Investeringstips - Övriga - 25. juni 2024

Bravo – 99 poäng till utsökta 2018 Opus One

Napa Valleys Opus One representerar kompromisslös kvalitet. Men den ökande förekomsten av skogsbränder hotar framtida utgåvor... Läs mer här

"2018 Opus One är helt utsökt,"

- Antonio Galloni, Vinous.

Opus One

2018 Opus One

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan för att få veta mer om dina investeringsalternativ eller investera direkt via knappen nedan.

Investera nu

*EUR 300 / flaska

Opus One: Jakten på kompromisslös kvalitet

Historien om Opus One är en anmärkningsvärd berättelse om vision, samarbete och innovation inom vinvärlden. Det hela började 1979 när två av vinvärldens mest ikoniska figurer, Baron Philippe de Rothschild från Château Mouton Rothschild i Bordeaux och Robert Mondavi från Napa Valley, bestämde sig för att skapa ett vin som kunde kombinera det bästa av både den gamla och nya världens vinmakartraditioner.

Denna extraordinära allians ledde till skapandet av Opus One, ett av de första vinerna från Napa Valley som verkligen kunde konkurrera med de bästa Bordeaux-vinerna. Tillsammans kombinerade Rothschild och Mondavi deras expertis och resurser för att producera ett vin som uttryckte både Napa Valleys unika terroir och de traditionella vinmakningsteknikerna från Bordeaux. Vinet blev snabbt en sensation och höjde standarderna för hela Napa Valley, som erkändes som en ledande vinregion i världen.

Napa Valley är känt för sitt idealiska klimat och sina mångsidiga jordtyper, vilket möjliggör produktionen av viner av exceptionell kvalitet. Regionen har utvecklats till ett centrum för vinälskare över hela världen, och Opus One står som en symbol för Napa Valleys potential och storhet.

Läs vår artikel om USA mest framstående vinproducerande region: Napa Valley – Fâstet för de största amerikanska vinerna.

2018 Opus One 2018 Opus One

Nyckelförändringar har förbättrat Opus Ones kvalitet

2001 blev Michael Silacci vinmakare hos Opus One och genomförde viktiga förändringar för att förbättra vinets kvalitet och bevara dess exklusivitet. Han fokuserade på innovation och kontinuerlig finjustering.

En av de första förändringarna Silacci implementerade var en strikt beskärning av vingårdarna. Han trodde att detta skulle öka koncentrationen och förlänga vinets eftersmak, två aspekter han kände att Opus One behövde förbättra. Trots att det påverkade vinets ekonomiska resultat, bidrog denna beskärningsmetod till en betydande kvalitetsförbättring.

Dessutom experimenterade han med tätare plantering i vingårdarna, vilket resulterade i mindre bär med högre skal-till-juice-förhållande, vilket ledde till ett mer intensivt vin. Detta cementerade Opus One som både exklusivt och mycket eftertraktat.

2018 Opus One | "Bravo"

Det råder ingen tvekan om att Silaccis arbete har haft stor betydelse för den stora kvalitetsförbättringen som Opus One genomgått under detta årtusende, vilket återspeglas i stigande poäng år efter år. Den senaste utgåvan är 2019, och om den och den föregående årgången 2018 säger Lisa Perrotti-Brown, tidigare vinkritiker hos Wine Advocate:

"Båda årgångarna är en triumf på Opus One och ett bevis på de subtila förändringar som Silacci och hans team har genomfört i vingårdarna och vineriet under de senaste 15+ åren. Bravo!"

2018 Opus One får 98 poäng från Wine Advocate, 96 poäng från Vinous och 99 poäng från James Suckling, vilket i genomsnitt ger 97,7 poäng, och därmed matchar samma höga nivå som 2019, 2016 och 2013 över poäng från de tre kritikerna.

Och här talar vi alltså om viner vars poäng rankas högst på 100-poängsskalan, vilket inte är något som förekommer ofta. 2018 Opus One spelar således bland de absolut bästa vinerna i världen.

opus-one-diagram-final.png 2019 Opus One har endast fått en preliminär barrel score från Wine Advocate på 97-99 poäng, så de ovanstående 98 Wine Advocate-poängen är ett genomsnitt.

Opus One Performance

Endast en gång tidigare har vi haft möjlighet att erbjuda Opus One för investering – och det var just årgång 2018. Mängderna var extremt sparsamma, varför endast mycket få fick möjlighet att investera tillbaka i januari 2022. Hade du investerat då, hade du idag uppnått en avkastning på 11%. En stark start för en utgåva som endast har varit tillgänglig på marknaden i några få år.

Om vi däremot ser på pristendenserna för 2013 och 2016 Opus One, som kvalitetsmässigt matchar 2018, ser det lovande ut. Enligt wine-searcher.com har listpriserna för dessa två årgångar ökat med i genomsnitt 10% årligen sedan deras respektive utgåvor 2016 och 2019.

Mängd och hotet från skogsbränder

Opus One växte stadigt under 1980-talet och producerar enligt Liv-ex idag omkring 300 000 flaskor vin per årgång. Men förutom de höga poäng som positivt påverkar efterfrågan, finns det en annan betydande faktor som är kritisk för 2018 Opus One.

Den senaste utgåvan är 2019, och världen kommer att vänta förgäves på 2020 Opus One – helt enkelt för att, enligt Vinous, kommer årgången inte att släppas kommersiellt eftersom mängderna är alldeles för små för den globala efterfrågan. Och de extremt sparsamma mängderna beror på skogsbränder. Skogsbränder verkar bli allt vanligare i Napa Valley.

"Skogsbränder har blivit den nya normen i Kalifornien, så som samhälle måste vi arbeta tillsammans för att vara mer motståndskraftiga och bättre förberedda. Att göra vår del för att förhindra allvarliga skogsbränder och minska förluster för odlare och jordbruksarbetare har blivit en av NVG största prioriteringar. Våra Wildfire Resources stöder druvodlingssamhället i att förbereda sig för, reagera på och återhämta sig från brandkatastrofer."

Ovanstående citat kommer från Napa Valley Winegrowers, och särskilt stora skogsbränder 2017 och 2020 har lämnat Napa Valleys producenter i massivt brandberedskap.

Och vad betyder det då?

Det betyder två saker: Ett är att skogsbränder har blivit en normalitet i Napa Valley och därmed finns det större risk att producenterna kan förlora sin avkastning eller pressas att skörda tidigare. Och tidigare skörd betyder annan stil. Därmed vet vi inte vad framtiden för med sig – men vi känner till kvaliteten på det som redan har producerats – och kvaliteten på 2018 Opus One är sublim.

RareWine Invests åsikt

Det finns flera väsentliga element som gör detta investeringsfall intressant. För det första kommer ett vin med både 98 och 99 poäng alltid ha inneboende efterfrågan. Och med ett drickfönster som, enligt Wine Advocate, öppnar nu och stänger igen 2058, har detta ett extremt långt liv framför sig medan de återstående mängderna reduceras genom kontinuerlig konsumtion.

Vidare har jämförbara föregångare visat vägen och antytt potentialen – även om de också är unga på marknaden och deras egentliga potential först förväntas realiseras när mängderna minskas från marknaden.

Dessutom verkar hotet från skogsbränder ha slagit rot i Napa Valley. Och det betyder att vi inte kan vara säkra på om framtida skördar går förlorade. Vi känner bara till kvaliteten och mängderna som finns just nu. Och här är 2018 Opus en extremt stark spelare.

Opus One

2018 Opus One

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan för att få veta mer om dina investeringsalternativ eller investera direkt via knappen nedan.

Investera nu

*EUR 300 / flaska

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt