Investeringstips - Champagne - 18. april 2024

2012 Cristal Magnum | 98 poäng och förmånligt pris

Ikonisk champagne i magnumformat - mer exklusivt än så blir det inte. Samtidigt går de positiva trenderna på marknaden... Läs mer här.

"2012 är en av de mest överdådiga och flamboyanta senaste årgångarna av Cristal"

- Antonio Galloni, Vinous (december 2023)

Cristal: Cristal med 98 poäng: fantastiskt. Cristal med 98 poäng och till och med i magnum: Mer exklusivt än så blir det inte. Och här får du till och med möjlighet att lägga till ikonisk champagne till din portfölj till ett pris som är 10% lägre än för bara sex månader sedan.

Champagnekategorin har nämligen också känt av osäkerheten på vinmarknaden under det senaste året, vilket har fått priserna att dyka. Men jämfört med hur mycket Champagne-kategorin har stigit de senaste åren är detta bara en stöt på vägen, vilket ger investerare ett gynnsamt tillfälle att komplettera eller starta sin portfölj med ikonisk Champagne - lite billigare än tidigare.

Och även om ingen vet när normaltillståndet kommer att återvända, börjar positiva trender dyka upp i vinvärlden. Läs mycket mer här.

Louis Roederer Cristal - ikonisk och extravagant champagne

Det finns många fantastiska historier från vinets värld - historier om stora slott, hängivna munkar och hantverk som har odlat världens bästa vingårdar generation efter generation. Men det finns historier som är nästan otroliga - och en sådan är historien om Cristal Champagne - en av världens mest ikoniska champagner.

"Är det konstigt att kräva nästan utopisk lyx när man kallar Vinterpalatset sitt hem? Det var i alla fall vad Rysslands tsar Alexander II gjorde när han besökte Louis Roederer 1876 med en önskan om den bästa champagne som världen ännu hade skådat.

Få säger nej till en tsar. Särskilt när tsaren redan är en entusiastisk champagnedrickare. Och så började produktionen av Cristal - en av de bästa champagnerna i världen."

Ovanstående är från vår artikel:  Myten om Cristal: Kristallklart och exklusivt

Cristal blev alltså resultatet av en tsars önskan om perfekt champagne - och så blev det. Än idag levererar Cristal champagne av högsta klass. Ett samlarobjekt. En extravagant champagne för konsumtion. Och detta 2012 avviker inte från champagnens rykte.

2012 Cristal | Överdådig, flamboyant och två poäng från perfektion

När det gäller Louis Roederers Cristal är det nästan överflödigt att tala om betyg. För Cristal får fantastiska betyg av världens ledande kritiker - årgång efter årgång. Och ja, Cristal släpps bara i årgångar där Louis Roederer anser att kvaliteten är tillräckligt hög, vilket vi bara kan konstatera när en Cristal har släppts.

2012 Cristal har fått 96 poäng av Richard Juhlin, 97 poäng av Wine Advocate och 98 poäng av Vinous. Och även om dessa betyg är fantastiska så räcker det inte riktigt till en topplacering bland årgångar som 2008 och 2002 - men tillräckligt för att cementera att Cristal är helt sublimt - oavsett årgång. Och det är väldigt få viner som kan stoltsera med 98 poäng.

Som jämförelse kostar en 2002 Cristal på magnum för närvarande 800 €*, medan priset för 2008 årgång på magnum är 900 €*. Priset för 2012 Cristal på magnum är 525 €*, så du får mycket för pengarna med tanke på att 2012 nästan är på samma höga nivå som både 2008 och 2002.

*exklusive tull, moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick.

Billede1.png

Varför Magnum?

Champagne är synonymt med firande. Med lyx. Med extravagans. Och finns det något bättre sätt att fira än med champagne? Ja, det måste ju vara en stor flaska champagne. Och även om champagne i magnumformat bara är lite coolare, har det stora formatet också egenskaper som du som vininvesterare kan dra nytta av - egenskaper som kommer med en fördel.

Champagne i magnumflaskor får ofta ligga på jästfällningen i två till tre år längre och degorgeras därför senare än de vanliga 0,75-litersflaskorna - detta resulterar i en produkt av högre kvalitet än samma årgång av Champagne i 0,75-litersflaskor.

Även om magnumflaskor är dubbelt så stora som vanliga 0,75-litersflaskor är mängden syre i flaskan inte mycket högre. För magnumflaskan innebär detta att dubbelt så mycket champagne utsätts för samma mängd syre som i en vanlig flaska. Detta bidrar till bättre lagring och ökad lagringspotential för champagnen, vilket är ytterst relevant när man talar om toppchampagner med investeringspotential.

Priskorrigeringar i Champagne ger gynnsamt läge för investeraren

Inflation och krig i Europa har även påverkat vinmarknaden, där Champagne-kategorin tagit stryk. Efter två år i rad med kraftigt stigande priser på Champagne har den globala situationen resulterat i priskorrigeringar och en nedgång med 11,15% 2023.

"Isolerat kan denna trend för Champagne vara en anledning till oro, men när man betänker att Champagne har ökat med nästan 50% under de senaste tre åren finns det ingen anledning till panik. Trots den nuvarande nedgången verkar de bästa champagnerna fortfarande billiga jämfört med de bästa Bourgogne- eller Bordeaux-vinerna, vilket ger gott om utrymme för tillväxt på lång sikt - särskilt drivet av den enorma konsumtionen."

Ovanstående är från vår analys av vinmarknaden, Januari 2024 vinmarknadsanalys , och den enorma konsumtionen av Champagne är fortfarande relevant. Liv-ex avslöjade med sin Power-100-lista 2023 att Champagne dominerar de mest sålda vinerna 2023 när det gäller handelsvolym - detta beror på regionens höga likviditet och universella tilltal för både samlare och konsumenter. Champagne fortsätter alltså att avnjutas över hela världen.

Och nu till den gynnsamma ingången: I oktober 2023 hade vi 2012 Cristal Magnum under administration för första gången, och priset var 575 euro. Priskorrigeringar har dock inneburit att priset på 2012 års Cristal Magnum har sjunkit med 50 euro.

Om du tror att marknaden kommer att återfå sin styrka får du ett gynnsamt försprång på din investering här.

920x1100.jpg

När är rätt tid att investera i champagne?

Tyvärr finns det ingen som har ett tydligt svar på den frågan. Men våra investeringsförutsättningar är oförändrade, även om marknaden har varit, och i viss mån fortfarande är, turbulent.

Enligt Liv-ex har champagnepriserna på andrahandsmarknaden rört sig mycket under de senaste åren. I slutet av februari 2024 var Champagne 50, som följer prisutvecklingen för de senaste årgångarna av de 13 mest handlade champagnerna, 50,2% högre än för fem år sedan, medan historien för de senaste 16 månaderna är helt annorlunda.

Samma index nådde sin topp i oktober 2022 - efter att ha stigit med 42,7% under de föregående 12 månaderna. Sedan dess har det fallit varje månad. I februari 2024 noterade dock Champagne 50-index sin första uppgång på 16 månader. Lägg därtill att samma scenario utspelar sig för Liv-ex Fine Wine 100, som i mars steg med 0,4% - den första ökningen på 12 månader.

De första positiva trenderna börjar synas.

RareWine Invests analys

Även om ovanstående uppgångar inte i sig innebär en omvandling från bear till bull, är de de första positiva tecknen på flera månader. Det kan vara en indikation på att botten kan ha nåtts, vilket gör detta till det perfekta tillfället att köpa innan marknaden återfår fotfästet och börjar stiga igen.

Enligt Wine Advocate är drickfönstret för 2012 Cristal 2022-2050 för det vanliga formatet. För magnum är det betydligt längre - dito för investeringshorisonten. Så det finns tid för marknaden att återfå styrkan - dito priset.

Cristal är alltid välkommen hos RareWine Invest, och naturligtvis är den det på grund av sin inneboende kvalitet. Dessutom kommer världen alltid att efterfråga 98 poäng - särskilt när formatet är magnum. Vi tror fortfarande på Champagne-kategorin. Även om det har varit en nedgång är priserna inte i närheten av dem vi ser i Bourgogne eller Bordeaux, till exempel.

Och Cristal är bland världens bästa champagner.

Investera i 2012 Cristal Magnum

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2012Cristal MAG1.500OC/OWC1€525
*Alla priser är i EUR exklusive tull, punktskatter och moms vid leverans till tullager genom Nordic Freeport. Vinerna säljs endast i fulla lådor om inget annat anges, och priset är per flaska. Ett minimiköp gäller - kontakta oss för det specifika minimiköpet för detta alternativ. Förutsätter portfölj hos RareWine Invest. Priset på dessa viner kan ha ändrats sedan publiceringen av denna artikel. Reservation för felskrivningar

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt