Investeringstips - Whisky - 11. januari 2024

The Macallan Sherry Oak 25 YO: Ohållbart lågt pris öppnar upp för investering

Efterfrågan på whisky ökar och Macallan är utan tvekan världens mest prestigefyllda whiskyvarumärke. En debutant finns på investeringsbordet - och det är lovande.

The Macallan: Världens Mest Prestigefyllda Whiskyvarumärke

The Macallan är en destillerad skatt i whiskyvärlden, känd för sin magnifika kvalitet och karaktär. The Macallan sitter stadigt på tronen för exklusiv skotsk single malt whisky och är helt enkelt ett kraftpaket av stora mått. De är också ansvariga för några av världens mest exklusiva och unika utgåvor i den fantastiska whiskyvärlden, inklusive världens äldsta kommersiellt släppta whisky, den 81-åriga The Reach.

Så det är inte konstigt att The Macallan i november 2023 blev rekordhållare för världens dyraste whisky när Sotheby's i London sålde en flaska The Macallan 1926 60 YO för 2,56 miljoner euro. Detta var nästan dubbelt så mycket som det övre intervallet i värderingen.

The Macallans världsomspännande rykte om excellens och förmågan att sätta världsrekord kommer inte från att man bygger luftslott. Nej, naturligtvis är det byggt på en grund av utsökt kvalitet. Sedan 1824 har The Macallan byggt upp ett arv som idag är historiskt och djupt rotat, och varenda en av deras single malt whiskys avslöjar deras djupgående engagemang för att behärska trä och sprit under mer än två århundraden. Deras produktportfölj är avundsvärd, och deras katalog av äldre whiskysorter och en väl genomförd och framgångsrik varumärkes- och marknadsföringsstrategi har tagit dem till toppen. Idag ägs The Macallan av den mäktiga Edrington Group, som med sitt enorma kapital och kunnande inom spritindustrin tar The Macallan till nya höjder.

The Macallan Sherry Oak

Sherry Oak har varit ryggraden i destilleriets kärnportfölj i årtionden. Den släpps idag i fyra olika åldersangivelser (12, 18, 25 och 30 YO), som alla representerar sublimitet för sin respektive ålder.

The Macallan är känt för att använda traditionella hantverksmetoder och hängivenhet för att skapa exceptionella single malt-whiskies. Deras destilleringsprocess och val av ekfat för lagring är avgörande för att uppnå de unika och komplexa smaker som kännetecknar sherry oak.

Macallan Sherry Oak lagras på ekfat som kryddats med sherryvin som handplockats från Jerez i Spanien för att uppnå både rikedom och stor komplexitet i smaken. Samarbetet med framstående aktörer i Spanien garanterar sherryfat av högsta kvalitet. Denna exklusiva leveranskedja säkerställer den ojämförliga karaktär som kännetecknar The Macallan Sherry Oak-serien.

Efter mognadslagringen i Jerez transporteras faten till Speyside och destilleriet The Macallan, där de fylls med nytillverkad sprit. Mognadsprocessen gynnas av tiden i sherrykryddade ekfat och enligt The Macallan själva är " the result is a truly sensorial experience with natural colour and intense flavours developed during the maturation".

Sherry Oak är helt enkelt sinnebilden för utmärkt skotsk whiskyproduktion.

Det Är Äntligen Dags Att Investera I The Macallan Sherry Oak 25 YO

Det här är första gången någonsin som vi erbjuder The Macallan Sherry Oak 25 YO för investering, och det har absolut ingenting med kvalitet att göra. Det har helt enkelt att göra med marknadsdynamiken. För mindre än två år sedan var skillnaden mellan vad dessa flaskor kunde köpas för från producenten och vad de handlades för på den öppna marknaden enorm. Och 25 YO Sherry Oak kunde lätt säljas för över 3 000 euro*. På den tiden innebar detta att vi inte tyckte att det skulle vara en ansvarsfull investering, så vi letade efter alternativa whiskylådor med mer attraktiva prispunkter.

Osäkerheten i världen har dock även påverkat whiskymarknaden och priset är nu betydligt mer intressant för investeraren, varför vi nu ser en attraktiv potential. Ditt investeringspris är för närvarande 1 550 euro*. Vi köper direkt från producenten och skillnaden mellan detta inköpspris och det generella marknadspriset har förmodligen aldrig varit lägre.

Det billigaste priset för The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023 på Winesearcher.com och whiskybase.com just nu är €1 742* för en enskild flaska, medan genomsnittspriset för The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023 på wine-searcher.com är €2 492*. Det gör vårt pris 12% billigare än världens billigaste pris. Du har möjlighet att investera i enstaka flaskor och till och med hela lådor utan extra kostnad - och större kvantiteter i hela lådor dikterar ofta priset i vin- och spritvärlden.

Tiden är äntligen mogen för att investera i Macallan Sherry Oak

*Exkl. tull, skatt och moms, i perfekt skick

Hur Är Det Med Framtiden?

Som nämnts är priset på en flaska 25 YO Sherry Oak idag inte vad det brukade vara - och det beror inte på att produkten har blivit sämre eller att The Macallan översvämmar marknaden. Köparna blir helt enkelt mer försiktiga i osäkra tider, och de som brukade dricka 25 YO kanske nöjer sig med 18 YO eller 12 YO under en tid. Men det vore konstigt om en flaska som för bara några år sedan kostade över 3 000 euro inte skulle kosta det igen, när grundförutsättningarna för produkten är oförändrade.

Här är ett exempel från winesearcher.com: Genomsnittspriset på winesearcher.com för 25 YO Sherry Oak 2020 och 2019 som släpptes i juli 2022 var 3 396 €* respektive 3 273 €*.

Men argumenten bygger inte bara på förväntningarna av att världen återigen kommer att uppleva en ekonomisk återhämtning. Nej, argumenten backas också upp av The Macallan själva. Det är ganska sällsynt att priset på en ny utgåva inte höjs av tillverkaren, vilket i sig bidrar till att hålla priset på befintliga flaskor på marknaden under kontroll.

Lägg därtill det faktum att genomsnittspriset för The Macallan 25 YO Sherry Oak på wine-searcher.com har ökat med 341% under de senaste 10 åren.

*Exkl. tull, skatt och moms, i perfekt skick

The Macallan Sherry Oak 25YO - 2023 Release The Macallan Sherry Oak 25YO - 2023 Release

Ökad Efterfrågan På Whisky

Enligt Allied Market Research förväntas den globala whiskymarknaden växa med i genomsnitt 4,7% per år under de kommande 10 åren, men denna trend kan lätt accelerera - särskilt om ett whiskyälskande land som Indien sänker sin importtull:

"Indien är världens i särklass största whiskymarknad och faktiskt världens tredje största importör av skotsk whisky (i volym) med 95 miljoner flaskor år 2020, enligt The Scotch Whisky Association. Även om exporten av skotsk whisky till Indien har ökat med 200 % under det senaste decenniet står den bara för cirka 2 % av Indiens totala whiskymarknad. Denna lilla andel beror till stor del på en indisk importtull på 150% på skotsk whisky.

Men sedan ovanstående prognos för whiskymarknaden gjordes är Storbritannien och Indien nära att komma överens om en uppsättning omfattande handelsavtal efter BREXIT där importtullen på skotsk whisky kommer att sänkas från 150% till 100%. Scotch Whisky Association uppskattar att en minskning av tullavgiften kommer att leda till en ökad export till Indien på 1,1 miljarder euro under de kommande fem åren. För att sätta detta i perspektiv nästan fördubblades exporten till Indien mellan 2021 och 2022 till ett totalt värde av 330 miljoner euro - och minskningen av importtullen har inte börjat gälla ännu."

Citatet ovan är hämtat från vår marknadsanalys av whisky. För att lära dig mer om whisky som investering, historisk utveckling och framtidsutsikter för whiskykategorin, läs mer i artikeln: Whiskyinvesteringar: Vad du behöver veta om att investera i whisky.

RareWine Invests Analys

Det råder ingen tvekan om att världens mest prestigefyllda whisky kommer från Skottland, och högst upp på den skotska pallen sitter The Macallan. The Macallan 25 YO Sherry Oak är en del av destilleriets absoluta kärnportfölj - för den kräsne superkonnässören som söker varumärkeskapital och enastående kvalitet.

Efterfrågan på whisky ökar och Indien kan visa vägen om importtullarna sänks. Även om det inte sker ser den framtida efterfrågan på whisky intressant ut för alla investerare.

Detta är det billigaste priset på marknaden. Även om det i sig är ett övertygande argument för att investera, är det egentligen mer intressant om du också tror att världen kommer att återhämta sig och att priserna kommer att följa efter...

Prisnivån nu verkar verkligen oförsvarbart låg.

Investera i The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

TAPPADWHISKYVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2023The Macallan 25 YO Sherry Oak700OC3/OWC1€ 1.550
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt