVF i allmänhet och inte på en årgång framför en annan. Varje årgång har sina egna egenskaper med tillhörande priser som kan väljas efter nöje och temperament. Gemensamt för dem är att de representerar vad som mycket väl kan kallas världens bästa, mest exklusiva och mest sällsynta champagne – och det finns potential i det.

Investera i Bollinger VVF

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

WineVOLFörpackningPris*
2008 Bollinger VVF750OWC1€ 2.100
2009 Bollinger VVF750OWC1€ 1.100
2012 Bollinger VVF750OWC1€ 1.200
2013 Bollinger VVF750OWC1€ 1.200
*Alla priser är i EUR exklusive tull, punktskatter och moms vid leverans till tullager genom Nordic Freeport. Vinerna säljs endast i fulla lådor om inget annat anges, och priset är per flaska. Ett minimiköp gäller - kontakta oss för det specifika minimiköpet för detta alternativ. Förutsätter portfölj hos RareWine Invest. Priset på dessa viner kan ha ändrats sedan publiceringen av denna artikel. Reservation för felskrivningar

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt