Investeringstips - Whisky - 25. april 2024

Gap på marknaden erbjuder attraktiv potential för ikonisk Lagavulin 12 YO

För bara några år sedan var marknadspriset på Lagavulin 12 YO cirka 40 % högre än det är idag. Det skulle vara konstigt att...

Lagavulin: En skotsk ikon från ön Islay

För älskare av skotsk single malt är Lagavulin helt enkelt ett måste du inte vill missa. Lagavulin, som uttalas "lagga-voo-lin", härstammar från gaeliskans Laggan Mhoulling, som betyder " hole by the mill’.

Destilleriet är omgivet av vacker natur och ligger på södra Islay, precis intill de andra två berömda Islay-destillerierna Ardbeg och Laphroaig, i en liten, skyddad vik med utsikt över ruinerna av Dunyveg Castle. Lagavulin anses vara ett av de äldsta destillerierna på ön, men även om man tror att whisky producerades i området redan 1742 fick Lagavulin sin licens för laglig produktion först 1816.

Intressant nog hette det ursprungliga destilleriet som grundades av John Johnston Kildalton, men året efter att Kildalton grundades byggdes ett andra destilleri bredvid. Det nya destilleriet fick namnet Lagavulin, och 1837 slogs de två samman för att bilda det nuvarande Lagavulin.

Lagavulins popularitet tog fart på 1890-talet när Peter Mackie, den dåvarande ägaren till destilleriet, använde Lagavulin som huvudingrediens i sin White Horse-blandning - en blandning som fortfarande är stark idag och som de flesta förmodligen har sett någon gång. Vid 23 års ålder började han arbeta för sin farbror James Logan Mackie på Mackie & Co. Omkring 1890 etablerades ett nytt företag som hette Mackie & Co (Distillers), där Peter Mackie blev delägare. Under hans ledning växte företaget till att bli en av de stora whiskyproducenterna på den tiden, tack vare hans insisterande på jämn kvalitet och whiskyns distinkta profil.

Peter Mackie blev en legendarisk figur inom whiskyindustrin och anses vara en av branschens stora pionjärer.

År 1925 lades Lagavulin till Distillers Company, nu känt som Diageo - världens största spritproducent med en framstående portfölj av skotska single malts, inklusive andra ikoner som Port Ellen, Johnny Walker och Talisker. Det är med andra ord en gigantisk maskin som har ett enormt intresse av att sprida och öka världens kärlek till Skottlands gyllene, raffinerade droppar.

Lagavulin 12 YO

Diageo Special Release och andra viktiga Lagavulin Releaser

Den här artikeln handlar om Lagavulin 12 YO The Ink of Legends, en del av Diageos specialutgåva 2023.

Special Release är en årlig serie av speciellt utvalda uttryck från Diageos spektakulära portfölj av prestigewhisky. Specialuttryck från nedlagda destillerier, aldrig tidigare släppta åldersuttryck, experimentell fatanvändning m.m. All fatstyrka och i begränsade utgåvor endast under Special Release-etiketten.

Special Release-serien har tidigare innehållit utgåvor från Convalmore och Brora, 50 YO Glenury Royal och flera utgåvor som inte är åldersspecifika.

Lagavulin är långt ifrån en sällsynt gäst i dessa serier, med utgåvor som sträcker sig från 8 YO till 21 YO och inkluderar flera 12 YO utgåvor.

En annan anmärkningsvärd Lagavulin är destilleriets 16 YO, som 1988 valdes ut som en av de sex ursprungliga "Classic Malts of Scotland" - en serie som än i dag står sig som ett riktmärke för vad skotsk single malt är*.

Med andra ord är Lagavulin starkt representerat i det skotska single malt-arvet, ett riktmärke i sin klass och onekligen en del av Diageos kärnportfölj.

*Det ursprungliga sortimentet av Classic Malts of Scotland inkluderar: Lagavulin 16 YO, Glenkinchie 10 YO, Dalwhinnie 15 YO, Cragganmore 12 YO, Oban 14 YO och Talisker 10 YO.

Lagavulin 12 YO

Varför investera i Lagavulin?

Även om berömmet för Lagavulin står i kö i den globala whiskyvärlden (särskilt för att de helt enkelt gör en bra dram), är det investeringsaspekten som vi är här för att prata om.

Lagavulin 12 YO har egenskaperna för att röra sig väl in i investeringswhiskyns rike; Det är från ett ikoniskt destilleri med stor historisk efterfrågan, det är från en begränsad utgåva, det är fatstyrka (inte urvattnat, det är den koncentrerade vätskan) och det har en åldersangivelse.

Grunden är solid, men det är inte där det mest intressanta argumentet för investeringar ligger.

Det är prisnivån, historiska priser och priser på tidigare 12 YO-utgåvor som gör detta fall särskilt intressant.

För bara några år sedan handlades Lagavulin 12 YO glatt för cirka 100 euro* från RareWine Trading - inte som en engångsföreteelse, utan som en bröd- och smörprodukt. Men eftersom marknaden är som den är, och har gått in i ett slags sömnigt vänta-och-se-läge, kan vi nu erbjuda Lagavulin 12 YO 2023 för bara 73 €* - ett mycket attraktivt pris eftersom:

  • För bara några år sedan var det effektiva marknadspriset cirka 40 % högre än ditt investeringspris - och grundförutsättningen har inte förändrats. Produkten är fortfarande lika cool. Lagavulin har inte blivit ocoolt. När likviditeten återvänder till marknaden på allvar finns det ingen anledning till att priset inte skulle återgå till denna nivå – och högre över tid.
  • De billigaste priserna på wine-searcher.com för Lagavulin 12 YO 2023 börjar från 95 €*, medan det genomsnittliga utropspriset är 166 €*. Detta är baserat på bulkflaskor. Det billigaste priset per flaska i hela lådor (som det bara finns tre erbjudanden om på plattformen) är 124,5 €*.
  • Om man ser tillbaka på en Lagavulin 12 YO som har funnits på marknaden i cirka fem år (2018 års utgåva) börjar de lägsta priserna för lösa flaskor på wine-searcher.com (med undantag för ett något misstänkt amerikanskt erbjudande på 68 euro*) på 106 euro*, medan det genomsnittliga utropspriset för de 37 tillgängliga erbjudandena är 197 euro*.
  • Om vi går tillbaka till 2013 års lansering av Lagavulin 12 YO, kostar de två billigaste lösa flaskorna 138 €* respektive 159 €*, medan det inte finns några hela lådor tillgängliga.
  • De lägsta priserna på Lagavulin 12 YO, som har fem och 10 år på marknaden, är 45 % respektive 89-118 % högre än ditt investeringspris. Man bör dock komma ihåg att de två respektive utgåvorna släpps till lägre priser än 2023 års utgåva. Till exempel har det genomsnittliga utropspriset för Lagavulin 12 YO 2013 mer än tredubblats under de senaste 10 åren (+216,3%).

En tillfälligt inträngd spritmarknad erbjuder en mycket attraktiv ingång till ett investeringscase med en mycket intressant historia.

Lagavulin 12 YO

RareWine Invests analys

Lagavulin har en rik historia och står välförtjänt som en av ikonerna för skotsk single malt, som vackert representerar den distinkta Islay-stilen.

Med Lagavulin behöver du inte kristallkaraffer inslagna i handgjorda konstverk eller generationer av gamla utgåvor. Lagavulin gör helt enkelt fantastisk whisky utan krångel - så enkelt är det.

Men investeringspotentialen i synnerhet är att du bara kan köpa in dig till ett otroligt lågt pris - både jämfört med vad de har handlats i stor utsträckning tidigare, vad de billigaste priserna på wine-searcher.com för närvarande är, medan de äldre utgåvorna har levererat mycket god avkastning.

Om du tror att spritmarknaden en dag kommer att se normalisering igen, och om du tror att det finns en marknad för en bra dram med ett bra namn till ett pris där ett stort antal av världens whiskydrickare kan delta, då är Lagavulin 12 YO 2023 The Ink of Legends något för dig.

Investera i Lagavulin 12 YO 2023 The Ink of Legends

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

WHISKYVOLFÖRPACKNINGPRIS*
Lagavulin 12YO – The Ink of Legends700OC6/GB1€ 73
*Alla priser är i EUR exklusive tull, punktskatter och moms vid leverans till tullager genom Nordic Freeport. Vinerna säljs endast i fulla lådor om inget annat anges, och priset är per flaska. Ett minimiköp gäller - kontakta oss för det specifika minimiköpet för detta alternativ. Förutsätter portfölj hos RareWine Invest. Priset på dessa viner kan ha ändrats sedan publiceringen av denna artikel. Reservation för felskrivningar

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt