Investeringstips - Italien - 4. maj 2023

2015 Argiano Brunello: Bra tidpunkt att investera i ett av framtidens stora viner

Fantastiskt vin, fantastiskt pris. En årgång som är ett riktmärke, ännu ett rekordår för försäljningen av Brunello och ett utbud av 2015 års Argiano som är i konstant minskar.

Argiano – Fantastiskt Vin, Fantastiskt pris

Om du tycker att namnet Argiano låter bekant är det förmodligen något med det. Argiano tillhör en exklusiv klubb av de bästa Brunello di Montalcino-producenterna tillsammans med namn som Biondi-Santi, Il Poggione, Casanova di Neri och Altesino. Och det beror inte på att det råder brist på producenter. De som har haft förmånen att resa till området vet att producenterna ligger sida vid sida och att standarden är skyhög. Om du är en av de bästa producenterna här är nivån nästan elitistisk - inget mindre.

Argiano har en lång historia som går tillbaka till 1500-talet, men det var inte förrän 1992, efter att Noemi Marone Cinzano* köpte egendomen, som en omfattande modernisering och förbättring av vinproduktionen inleddes. Sedan dess har Argiano blivit en av de mest erkända producenterna i regionen.

Argiano producerar huvudsakligen rött vin, med fokus på att återspegla områdets unika terroir. Brunello di Montalcino är Argianos hjärta och själ, men huset står också bakom den supertoscanska Argiano Solengo och en Riserva som verkligen förtjänar att nämnas.

Gemensamt för alla Argianos viner är att du hittar stora viner med en relativt liten prislapp. Och detta är också något som resten av vinvärlden håller på att inse - och det är spännande för vininvesteraren. Här har du möjlighet att investera i en årgång som för Brunello är vad 2002 eller 2008 är för Champagne. Och utbudet minskar i snabb takt.

*Cinzano är en rik och inflytelserik italiensk familj som är känd för produktionen av Cinzano vermouth och andra spritdrycker.

Investering i italienska viner

Vin som tillgång kännetecknas av låg risk, men om vi tittar på italienska viner i sig har de faktiskt en ökad inbyggd säkerhet och krishärdighet. Se varför i vår analys av det italienska vinets framtid och titta på videorna om Pareto-principen och det så kallade "Lipstick-indexet", som är särskilt relevant för Brunello-investeraren.

Se mer här: Att investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

Kvalitet och historisk avkastning på Argiano Brunello di Montalcino

När man ser tillbaka på årgångarna av Brunello di Montalcino under detta årtusende är det tre årgångar som utmärker sig som exceptionella - 2010, 2015 och 2016. Det är också här som Argiano har gjort det bästa av sin Brunello di Montalcino. Från Wine Advocate, Vinous och James Suckling har 2010 års årgång fått 95,7 poäng i genomsnitt, 2015 94,3 poäng och 2016 95,0 poäng*. Utanför dessa tre årgångar får ingen över 93p i genomsnitt. Med 2015 års årgång har vi att göra med en av Argianos bästa Brunello di Montalcino, som också kommer från en årgång som för Brunello motsvarar vad 2002 eller 2008 är för Champagne.

Hela tesen med att investera i bra italienska viner är att deras priser historiskt sett inte har stigit lika mycket som till exempel deras franska motsvarigheter. Och det är just detta som gör Argiano särskilt intressant. Historiskt sett, ur ett brett perspektiv, har Argiano inte gett någon imponerande avkastning, vilket du nu kan använda till din fördel. Faktum är att enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna** som funnits på marknaden i minst fem år i genomsnitt "bara" gett en avkastning på 29,4 % under de senaste fem åren. Men här är det viktigt att se framåt snarare än bakåt. Bra italienska viner befinner sig på en annan plats i dag än för bara fem år sedan. Tidpunkten för att investera i italienska viner har aldrig varit bättre och den stora uppgången ligger fortfarande framför oss. Stora årgångar som 2015 visar de rätta tecknen. Wine-searcher.com rapporterar att det genomsnittliga priset för 2015 Argiano Brunello di Montalcino redan har ökat med 35,8 % sedan den släpptes i februari 2020.

*2010 - WA: 95 Vi: 94 JS: 98, 2015 - WA: 95+ VI: 93 JS: 95, 2016 - WA: 94 VI: 94 JS: 97

**Årgång 2004-2013

2015 Argiano Brunello di Montalcino 2015 Argiano Brunello di Montalcino

Ännu ett rekordår för Brunello-försäljningen

ItalianFOOD.net, en del av Gruppo Food, som är ledande i Italien sedan mer än 30 år inom B2B-kommunikation inom livsmedelssektorn, har nyligen kommenterat Brunello-försäljningen. Försäljningen av Brunello di Montalcino ökade med 18 % (i värde) under 2022 jämfört med föregående år. Volymmässigt ökade försäljningen med 7 %, så även om det köptes mer vin, så var det också till ett högre pris.

Man rapporterar också att den positiva utvecklingen beror på goda resultat på nästan alla exportmarknader, medan hemmamarknaden förblir den största med en ökning på 27 % år 2022 i värde räknat.

Brunello di Montalcinos "branschorganisation" (Consortium for the protection of Brunello di Montalcino) påpekar att det starka resultatet, efter en redan framgångsrik period med lanseringen av de stora årgångarna 2015 och 2016, kan tillskrivas vinvärldens ökande uppskattning och erkännande av varumärket Brunello.

Tillgängligheten minskar helt och hållet

Som sagt, Argianos Brunello di Montalcino släpptes i början av 2020, där det verkar som om de cirka 100 000 flaskor som producerades distribuerades relativt effektivt. Från februari och ett år framåt vittnar wine-searcher.com om en snabbt ökande tillgänglighet när det gäller antalet erbjudanden för just detta vin:

Availabillity over tim - 2015 Argiano.png

Men efter toppen sjönk tillgången helt och hållet och utbudet har faktiskt minskat med 84,2 procent. Under tiden uppskattar Wine Advocate att det optimala dricksfönstret för 2015 års årgång är 2021-2033, medan Vinous uppskattar 2024-2031.

Det här är vad vi kallar sweet spot: vi befinner oss precis i början av detta stora vins optimala dricksfönster och de tillgängliga kvantiteterna har minskat drastiskt.

RareWine Invests Analys

Genom att investera i Argianos Brunello di Montalcino investerar du i förmågan att leverera Brunello di Montalcino från en av områdets mest erkända producenter och från en årgång som är ett riktmärke.

Det finns faktiskt ett perspektiv på Champagne när vi tittar på potentialen och marknadsmekanismerna kring Brunello di Montalcino. Ett argument för att investera i champagne är att detta i hög grad är en konsumentprodukt, där endast ett fåtal människor tänker på att spara till senare, vilket är anledningen till att mängden champagne från stora, mogna årgångar är ytterst begränsad. Detta är ännu mer uttalat när vi tittar på Brunello di Montalcino. Här är priset ännu lägre, vilket bara uppmuntrar dig att njuta av den omedelbart, eftersom det kommer en ny årgång om några år. Men mogen Brunello di Montalcino är i en helt annan liga - och det vet vinvärlden.

Här kan du investera i årgång 2015 för bara 28 euro per flaska. Där ligger både extra trygghet och potential. Trygghet i den meningen att priset är så lågt att det är svårt att tänka sig någon värdeminskning. Det finns helt enkelt en nedre gräns för vad bra vin kan kosta. Potential i den meningen att om du skulle betala det dubbla för en Argiano 2015 i sin bästa ålder om fem år, verkar det vara ett erbjudande som de flesta vinälskare skulle hoppa på. Och tills dess, skulle vinälskare ens märka om priset på en sådan flaska steg med fem eller tio euro över en natt? Det skulle de förmodligen inte.

Här är ett av framtidens stora viner.

Investera 2015 Argiano Brunello di Montalcino

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
20152015 Argiano Brunello di Montalcino750OC6€ 28
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt