Marknadsanalyser - Italien - 13. juli 2023

Barolo Analys: 2019 och de efterföljande årgångarna markerar en ny era för vininvesterare

2019 representerar en fantastisk Barolo-årgång, medan ett paradigmskifte kan göra investeringar i Barolo mer lukrativa än någonsin. Även 2020 & 2021 har en lukrativ potential

Så, vad är det med Barolo...

Barolo är den enda av de stora europeiska vinregionerna som skapades snarare än utvecklades över tid. Det var inte förrän i mitten av 1700-talet som de första vinerna som buteljerades under namnet "Barolo" började dyka upp. Arkitekten bakom detta var en betydelsefull man vid namn Cavour. Han förespråkade exklusiv odling av vinrankor och användning av andra franska tekniker som han hade observerat under sina resor. Resultatet blev det vi idag känner som traditionell Barolo. Om du vill lära dig mer om Barolo i allmänhet kan du läsa vår artikel om Barolo - kungarnas vin, vinernas kung.

Sedan början av 1990-talet har det dock uppstått en slags polarisering i regionen. Å ena sidan finns det de som uppskattar de processer som följde Cavours metoder och som anses vara traditionella. Å andra sidan finns det de som stöder moderna metoder, såsom lagring på barriquefat och ett fokus på mer fruktighet. Läs hela vår artikel om Traditionalisterna vs. Modernisterna för att lära dig mer om det så kallade "Barolo-kriget".

Det enda konstanta i Barolo är att den uteslutande tillverkas av druvan Nebbiolo. Denna tunnskaliga druva är tidig att knoppa och sen att mogna. Den producerar viner med hög syra och, viktigast av allt, tanniner. Det är särskilt denna komponent som har dikterat Barolos traditionella produktionsmetod.

Barolo är en liten region med knappt 2.000 hektar vingårdar och cirka 1.000 odlare. Som jämförelse finns det ca 29.500 hektar vingårdar i hela Bourgogne-regionen. Trots sin ringa storlek vinner Barolo alltmer mark på den internationella scenen för exklusiva viner. Den begränsade produktionsskalan i kombination med ett möjligt paradigmskifte gör Barolo mer intressant än någonsin sett ur ett investeringsperspektiv.

Rinaldi Barolo

Vad Kännetecknar En Bra Barolo?

Detta är faktiskt en bra fråga och också något av en fråga om personliga preferenser.

Med det traditionella tillvägagångssättet kräver Nebbiolo-druvan en hög extraktionsnivå för att uppnå önskad färg och kropp. Detta kräver dock en längre lagringsperiod på stora fat för att mjuka upp de extremt hårda tanninerna.

Modernisterna, som utmanade detta mantra, hävdar att för mycket tannin extraherades och att en kortare men snabbare extraktion (vanligtvis med den fruktade rotofermentorn, vilket är hädelse för traditionalister) resulterar i ett mer tillgängligt vin. De hävdar också att lagring på små fat minskar effekten av oxidation och samtidigt ersätter en del av den saknade tanninstrukturen. Denna rörelse drevs till stor del av en smakförändring mot mer lättillgängliga vinstilar som är redo att drickas tidigare.

Men som det brukar heta kan man inte ha det på båda sätten. För att uttrycka det rakt på sak resulterar traditionell produktion ofta i viner som förblir alltför tanninrika, där smakerna och karaktären från frukten försvinner innan tanninerna gör det. Omvänt kan modernisternas snabbare extraktion ta bort några av Nebbiolo-druvans unika och extraordinära aromer, som berömt beskrivs som "tjära och rosor", medan överdriven användning av ny ek också kan överskugga dem.

Vad som är bäst är alltså en fråga om personlig smak. Men det som är intressant för vininvesteraren är att det kan vara ett paradigmskifte på gång som kan få betydande kommersiella konsekvenser.

Men låt oss först tala om den suveräna årgången 2019.

Barolo ger insikter för den moderna konsumenten

Barolo har mer gemensamt med de prestigefyllda Bourgogne och Bordeaux än bara initialerna. Precis som i Frankrike har vingårdarna i Barolo sedan 2010 kartlagts och klassificerats - precis som i Bourgogne, där varje vingård är erkänd för sitt unika uttryck.

Detta leder till ett naturligt ökat intresse för den enskilda vingården, sannolikt följt av stigande priser. Ursprung är nyckelordet för vinälskare från hela världen. De föredrar att lyfta luren och zooma in på den enskilda vinrankan för att få en känsla av platsen. Helhetsupplevelsen av jordmånen, sluttningarna och historiens vingslag bidrar till att skapa intresse för en vinregion.

I Barolo har kartläggningen av vingårdarna skapat grunden för ett ökat intresse, eftersom området är relativt litet men med betydande nyanser i de enskilda delområdena. Det kan dröja några år innan majoriteten kan jämföra Monforte och Serralunga d'Alba, precis som de kan jämföra Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin. När det gäller vin är tid ett viktigt begrepp, så den förändring du ser under dessa år kommer att sprida sig under många år framöver och kommer bara att öka intresset för vinerna från Barolo.

Dessutom kan man nu dela in druvornas ursprung i tre nivåer. Detta ska i grunden inte uppfattas som en kvalitativ rangordning utan endast som en indikation på ursprunget;

Comune - en av de 11 kommunerna får anges på etiketten.
MGA eller Cru - en av de 170 definierade MGA-zonerna får anges på etiketten.
Vigna - vingårdens namn får anges, men endast om det står tillsammans med en MGA.

Alessandro Masnaghetti är mannen bakom kartläggningen av området, och hans webbplats går på djupet med detaljer om vingårdarna i området.

2019: En Suverän Årgång Och Kanske Början På En Ny Era?

Antonio Galloni från Vinous, som med rätta kan betraktas som den främste specialisten på italienska viner bland de mest framstående vinkritikerna, har granskat 2019 års årgång av Barolo och hans entusiasm är uppenbar.

Enligt Galloni är Barolo tillbaka på rätt spår efter en mer problematisk 2018-årgång, med en suverän 2019-årgång som han tror kan utgöra början på en ny cykel av starka och utmärkta årgångar.

Galloni har varit i dialog med flera ledande producenter i området, som alla betonar att parametrarna för vad som utgör en varm årgång har förändrats under de senaste åren. Även om 2019 var varmt i ett historiskt perspektiv, var det svalare än de föregående årgångarna. Tillsammans med avsaknaden av "chockväder" och möjligheten till optimal sen skörd rankas årgång 2019 tillsammans med referensårgångar som 2016, 2005 och 1999, vilket i kombination med ett nytt paradigm gör 2019 mer attraktivt än någonsin.

Om du vill fördjupa dig i ämnet kan du läsa Gallonis anteckningar om 2019 års årgång här.

Annars rekommenderar vi att du går vidare till avsnittet om vad detta innebär för Barolo-investeringar.

  1. A Long Growing Season

A long growing season, defined as the period from bud break to harvest, is essential for achieving full physiological ripening of the fruit, skins and seeds. Since Nebbiolo is already a tannic grape, less than full physiological ripeness is heavily penalizing. The growing season was within normal parameters, while harvest was on the later side, and good physiological ripeness was achieved (for various reasons), so the first condition was met.

  1. Diurnal Shifts

The final phase of ripening must be accompanied by diurnal shifts, which are the swings in temperature from warm days to cool nights. Diurnal shifts create aromatic complexity, full flavor development and color. Evening temperatures cooled down at the end of the season to balance the daytime high and stayed cool during the critical harvest period. Thus, the second condition was met.

  1. The Absence of Shock Weather Events

Frost and hail can severely and irreparably damage the crop. Similarly, periods of uninterrupted elevated heat can block maturation. Several weeks of rain in spring made vineyard work challenging but appear to have been less severe than in 2018. Hail was an issue in several places in and around Alba, Grinzane Cavour, Serralunga and La Morra. Therefore, the third condition was only partially met.

  1. Stable Weather During the Last Month

The last month of the growing season makes the quality of the vintage. Stable weather without prolonged rain episodes is essential for harvesting a healthy crop. The end of the growing season saw warm days alternating with cool nights. There was some rain at the end of October, but most of the crop was in by then. The fourth condition was mostly met.

  1. A Late Harvest

Harvest must take place in October (possibly late September in some areas), with the final phase of ripening occurring during the shorter days of late September and October, as opposed to the longer, hotter days of August. By present-day standards, harvest was on the later side, so the fifth condition was met.

Monfortino Barolo

Vad Innebär Detta För Investeringar I Barolo?

Galloni menar att 2019 års Barolo sannolikt kommer att leda till ett paradigmskifte som kommer att få långtgående konsekvenser i framtiden. Vad som avses här är att producenter och vingårdar/terroir verkar ha anpassat sig till ett "nytt normaltillstånd" när det gäller externa faktorer som extrem värme, vilket också stöder den tidigare nämnda moderna stilen som blir alltmer populär i vinvärlden.

Om vinälskare föredrar den klassiska eller moderna stilen är en sak, men ur kommersiell synvinkel kommer en modernare Barolo att leda till ökad försäljning och konsumtion. En mer tillgänglig stil och bra viner som blir drickbara tidigare än traditionell Barolo kommer utan tvekan att motivera ökad konsumtion och locka långt fler vinälskare än bara de inbitna Barolo-entusiasterna.

Detta är inte bara spekulationer, utan snarare en orsaksförklaring till vad vi redan har sett början på. Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har viner från Piemonte historiskt sett haft den bästa prisutvecklingen, med viner som exempelvis Monfortino Barolo och Rinaldi Barolo. Andelen Piemonte-viner som handlas på Liv-ex jämfört med Toscana-viner har dock varit ganska måttlig, delvis på grund av att mycket mindre kvantiteter produceras. Med en kombination av hög kvalitet, betydande volym och ett starkt varumärke har Supertoscanare ansetts vara den drivande kraften bakom den italienska kategorin på andrahandsmarknaden.

Men detta mönster håller på att förändras. Enligt Liv-ex har Piemontes andel (Barolo och Barbaresco) av den totala omsättningen av italienska viner mätt i värde ökat från 11,4% 2015 till 43,4% våren 2021*, samtidigt som antalet unika viner från Piemonte som handlas har ökat med 653% till över 700 viner (2020) på bara fem år. Barolo är den stora drivkraften här och fortsätter att dominera handeln, fortfarande mätt i värde.

I kombination med starka årgångar och det nya paradigmet med en mer tillgänglig vinstil och kortare lagringstid står Barolo inför en extremt spännande framtid som vininvesterare bör vara medvetna om.

*Nyare uppgifter ej tillgängliga

Inte bara 2019! Även årgångarna 2020 och 2021 är enastående

Barolos 2019 har redan släppts, även om vissa viner kanske inte kommer att finnas tillgängliga förrän till hösten. Årgång 2020 är planerad att släppas 2024, och vi kan förvänta oss att 2021 Barolos kommer ut på marknaden 2025.

Årgång 2019 sticker ut på grund av de mycket gynnsamma väderförhållandena som nämnts ovan. Vädermönstren och egenskaperna hos 2019 och 2021 har likheter, och båda årgångarna upplevde exceptionella förhållanden, vilket ledde till toppar av excellens.

Däremot hade 2020 en varm och vegetativ cykel som började något tidigare än vanligt. Trots värmen förblev syranivåerna anmärkningsvärda, och ackumuleringen av antocyaniner och polyfenoler gynnades av de idealiska väderförhållandena i september, som bjöd på friska och svalare nätter.

När man granskar karaktärerna hos dessa årgångar visar sig 2020 vara smidig och tät, med tilltalande komplexitet och lättillgänglighet.

När det gäller väderförhållandena 2021 skapade en kall och snöig vinter, tillsammans med riklig vattentillgång under vintern och våren, förutsättningar för en robust vegetativ cykel som startade senare än föregående år, 2020. Den efterföljande sommaren kännetecknades av ihållande värme utan extremt höga temperaturer, kompletterat med svala nätter och isolerade vattenstormar.

Den exceptionella kvaliteten på årgång 2021 är uppenbar genom dess anmärkningsvärda finess, elegans och imponerande struktur. Med sin goda komplexitet och extraordinära lagringspotential förväntas 2021 till och med överträffa den högt ansedda 2019-årgången.

RareWine Invests Analys

Årgång 2019 i Barolo är suverän - det är ingen tvekan om det. Vad som är ännu mer spännande är att trenden verkar gå mot en vinstil som tilltalar ett mycket bredare spektrum av vindrickare.

Om du har smakat en ung, klassisk Barolo vet du att det inte är något för alla och inte något man dricker mycket av. Å andra sidan, om/när dessa viner blir mer tillgängliga och inte nödvändigtvis kräver flera decennier i källaren, kommer det att driva på efterfrågan och konsumtionen.

Den goda nyheten är att vi för närvarande upplever en fantastisk 2019-årgång och att vi sannolikt går en framtid till mötes med några utmärkta årgångar. Men entusiasmen för väder och värme i denna tid är inte utan gränser, eftersom producenterna är alltmer oroade över vad klimatförändringarna kommer att medföra under de kommande fem till tio åren, vilket kan göra dagens viner ännu mer värdefulla.

En sak är säker: Vi vet vad som finns tillgängligt idag, och det är av exceptionellt hög kvalitet och kommer utan tvekan att bli några av framtidens vinskatter - förutsatt att de går att få tag på.

Grundaren av RareWine Group, Rasmus Nielsen, har besökt fler producenter i Piemonte än de flesta under de senaste åren, och här är hans bedömning av det nuvarande tillståndet för Barolo.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt