Marknadsanalyser - Whisky - 29. september 2023

Whiskyinvesteringar: Vad Du Behöver Veta Om Att Investera I Whisky

Whisky har länge varit en attraktiv tillgång, men marknaden blir allt mer nyanserad och framtiden ser ännu mer spännande ut. Förstå whiskyinvesteringar med den här artikeln.

Flytande Guld

När de förfinade gyllene dropparna ibland kallas för flytande guld ligger det något i det. För den förmögne kan valet stå mellan en flaska 60-årig The Macallan eller ett stort hus med familjebil i ett fashionabelt stadskvarter (beroende på var i världen du bor, förstås). Eller vad sägs om en flaska Yamazaki, som prismässigt får en flaska Romanée-Conti att framstå som ett vardagsvin?

Whiskyvärlden är fantastisk, och som investeringstillgång har whisky också varit suverän med en avkastning på över 400% under de senaste 10 åren. Men är whisky rätt investering för dig? Måste du välja mellan ett hus med bil och en flaska whisky, eller finns det alternativ? Ta reda på mer om:

  • Investera i whisky.
  • Vilka whiskysorter är lämpliga att investera i.
  • Historisk utveckling.
  • och kanske viktigast av allt: framtiden

Men först ett litet förtydligande. Det finns whisky. Och det finns whiskey. Och det finns en skillnad som inte alla författare nödvändigtvis tänker på. Whisky med e kommer från Irland eller USA, medan whisky utan e kommer från Skottland, Japan eller till och med Kanada. Men här finns det en ytterligare differentiering, och det är värt att komma ihåg: Skotsk whisky (scotch) måste, förutom att den produceras i Skottland, mogna i minst tre år på fat innan den får kallas (scotch) whisky - och det är en kvalitetsstämpel.

Whisky

Flaska Eller Fat

När du investerar i whisky köper du antingen den färdiga produkten, buteljerad och förpackad, eller så köper du ett nyfyllt fat eller en del av ett fat. Det senare beror på att destillerierna tidigare erbjöd detta för att skapa likviditet medan whiskyn mognade för egen räkning - ungefär som förförsäljningen "en primeur" i Bordeaux. Idag är detta vanligtvis inte möjligt för de stora och etablerade destillerierna, eftersom likviditeten inte är en lika stor utmaning och den färdiga produkten är av mycket större värde för dem. Mindre eller nystartade destillerier erbjuder dock ofta detta alternativ. Investerare bör dock vara försiktiga här, såvida inte passion och tillgivenhet är inblandade, eftersom ett sådant destilleri vanligtvis inte har några historiska bevis för att priset kommer att öka.

Vilka Whiskysorter Bör Du Investera I?

Världen är full av fantastisk whisky och bara i Skottland beräknas mer än 22 miljoner fat ligga och mogna och vänta på sin tid. Men precis som i vinvärlden är det inte säkert att något är värt att investera i bara för att det smakar gott. Här kan DCI-modellen hjälpa dig att kartlägga vilka parametrar som kan spela roll för att göra en bra investering. DCI-modellen jämför olika whiskyälskares olika behov, och ju fler parametrar som kan bockas av och ju fler segment flaskan tilltalar, desto mer lämpar den sig för en investering:

The DCI model - Drinker, Collector, Investor The DCI model - Drinker, Collector, Investor

Med andra ord, om du får tag på en högkvalitativ flaska (slutanvändare) från ett kanske nedlagt destilleri i en numrerad flaska (investerare), som kanske till och med är en del av en serie eller samling (samlare), då börjar det verkligen se ut som något.

För att ytterligare utveckla detta, titta på de bästa destillerierna i Japan och ännu mer på skotsk single malt whisky. Se till exempel Rare Whisky 101:s Collector's Index, som bara innehåller skotska destillerier, medan några japanska juveler har tagit sig in på wine-searchers.com:s lista över de dyraste whiskysorterna på den öppna marknaden just nu.

Varför Skotsk Single Malt Whisky?

Ovan pratade vi om både skotsk och japansk whisky, men hittar du en bourbonwhisky som omfamnar alla tre segmenten är du också en bra bit på väg. Med det sagt bör de flesta whiskyinvesterare rikta in sig på skotsk single malt. Efterfrågan och historiken finns där, medan utbudet i den klassiska utbuds- och efterfrågemekanismen är särskilt intressant. Skotsk single malt tar mycket liten plats i den globala produktionen mellan de ledande producentländerna:

distribution-diagram-dkpluseng-seplusnl.png

Historisk Utveckling

Whisky har historiskt sett levererat mycket stark avkastning och har år efter år erkänts som den bäst presterande tillgången i den så kallade "samlarkategorin", som i övrigt inkluderar klockor, smycken, konst, sportbilar och till och med vin, i den erkända och årligen publicerade "The Wealth Report" av det globala konsultföretaget Knight Frank.

Denna baseras på auktions- och handelsdata som samlats in av Rare Whisky 101. Deras bredaste index, RW APEX 1000, har stigit med 407,8% sedan starten den 31 december 2012, en genomsnittlig årlig tillväxt på ca 16,7% under mer än 10 år. Men det är inte bara de astronomiskt dyra och mycket sällsynta flaskorna som ökar i värde. Även mer generiska whiskysorter som Macallans Double Cask och Sherry Oak eller Diageos relativt tillgängliga flaskor från Flora & Fauna-serien (nu Special Release-serien) har också sett prisökningar på 30, 40 och 50% under de senaste åren.

Bilden som framträder är att möjligheterna inte bara finns bland de mest sällsynta och ikoniska flaskorna, utan att det också finns goda möjligheter bland whiskys som genomgår höga konsumtionsnivåer.

RW APEX 1000 index performance 800x600.png

Hur Du Lagrar Din Whiskysamling

Om du investerar i whisky är det viktigt att veta hur den ska lagras, eftersom flaskans och innehållets skick är avgörande för flaskans värde. Här är några grundläggande regler att tänka på:

  • Till skillnad från vin bör whisky förvaras upprätt eftersom starksprit skadar korken.
  • Undvik att utsätta flaskorna för dagsljus/UV-ljus, vilket kan påverka whiskyns smak och färg, men även påverka förpackningen negativt.
  • Lagra whiskyn i en stabil miljö med konstant temperatur och luftfuktighet. Exakt vilken temperatur och luftfuktighet kan variera, men vi rekommenderar ca 12 grader och 70% luftfuktighet.
  • Var försiktig när du hanterar flaskorna och behåll flaskorna i originalförpackningen så mycket som möjligt. Detta hjälper till att skydda etiketter och korkar från skador.
  • Om du investerar professionellt och för avkastning på investeringen är det viktigt att du kan köpa utan att betala moms, som kommer att gå förlorad när flaskorna realiseras. Det kan du till exempel göra genom att investera via RareWine Invest, som ger dig tillgång till tullfria lager, där andra kriterier, inklusive säkerhet, hantering och försäkring, också tas om hand åt dig.

Starka Aktörer Expanderar I Whiskyvärlden

I whiskyvärlden finns det gott om oberoende producenter och blenders, men en stor del av marknaden delas mellan ett fåtal dominerande aktörer, vilket illustrerar att den globala sprit- och whiskymarknaden är BIG business. För att förstå den framtida potentialen för whiskyinvesteraren är det relevant att förstå dessa aktörer:

Diageo: Förutom en produktportfölj som innehåller jättevarumärken som Guinness, Tanqueray och Smirnoff har Diageo också en imponerande whiskyportfölj som förutom världens mest sålda skotska whisky, Johnny Walker, innehåller ikoner som Talisker, Brora, Port Ellen, Lagavulin och många fler. Diageo hade en omsättning på 17,1 miljarder pund under det senaste räkenskapsåret (22/23).

Edrington: Edrington är företaget bakom världens kanske mest prestigefyllda destilleri, The Macallan, men man äger också varumärken som Highland Park, The Glenrothes, Brugal och The Famous Grouse. Edringtons omsättning under räkenskapsåret 22/23 var 1,1 miljarder pund. Edrington är också delägt av Beam Suntory, som äger varumärken som skotska Laphroaig, Bowmore och japanska Yamazaki, Hibiki och Hakushu.

Pernod-Richard: Med 240 spritvarumärken är Pernod-Richard en annan jätte som är stark i nästan alla kategorier med Martell cognac, Absolut vodka, Beefeater gin, Havana Club rom och Pierre Jouet Champagne - bara för att nämna några. Pernod-Richard är också starkt inom skotsk whisky med varumärken som The Glenlivet (världens näst mest sålda skotska single malt), Chivas Regal och Ballantine's. Pernod-Richard hade en omsättning på 10,7 miljarder euro 2022.

Dessa jättar har inga planer på att stå stilla - de investerar kraftigt i både spritsegmentet, men framför allt i whiskyindustrin. Under 2018 presenterade Edrington en investering på 500 miljoner pund i The Macallan, varav 140 miljoner pund gick till The Macallan Estate - ett besökscenter och destilleri, medan resten gick till att öka lagringskapaciteten och uppgradera deras berömda fatproduktionsprogram.

Pernod-Richard meddelade i december 2022 att koncernen kommer att investera 400 miljoner euro i mer hållbar produktion i sina varumärken Irish whiskey och Scotch Chivas, samt 250 miljoner dollar i sin amerikanska whiskeyproduktion. I maj förra året meddelades dessutom att en investering på 111 miljoner dollar kommer att göras i de skotska single malt-destillerierna Aberlour och Miltonduff.

Diageo investerar också kraftigt och har investerat mer än 1 miljard pund i sin whiskyinfrastruktur under de senaste 10 åren - inklusive ett flaggskeppsbesökscenter för Johnny Walker, samt uppgraderingar, utvidgningar och/eller nyöppningar av Glenkinchie, Caol Ila, Clynelish, Cardhu, Port Ellen, Brora etc.

Dessa enorma investeringar görs inte för skojs skull, och de borde ännu mindre kunna göras om dessa företag ser en framtid med normal organisk tillväxt. Men något säger oss att de förväntar sig något annat. Vet de något som vi inte vet? De vet i alla fall hur mycket de har i lager och hur mycket de kan producera. De följer också noga samma makrotrender som vi också följer.

Macallan

Framtidsutsikter För Whiskymarknaden Och Whiskyinvesteraren

Trots historiska upp- och nedgångar verkar whisky aldrig riktigt bli omodernt och kategorin ser bara ut att växa i framtiden. Enligt Allied Market Research förväntas den globala marknaden för (malt)whisky växa med i genomsnitt 4,7 % per år under de kommande tio åren. Sådana prognoser bygger dock till stor del på vad som rimligen kan förutsägas och förväntas, och trenden kan mycket väl accelerera ytterligare.

Det finns till exempel en enorm potential i Indien. Indien är världens i särklass största whiskymarknad* och faktiskt världens tredje största importör av skotsk whisky (i volym) med 95 miljoner flaskor år 2020, enligt The Scotch Whisky Association. Även om exporten av skotsk whisky till Indien har ökat med 200 % under det senaste decenniet står den bara för ungefär 2 % av Indiens totala whiskymarknad. Denna lilla andel beror till stor del på en indisk importtull på 150% på skotsk whisky. Men sedan ovanstående prognos för whiskymarknaden gjordes är Storbritannien och Indien nära att komma överens om ett omfattande handelsavtal efter BREXIT där importtullen på skotsk whisky kommer att sänkas från 150% till 100%. Scotch Whisky Association uppskattar att en sänkning av tullavgiften kommer att leda till en ökad export till Indien på 1,1 miljarder euro under de kommande fem åren. För att sätta detta i perspektiv nästan fördubblades exporten till Indien mellan 2021 och 2022 till ett totalt värde av 330 miljoner euro - och minskningen av importtullen har ännu inte trätt i kraft.

Men andra stora ekonomier är också spännande. Bland de största importörerna av skotsk whisky finns det också tillväxt (i värde), med USA som den största (+33% från 2021 till 1,27 miljarder dollar 2022) och Frankrike som den näst största (+26% från 2021 till 589 miljoner dollar 2022). Men Kina har också klättrat på listan och är värt att hålla ett öga på. På bara några år har Kina blivit en permanent gäst på listan och är nu fast förankrad som världens sjätte största importör, med en ökning av importen med 84,9 % till 239 miljoner dollar på bara ett år mellan 2020 och 2021 och +18 % till 281 dollar från 2021 till 2022 - en trend som förväntas fortsätta på grund av en snabbt växande medelklass och ökat välstånd - om än med mer måttliga tillväxttakter.

Whiskyintresset är som en epidemi som sprider sig genom Asien. Av de 10 största whiskyimportörerna i världen är hälften asiater. Den snabbast växande whiskymarknaden under 2022 var också asiatisk, med Sydkorea i täten med en tillväxt på 46% - och Sydkorea är inte ens ett av de fem länderna i topp 10.

*Whisky i allmänhet, inte enbart skotsk whisky

Exporten av skotsk whisky ökade med 27 % från 2021 till 2022 till 1,67 miljarder flaskor (0,7 l) och passerade milstolpen på 6 miljarder pund för första gången.

Talisker 11YO

RareWine Invests Analys

Som nämndes i inledningen har whisky länge varit en attraktiv tillgång, men mycket tyder på att framtiden ser ännu mer spännande ut. De stora aktörerna växlar upp, även om detta innebär att de utan tvekan kommer att utöka sina erbjudanden avsevärt, är det mycket svårt att tro att dessa företag kommer att låta detta påverka prissättningen av sina prestigeprodukter.

Pernod-Richard, Edrington och Diageo tittar på samma prognoser som vi, och allt tyder på att efterfrågan på whisky kommer att nå nya höjder - både på etablerade whiskymarknader, men absolut också på whiskymarknader under utveckling.

Men en 20-årig whisky tar 20 år att mogna, och faktum är att bra destillerier långt ifrån har ett överflöd av gammal bra single malt i sina källare. Tillförlitliga källor med djupa kunskaper om branschen berättar att det inte har producerats och lagts på fat tillräckligt för att möta den framtida efterfrågan. Destillerierna har visserligen kommit ikapp, men på grund av den långa lagringstiden har vi sannolikt minst 20 år framför oss där utbud och nylanseringar inte på något sätt kan matcha efterfrågan - och det är just det som kan göra whiskybranschen ännu mer spännande under de kommande åren.

Om du vill veta mer om whiskyinvesteringar kan du fylla i kontaktformuläret längre ner på sidan - naturligtvis helt utan förpliktelser.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt