Investeringstips - Whisky - 18. november 2022

Massiv tillväxt inom whiskykategorin: Talisker levererar billig toppwhisky och framtidens whiskyinvestering

Whiskymarknaden förutspås få en solid framtida tillväxt, medan de pågående frihandelsförhandlingarna mellan GBR och Indien kan göra single malt scotch till en bristvara.

Högkvalitativ single malt whisky till ett lägre pris är en av framtidens spännande whiskyinvesteringar som endast ett fåtal tänker på idag. Samtidigt står den globala whiskymarknaden inför solida framtida tillväxtsiffror och attraktiva möjligheter i länder som Kina och framför allt Indien.

Den helt nya 11YO 2022 Special Release från Talisker talar direkt in i denna utveckling....

Talisker Från Isle Of Skye

När man talar om Skottland och whisky är det svårt att undvika Isle of Skye, som nästan har blivit ett pilgrimsmål som måste besökas innan whiskyentusiaster verkligen kan kalla sig whiskyälskare.

Här på Loch Harport-kusten har man sedan 1830 producerat single malt whisky under namnet Talisker, som i dag till och med är det äldsta destilleriet på den ikoniska whiskyön. 

Under de nästan 200 år som gått sedan dess har kategorin upplevt flera omvandlingar och upp- och nedgångar, medan branschen som helhet idag ser starkare ut än någonsin.

Detta är uppenbart när man tittar på Taliskers ägare Diageo, som är en mastodont av en spritproducent.

Diageo har en imponerande produktportfölj med välkända varumärken, men det är utan tvekan i kategorin skotsk single malt whisky som vi bör hitta Diageos flaggskepp, med Port Ellen och Brora som de mest ikoniska. Dessa destillerier stängdes dock för många år sedan och öppnas först nu igen med ny produktion - och det ligger i sakens natur att det tar lång tid för dessa destillerier att presentera ens 7- eller 12-årig whisky.

Det är därför Diageo måste driva andra prestigevarumärken framåt - och ett av de mest framträdande är Talisker.

Diageo: Den Monstruösa motorn bakom Talisker

Diageo är, beroende på hur man ser på det, den största - eller bland de största - producenterna av spritdrycker i världen. Diageo har verksamhet i mer än 180 länder och står bakom mer än 200 olika varumärken, däribland jättar som Johnnie Walker, Tanqueray, Guinness och Smirnoff, men också en tung portfölj av högklassiga whiskymärken som Port Ellen, Brora, Talisker Lagavulin och andra.

Diageo ökade försäljningen under räkenskapsåret som avslutades den 30/6-22 med 21,4 % till 17,8 miljarder euro, där de så kallade premium plus-märkena* stod för hela 57 % av försäljningen, medan försäljningen av enbart skotsk whisky ökade med 29 %.

Talisker 11YO 2022 Special Release - Bra whisky till lågt pris

Talisker 11 YO 2022 är en helt ny release - buteljerad i mars 2022 och släpptes nyligen. Detta Talisker uttryck kommer från ex-bourbon amerikanska ekfat samt vin-kryddade fat. Talisker 11YO 2022 är buteljerad som cask strength och håller 55,1 % ABV.

Denna utgåva ligger i en låg prisklass, vilket gör den lämplig som investering.

Med ett investeringspris på 90 euro* är den bland de lägsta priserna i världen: det lägsta priset på whiskybase.com är 85 euro per flaska, medan det genomsnittliga utbudspriset är 104 euro per flaska. På wine-searcher.com är det lägsta priset per flaska (i hela lådor) 113 euro.

Talisker 11YO 2022

DCI-modellen

Konsumenter, samlare, investerare = den perfekta platsen. Vi har haft flera fall av whisky som träffat denna "sweet spot", Talisker 1978 (endast tillgänglig på engelska) och Bowmore 31YO är goda exempel.

Talisker 11YO är dock av en helt annan karaktär. Samlarens dragningskraft? Kanske på lång sikt, när kompletta uppsättningar av specialutgåvor kan bli intressanta. Klassiska whiskyinvesterares radar är inte heller riktad i denna riktning. Det är kategorin konsument som är riktigt intressant. Faktum är att ett whiskyfall som detta kan sättas i perspektiv med vad vi vet från Champagne. Här är gömtraditionen minimal, medan konsumtionen är hög på grund av en låg prisnivå - i förhållande till kvaliteten och produktens art.

DCI-modellen

Detta är exakt fallet med en whisky som Talisker 11YO 2022 Special Release. Här får dagens whiskydrickare whisky av obestridlig kvalitet från ett berömt destilleri som har varit 11 år på nacken - till ett pris som inte ger någon anledning att göra något annat än att njuta av den här och nu.

Detta innebär att whiskyälskare köper, njuter, konsumerar och inte sparar till senare. Senare blir äldre årgångar spännande eftersom utvecklingen kan förändra destilleriet, faten och destillatörerna, medan äldre saker bara är attraktiva i den här världen. Samtidigt har destillerierna och deras ägare ett intresse av att öka vinsten, så priset på nya utgåvor kommer sannolikt att öka när en ny utgåva lanseras.

Detta är mekanismer som du som whiskyinvesterare potentiellt kan dra nytta av - och du kommer att vara bland de få. Att investera i denna typ av whisky är inte "en grej".

Whisky tillväxt: Utsikter för whiskykategorin

Trots historiska upp- och nedgångar tycks whisky aldrig riktigt gå ur tiden, och kategorin ser ut att bara växa i framtiden. Enligt Allied Market Research förväntas den globala marknaden för (malt)whisky växa med i genomsnitt 4,7 % per år under de kommande tio åren.

Bland de största importörerna av skotsk whisky (i värde) finns USA (+8,4 % till 900,1 miljoner euro 2021) och Frankrike (+2,8 % till 441,4 miljoner euro 2021), men Kina har också flyttat upp på listan och är värt att hålla ett extra öga på. På bara några få år har Kina blivit en permanent invånare på listan och ligger för närvarande fast som världens femte största importör, med en ökning av importen med 84,9 % till 225,7 miljoner euro på bara ett år mellan 2020 och 2021 - en trend som väntas fortsätta, om än med mer måttliga tillväxtsiffror på grund av en snabbt växande medelklass och ett ökande välstånd.

Men det är i Indien som den verkligt stora potentialen finns. Indien är utan tvekan världens största whiskymarknad* och faktiskt världens tredje största importör av skotsk whisky (i volym) med 95 miljoner flaskor år 2020 enligt The Scotch Whisky Association. Men även om exporten av skotsk whisky till Indien har ökat med 200 % under det senaste decenniet, står den bara för cirka 2 % av Indiens whiskymarknad. Den lilla andelen beror till stor del på en indisk importtull på så mycket som 150 % på skotsk whisky.

Vad som är intressant här är att Storbritannien och Indien för närvarande förhandlar om frihandelsavtal, och att whiskytullen är en av punkterna på dagordningen. Förhandlingarna har dock försenats på grund av den politiska instabiliteten i Storbritannien, men Storbritannien lovar en uppgörelse utan att ange någon tidsfrist.

Scotch Whisky Association uppskattar att en sänkning av tullsatsen skulle leda till en ökad export till Indien på 1,1 miljarder euro under de kommande fem åren.

Potentialen är enorm, och även om whiskyproduktionen uppenbarligen inte kan påskyndas verkar efterfrågan bara öka, och Indien och Kina kan verkligen få den att explodera. 

*whisky i allmänhet, inte " inte specifik scotch”

Talisker 11YO 2022

RareWine Invests analys

Whisky är en stor och historiskt viktig kategori inom vin och sprit, och trots historiska upp- och nedgångar verkar det som om kategorin har blivit så stor och fått så mycket fart att det helt enkelt är omöjligt att tänka sig att den försvinner.

Den globala whiskymarknaden beräknas växa med i genomsnitt 4,7 procent per år under de kommande tio åren, medan enskilda marknader som Kina och Indien i synnerhet skulle kunna se det hela explodera.

Produktionen av whisky kan inte påskyndas och måste faktiskt lagras i minst tre år innan den ens kan kallas whisky. I den övre delen av whiskyskalan finner vi skotsk whisky, och i viss mån japansk. Och bland de bästa här hittar vi Talisker.

Talisker 11YO 2022 Special Release erbjuder just nu en whiskyinvestering i en prisklass där publiken och konsumtionen är enorm. Den tilltalar de så kallade "drinkarna" men kan lika gärna tilltala samlare i framtiden när de flaskor som en gång var så lättillgängliga har försvunnit från marknaden.

Om du tror på potentialen för prishöjningar bland "billiga" whisky  och du tror på viljan och förmågan hos mastodonter som Diageo, Pernod Ricard och Beam Suntory att lyfta whiskykategorin ytterligare, då är Talisker 11YO 2022 Special Release något för dig.

Detta är ett annorlunda sätt att tänka på whiskyinvesteringar - till skillnad från flaskor för miljoner som är årtionden gamla. Marknadsutsikterna är intressanta och potentialen är enorm.

Investera i Talisker 11YO 2022 Special Release

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2022Talisker 11YO - 2022 Release700GB/OC6€ 90
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt