Investeringstips - Whisky - 7. december 2023

Från Whiskyvärldens Fyrtorn: Ny Lansering Av The Macallan 30 YO Double Cask

Medan dess systeruttryck av samma ålder har sett en 312% prisökning under de senaste 10 åren, finns det också en hel del potential här

Läs vidare och lär dig mer om möjligheten att investera i The Macallan 30 YO Double Cask till ett attraktivt pris som ligger betydligt under vad de annars handlas för på världsmarknaden. Detta ger dig en attraktiv ingång till ädel 30-årig whisky med världens mest prestigefyllda whiskyvarumärke tryckt på etiketten.

Rekordsatt lyx: Varför The Macallan Är I En Helt Annan Liga

I november sattes ännu ett rekord för hur mycket en "vanlig" flaska whisky kan kosta när Sotheby's i London sålde en flaska The Macallan 1926 60 YO för inte mindre än 2,56 miljoner euro (2,2 miljoner pund) - nästan dubbelt så mycket som det övre intervallet av uppskattningen. Det överträffade rekordet från 2019, då Sothesby's sålde en 60 YO The Macallan från Fine & Rare-serien för cirka 1,8 miljoner euro.

Men det är ingen slump att flaskor från The Macallan slår världsrekord om och om igen. The Macallan har ett historiskt arv, en produktportfölj, en katalog av gammal whisky och en framgångsrik varumärkes- och marknadsföringsstrategi som saknar motstycke. The Macallan har haft en betydande inverkan på synen på hela single malt-kategorin och positionerat den som en lyxvara. Deras innovativa inställning till produktion och fatval, liksom massiva investeringar i hela leveranskedjan, har gett resultat som på ett avgörande sätt har format hela marknaden för avancerad whisky, och det finns ingen anledning att tro annat än att vi bara har sett toppen av isberget.

Denna position gör det också möjligt för The Macallan att komma undan med att ta mer betalt för sina produkter än vad många av deras motsvarigheter kan - och det kan säkert hävdas att man kan hitta bättre valuta för pengarna någon annanstans.

När en bilälskare väljer en Porsche eller Ferrari gör de det för att de representerar exceptionellt hantverk, en rik historia av innovation och prestationer, och en tidlös design som överskrider flyktiga trender. Detsamma gäller för dem som prioriterar The Macallan. En flaska härifrån representerar historia, arv och exklusivitet. I båda fallen är det ett erkännande av att vissa saker i livet är värda att uppskatta bortom deras omedelbara funktionella värde. Det handlar om att uppskatta konsten, historien och hantverket - den personliga upplevelsen som inte kan mätas i siffror. 

Det är just här som The Macallan har lyckats distansera sig från allt annat i spritvärlden.

The Macallan 30 YO Double Cask

Klassiska The Macallan I Ett Modernt Uttryck

Från The Macallan blir det inte mer klassiskt än deras Sherry Oak, som har varit ryggraden i destilleriets kärnportfölj i årtionden. Idag finns den tillgänglig i fyra olika åldrar*, som var och en representerar hur sublim den kan vara för den åldern.

Men 2016 fick Sherry Oak en syster när Macallan introducerade sin 12 YO Double Cask som en modern tolkning av det klassiska The Macallan-uttrycket. Double Cask har sedan dess blivit sinnebilden för moderna The Macallan och representerar utan tvekan var vi kommer att se The Macallan i framtiden.

Double Cask-serien kännetecknas av att den lagras på både europeisk och amerikansk ek - båda sherrylagrade i Spanien. Idag har serien vuxit till fyra lagringsuttryck**.

30 YO är den äldsta Double Cask som släppts och utgör kronjuvelen i serien.

*12, 18, 25 och 30 årgångar
**12, 15, 18 och 30 år.

The Macallans Unika Fatstrategi

The Macallan utmärker sig på många områden, men deras strategi för inköp av fat är förmodligen en av de viktigaste orsakerna till deras framgång:

  1. Fokus på Sherry-kryddade fat: Macallan är särskilt känt för sin användning av sherry-kryddade ekfat. Det innebär att faten först används för att mogna sherry i Spanien innan de används för att mogna The Macallans whisky. Denna process är dyrare och mer tidskrävande än att använda traditionella bourbonfat, men den bidrar till en rik, komplex och distinkt smakprofil.
  2. Direkt samarbete med spanska aktörer: The Macallan har ett nära samarbete med aktörer i Spanien för att säkerställa sherryfat av högsta kvalitet. De har en direkt relation med dessa aktörer och investerar mycket i att upprätthålla denna exklusiva leveranskedja. Detta säkerställer en jämn kvalitet och karaktär hos faten.
  3. Kontroll av fattillverkningen: Macallan är ofta involverad i hela processen, från urvalet av träslag till tillverkningen av faten. Detta gör att de kan specificera exakt hur faten tillverkas, inklusive tjockleken på stavarna och graden av rostning av fatet, vilket har en betydande inverkan på den slutliga smaken av whiskyn.
  4. Strategi för blandade fat: Även om fokus ligger på sherryfat använder The Macallan också en blandning av amerikanska och europeiska ekfat för att skapa olika smakprofiler. Denna blandningsstrategi gör att de kan producera en rad olika whiskysorter, från den delikata till den mer robusta och komplexa.
  5. Hållbarhet och kvalitet: Macallan lägger också stor vikt vid hållbarhet och spårbarhet i sitt fatprogram. De ser till att träet som används för deras fat kommer från hållbara källor och att hela processen från skog till destilleri följer strikta kvalitetsstandarder.

Stor Potential Till Ett Mycket Attraktivt Investeringspris

Macallan 30 YO Double Cask är en bra investering, men som med alla investeringar kan ett lågt ingångspris göra potentialen ännu större. Och här får du ett lågt ingångspris. Enligt wine-searcher.com har svenska Systembolaget, som är notoriskt kända för bra priser, det billigaste priset för The Macallan 30 YO Double Cask 2023. Här kostar en enskild flaska 3 326 €*. Vi kan nu erbjuda dig en investering i samma flaska för 2 400 € per flaska* - och du kan investera i enstaka flaskor och till och med hela lådor utan extra kostnad - och större kvantiteter i hela lådor dikterar ofta priset i vin- och spritvärlden.

Det innebär att du sparar 27,8% jämfört med världens billigaste pris enligt wine-searcher.com.

Dessutom kan du titta på hur The Macallan 30 YO Sherry Cask har presterat om du vill bedöma dess potential. Under de senaste 10 åren har det genomsnittliga utropspriset på wine-searcher.com för 30 YO Sherry Oak ökat med 312%. Det billigaste priset för en sådan flaska är för närvarande 3 828 €*.

Wine-searcher.com’s historiska data på 30 YO Double Cask anses inte vara giltiga.

*Exkl. tull, skatt och moms, i perfekt skick

Ökad Efterfrågan På Whisky

Efterfrågan på whisky ökar - förra året meddelade Pernod Richard, världens näst största destilleri, att skotsk whisky nu var den största kategorin i konglomeratet och stod för 27% av intäkterna. Diageo, världens största spritproducent, såg också en massiv ökning av intäkterna från sina nästan 30 skotska destillerier.

Om du vill lära dig mer om whisky som investering, historisk utveckling och, viktigast av allt, framtidsutsikter, kan du läsa mer i vår marknadsanalys här: Investera i whisky:Investeringar i whisky: Vad du behöver veta om att investera i whisky

The Macallan 30 YO Double Cask

The Macallan I Perspektiv

The Macallan är ett av de mest ansedda och välkända whiskydestillerierna i världen och kallas med rätta för en mastodont med en total årsproduktion på flera miljoner. Men trots detta är The Macallans enorma produktion fortfarande bara ett fragment i den stora whiskyvärlden - och när det gäller vintagewhisky, särskilt de äldre, talar vi om droppar i havet.

Macallan är det tredje mest sålda single malt-destilleriet i världen, men dess ägare, Edrington Group, som också äger Famous Grouse (blended whisky) och Highland Park, har bara cirka 5% av den globala whiskymarknaden, medan Diageo, den största aktören, har cirka 41%. Lägg därtill att uppskattningsvis 20% av all skotsk whisky som säljs i världen är Johnnie Walker.

RareWine Invests Analys

Världens bästa och mest prestigefyllda whisky kommer från Skottland, och när man tittar på landskapet här finns det ett destilleri som står ut över alla andra. Om man ser till hela The Macallan, från varumärkeskapital till kvalitet, är The Macallan ledande och omfattar alla från den varumärkeshungriga till den kräsna superkännaren.

Med The Macallans 30 YO Double Cask får du en av de absolut bästa whiskysorterna i The Macallans kärnportfölj i ett modernt uttryck som speglar vart The Macallan är på väg.

Lägg därtill att du har möjlighet att investera till ett pris som för närvarande är 27,8% lägre än det lägsta priset i världen enligt wine-searcher.com. Detta innebär att du kan få tillgång till en toppwhisky i Macallans kärnportfölj samtidigt som du utnyttjar det framtida investeringscase som kännetecknas av en värld med fler whiskydrickare, en växande efterfrågan på bra skotsk single malt och ett utbud som inte kan hålla jämna steg.

The Macallan 30 YO Double Cask är också den The Macallan som fått högst betyg i sin kärnportfölj av whiskybase.com.

Investera i The Macallan 30 YO Double Cask 2023

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

TAPPADWHISKYVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2023The Macallan 30 YO Double Cask700Loose€ 2.400
2023The Macallan 30 YO Double Cask700OWC3€ 2.400
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt