Investeringstips - Övriga - 22. juni 2023

Harlan Estate är en av Napa Valleys bästa, och 2012 års årgång ger nu en stark köpindikation

99+ från Wine Advocate och ett pris som inte har ökat alls lika mycket som sina motsvarigheter - som erbjuder potential.

Vinvärlden verkar alltmer plågas av drastiska motsägelser, med brännande hetta, rekordtorka, skogsbränder, vårfrost och hagel som terroriserar ett år, medan året därpå är enastående.

Klimatförändringarna är påtagliga och samtidigt som miljöångesten ökar blir "saker från förr" alltmer eftertraktade eftersom framtiden är osäker. Harlan Estate representerar en sådan tidskapsel, med viner av sublim kvalitet som med sin exceptionella livslängd kan ge en glimt av det förflutna till världens vinälskare och finsmakare i framtiden.

Detta är ditt tillfälle att investera i en sådan tidskapsel som nyligen har kommit in i sitt optimala drickfönster och som enligt Wine Advocate har en livslängd på mer än 40 år från och med nu. Läs mer om köpindikationen och fallet som helhet nedan.

2012-Harlan-Estate-800x600.jpg

"First Growth" Från Oakville, Napa Valley

På 1980-talet hade en framgångsrik fastighetsutvecklare vid namn Bill Harlan en dröm om att göra exceptionellt vin i det kuperade landskapet i Napa Valley. En resa till Bourgogne och Bordeaux med den amerikanske vinlegendaren Robert Mondavi tände gnistan och drömmen om en amerikansk first growth, som refererade till de största Bordeaux-vinerna, blev verklighet. Harlan Estate föddes 1984 och firar 40-årsjubileum nästa år - och det vore konstigt om det inte uppmärksammades, samtidigt som det utan tvekan är något som kommer att rikta vinvärldens uppmärksamhet mot Oakville och Harlan Estate.

Årlig Produktion

När man talar om det bästa amerikanska vinet, talar man underförstått om vin från Napa Valley. När det gäller de största, bästa och mest berömda toppar Screaming Eagle, Harlan Estate och Opus One listan.

Med amerikanska viner är vi mer vana vid större produktioner, eftersom Napa Valley till exempel inte är lika hårt reglerat som vi känner det från Bourgogne. Opus One är ett bra exempel på detta där man framgångsrikt, utan att förstöra varumärket, trappat upp produktionen för att möta efterfrågan och idag producerar runt 300.000 flaskor per årgång.

Situationen är annorlunda hos Screaming Eagle och Harlan Estate, där man producerar upp till 12.000 flaskor per årgång respektive 25.000 flaskor per årgång. Detta liknar mer något som vinkännaren känner igen från Bourgogne, och är därmed grunden till det ojämna förhållandet mellan utbud och efterfrågan som detta fall belyser.

2012-Harlan-Estate-800x600-02.jpg

”Extraordinary Wine Of Profound And Complex Character..”

När det gäller de bästa amerikanska vinerna lyckas producenterna få imponerande poäng, ofta år efter år. Men innan du vänjer dig vid dessa exceptionella poäng är det viktigt att komma ihåg vad poängen egentligen står för. Robert Parker, skaparen av 100-poängsskalan, definierar den på följande sätt:

  • 90 - 95 poäng: Ett enastående vin med exceptionell komplexitet och karaktär. Kort sagt, det här är fantastiska viner.
  • 96 - 100 poäng: Ett extraordinärt vin med djupgående och komplex karaktär som uppvisar alla de attribut som förväntas av ett klassiskt vin av sin sort. Viner av denna kaliber är värda en särskild ansträngning för att hitta, köpa och konsumera.

Enligt vingurun handlar det om "outstanding" vin från 90 poäng, men under de senaste 20 årgångarna har Harlan Estate bara levererat under "extraordinary" i Wine Advocates ögon vid ett fåtal tillfällen. Årgång 2012 har däremot kommit så nära de perfekta 100 poängen med 99+, och en kommentar från provningen att detta är en kandidat för 100 poäng efter några år i flaskan (vilket för övrigt är nu...).

Vinous och James Suckling håller inte heller tillbaka utan ger 97 respektive 98 poäng. Medelbetyget för årgång 2012 hos de tre kritikerna är 98 poäng. Om vi tittar på alla årgångar från 2005 till 2019 (årgångar där alla kritiker konsekvent har recenserat), får Harlan Estate 97,8 poäng. Om vi tittar på Wine Advocate (som är den största Napa-specialisten av de tre) är genomsnittet över de senaste 20 årgångarna (2000-2019) också 97,8 poäng. Med andra ord finns det, med ett eller två undantag, inga genomsnittliga Harlan Estate - bara "extraordinära" viner, och här är 2012 års årgång stadigt placerad i mitten. Eller allra högst upp om du frågar Wine Advocate.

Växande vinmarknad och förändrade konsumenttrender

US wine market förväntas växa med 7% per år fram till 2030, baserat på värde, vilket faktiskt är en procentenhet mer än expected European growth under samma period.

Samtidigt är USA världens i särklass största klubb för dollarmiljonärer, vilket understryker att målgruppen för Harlan Estate i hög grad finns på Harlans hemmamarknad.

Samtidigt finns det en del intressanta iakttagelser att göra när det gäller konsumenttrender. Enligt WGSN, som är marknadsledande inom trendprognoser, är en av de viktigaste trenderna att konsumenterna skiftar fokus från kvantitet till kvalitet, och för många kommer kvalitet alltid att slå kvantitet. Med andra ord, när det gäller njutning måste det göras på rätt sätt. Dessa konsumenter prioriterar stora upplevelser och är villiga att betala mer för kvalitet - ett segment där världens bästa viner, inklusive Harlan Estate, passar särskilt bra in.

2012-Harlan-Estate-800x600-01.jpg

Solid investering med outnyttjad potential

Harlan Estate har historiskt sett varit en solid investering som till exempel under de senaste fem åren, fördelat på de senaste 10 årgångarna, har avkastat 42,6%, eller 7,4% i genomsnitt per år* - ökningar som främst drivits av de äldre årgångarna.

Men det verkar som om potentialen ligger framför oss. Om man jämför de tre amerikanska flaggskeppen Screaming Eagle, Opus One och Harlan Estate har det begärda priset ökat betydligt mer för Screaming Eagle och Opus One under de senaste sju åren (när alla tre vinerna fanns på marknaden och priserna hade stabiliserats):

Rise in asking price - Harlan Estate 800x600.png Data: wine-searcher.com

2012 Harlan Estate har fått 99+ poäng av WA, medan Screaming Eagle har fått 100 poäng och Opus One har fått 96 poäng. Jämfört med Harlan Estate producerar Screaming Eagle bara ungefär hälften så mycket, medan Opus One producerar tio gånger mer än Harlan Estate. Så det är ingen mening att det begärda priset på Screaming Eagle och Opus One har stigit mer än dubbelt så mycket under de senaste sju åren som det har på Harlan Estate - och detta inkluderar även en nedgång på ca. 13% på 2012 Screaming Eagle sedan toppen i oktober 2022!

För 2012 Harlan Estate, som enligt Wine Advocate gick in i sitt optimala drickfönster 2018 och kommer att vara där fram till 2068, är det svårt att inte förvänta sig en stor framtid. Och med prisutvecklingen jämfört med de andra två Napa-ikonerna är inköpsindikatorn svår att missa.

*Årgång 2005-2014 - data från Liv-ex

RareWine Invests Analys

Med 99+ poäng från Wine Advocate råder det ingen tvekan om att vi har att göra med ett exceptionellt vin som hör hemma bland de tre främsta fine wine-ikonerna från den amerikanska kontinenten.

På bara 40 år har Harlan Estate gjort sig till en institution på den kaliforniska vinscenen och presenterar viner med en spännande mix av exklusiv produktion (ca 25.000 flaskor per årgång) i en prisklass där många kan vara med - och långt ifrån att vara Screaming Eagle-dyra.

Med en investering i 2012 Harlan Estate investerar du inte bara i toppvin från Napa Valley, utan i ett vin med enastående kvalitet och lång livslängd. Men det mest intressanta är att priset på Harlans motsvarigheter har mer än fördubblats under de senaste sju åren - något som får alla köpindikatorer att signalera att det är dags att köpa.

Lägg därtill att Harlan Estate firar 40-årsjubileum nästa år och det är svårt att tro att detta inte kommer att öka fokus på Harlan Estate.

Investera i 2012 Harlan Estate

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGFlaskor tillgängligaPRIS*
2012Harlan Estate750OWC630€ 950
2012Harlan Estate1500OWC36€ 2.000
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt