Marknadsanalyser - Övriga - 24. januari 2024

Insikter om investeringar i vin: Årssummering 2023 avtäckt

Dyk ner i den komplicerade världen av vininvesteringar med vår årssummering för 2023. Upptäck de marknadstrender, utmaningar och extraordinära möjligheter som format året.

Klicka på videon ovan för att ta del av rapporten på mindre än 5 minuter. Eller läs hela rapporten nedan...

Förra året, efter två år av massiv tillväxt, var det frestande att se på vininvesteringar ur ett kortsiktigt perspektiv. I årssummeringen från förra året motstod vi frestelsen och drog slutsatsen att de grundläggande förutsättningarna för vininvesteringar är oförändrade - hur konservativt det än kan låta. Snabbt fram 12 månader, 2023 visade sig vara det perfekta exemplet på att vin fortfarande är en långsiktig investering.

Många ekonomier brottas fortfarande med efterdyningarna av pandemin, den ryska invasionen av Ukraina och konflikterna i Israel och Palestina. Det som framgår av Liv-Ex årliga marknadsöversikt för fina viner har dessa faktorer fått investerare att gå över till klassiska alternativ som guld. Guldpriset är rekordhögt, med stöd av oro över konflikterna i Ukraina, Israel och Palestina.

Samtidigt har Kinas tillväxtprognoser reviderats ned på grund av utmaningar inom den viktiga fastighetssektorn, vilket framgår av Evergrande-gruppens konkursansökan i augusti. Fastighetssektorn står för ca 30% av Kinas BNP. Moody's nedgraderade utsikterna för landets kreditbetyg till "negativa" den 5 december, med hänvisning till de ekonomiska utmaningarna och en växande personlig skuldkris.

Under de senaste 12 månaderna har centralbankerna dessutom genomfört en rad räntehöjningar, vilket har påverkat bolån och andra lånesektorer. Räntorna är nu de högsta sedan finanskrisen 2008.

I grund och botten har konsumenterna mindre disponibel inkomst jämfört med för två år sedan, vilket har en betydande inverkan på marknaden för fina viner. Köparna är nu mer försiktiga och ovilliga att spendera lika mycket som de gjorde föregående år.

Under 2021 rapporterade vi prishöjningar på nästan 19%; under 2022 ökade vin under administration hos RareWine Invest med mer än 22% i genomsnitt. I slutet av dagen, om något stiger enormt på kort tid, kommer det vanligtvis att stabiliseras något lägre. Under 2023 såg vi priskorrigeringar i de mest kritiska kategorierna av vininvesteringar, vilket ledde till nedgångar på 7,33%. Trots korrigeringen är resultatet bättre än den allmänna marknaden för finviner, vilket visas av Liv-ex Fine Wine 100-indexet som visade en förlust på 14,1% under 2023.

Realiserad avkastning 2023

Till skillnad från vanliga leverantörer av vininvesteringar utmärker sig RareWine Invest genom att erbjuda omfattande stöd för att realisera din vinportfölj genom vårt internationella försäljningsnätverk när det lämpliga ögonblicket uppstår. Investeringsplattformar kan ofta skryta med imponerande siffror, men det verkliga testet kommer när portföljen ska realiseras.

Under 2023 såldes anmärkningsvärda 1 333 positioner, vilket gav en imponerande genomsnittlig avkastning på 46,29% för våra investerare. Dessa positioner hade en genomsnittlig löptid på cirka 2,5 år, alltså under vår rekommenderade minimilängd på 5 år, vilket är en prestation som vi är oerhört stolta över. Denna prestation blir ännu mer anmärkningsvärd med tanke på de utmanande marknadsförhållanden som rådde under 2023.

Denna prestation understryker vikten av en trovärdig avyttringslösning när man investerar i vin, eftersom våra investerare utnyttjar expertisen hos ett av världens främsta handelsföretag för fina viner, RareWine Trading.

Att navigera på den nuvarande marknaden

För att navigera i denna utmanande terräng speglar marknaden för fina viner andra passionerade investeringar, vilket kräver en känslig balans mellan köpare och säljare. Den pågående priskorrigeringen har ännu inte lockat tillbaka köparna i någon större utsträckning, vilket tyder på att priserna kan fortsätta att pressas på kort sikt. Det rådande dödläget, som är karakteristiskt för björnmarknader, återspeglar köparnas tvekan att binda sig till aktuella marknadspriser och säljarnas tvekan att acceptera potentiella förluster.

Trots dessa utmaningar saknar marknaden inte möjligheter - snarare tvärtom. När flaskorna samlas på lager och högavkastande årgångar från Bourgogne, Toscana, Kalifornien, Bordeaux och Champagne dyker upp vid horisonten, är 2024 på väg att bli en gynnsam marknad för köpare. Faktum är att vi i slutet av 2023 identifierade marknadsmöjligheter som vi inte sett på länge. På marknader med uppåtgående trender finns det utrymme för utforskning och experiment, och att köpa och behålla är rätt strategi i utmanande tider eftersom vin förblir troget mot den grundläggande förutsättningen: en solid långsiktig investeringstillgång.

Däremot uppvisade de stora aktieindexen en positiv utveckling under 2023, med S&P 500 som registrerade en anmärkningsvärd ökning på 24%, en skarp kontrast till den förlust på 19,4% som observerades under 2022. Det är värt att notera att hela 72 % av S&P 500-komponenterna underpresterade under 2023, enligt Apollo Global Management, vilket innebär att S&P 500 hölls uppe av de så kallade "Magnificent Seven", det vill säga Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia och Tesla.

Den förnyade optimismen om minskad inflation och möjligheten till räntesänkningar i USA väckte investerarnas entusiasm på aktiemarknaden, vilket bidrog till den positiva utvecklingen för aktierna. Sedan 2004 har S&P 500 stigit med 411%. Liv-ex Burgundy 150 har däremot ökat med 655% och Champagne 150 har ökat med 491% under samma period. Bourgogne och Champagne står för mer än 70% av de viner som förvaltas av RareWine Invest.

Bourgogne - tillgänglighet före pris (-6,68%)

2022 var ett rekordår för kategorin Bourgogne, med en genomsnittlig prisuppgång på mer än 34 % för alla positioner under förvaltning. Under 2023 tappade Bourgogne lite av sitt momentum och priskorrigeringar sågs, särskilt bland de positioner som steg mest året innan, exemplifierat av Domaine Arnoux-Lachaux, som i flera positioner registrerade tiofaldiga prisökningar under 2022. Fler av dessa positioner har sett korrigeringar under 2023.  

Bourgogne har etablerat sig som den mest attraktiva kategorin för vininvesteringar på lång sikt och har levererat en årlig avkastning på mer än 10,5 % sedan 2004, enligt Liv-ex Burgundy 150. Att de bästa Bourgogne-vinerna är sällsynta kommer alltid att gynna investeraren. För Bourgogne finner vi den mest signifikanta korrelationen mellan produktion och konsumtion. Ofta är det inte en fråga om pris utan om tillgänglighet eftersom Bourgogne i det långa loppet har visat sig vara en säker hamn.

Totalt sett sjönk Bourgogne-kategorin med 6,68 % under 2023 över hela paletten. Det fanns dock även positiva inslag, där Domaine Bachelet Charmes Chambertin 2018 var en av de mest iögonfallande, med en ökning på nästan 24 %.

Champagne drabbas av korrigeringar (-11,15%)

När det gäller volym är det förutsägbart att Liv-ex Power100-listan visar att Champagne överlägset dominerar de mest handlade vinerna under 2023. Detta beror på regionens höga likviditet och universella dragningskraft på konsumenter och samlare, vilket resulterar i att stora mängder champagne handlas och avnjuts kontinuerligt över hela världen. För att inte glömma att många av de mest prestigefyllda champagnemärkena ägs av rika lyxkonglomerat som lägger oändliga mängder pengar på varumärkesprofilering och marknadsföring, vilket säkerställer att champagne kommer att vara ännu mer tilltalande för konsumenterna under de kommande åren.

Med priser som sköt i höjden under två år i rad mötte Champagne priskorrigeringar 2023, vilket ledde till en förlust av momentum med en nedgång på 11,15 %. Isolerat kan denna trend för Champagne väcka oro, men med tanke på att Champagne har sett en nästan 50 % ökning under de senaste tre åren, finns det ingen anledning till panik. Trots den nuvarande nedgången är de bästa champagnerna fortfarande billiga jämfört med de bästa Bourgogne- eller Bordeauxvinerna, vilket ger gott om utrymme för tillväxt på lång sikt.  

En av de mest populära champagnerna för investerare under de senaste åren är utan tvekan Salon, som också har varit synonymt med den högsta avkastningen. Under det senaste året har även Salon drabbats av korrigeringar, framför allt 2002 års Salon, som minskade med mer än 22 %. Kom ihåg att 2002 års Salon fortfarande har stigit med nästan 300 % sedan den introducerades brett för våra investerare 2018.

Italien visar motstånd - återigen (0,04%)

På RareWine Invest har vi gradvis höjt vår rekommendation för italienska viner, främst med fokus på de bästa Barolo, Barbaresco, Brunello och Super Tuscans. Piemonte och Toscana har höjt ribban för kvalitet under de senaste åren, och mer förväntas från de kommande årgångarna.

Italien har inte bara visat motståndskraft under 2023, utan förhållandet mellan bud och erbjudanden är för närvarande hälsosammare än i de andra kategorierna, vilket leder till ett positivt resultat för 2023 på 0,04 %, vilket avsevärt slår marknaden eftersom Liv-ex subindex "Italy 150" är ned med -6% under 2023.

Konsumenterna har blivit kostnadsmedvetna och letar efter billigare alternativ till premiumvarumärken när inflationen urholkar köpkraften. Vi har tagit upp detta mönster tidigare och använt begreppet "prisvärd lyx”. Under ekonomiska nedgångar unnar sig konsumenterna fortfarande lite lyx, men de föredrar i högre grad "prisvärda lyxviner", till skillnad från dyra viner från Bordeaux eller Bourgogne.

Det är inte första gången vi ser att italienskt vin visar motstånd under ekonomiskt osäkra tider. Enligt Liv-ex index Italy-100, det bredaste sättet att följa utvecklingen för italienskt vin, steg Italy-100 med 62,9% från november 2007 till april 2009 under finanskrisen. Aktiemarknaden halverades nästan under samma period och återhämtade sig helt först under våren 2013.

Bordeaux står stadigt - (-0,09%)

Den nuvarande nedgången har medfört en övergång till säkra hamnar på marknaden, äldre Bordeaux-årgångar är ett exempel. Denna strävan efter kvalitet är märkbar även inom specifika regioner eftersom samlare fokuserar på etablerade varumärken och årgångar av högsta kvalitet. Därmed har Bordeaux endast drabbats marginellt under det senaste året, med en prisnedgång på 0,09 %.

När det gäller Bordeaux står vi fast vid vår ståndpunkt. Denna kategori passar inte alla portföljer. Vi rekommenderar endast Bordeaux-vin som ett verktyg för diversifiering i mer omfattande portföljer eller som en passionerad investering. Utbudet av Bordeaux är inte gynnsamt jämfört med efterfrågan. Dessutom verkar prisutgångspunkten fortfarande vara för hög för att göra en bra investering för de flesta Bordeaux-positioner. Under 2023 tog vi upp fler utmaningar för Bordeaux på lång sikt. Du kan läsa analysen här.

Våra rekommendationer för Bordeaux är också begränsade till den absoluta eliten, som kännetecknas av 1998 Petrus, som gav en avkastning på 10% 2023.

Resten av världen med blandade resultat (-1,64%)

Kategorin Övriga världen är en eklektisk klassificering som omfattar produkter som inte passar in i andra fördefinierade kategorier. Den omfattar Rhône, Napa Valley och ett begränsat utbud av tyska och spanska viner, tillsammans med australiensiskt vin, nämligen Penfolds.

Viner från denna kategori som förvaltas av RareWine Invest minskade med 1,64 % under det senaste året, vilket kan vara acceptabelt med tanke på hur marknaden såg ut 2023.

Screaming Eagle 2018 och 2019 minskade mest med 11 %. Detta är dock fortfarande unga årgångar från denna kultproducent, och bristen på dessa flaskor kommer att gynna investerarna på lång sikt. Napa Valley minskade isolerat med 3,29 %.

Bland de positiva är Glenfarclas 50YO 2022 release, som ökade med 10 % under 2023, tillsammans med The Macallan 18YO Double Cask 2022 release, som ökade sin värdering med 8,7 %.

RareWine Invests Analys

2023 präglades tydligt av bristande köpkraft och försvagad likviditet på vinmarknaden till följd av en rad geopolitiska och ekonomiska händelser. Samtidigt har marknadens förväntningar på fallande priser skapat en stor bid/ask-spread och därmed en lägre handelsaktivitet. I slutändan leder detta till färre prispunkter, mer betydande fluktuationer (i båda riktningarna) och osäkerhet kring prissättning och värdering.

Med minskad likviditet på marknaden har antalet köpare minskat betydligt jämfört med för ett år sedan. Omvänt ökar antalet säljare i takt med att oron ökar för att ha stora summor pengar bundna i vin. Denna osunda obalans leder till kraftigare fluktuationer än vanligt.

Produkten i sig förblir oförändrad, och det gör även dess kärnvärde. Historien har visat att vinpriserna stiger när likviditeten återvänder till marknaden och köpkraften återfås. Likviditeten kommer långsamt att återvända till marknaden när räntorna har sänkts och stabiliserats. Fram till dess måste köpare och säljare nå en kompromiss.

Trots detta är detta prismönster ett eko av historiska cykler. Efter ett fantastiskt år för vininvesterare 2018 stod vi inför en liknande situation. Under 2019 uppstod globala marknadsutmaningar på grund av handelskriget mellan USA och EU, oroligheter i Hongkong och Brexit, och likviditeten dränerades från vinmarknaden. Även om det inte var den mest gynnsamma utvecklingen för investerare då, upplever de som investerade före och under denna period den största avkastningen idag. Dessutom finns det en tröskel för hur lågt ett vin kan prissättas innan proffsen anser att det är för billigt och börjar köpa.

Att förutsätta betydande prisuppgångar under första halvåret 2024 skulle vara alltför optimistiskt. Ett mer troligt scenario innebär en sund stabilisering av marknaden efter de korrigeringar som observerades under 2023. De anmärkningsvärda möjligheter som tidigare nämnts förväntas kvarstå under en stor del av 2024, vilket gör det till en gynnsam köparmarknad.

Saker och ting kan förändras om eller när räntorna sjunker och den geopolitiska situationen stabiliseras. Det kan dock ta månader innan vi ser betydande förändringar på marknaden efter en räntesänkning.

När det gäller investeringar är tajming av avgörande betydelse, även när det gäller vin. Varje investerare strävar efter att köpa vid marknadens botten och sälja vid dess topp. Att sälja under rådande marknadsförhållanden kanske inte är optimalt, vilket kräver en köp-och-behåll-strategi. Även om den nuvarande marknaden kanske inte är optimal för försäljning, är det anmärkningsvärt att vin sällan upplever långvariga nedgångar, utan vanligtvis återhämtar sig inom ett och ett halvt år, vilket indikerar närhet till marknadens botten. Vår fasta rekommendation kvarstår: vininvesteringar kräver en horisont på minst 5 år eller mer, i enlighet med de grundläggande principerna för vininvesteringar.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt