Investeringstips - Whisky - 29. juni 2023

12 YO Clynelish Special Release 2022 ger stor investeringspotential

Priset på tidigare utgåvor har ökat 1.400-1.900% - och här sparar du 25% jämfört med det billigaste priset i världen enligt whiskybase.com

Kanske känner du till Clynelish, kanske gör du det inte. Men likväl är Clynelish ett av Skottlands äldsta destillerier, är nära släkt med Brora, det sätter x i x-faktor på Johnnie Walker Gold Label Reserve och ingår i Diageos begränsade 2022 Special Release - och du kan investera just nu till ett mycket attraktivt pris. Men först är det dags att fördjupa sig i destilleriets spännande historia.

De första dagarna i Clynelish: Mänsklig Tragedi

Clynelish-destilleriets framgång och kultstatus har sitt ursprung i en mörkare tid och i en mänsklig tragedi. Clynelish, liksom Talisker, är ett av flera så kallade "clearance"-destillerier som uppstod i början av 1800-talet. Här såg adliga markägare möjligheter i att tvångsförflytta bönder för att bättre och mer effektivt kunna dra nytta av marken. Några av de mest brutala tvångsförflyttningarna ägde rum i Sutherland (en av Skottlands nordligaste regioner) där hertigen av Sutherland och hans administration övervakade tragedierna med bönder som fördes bort från sina förfäders marker och skickades utomlands, flyttades till andra regioner eller flyttades till andra bosättningar i samma område där de sattes i arbete i sin herres företag.

Hertigen av Sutherland etablerade ett antal företag i staden Brora: en kolgruva, ett tegelbruk, väveri, saltutvinning och ett destilleri, som han kallade Clynelish. Alla företag bemannades av före detta bönder som betalades med mynt som bara kunde lösas in i hertigens företag. En hård tid i början av industrialiseringen som formade världen som vi känner den idag.

Clynelish-12-YO-Special-Release-2022-800x600.jpg

Upproret i Clynelish

Clynelish-destilleriet var inte på något sätt en framgång under sina första år. Det var inte förrän 1896, när blandarna Ainslie & Heilbron och John Risk förvärvade destilleriet, som det började bygga upp ett rykte och i slutet av 1800-talet var Clynelish den dyraste single malten.

John Risk tog senare över verksamheten och hade ett nära samarbete med John Walker & Sons (ja, företaget bakom Johnnie Walker whisky), som senare blev en del av DCL (Distillers Company Limited), en av grundarna till det vi idag känner som spritjätten Diageo.

DCL skalade upp flera av sina destillerier vid den här tiden och byggde 1968 ett destilleri med sex destillationskedjor (Clynelish B) precis bredvid det ursprungliga Clynelish-destilleriet med två destillationskedjor (Clynelish A). Branschorganisationen Scotch Whisky Association var dock bekymrad över att det fanns två destillerier med samma namn, så DCL döpte om det ursprungliga Clynelish (Clynelish A) till Brora, med hänvisning till den stad där destilleriet var beläget.

Idag är Clynedish ett av Diageos prestigevarumärken, tillsammans med bland annat Talisker, Brora och Port Ellen, men förutom att producera superb single malt whisky är Clynelish också en av de viktigaste komponenterna i Johnnie Walker Gold Label Reserve.

År 2021 öppnade Clynelish igen efter en omfattande renovering på +210 miljoner euro och kallas nu för "Johnnie Walkers hem i Highland". Detta är inte en liten bedrift och Clynelish är ett av de varumärken som Diageo investerar kraftigt i.

Clynelish 12 YO - En Del Av Diageos 2022 Special Release

År 2001 lanserade Diageo sin första Special Release för att ge en möjlighet att smaka whisky från ikoniska destillerier som whiskykonnässörer kanske känner till, men i unika uttryck. Det är i denna serie som en del av den sista originalwhiskyn från Port Ellen har buteljerats. Hösten 2022 presenterade Diageo sina 2022 Special Releases, bestående av åtta olika whiskies speciellt utvalda av Master Blender Dr Craig Wilson från några av Skottlands äldsta destillerier i begränsad produktion: Mortlach, Singleton, Lagavulin, Talisker, Clynelish, Cardhu, Oban och Cameron Bridge.

Clynelish är ett 12-årigt uttryck med en "vaxig" karaktär som är känd från 60-talets Clynelish. Lagrad på amerikansk ek och avrundad på Oloroso-fat. En fantastisk tolkning av Clynelish som det var.

Diageo: Den Monstruösa motorn bakom Talisker

Diageo är, beroende på hur man ser på det, den största - eller bland de största - producenterna av spritdrycker i världen. Diageo har verksamhet i mer än 180 länder och står bakom mer än 200 olika varumärken, däribland jättar som Johnnie Walker, Tanqueray, Guinness och Smirnoff, men också en tung portfölj av högklassiga whiskymärken som Port Ellen, Brora, Talisker Lagavulin och andra.

Diageo ökade försäljningen under räkenskapsåret som avslutades den 30/6-22 med 21,4 % till 17,8 miljarder euro, där de så kallade premium plus-märkena* stod för hela 57 % av försäljningen, medan försäljningen av enbart skotsk whisky ökade med 29 %.

Clynelishs Gyllene Droppar Blir Till Guld

I whiskykategorin kan det vara svårt att jämföra olika whiskysorter över ett antal år, eftersom producenterna ofta tar sig friheten att byta serier, fatår osv. Men om vi ska göra ett försök med Clynelish 2022 Special Release så kan vi ta en titt på Clynelish 23 YO Rare Malts Selection från 1998*. Som mest har releasepriset för en sådan flaska legat runt 100 €, medan RareWhisky101 rapporterar att det genomsnittliga auktionspriset för denna whisky under det senaste året har legat runt 1 500 € (omräknat från 1 356 £). För en billigare motsvarighet såldes Clynelish Flora & Fauna 1997 (en billigare serie än Rare Malts) troligen för 15-20 € vid tillfället**. Även om priset har sjunkit något under de senaste åren har det genomsnittliga auktionspriset under det senaste året legat runt 1.000 euro (omräknat från 868,75 pund). Det innebär att priset på dessa flaskor har stigit cirka x15-20 sedan slutet av 90-talet. Om något har ökat med 1 400% under 25 år så har det gett en genomsnittlig årlig avkastning på 11,4%. I 25 år!

*Rare Malts är föregångaren till Special Releases

**I dag säljer RareWine olika Flora & Fauna-whiskies för 30-40 euro per flaska

Investera i Clynelish Till Ett Attraktivt Pris Och Var Med Från Början

Just nu har whiskybase.com listat 63 återförsäljare av Clynelish 12 YO 2022 Special Release. Den billigaste av dessa är listad på cirka 162 €* ex. moms och punktskatter. Vi har gjort ett fynd som gör att du kan investera för bara 120 € per flaska. Det följer naturligt att om du kan investera med 25% rabatt jämfört med det billigaste priset på marknaden enligt whiskybase.com så är du med i matchen redan från start.

*Omräknat från 175 GBP

Clynelish-12-YO-Special-Release-2022-800x800.jpg

Utsikter för Whiskykategorin: Tillväxt För Whisky

Framtiden för whiskykategorin ser mycket spännande ut. Nedan följer några höjdpunkter från en del av en annan whiskyanalys, som du kan hitta i sin helhet här.

  • Den globala whiskymarknaden förväntas växa med 4,7% per år under de kommande tio åren.
  • Kina har blivit världens 5:e största importör av skotsk whisky och ökade importen med 84,9% från 2020 till 2021.
  • Indien är världens största whiskymarknad och den tredje största importören av skotsk whisky.
  • Exporten av skotsk whisky till Indien utgör endast 2 % av Indiens whiskymarknad på grund av en importtull på 150 %.
  • Storbritannien och Indien förhandlar om frihandelsavtal, inklusive en sänkning av tullavgiften för whisky.
  • En sänkning av tullarna förväntas öka exporten till Indien med 1,1 miljarder euro under de kommande fem åren.

Detta är några av de mest spännande katalysatorerna för att whiskypriserna ska öka i framtiden - samtidigt som man måste komma ihåg tillväxten och potentialen på de traditionella hemmamarknaderna för whisky, till exempel Europa.

RareWine Invests Analys

Whiskyinvesteringar förknippas ofta med extremt dyra flaskor som för många har känsla av ouppnåelighet, vilket också är något som driver upp priserna ytterligare. Men potentialen hos flaskor med lägre pris har också en stark potential.

Clynelish 12 YO 2022 Special Release hör hemma i denna kategori. Här får man alltså bra whisky från ett kultdestilleri, som också är känt för att vara "the secret sauce" i några av Johnnie Walkers fantastiska flaskor. Pristrenden för äldre Clynelish är också otvetydig och du får till och med möjlighet att gå in 25% billigare än det billigaste priset på whiskybase.com.

Det här är en whisky till en prispunkt som är lika med hög konsumtion, samtidigt som Diageo kommer att göra sitt för att Clynelish ska fortsätta att vara en skotsk pärla även i framtiden.

Investera i Clynelish 12 YO 2022 Special Release

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

WHISKYVOLFÖRPACKNINGPRIS*
Clynelish 12 YO 2022 Special Release700GB/OC6€ 120
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt