Investeringstips - Whisky - 16. november 2023

Talisker 45 YO: Den äldsta Parley hittills och ett avslutande kapitel

Helt ny utgåva som både är ett av de äldsta uttrycken som någonsin släppts från Talisker och samtidigt representerar ett avslutande kapitel.

Talisker är onekligen ett av världens mest välkända och uppskattade destillerier. Här kan du läsa mer om möjligheten att investera i den helt nya utgåvan Talisker 45 YO Glacial Edge, som har en spännande potential. Men innan du gör det, överväg att följa med oss på en resa till Isle of Skye och se var dessa flaskor har sitt ursprung.

Besök Talisker

Parley Range - ett avslutande kapitel

I nästan 200 år har Talisker legat vid Loch Harports stränder och i generationer har havet och den råa maritima naturen varit en viktig del av destilleriets DNA. På grund av detta band till havet har Talisker under de senaste åren samarbetat med Parley för att sätta haven på agendan. Parley For The Ocean är en global miljöorganisation och ett nätverk av kreatörer, forskare och innovatörer som, genom framgångsrika samarbeten med andra ikoniska varumärken som Dior och Adidas, har lanserat initiativ för att återställa stora mängder marint liv.

Tillsammans med Talisker lanserade Parley ett ambitiöst projekt för att återställa och skydda 100 miljoner kvadratmeter marina ekosystem före utgången av 2023 - delvis finansierat av tre utgåvor i begränsad upplaga under Talisker X Parley. Allt detta har nu kulminerat i den äldsta whisky som Talisker någonsin har släppt, vilket markerar det sista kapitlet för Talisker X Parley-serien med Talisker Wilder Seas, Talisker 44 YO Forest of the Deep och nu Talisker 45 YO Glacial Edge.

Vilda experiment i mycket begränsade kvantiteter

Talisker 45 YO Glacial Edge är en whisky som har varit på en resa. Under 96 timmar har faten med dyrbara och sällsynta droppar fått sin slutliga finish i den bitande kanadensiska kylan, där krossande, frostig snö har gett faten ny karaktär och bidragit till detta unika uttryck.

Talisker 45 YO har lagrats på ex-kanadensiska whiskeyfat av vit amerikansk ek och endast 2 455 flaskor har tillverkats för världen. Nu har du möjlighet att säkra en investering i denna lilla kvantitet.

Någonstans i Kanada Någonstans i Kanada

Hur Talisker 44 YO Forrest Of The Deep har presterat

Förra året släppte Talisker sin 44 YO Forest Of The Deep, och enligt wine-searcher.com har den fått en bra start när det gäller prisutvecklingen. Sedan juni 2022 har det genomsnittliga utropspriset ökat med cirka 10%.

Förståelse för whiskyinvesteringar med DCI-modellen

När det gäller investeringar i whisky finns det ett antal olika egenskaper som påverkar om en whisky är lämplig att investera i. Dessa egenskaper relaterar till den målgrupp som whiskyn riktar sig till, och ju fler av dessa målgrupper som man riktar sig till, desto mer attraktiv och investeringsvärd är whiskyn.

Talisker 45 YO Glacial Edge vänder sig definitivt till whiskyälskaren, även kallad "Drinker" - om än den mer välbärgade delen av detta segment. Men även andra investerare och whiskysamlare kan ha intresse av denna whisky: Talisker är onekligen ett ikoniskt destilleri, whiskyn är av hög kvalitet, 45 YO tillverkas endast i 2 455 numrerade flaskor och erbjuder också möjligheten att samla en hel serie. 

dci_model.png

Att sätta priset i perspektiv

Skotsk single malt whisky behöver inte vara dyr. Men som vi alla vet blir whisky bättre med åren, medan tid och noggrant blandade fat varsamt rundar av de raffinerade dropparna - och vill man ha den upplevelsen får man betala. Men trots detta kan du nu få Talisker 45 YO till ett mycket attraktivt pris jämfört med vad du annars skulle få betala för "äldre" whiskies som dessutom är nya på marknaden:

WhiskyÅrTappadAntal flaskor som släpptsPris per flaska
The Macallan Annual Release30 YO2023 ??€ 4.000
Mortlach Midnight malt30 YO2022350€ 5.700
Tomantin45 YO2023225€ 5.000
Dalmore45 YO2022500€ 20.000
Talisker Glacial Edge45 YO20232.455€ 3.050

Naturligtvis finns det flera faktorer som påverkar prissättningen, men om du vill ha gammal whisky verkar Talisker 45 YO fortfarande erbjuda mycket värde för pengarna.

Investera långt under marknadspriset

Genomsnittspriset är 4 599 pund, vilket omvandlat till euro och minus brittisk moms blir 4 138 euro. Om vi tittar på wine-searcher.com kan det billigaste köpet göras för 3 962 euro, medan det genomsnittliga utropspriset är 4 612 euro. Ditt investeringspris är här 3 050 euro*. Med andra ord kommer du in i Talisker 45 YO-investeringen långt under marknaden.

Framtidsutsikter för whiskykategorin: Tillväxt för whisky

Framtiden för whiskykategorin ser mycket spännande ut. Nedan följer några höjdpunkter från en del av en annan whiskyanalys, som du kan läsa i sin helhet här.

  • Den globala whiskymarknaden förväntas växa med 4,7% per år under de kommande tio åren
  • Kina har blivit världens femte största importör av skotsk whisky och ökade importen med 84,9 % från 2020 till 2021
  • Indien är världens största whiskymarknad och den tredje största importören av skotsk whisky
  • Exporten av skotsk whisky till Indien utgör endast 2 % av Indiens whiskymarknad på grund av en 150-procentig importtull
  • Storbritannien och Indien har under en längre tid förhandlat om frihandelsavtal - inklusive en sänkning av whiskytullen. I somras rapporterade flera medier att parterna är nära att nå ett preliminärt avtal som bland annat innebär en sänkning av importtullen på whisky från 150% till 100%. En betydande sänkning
  • En sänkning av tullavgiften förväntas öka exporten till Indien med 1,1 miljarder euro under de kommande fem åren

Detta är några av de mest spännande katalysatorerna för att whiskypriserna ska stiga i framtiden - samtidigt som man bör komma ihåg tillväxten och potentialen på whiskyns hemmamarknader som Europa och USA.

För mer information om framtidsutsikterna för whiskyinvesteringar, läs mer här: Whisky Investments: What You Need To Know About Investing In Whisky

RareWine Invests Analys

Det här investeringstipset handlar inte bara om ett nytt, exklusivt whiskysläpp, utan om att få exponering mot en hel kategori med riktigt spännande framtidsutsikter, där makrotrenderna pekar på mycket spännande möjligheter för denna historiska kategori.

För att vara mer specifik är detta din möjlighet att vara med från början i en av Taliskers äldsta uttryck hittills, slutet på en serie och ett samarbete som bara har producerats i 2 455 flaskor.

Gammal whisky är dyrt, men Talisker 45 YO ger dig inte bara möjlighet att investera i vacker, mogen whisky till ett attraktivt pris jämfört med andra stora märken, utan vi ger dig också möjlighet att investera till ett mycket attraktivt pris jämfört med resten av marknaden. Faktum är att du sparar mer än 23% i skrivande stund jämfört med det billigaste priset på wine-searcher.com, vilket är det billigaste priset vi har lyckats hitta. Det är en bra start på din investering.

Investera i Talisker 45 YO Glacial Edge

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

TappadWhiskyVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2022Talisker 45 YO Glacial Edge700OC1€ 3.050
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt