Investeringstips - Champagne - 4. juni 2024

2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois | Michelin-vin till ett förmånligt pris

Prestige Champagne från 2008 har en inbyggd efterfrågan, och enligt Juhlin skulle priserna på Billecart-Salmon kunna matcha priserna på Krug...

"Se till att du köper viner från Billecart-Salmon innan de blir lika dyrt som Krugs!"

Citatet ovan kommer från en av världens ledande champagneexperter, Richard Juhlin. Och med 2008 års Krug Vintage som för närvarande kostar mer än tre gånger så mycket som 2008 års Billecart-Salmon Nicolas Francois, är investeringspotentialen nästan redan godkänd.

Faktum är att detta är en prestigecuvée från ett sällsynt familjeägt champagnehus till ett pris som inte verkar spegla dess rykte och kvalitet. Och här får du etiketten "2008", redan en legendarisk champagneårgång som utan tvekan kommer att bli en av framtidens skatter.

2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois är den senaste utgåvan, och den är tillgänglig för investeringar. Den har redan antagits av en trestjärnig Michelin-kock. Läs mycket mer om dess potential nedan.

Les Grandes Marques: En sällsynt familjeägd pärla

Termen "Les Grandes Marques" representerar champagnehus som har stor internationell varumärkeskännedom, ett oöverträffat rykte och massiv kundlojalitet, och idag finns det bara 24 hus som anses vara Les Grandes Marques. Billecart-Salmon är en av dem - tillsammans med framstående hus som Salon, Piper-Heidsieck, Louis Roederer, Krug, Bollinger och Veuve-Clicquot.

Billecart-Salmon är också ett av få champagnehus som varit 100 procent familjeägt i över 200 år, vilket blir alltmer sällsynt i takt med att stora internationella företag i allt större utsträckning köper upp husen.

Huset ligger i Grand Cru-byn Mareuil-sur-Aÿ, och majoriteten av druvorna kommer från Billecart-Salmons egna vingårdar just här. Billecart-Salmon är känt för sina eleganta och sofistikerade champagner, och en av deras mest anmärkningsvärda cuvéer är Nicolas François. Champagnen lagras i mer än 12 år, vilket är anledningen till att 2008 års utgåva också är den senaste, till skillnad från flera hus som redan har släppt både 2014 och 2015 års årgångar.

Denna cuvée skapades 1964 som en hyllning till husets grundare och är känd för sin komplexa och balanserade smak. Den är gjord på druvor från Grand Cru-vingårdar i Côte des Blancs (Chardonnay) och Montagne de Reims (Pinot Noir) och vinifieras delvis på traditionella ekfat för att ge djup och rikedom.

Huset producerar för närvarande cirka 1,8 miljoner flaskor champagne, men endast en mycket liten del av detta representeras av prestigecuvéen Billecart-Salmon Nicolas Francois. Det är bara huset självt som känner till den exakta siffran, men externa källor rapporterar om en produktion på mellan 35 000 och 100 000 flaskor. Och även om siffran är 100 000 så är det en väldigt liten produktion i Champagne.

De finaste franska restaurangerna vill ha Billecart-salmon

Det här är nog första gången du hör talas om att ett vin har en gudfader, men det är precis så med 2008 års Nicolas Francois. Gudfadern heter Mauro Colagreco och är kock på den trestjärniga franska Michelinrestaurangen Mirazur. Om Billecart-Salmon säger Mauro:

"Jag har haft turen att arbeta på några av de finaste franska gastronomiska husen, där jag alltid har hittat Billecart-Salmon på deras vinlistor. Billecart var genast en av mina favoritchampagner! Nicolas François 2008 är ett verkligt exceptionellt vin [...] Den perfekta platsen för att smaka på detta vin? Det är självklart min restaurang Le Mirazur i Menton!"

2008 års Cuvée Nicolas Francois är mycket hyllad, och det är verkligen inte första gången denna cuvée har fått mycket uppmärksamhet.

Billecart–Salmon Cuvée Nicolas Francois | Champagne från Milennium

1999 anordnade en kommitté en blindprovning av 150 årgångar från de mest kända champagneproducenterna. Cuvée Nicolas Francois från 1959 tilldelades titeln "Årtusendets champagne" - och 1961 års Cuvée Nicolas Francois tilldelades andra plats.

Att stjäla rampljuset från alla de stora bekräftar egentligen bara att det familjeägda champagnehuset levererar champagne av högsta kvalitet – representerad av prestigecuvéen Nicolas Francois.

2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois | Stor champagne trots meningsskiljaktigheter

Den senaste Nicolas Francois-utgåvan får 92 poäng från Richard Juhlin, 96 poäng från Wine Advocate och 96 poäng från Vinous. Den får också 97 poäng av James Suckling, även om hans betyg inte finns med i tabellen nedan då den avviker från vår vanliga metodik när det gäller Champagne.

Av de tre kritikerna får 2008 års Billecart-Salmon Nicolas Francois ett totalbetyg på 94,7 poäng, vilket placerar den varken i botten eller toppen av de senaste sju utgåvorna. Och som diagrammet visar är det inte mycket som skiljer de fyra senaste utgåvorna åt.

diagram-billecart.png

Resultat på tidigare investeringstips och förmånligt investeringspris

Endast vid tre tidigare tillfällen har vi erbjudit Billecart-Salmon Nicolas Francois för investering - och det på de tre tidigare årgångarna 2002, 2006 och 2007. I dessa tre utgåvor har de i genomsnitt gett en avkastning på 39 % sedan datumet för investeringstipset, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 9 %.

Dessa har presterat stabilt - även om priserna ännu inte har blivit så dyra som vi sett med Krug, cf. Juhlins citat i början av denna artikel. Just nu har du även möjlighet att investera i den senaste utgåvan till ett förmånligt pris. Det billigaste erbjudandet för 2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois på wine-searcher.com är för närvarande 147 €*. Ditt pris är 130*.

*ex. tull, moms och skatt. I fulla fodral och perfekt skick.

RareWine Invests åsikt

2008 Champagner är en eftertraktad vara - det har de alltid varit och det finns inget som tyder på att detta kommer att förändras. De tre senaste investeringstipsen vi har sammanställt på Billecart-Salmon Nicolas Francois har presterat bra trots att vi inte ens kunnat kapitalisera på efterfrågan på 2008 års predikat.

Vi förväntar oss därför ett stort intresse för detta. Särskilt eftersom det är en prestigecuvée i begränsad upplaga till ett pris som inte verkar återspegla dess kvalitet, ännu. Enligt Juhlin kan Billecart-Salmon matcha Krug prismässigt - detta är för Juhlins egen räkning, men ur vårt perspektiv skulle mindre säkert vara en mycket attraktiv investering. 

Investeringsrekommendationer kan naturligtvis inte göras baserat på ett enda uttalande. Men priserna på Billecart-Salmon har inte sett den stora återhämtning som många cuvéer upplevde under Coronapandemin. Återhämtningen låter vänta på sig, tills efterfrågan på champagne börjar stiga igen. Franska topprestauranger frågar redan efter Billecart-Salmon - årtusendets champagne.

Investera i 2008 Billecart-Salmon Nicolas Francois

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2008Billecart-Salmon Nicolas Francois750OC3€ 130
*Alla priser är i EUR exklusive tull, punktskatter och moms vid leverans till tullager genom Nordic Freeport. Vinerna säljs endast i fulla lådor om inget annat anges, och priset är per flaska. Ett minimiköp gäller - kontakta oss för det specifika minimiköpet för detta alternativ. Förutsätter portfölj hos RareWine Invest. Priset på dessa viner kan ha ändrats sedan publiceringen av denna artikel. Reservation för felskrivningar

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt