Investeringstips - Övriga - 28. april 2022

Ingen Ovanför, Ingen Bredvid: Investera I Screaming Eagle

Nu kan du investera i den senaste utgåvan av Napas kultvin Screaming Eagle, som i tidigare årgångar har gett investerarna en stark avkastning.

Om du gillar det bästa, det mest exklusiva, det mest prestigefyllda och det dyraste och om du gillar viner från Napa Valley, finns det egentligen bara ett sätt att titta - och det är mot Screaming Eagle.

Screaming Eagle är utan tvekan kungen av Napa Valley och därmed det finaste som vinälskare kan få tag på från den amerikanska kontinenten. Men utöver den uppenbara potentialen hos det berömda och sällsynta, backas Screaming Eagle också upp av en mångmiljardär affärsman som vet hur man skapar kontinuitet i framgången och därmed blir din partner i din Screaming Eagle-investering.

Den senaste årgången, 2019, av Screaming Eagles flaggskeppsvin har släppts och du kan nu hoppa över de långa väntelistorna, ta del av mikroproduktionen och investera i det som har blivit riktmärket för amerikanskt vin.

Screaming Eagle: I Korthet

Den före detta fastighetsmäklaren Jean Phillips förvärvade 1986 cirka 22 hektar vingårdar i Oakville, Napa Valley, Kalifornien. Det mesta såldes snabbt vidare till andra producenter i området, med undantag för 0,4 hektar planterade med Cabernet Sauvignon. Jean Phillips tog kontakt med de redan berömda Robert Mondavis anställda för att få råd om den kommersiella potentialen hos hennes mark och kort därefter anställde hon sin första vinmakare.

Årgången 1992 var den första (kommersiella) lanseringen av Screaming Eagle och kombinationen av extremt få producerade flaskor och positiva recensioner, inklusive 99 poäng från Wine Advocate, vilket är spektakulärt för ett första vin, resulterade i att Screaming Eagle blev ett av de mest kända och dyraste vinerna från Napa Valley.

År 2006 kom en annan vändpunkt för Screaming Eagle när Jean Phillips sålde egendomen till finansiärerna Charles Banks och Stanley Kroenke, den sistnämnda är av särskilt intresse - både för Screaming Eagle, men också för dig som investerare.

I dag produceras endast 6 000-10 000 flaskor Screaming Eagle per årgång.

Screaming Eagle

Finansman, Idrottsmogul Och Markägare

Mångmiljardären Stanley Kroenke är ingen Mr Anybody. Kroenke har delvis skapat sin förmögenhet genom sport och fastigheter, vid 74 års ålder är han nummer 183 på Forbes lista över världens rikaste år 2022 - en ranking som för övrigt inte inkluderar hans äktenskap med Ann Walton Kroenke, arvtagare till Walmart och själv multimiljardär.

Stanley Kroenkes portfölj omfattar bland annat Denver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (NHL), Colorado Rapids (Major League Soccer) och Arsenal (Premier League), han är också en av USA:s överlägset största markägare - näst efter den amerikanska staten och några andra fastighetsägare. Dessutom finns det mer än 5,5 miljoner kvadratmeter fastigheter, främst köpcentrum och liknande.

Det är alltså inte en affärsman helt utan kapacitet eller format som 2006 delvis tog över Screaming Eagle och 2009 blev 100 % ägare. Som vi vet från champagnevärlden är det inte utan betydelse för en producent/ett varumärke att ha några stora muskler bakom sig, vilket är fallet med till exempel Moët & Chandon, som ägs av LVMH-gruppen, eller Perrier-Jouët, som ägs av Pernod Ricard.

Förutom finansiell styrka som kan bidra till tillväxt och varumärkesbyggande är marknadsföringsförmåga och allmän affärsmässighet inte oviktigt. Vi kan bara spekulera i om Screaming Eagle bara är ett passionsprojekt för Kroenke, men om det är så är det ändå svårt att föreställa sig att det inte finns affärer i det för honom också - man kan säga att det ligger i hans DNA. Priset på Screaming Eagle har ökat dramatiskt sedan 2006, delvis på grund av att Screaming Eagle själv driver upp priset - något som säkert kommer att fortsätta i framtiden. Dessutom är framtida investeringar i egendomen också säkrade och grunden för att Screaming Eagle ska kunna fortsätta som kungen av Napa Valley finns fortfarande på plats.

Nya Screaming Eagle Har Aldrig Varit Dyrare...

Beroende på situationen kan en överväldigande prislapp vara en mycket bra sak och som vi beskrev i början består en investeringspotential i denna värld ibland också i att vara den dyraste. En ny Screaming Eagle har aldrig varit dyrare, men är ändå mycket mer än så. Något som Antonio Galloni på Vinous har kopplat några tankar till:

"På grund av sitt pris, både vid lanseringen och på andrahandsmarknaden, är Screaming Eagle det mest omtalade vinet i Napa Valley. Är det hype eller inte? Allt jag kan säga är att jag hade turen att få dricka ett antal äldre årgångar under lockouten och alla dessa viner levde upp till sitt rykte."

Trots prislappen lever Screaming Eagle upp till sitt rykte. Och här är det också viktigt att komma ihåg att för fem år sedan ansågs 12 000 euro vara överdrivet för en flaska DRC Romanée-Conti. I dag säljs samma flaskor för +50-100 % mer.

2019: Bra årgång i Napa - Ännu Bättre För Screaming Eagle

Vinous bedömer 2019 års årgång som en potentiellt stor årgång i Napa Valley - i själva verket ger de årgången 2019 (i hela regionen) 94-97 poäng, vilket tyder på en stor årgång. Men det tyder på att Screaming Eagle toppar denna...

Screaming Eagle 2019 är så ny på marknaden att vi fortfarande väntar på Wine Advocates kritik och betyg, men det håller inte Antonio Galloni från Vinous eller James Suckling tillbaka.

James Suckling ger 2019 års årgång 99 poäng, medan Vinous ger den perfekta 100 poäng - något som de bara har gjort två gånger tidigare, nämligen för årgångarna 2016 och 2007.

Detta ger ett preliminärt genomsnitt på 99,5 poäng, näst efter 2016 års årgång som fick 3 x 100 poäng (!!). Det ska dock sägas att Wine Advocates slutliga poängsättning givetvis kommer att påverka detta. Så bör Wine Advocate ge:

  • 100 poäng, så närmar sig årgång 2019 i sig perfektion och kommer att ligga i hälarna på 2016 som den bästa årgången någonsin. Genomsnittet skulle bli 99,7.
  • 99 poäng, 2019 års årgång med 99,3 poäng i genomsnitt förblir den näst bästa Screaming Eagle som någonsin betygsatts.
  • 98 poäng, 2019 års årgång kommer att landa på ett genomsnitt på 99 poäng, vilket är samma som 2018 års årgång, och dessa kommer därmed att dela på tredjeplatsen, en poäng bakom 2016 års årgång.
  • 97 poäng, 2019 års årgång kommer fortfarande, med 98,7 poäng, att dela fjärde plats med 2012 års årgång, som för övrigt fick 100 poäng av både Wine Advocate och James Suckling.

Och så kan det fortsätta. Kritikerna är oberoende och deras vägar är oförutsägbara, en hög poäng från den ena innebär inte nödvändigtvis en hög poäng från den andra. Med det sagt har det inte funnits någon större oenighet om Screaming Eagles kvalitet mellan Vinous och Wine Advocate på senare tid.

Detta är bara gissningar, men en sak är säker: när det gäller Screaming Eagle handlar det mer om huruvida man kan få tag på några flaskor, snarare än att ha lyxen att kunna välja mellan årgångar. Med 2019 års årgång kan du nu få en årgång med 100 poäng som till och med kommer med en extra potentiell uppsida i Wine Advocates saknade poäng.

Invester i 2019 Screaming Eagle Screaming Eagle

Screaming Eagle Har Levererat En Solid Avkastning

Om du letar efter djupgående data inom vinvärlden har den brittiska vinbörsen Liv-ex den mest omfattande datamängden i världen med mer än 875 miljoner historiska prispunkter. Det bästa stället att leta efter trender i "de andra", det vill säga alla icke-franska viner, är genom att titta på Rest of World-indexet.

Liv-ex' Rest of World-index1 har haft en tillväxt på mer än 42 % under de senaste fem åren, till stor del drivet av kaliforniska viner och Screaming Eagle i synnerhet. Detta återspeglas i det faktum att de fem senaste årgångarna av Screaming Eagle, som har funnits på marknaden i minst fem år2, har gett en genomsnittlig avkastning på 79,4 % under de senaste fem åren, enligt Liv-ex.

På RareWine Invest har vi ännu inte lika omfattande uppgifter som Liv-ex, men ibland räcker det med mindre. Den 25 juni 2019 hade vi möjlighet att för första gången erbjuda Screaming Eagle (årgång 2016)3 för investering via ett investeringstips. Om du hade investerat då hade du fått en avkastning på 44,5 % i dag.

1: De senaste 10 årgångarna av, enligt Liv-ex, sex ledande varumärken från Kalifornien (Screaming Eagle, Dominus, Opus One), Australien (Penfold's), Portugal (Taylor's) och Spanien (Vega Sicilia).

2: 2014, 2013, 2012, 2011 och 2010.

3: Investeringstips finns endast på danska.

RareWine Invests Analys

Ingen ovan, ingen bredvid. Screaming Eagle kan helt enkelt beskrivas på det sättet. Det blir helt enkelt inte bättre när det gäller amerikanskt vin.

Nu har du möjlighet att investera i den senaste utgåvan av Screaming Eagles toppvin med samma namn, som med 100 perfekta poäng från Vinous manifesterar varför Screaming Eagle är vad det är.

Tidigare årgångar har också bekräftat potentialen med stark avkastning. Premissen har inte ändrats inför 2019 års årgång, om du vill säkra din investering rekommenderar vi att du agerar nu. Vi ser endast mycket begränsade mängder mogna Screaming Eagles på marknaden och har av samma anledning sällan nöjet att erbjuda dem för investering.

Om du som vi tror på det bästa, mest sällsynta och mest prestigefyllda är 2019 års Screaming Eagle ett självklart investeringsobjekt för dig.

Investera I 2019 Screaming Eagle

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGKVANTITETPRIS*
2019Screaming Eagle 750OWC357€ 3.650
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt