Investeringstips - Italien - 31. maj 2023

Barolos Finest från magnifik årgång | Investera i 2019 Vietti Lazzarito

Italienska viner håller på att arbeta sig till en dominerande ställning på den globala vinscenen. Detta är ett gynnsamt tillfälle att investera i några av Italiens bästa viner

Vietti - en av de finaste vingårdarna i vinregionen Langhe

Vingården Viettis historia går tillbaka till 1800-talet, men det var inte förrän i början av 1900-talet som man började buteljera sina egna viner. Vingården ligger i den lilla byn Castiglione Falletto i den berömda vinregionen Langhe i Piemonte. Härifrån gör familjen Currado världsberömda viner i en modern och traditionell symbios.

Luca Currado är ansvarig och han har ett stort fokus på både terroir och ekologisk odling på Viettis mer än 25 enskilda vingårdar - han anser att ett bra vin är 80 % terroir, medan resten 20 % delas mellan passion, hängivenhet och tur. Luca är en stjärna i Barolo. 

Vietti är också den enda egendomen i Piemonte som äger vingårdar i alla elva kommuner som producerar Barolo - med marker belägna på några av regionens mest historiska platser. Huset är känt för sitt arbete med Nebbiolo-druvan, och Vietti var en av de första vingårdarna på 1960-talet som producerade versioner med en enda vingård för att hylla de olika nyanserna i Nebbiolo - deras versioner av Ravera, Brunate, Rocche di Castiglione och Lazzarito är vackra exempel på detta - men de kräver tålamod eftersom de blir vackrare ju längre de åldras. Vietti är en av de finaste vingårdarna i vinregionen Langhe.

2019 Vietti Lazzarito 2019 Vietti Lazzarito

Barolo - den gyllene eran

Vid det här laget är det ett välkänt faktum att några av världens bästa viner har sitt ursprung i Piemonte - närmare bestämt Barbaresco och Barolo.

"Efter det mycket problematiska och ojämna 2018-talet studsar Barolo tillbaka med en fantastisk årgång 2019 som mycket väl kan utgöra början på en ny cykel av starka, enastående år för denna historiska appellation."

- Antonio Galloni, Vinous, Januari 2023.

I videon nedan lyfts både Conterno, Mascarello och Vietti fram som de ledande familjerna i Barolo, även om Barolo också svärmar av högkvalitativa kommande producenter.

Den särskilt intressanta aspekten i detta fall är den specifika årgången 2019. Enligt Wine Advocates Årgångstabell är 2019 års årgång i Barolo "Extraordinary", vilket är den absolut bästa kategorin, där även 2016 (kanske den bästa årgången någonsin), 2010 och 2006 finns med i färskt minne.

Dessutom verkar kvaliteten vara helt annorlunda nu än den var för bara 20 år sedan. Och med tanke på att klimatförändringarna leder till ett varmare klimat är det bara att gissa vad kvaliteten på denna Barolo kommer att se ut om 10, 20 och 30 år men den gyllene timmen är verkligen nu närvarande med 2019 och 2020 års årgångar.

Lär dig mycket mer om kvaliteten på Piemonte-viner i videon nedan.

2019 Vietti Lazzarito - Representativ för sitt årgångsrykte

"De läsare som kan hitta dessa viner bör inte tveka, eftersom de verkligen är magnifika."

- Antonio Galloni, Vinous.

Endast cirka 9.000 flaskor produceras årligen av Vietti Lazzarito, varför tillgången är extremt låg redan vid lanseringen och det är naturligtvis därför Antonio Galloni säger, "läsare som kan hitta dessa viner". Galloni ger Lazzarito 97 poäng, vilket bara överträffas av 98 poäng, som tilldelas 2016 Lazzarito: Och detta understryker bara magnifikiteten i 2019 års årgång i Barolo - och magnifikiteten i 2019 Vietti Lazzarito.

Vi har ännu inte sett betygen från Wine Advocate och James Suckling, men nedan finns en översikt över de senaste stora referensårgångarna i Barolo, och ett konsekvent mönster framträder. James Suckling ligger genomgående lägre än de andra, men det finns inga signifikanta fluktuationer i poängsättningen mellan de fyra årgångarna. Det skulle därför vara mycket märkligt om 2019 års årgång sticker ut negativt från sina föregångare när Wine Advocate och James Suckling sätter sina poäng.

Diagram-SE.png (3)

Ett gynnsamt ingångspris för investering

Det billigaste priset på wine-searcher.com för 2019 Vietti Lazzarito är för närvarande 5,5% högre än ditt pris på €165, och det erbjuder verkligen investeraren en gynnsam startpunkt för investering.

Lägg därtill att det begärda priset på 2010 Vietti Lazzarito enligt wine-searcher.com har ökat med 82 % under en tioårsperiod, medan siffran är 101 % för 2006 Vietti Lazzarito. 2016 Lazzarito har bara funnits på marknaden i lite mer än tre år, och pristrenden här är att den har ökat med 37% under denna period, vilket är +10% på årsbasis. Och potentialen för italienska viner ligger fortfarande framför oss.

Investeringar i italienska viner

Det är inte längre någon nyhet att RareWine Invest även fokuserar på Italiens bästa viner. Det beror naturligtvis på att italienska viner håller på att arbeta sig till en dominerande ställning på den globala scenen för exklusiva och sällsynta viner. Kvaliteten har ökat avsevärt under de senaste 20 åren, men priserna verkar mycket låga jämfört med sina franska motsvarigheter - Liv-ex Burgundy 150-index har stigit 83,5% på fem år, medan Italien 100-index bara har ökat 46,9%, så det finns fortfarande gott om utrymme för tillväxt.

Dessutom verkar italienskt vin klara sig mycket bra i kristider, och stycket nedan är från en RareWine Invest-marknadsanalys som belyser hur framtiden ser ut för investeringar i italienskt vin. Läs hela analysen här: Investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

"Medan aktiemarknaden nästan halverades* mellan november 2007 och april 2009 och först återhämtade sig helt under våren 2013, steg Italy 100 med 62,9%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 11,9% under denna period. En avkastning som väsentligt överträffade det breda Liv-ex Fine Wine 1000-indexet och till och med överträffade Champagne 50."

Lägg till detta att Liv-ex Italy 100 index steg med 11,2% i en stadig och nästan linjär rörelse - under första halvåret 2020 - i en värld fylld av oro, ett handelskrig mellan USA och EU, oroligheter i Hong Kong (centrum för vinhandeln i Sydostasien), Brexit-oro och inte minst den globala Covid-lockdownen.

*Baserat på MSCI World, NET Return, EUR

RareWine Invests analys

Om det viktigaste argumentet i det här fallet är vår tro på Italiens framtida dominerande ställning på den globala vinscenen - verkar resten av argumenten vara självförklarande.

Men ändå: Här har du en av Piemontes mest framstående producenter. Och du har ett vin som har hyllats av världens ledande kritiker av italienskt vin - ett vin som bara överträffas av 2016 Vietti Lazzarito, som är det ultimata riktmärket för Barolo. 

Det är också ett vin som bara produceras i extremt små kvantiteter (endast 9.000 flaskor!) - och ett vin som mognar vackert.

Här har du möjlighet att investera i 2019 Vietti Lazzarito till ett pris som är lägre än det billigaste priset på wine-searcher.com - och det är naturligtvis en gynnsam utgångspunkt för alla vininvesteringar. Och här är kvantiteterna också mycket begränsade, så investeringen är som alltid först till kvarn.

Investera i 2019 Vietti Barolo Lazzarito

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Vietti Lazzarito750OWC3€ 165
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt