Investeringstips - Whisky - 29. mars 2022

Investera i Macallan 18YO Double Cask: En Förbisedd Och Outnyttjad Potential

Whiskyinvestering med högt värde för pengarna. Om du vill vara med tidigt är det dags nu. Se varför här.

The Macallan: Ett Kraftpaket I Whiskykategorin

Om whisky står på dagordningen är det helt enkelt omöjligt att undvika The Macallan - särskilt när det gäller skotsk single malt whisky av hög kvalitet. The Macallan är helt enkelt ett kraftpaket i denna kategori och är också ett av de destillerier som har lanserat några av de mest exklusiva, prestigefyllda och sällsynta utgåvorna i whiskyvärlden. De innehar rekordet för världens dyraste whisky någonsin. Det är i andra änden av Macallans produktportfölj som vi har identifierat en förbisedd och outnyttjad potential. En potential som, precis som ni vet från vininvesteringar, bygger på hög konsumtion och bristande motivation att spara. Samtidigt kan du här investera till det absolut lägsta priset på marknaden enligt wine-searcher.com* och få en attraktiv utgångspunkt för din investering. 

Läs mer om potentialen och marknadsutsikterna för whisky nedan. 

*Pris per flaska exklusive tull, moms och skatter, i hela lådor och i perfekt skick.

Från Försummad Komponenttillverkare Till Världsledare

Macallans historia sträcker sig tillbaka till 1824, då det lilla gårdsdestilleriet i Speyside fick tillstånd att destillera. Men det gick snabbt fram till 1996, då Macallan togs över av Highland Distillers, numera känt som Edrington. 

Under en stor del av sitt kommersiella liv var Macallan faktiskt "bara" en producent av single malt whisky som andra producenter använde i sina blandningar. Det fanns ingen tradition av eller efterfrågan på enbart single malt whisky. Enligt den tidens uppfattning var detta bara en komponent i en annan produkt. Macallan ändrade dock denna uppfattning och såg marknadspotentialen i smaken, historien och "sexigheten" hos single malt whisky, som Macallan, som ett av de första destillerierna, började marknadsföra under 1970-talet. 

Denna visionära strategi har utan tvekan hjälpt Macallan att befästa sin plats i toppen av whiskyvärlden. Detta inkluderar det lyxiga Macallan in Lalique-sortimentet med 50-60-årig whisky samt Macallan Fine & Rare-sortimentet, det största och mest omfattande sortimentet av vintagewhisky med anor från 1926. 

Edrington äger fortfarande Macallan men fick ytterligare muskler när den japanska bryggnings- och destillationsjätten Suntory köpte 10 % av Edrington 2020. Detta är starka aktörer som både kan och kommer att öka kunskapen och efterfrågan på Macallan - precis som man vet från Dom Pérignon och LVMH-gruppen i Champagne till exempel, eller Clos de Tart och Artémis i Bourgogne. 

Macallan-Double-Cask-Range-800x600.jpg

Macallan Double Cask-Serien

Macallan har en bred portfölj som sträcker sig från högvärdiga konsumentprodukter till extremt sällsynta och lyxiga flaskor värda miljoner. Macallan Double Cask Series faller mer i den förra kategorin och det är i detta som en av dess styrkor ligger. Mer om det senare. 

Macallan Double Cask är en förening av den "nya" och den "traditionella" Macallan. Tidigare har traditionen varit att använda europeiska sherryfat av ek i produktionen, men med Double Cask används både europeiska och amerikanska sherryfat av ek. Enligt Macallan självt är detta framtiden. 

Sortimentet består av en Double Cask Gold (den billigaste i sortimentet), en 12 YO, en 15 YO, en 18 YO och en 30 YO, som lanserades hösten 2021. 

Medan 30 YO enligt wine-searcher.com kostar 3 650-5 000 euro per flaska*, ligger priset på 18 YO i en helt annan prisklass: enligt wine-searcher.com är det lägsta priset för närvarande 245 euro per flaska*. Ditt investeringspris just nu är 200 euro**. 

Det är med andra ord inte svårt att upptäcka värdet som 18 YO-varianten erbjuder - här får du Macallans kvalitet och varumärke och 18-årig single malt whisky till ett pris som helt enkelt verkar för billigt - oavsett om man tittar på wine-searcher-priset eller det pris du kan investera till här. Men om du väljer att investera här sparar du ytterligare 18 %, jämfört med det billigaste priset på wine-searcher.com. 

*Exklusive tull, moms och skatt, i perfekt skick.
**exklusive tull, moms och skatt, i hela lådor och i perfekt skick.

Begränsad Upplaga Och Stor Konsumtion

Double Cask-serien tillverkas i begränsad upplaga och började med en lansering 2020. Den utgåva du kan investera i här är 2021 års utgåva, som är på god väg ut från marknaden och som redan är extremt svår att få tag på i kvantiteter. Detta innebär också att när det inte finns någon mer 18 YO 2021 Release, finns det inte mer och det kommer inte att finnas mer.

Vi vet redan att det kommer att finnas en 2022 års release, men ingen vet hur många releaser det kommer att sluta med. Men en sak är säker: Historiskt sett har kompletta samlingar varit extremt attraktiva och förtjänat stora priser, dessa blir bara lättare att samla ihop ju tidigare du ansluter dig. Men oavsett om du går med ambitionen att samla en hel vertikal, eller om du bara vill njuta av den goda potentialen hos en enskild utgåva, är Double Cask 18 YO ett attraktivt investeringsfall. Högklassig single malt whisky i denna prisklass har faktiskt en extremt stor publik, till detta pris är det få som tänker på att spara - vilket gör Double Cask 18 YO 2021 Release till en oupptäckt pärla i investeringssyfte. 

Uppåtgående Trend

Trots att det har gått mindre än ett år sedan Double Cask 18 YO 2021 släpptes är volymerna redan svåra att få tag på, vilket understryker efterfrågan. Detta återspeglas också i prisutvecklingen, där genomsnittspriset över alla Double Cask 18 YO-erbjudanden på vin-sökningar har ökat med 15 % sedan förra sommaren. En trevlig uppåtgående trend innan volymerna ens har försvunnit från marknaden.

Macallan-18YO-Double-Cask-2021-800x600.jpg

Marknadsutsikter för whiskyinvesteraren

Whiskyinvesteraren kan se tillbaka och njuta av en tillgång som har gett en svindlande avkastning på 478 %* under de senaste tio åren (19 % genomsnittlig årlig avkastning), men mycket tyder på att framtiden också kommer att bli mycket spännande. Enligt Allied Market Research, ett USA-baserat globalt marknadsundersöknings- och konsultföretag, kommer den globala whiskymarknaden att växa med 44,9 % från 86,4 miljarder dollar 2019 till 2027. Denna tillväxt förväntas främst drivas av stigande priser, fler whiskytillverkare som kommer in på marknaden och ökad försäljning av bra/dåliga flaskor. Men medan Europa och Nordamerika för närvarande är de överlägset största marknaderna för whiskyproducenter finns det två sovande jättar i öster som utgör en outnyttjad potential: 

I Kina har försäljningen av skotsk whisky av typen single malt tiofaldigats under de senaste 20 åren. Samtidigt är importtullarna här ganska blygsamma, vilket är en stor fördel för producenterna och deras spridning av whisky i det stora landet. En av utmaningarna här är dock att landet, liksom så mycket annat, plågas av en enorm marknad för kopierad whisky. Den goda nyheten är dock att med stigande levnadsstandard och en strävan efter västerländsk livsstil och lyx kräver kineserna i allt högre grad den riktiga varan. Samtidigt finns det en stark tillväxt inom kategorierna Premium Blends och Single Malt, som Double Cask är en del av. Samtidigt investerar de stora aktörerna, som Edrington, kraftigt i framför allt Kina, eftersom det finns en enorm outnyttjad marknad där.

Indien är också en oerhört spännande marknad för utveckling av whisky, eftersom landet har en omfattande tradition av whiskykonsumtion, kanske på grund av dess historiska koppling till det engelska kungadömet. Indien är faktiskt den överlägset största whiskymarknaden i världen och whisky är den mest sålda spritdrycken i landet, men skotsk whisky står bara för 2 procent av den totala försäljningen, enligt Scotch Whisky Association. Det är i själva verket främst den övre medelklassen och högre som har kunnat njuta av skotsk whisky på grund av enorma importtullar på så mycket som 150 procent. Men efter att Storbritannien lämnat EU kan de själva förhandla fram nya handelsavtal  och den indiska administrationen har redan kommit långt i processen att drastiskt sänka tullarna. Samtidigt upplever Indien också en boom i medelklassen och en allmänt växande ekonomi. När skotsk whisky blir mer tillgänglig för en snabbt växande marknad är det otänkbart att försäljningen av skotsk single malt inte kommer att explodera. 

Det finns cirka 2,8 miljarder människor i Kina och Indien tillsammans - det krävs inte mycket av en satsning på dessa två marknader för att det ska få en enorm inverkan på whiskyindustrin och därmed på priserna. 

*Frank Knight, The Wealth Report 2021

Rarewine Invests Analys

Investeringswhisky är ofta synonymt med extremt dyra flaskor, men med Macallan 18 YO Double Cask får du möjlighet att investera i en förbisedd investeringswhisky där både konsumtion och publik är enorm. 

Du kan nu få en stark utgångspunkt för din investering då du för närvarande sparar 18% jämfört med det lägsta priset på wine-searcher. Samtidigt är det också dags att slå till nu om du vill säkra en tidig release i Double Cask-sortimentet - när dessa väl är borta från marknaden är de borta - och inga fler kommer. 

Investeringar i whisky har länge varit attraktiva och är faktiskt den tillgång i kategorin samlarobjekt som har gett den bästa avkastningen under de senaste tio åren, med en genomsnittlig årlig avkastning på 19 %. Med en whiskymarknad som förutspås växa med nästan 45 % fram till 2027 och två sovande jättar i Kina och Indien finns det inget som tyder på att det kommer att bli tråkigt att vara en whiskyinvesterare i framtiden - tvärtom. 

Om du vill vara en tidig användare av en ny typ av whiskyinvesteringar med högt värde för pengarna är det dags nu.

Investera i Macallan 18YO Double Cask

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställa vinerna direkt via formuläret.

ReleaseWHISKYVOLYMFÖRPACKNINGPRIS/FL.*
2021Macallan 18YO700OC6/GB1€ 200
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt