Investeringstips - Italien - 15. juni 2023

'En imponerande Barolo': 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole

Italienska viner är på uppgång och med 97 poäng från Italien-experten Vinous verkar denna referens-Barolo alldeles, alldeles för billig. Barolos gyllene era är just nu.

“The 2019 Barolos at Vajra are seriously impressive.” Antonio Galloni, Vinous

RareWine Invest har länge hävdat att italienskt vin är på frammarsch. Kvaliteten på viner från italienska topproducenter har ökat stadigt under de senaste 20 åren och kan nu mäta sig med världens bästa viner. Priserna har dock bara hållit jämna steg med kvaliteten hos en handfull av de italienska topproducenterna, vilket innebär att det finns en stor investeringspotential för resten.

2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole är inte en italiensk rest, utan en framstående representant för husets höga kvalitet och den massivt höga nivån Barolo som presenterades i 2019-årgången. Priset är dock inte alls representativt för kvaliteten - och det är här den förnuftiga investeraren som tror på framtiden för italienskt vin kommer in.

GD Vajra: Ledande inom hållbar vinframställning

GD Vajra har 40 hektar i Barolo och den fantastiska 4,79 hektar stora vingården Bricco delle Viole, som vinet i detta investeringstips kommer från, är erkänd som en av de bästa vingårdarna i Barolo. Familjeegendomen ligger i Vergne, den högst belägna byn i Barolo och drivs av Giuseppe, Isidoro och Francesca Vaira*, den andra generationen av vinmakare. Deras föräldrar Milena och Aldo är dock inte färdiga med familjeföretaget, vilket är anledningen till att de fortfarande övervakar vingården.

Aldo grundade vingården 1972 och namngav den efter sin far Giuseppe Domenico. Aldo använde den mark som hade funnits inom familjen sedan 1920-talet, och faktum är att Vajra var en av de första producenterna i Barolo som satsade på ekologiska vinframställningsmetoder - och idag är hållbarhet också en viktig faktor för familjen Vajra.

"Marken kräver absolut hängivenhet. Den ber om att bli älskad på gott och ont, i överflöd och knapphet. Marken är nästan mer än ett hus. Den är en del av vårt liv och kräver att bli omhändertagen med samma ömhet som vi har för våra nära och kära. Och det fantastiska är att det, trots alla svårigheter, inte krävs någon ansträngning för att älska den." - Vajra

Ovanstående inramar familjens inställning till vinframställning, vars inställning till naturen är mycket ödmjuk. På samma sätt beskriver familjemedlemmarna sitt interna samarbete som en dröm. De har olika idéer, ståndpunkter och övertygelser - men de kommer alltid överens och skapar ett fantastiskt vin.

*Kul fakta: fram till 1918 var familjenamnet Vajra, då bokstaven J togs bort från det italienska språket och familjenamnet ändrades till Vaira. Men när Aldo grundade företaget gjordes ett misstag och det lilla j:et smög sig in i namnet - och familjen valde att behålla det för vingården, trots att deras egna namn stavas Vaira.

Den gyllene eran i Barolo

Om man sätter på autopiloten när man gör en vininvestering är varumärken som Cristal, Leroy, Sassicaia och Dom Pérignon både rekommendabla och självklara - det är därför många människor attraheras av dem. De har redan bevisat sitt värde och behöver inte analyseras ytterligare. Den svåra och tidskrävande utmaningen är att hitta en vinregion och ett varumärke med outnyttjad potential. Före alla andra. Och den här typen av läxor är långt ifrån hanterbara för alla.

För Piemonte är autopiloten ännu inte inställd, men det är ett faktum att några av världens bästa viner föds i Piemonte - närmare bestämt Barbaresco och Barolo. Här kan du hitta vin av extremt god kvalitet, vilket inte återspeglas i de fortfarande låga priserna. Viner som ännu inte är kända för den globala skaran av vinälskare.

"Efter det mycket problematiska och ojämna 2018 studsar Barolo tillbaka med en fantastisk årgång 2019 som mycket väl kan utgöra början på en ny cykel av starka, enastående år för denna historiska appellation." - Antonio Galloni, Vinous, January 2023.

Årgång 2019 som nämns ovan är särskilt relevant för detta fall eftersom GD Vajra Barolo Bricco Viole 2019 är en magnifik representant för årgången. Enligt Wine Advocate's Vintage chart, 2019 års årgång i Barolo är "Extraordinary" - den absolut bästa kategorin. Lägg därtill att kvaliteten verkar vara betydligt annorlunda (och bättre) än den var för bara 20 år sedan.

Och även om klimatförändringarna medför varmare klimat finns det ingen förutsägelse om hur kvaliteten på Barolo kommer att se ut om 10, 20 och 30 år - allt vi vet är att den gyllene eran är nu med 2019 och 2020 års årgångar som starka protagonister. I videon nedan kan du få en inblick i Piemonte och den nya eran.

2019 GD Vajra Bricco delle Viole: Representativ för sin årgångs storhet

När det gäller italienska viner är Vinous den ledande experten. Av de mest använda kritikerna på RareWine Invest har bara Vinous smakat 2019 GD Vajra Bricco delle Viole. Därför är det vettigt att jämföra 2019 poäng mot tidigare Viole poäng från Vinous.

Vinous tilldelar 97 poäng, vilket är den högsta poäng som en Bricco della Viole någonsin har fått från den kunniga Italien-experten. Endast de högprofilerade årgångarna 2016 och 2013 har nått upp till 2019 års kvalitet, vilket gör 2019 till en representant för både årgångens storhet och den högsta nivå som en Bricco delle Viole har nått.

Vajra-Diagram-DK+ENG+NL+SE.png

Bricco Viole: Jämförbara årgångars prestation

2019 har redan markerat sig som en fantastisk årgång i Barolo, och det i sig är en kvalitetsstämpel som väcker uppmärksamhet. 2016 har samma status och delar i det här fallet Vinous 97 poäng. Detsamma gäller för 2013 och därför är det självklart att titta på prisutvecklingen för dessa viner.

Enligt wine-searcher.com har det begärda priset på 2013 Bricco Viole ökat med 66% sedan lanseringen för sex år sedan, vilket är en årlig tillväxt på 9%. 2016 Bricco Viole har funnits på marknaden i nästan fyra år, och under denna period har det begärda priset enligt wine-searcher.com ökat med 55% - 14% per år.

Det är inte känt med säkerhet hur många flaskor Vajra Barolo Bricco delle Viole som producerades i årgång 2019, men 2016 var siffran 15 000 flaskor, så det antas att vi befinner oss i samma intervall här. Så det här är en mikroskopisk produktion med mycket höga poäng, vars jämförbara föregångare har fått en bra start när det gäller investeringar - och potentialen för Italiens bästa viner ligger fortfarande framför oss.

Investeringar i italienska viner

Det är inte längre någon nyhet att RareWine Invest också fokuserar på Italiens bästa viner. Det beror naturligtvis på att italienska viner är på väg att ta en dominerande ställning på den globala scenen för exklusiva och sällsynta viner. Kvaliteten har ökat markant under de senaste 20 åren, men priserna verkar mycket låga jämfört med sina franska motsvarigheter - på grund av de låga priserna på italienskt vin kommer också köparbasen och konsumtionen att vara betydligt högre än i till exempel Bourgogne. Och få skulle märka om italienska viner skulle öka med 10 eller 20 procent på nuvarande prisnivåer - det finns med andra ord gott om utrymme för tillväxt.

Italienskt vin verkar dessutom klara sig utmärkt i kristider, och citatet nedan är hämtat från en marknadsanalys från RareWine Invest som belyser hur framtiden ser ut för investeringar i italienskt vin. Läs hela analysen här: Att investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

'"Medan aktiemarknaden nästan halverades* mellan november 2007 och april 2009 och först återhämtade sig helt under våren 2013, steg Italy 100 med 62,9%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 11,9% under denna period. En avkastning som väsentligt överträffade det breda Liv-ex Fine Wine 1000-indexet och till och med överträffade Champagne 50."

Lägg därtill att Liv-ex Italy 100 index steg med 11,2% i en jämn och nästan linjär rörelse under första halvåret 2020 - i en värld fylld av oro, ett handelskrig mellan USA och EU, oroligheter i Hong Kong (centrum för vinhandeln i Sydostasien), Brexit-oro och inte minst den globala ”Covid-lockdownen”.

* 1: Baserat på MSCI World, nettoavkastning, EUR

RareWine Invests analys

Medan världen blickade mot Bordeaux började vi flirta med Bourgogne, och den flirten visade sig vara mer än gynnsam. Och samtidigt upptäckte vi den outnyttjade potentialen i Champagne (endast tillgängligt på engelska) innan den blev allmänt känd. När allt fler förfördes av Bourgogne och Champagne (och med rätta, det gör vi fortfarande) vände vi blicken mot Italien, och det finns mycket som tyder på att italienska viner är på uppgång.

Den gyllene eran av Barolo använder 2019 års årgång som mittpunkt, och 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole lever helt upp till årgångens rykte med 97 Vinous-poäng. Den produceras också i extremt små kvantiteter (15 000 flaskor) ur ett italienskt perspektiv, och dess jämförbara föregångare har fått en bra start på sin prisresa.

Ovanstående är alla argument för varför du ska investera, men den avgörande faktorn i det här fallet är naturligtvis priset. Den kostar bara 73 euro, och även om den skulle gå upp 10 eller 20 procent skulle konsumenten förmodligen inte bry sig särskilt mycket om det.

Investera i 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019GD Vajra Barolo Bricco Viole750OC6€ 73
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt