Investeringstips - Italien - 8. juni 2023

2015 Biondi-Santi Brunello Di Montalcino: Bäst Riserva från monumental årgång

Italien överträffar den breda marknaden och Biondi-Santi är en av de riktigt spännande producenterna i denna kategori.

Biondi-Santi är en av Brunello di Montalcinos mest berömda, mest erkända och mest respekterade producenter. Husets toppvin är deras Brunello di Montalcino Riserva, som bara produceras i de absolut bästa årgångarna och endast i ca 15.000 flaskor när det väl händer. Detta innebär att med den nya årgången 2016 har bara ca 165.000 flaskor producerats under detta årtusende!

Biondi-Santi har namnet, de har historien och de har produkten. Biondi-Santi kan bli stort - riktigt stort.

Ta reda på varför nedan.

Världens första Brunello

Det är sällan som en vinstil/kategori kan spåras tillbaka till en enda man. Så är dock fallet med Brunello di Montalcino, som skapades av Clemente Santi i mitten av 1800-talet. Druvan var sangiovese och namnet blev Brunello, med hänvisning till den brunaktiga färgen. För den vinintresserade är Biondi-Santis historia rik och intressant att fördjupa sig i, även om detta investeringstips i första hand är i kommersiellt syfte. Om du vill fördjupa dig i Biondi-Santis historia kan du göra det i vårt djupgående porträtt här: Biondi-Santi - Epicentrum För Den Ikoniska Brunello di Montalcino

2015-Biondi-Santi-Riserva-800x800.jpg

Det bästa av det bästa

Biondi-Santi är vida känt som huset bakom några av de bästa Brunello di Montalcino. Hos Biondi-Santi är flaggskeppet deras Brunello di Montalcino, som därför kan betraktas som det bästa av det bästa.

Årgång 2015, som nyligen ersattes av årgång 2016 som den senaste årgången, har tilldelats höga poäng av de viktigaste kritikerna:

  • Wine Advocate: 98+
  • Vinous: 97
  • James Suckling: 97

Detta ger ett genomsnitt på 97,3 poäng, vilket endast marginellt överträffas av 2016 års årgång med 97,7 poäng i genomsnitt*.

Föga förvånande har Biondi-Santi producerat exceptionella viner från dessa två referensårgångar, som utan tvekan kommer att vara årgångar som vinälskare kommer att söka upp och återvända till närhelst det är möjligt.

*Poäng för år 2016: WA: 99 VI: 96 JS: 98

Wine Advocate: Ovillkorligt den bästa Brunello Di Montalcino Riserva från hela 2015-årgången

Wine Advocate, som startades av Robert Parker, kan med rätta anses vara det mest inflytelserika vinmediet i världen. Wine Advocate har provat och betygsatt 58 Brunello di Montalcino Riserva-viner från årgång 2015. I denna provning har Biondi-Santis Riserva hamnat ensam i topp med sina 98+ poäng, tätt följd av Canalicchio di Sopra, Fuligni och Poggio di Sotto vars Riservas är de enda tre som har fått 98 poäng.

Om vi gör samma övning med årgång 2016 har Poggio di Sottos Riserva fått 100 poäng, medan Biondi-Santis är det enda av de 79 utvärderade vinerna som har fått 99 poäng.

För Vinous toppar Le Potazzines Brunello di Montalcino Riserva årgång 2015 med 99 poäng, tätt följd av Biondi-Santis med 97 poäng. Inga viner här har fått 98 poäng.

Detta manifesterar inte bara att Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva 2015 enligt Wine Advocate är den största Riservan från denna monumentala årgång, utan också att Biondi-Santi hör hemma i den absoluta toppen.

2015-Biondi-Santi-Riserva-800x600.jpg

Hur har Biondi-Santi Riserva presterat?

I oktober 2022 hade vi nöjet att erbjuda detta vin för investering för första gången. Då kostade det 400 €*, vilket det fortfarande gör idag. Detta är inte förvånande, eftersom ett vin av denna karaktär behöver en liten ”startsträcka” vilket  bör förväntas av investeraren - men det skulle vara konstigt om priset för detta vin inte förändras inom kort.

Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna som funnits på marknaden i minst fem år under de senaste fem åren gett en genomsnittlig avkastning på 65,5%, vilket motsvarar 10,6% i genomsnittlig årlig avkastning under perioden.

Detta i sig kan betecknas som ett bra case, men framtiden för Biondi-Santi ser oerhört spännande ut.

*Pris per flaska, ex. tull, skatt och moms, i kompletta lådor och i perfekt skick

Starkt varumärke och en ägare med vilja och resurser

2020 lyckades Biondi-Santi ta sig in på Liv-ex Power 100-lista, som är ett försök till en heltäckande inventering av världens mest eftertraktade viner, mätt på olika parametrar som prisutveckling, omsättning i värde och volym, övergripande varumärkesvärde etc. I den senaste listan från 2022 har dock Biondi-Santi fallit ur topp 100, vilket inte ska ses som en varningssignal - Biondi-Santi flankeras av producenter som Solaia, Emmanuel Rouget, Beychevelle och Clos de Tart, som också knuffades ut ur topp 100 i 2022-listan. Att finnas med på listan och ligga precis på gränsen bevisar bara att producenten spelar i den finaste ligan - inte bara med vinkännarens erkännande, utan också i ett kommersiellt perspektiv.

Dessutom tog det familjeägda konsortiet EPI över majoriteten av aktierna i Biondi-Santi under 2016. Förutom ägandet av flera lyxrelaterade varumärken äger EPI också Charles Heidsick Champagne, Piper-Heidsick Champagne, Rare Champagne, Chateau La Verreie, Rhône-handlaren Tardieu-Laurent och andra. Men viktigast av allt; EPI leds av den 45-årige Christopher Descours, som har tagit över efter sin farfar som skapade gruppen. Christopher Descours har ett förflutet i finansvärlden och han är hungrig. Läs mer om EPI Här

Ett tecken på att det finns en vilja att driva Biondi-Santi framåt och att Biondi-Santi "är något" visades också när det italienska herrlandslaget i fotboll firade sin EM-guldseger 2021,Här serverades Biondi-Santi bland många goda italienska alternativ.

De italienska vinerna är attraktiva och krisresistenta

Som vi tidigare rapporterat har de oroliga förhållandena på världsmarknaden till följd av krig i Europa och kraftiga räntehöjningar även påverkat vinpriserna. Vissa viner har haft mindre korrigeringar medan andra stagnerat. Men om vi tittar på det senaste året så har de italienska vinerna faktiskt utvecklats betydligt bättre än den bredare marknaden.

Men italienskt vin har inte bara varit en defensiv kategori som presterar bra i stormigt väder. I följande diagram kan du se avkastningen på Liv-ex index Italy 100 och det breda Fine Wine 1000 på ett, två och fem års sikt:

Biondi landscape.png Källa: Liv-ex

Om du vill läsa mer om hur framtiden ser ut för investeringar i italienska viner och inte minst se hur de har utvecklats i svåra tider kan du läsa mer i vår fördjupade analys: Att investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

RareWine Invests analys

Biondi-Santi har en lång och rik historia, men det är först under de senaste 10-15 åren som man verkligen har lagt sig i omkörningsfilen på sin väg mot toppen. EPI, som äger Biondi-Santi, har både viljan och styrkan att driva Biondi-Santi till toppen.

Den historiska avkastningen bekräftar detta, medan den stora potentialen ligger i framtiden. Vi har länge förespråkat investeringar i italienskt vin - här har vi att göra med den ultimata Brunello di Montalcino från en av de största Brunello-årgångarna i historien.

Dessutom har du fortfarande möjlighet att gå in innan priset har rört sig. Nu har årgång 2016 tagit över som den senaste årgången på marknaden och alla faktorer är därmed närvarande för att priset ska stiga.

Biondi-Santi har namnet, de har historien och de har produkten - nu finns det bara en väg för Biondi-Santi, och det är mot stjärnorna.

Investera i 2015 Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Riserva

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2015Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva750OWC3€ 400
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt