Investeringstips - Italien - 21. februari 2023

Värdefulla investeringar med 98p från WA: 2019 Flacianello Della Pieve

Italiens "fina viner" är på frammarsch, och kategorin expanderar. Flaccianello är en kandidat till en plats bland de bästa, men priset är fortfarande alldeles för lågt. Läs vi

“Flaccianello remains an old love and a wine that hits the highest marks for quality consistency vintage after vintage”

– Monica Larner, Wine Advocate

Vill du investera i vin, men har inte möjligheten för astronomiskt dyra Bourgogne-viner? Föredrar du tvärtom ett "volymspel", där du vill ha fler flaskor till ett lägre pris utan att kompromissa med kvaliteten - då är Italien en plats där du kommer att kunna dra nytta av det.

Vinälskare runt om i världen börjar verkligen upptäcka italienska viner, och kvaliteten blir bara bättre och bättre. Priset håller dock ännu inte jämna steg.

Fontodis Flacianello della Pieve leker ännu inte med de stora supertoscanerna - men det är också där investeringspotentialen finns. Flaccianello delle Pieve uppvisar genomgående hög kvalitet och stor historisk avkastning. Nu handlar allt om det senaste tillskottet. Läs mer om potentialen hos 2019 Fontodi Flaccianello della Pieve nedan.

Fontodi - världsomfattande erkännande

Fontodi ligger i hjärtat av Toscana. Sedan 1968 har egendomen tillhört familjen Manetti, då Dino Manetti köpte den. Han satte sina första viner på marknaden på 1970-talet och sedan dess har de verkligen skördat världsrykte.

Och i synnerhet husets flaggskeppsvin Flaccianello della Pieve drar till sig full förståelig uppmärksamhet. Det framställs av vingårdens äldsta och allra bästa vinstockar - och flaggskeppet anses till och med vara ett av de mest framgångsrika vinerna av toskanskt ursprung som framställs av 100 % sangiovese. Toscana är hemvist för några av Italiens bästa viner, så att bli utnämnd till ett av de mest framgångsrika är en stor kvalitetsstämpel.

Anledningen till det höga erkännandet är kanske att Dinos söner Giovanni och Marco Manetti, tillsammans med vinmakaren Franco Barnabei, delar passionen för kvalitet och vintillverkning. Likaså delar de en enorm respekt för det område där de odlar vin och det tillsammans utgör en solid grund för att skapa viner i världsklass.

Fontodi Flaccianello - jämn kvalitet

Att Monica Larners citat längst upp i artikeln säger att Fontodi uppnår de högsta kvalitetsmärkena - årgång efter årgång - är inte ett postulat. Och faktum är att under de senaste 10 årgångarna har ingen Flaccianello delle Pieve fått lägre än 94 poäng av Vinous, James Suckling respektive Wine Advocate.

Fontodi Flacianello della Pieve 2019 får 94 poäng av Vinous, 98 poäng av Wine Advocate och 96 poäng av James Suckling, vilket ger den 96 poäng i genomsnitt. Med 96 poäng placerar den sig därmed stabilt i mitten bland de senaste 10 årgångarna.         

SE-Diagram.png

Hur Fontodi Flaccianello presterat

Fontodi presterar. Enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna av Fontodi Flaccianello, som har funnits på marknaden i minst fem år*, gett en genomsnittlig avkastning på 76,4 % under de senaste fem åren.

För det här investeringstipset är det också vettigt att titta på prisutvecklingen för jämförbara årgångar. Diagrammet ovan visar att både 2017 års årgång (96p) och 2010 års årgång (95,3p) ligger ungefär på samma nivå som 2019 års årgång när det gäller poäng.

Och enligt prisutvecklingen på wine-searcher.com har 2017 års Flaccianello stigit med 37 % på två år. 2010 Flaccianello släpptes 2013 och har sedan dess ökat med 76 % - också enligt pristrender på wine-searcher.com. Lägg därtill att 2008 års Flaccianello (95,7p) har haft en prisökning på 150 % sedan den första datapunkten på wine-searcher.com 2013.

*2005-2014

Expansionen på vinmarknaden och Liv-Ex Italy 100 Index

Liv-ex har under de senaste åren visat att definitionen av kategorin "fint vin" utvidgas, vilket bland annat understryks av att allt fler olika, i vintermer atypiska, regioner saluförs på andrahandsmarknaden. Denna trend är dock inte begränsad till otraditionella vinregioner, utan kan även ses i befintliga traditionella regioner - köparna letar efter värde på olika prisnivåer. Detta sker till exempel i Bourgogne. Det sker i Champagne. Och det sker i Italien.

Fontodis Flaccianello della Pieve har ännu inte samma höga anseende som de traditionella supertoscanerna (Sassicaia, Masseto, Tignanello, Ornellaia och Solaia), men allt tyder på att fler och fler människor vaknar upp till Fontodi.

Ett tecken på denna trend kan också tolkas från den brittiska vinbörsen Liv-ex: Italien 100 är ett delindex av det breda Liv-ex Fine Wine 1000-indexet och Italien 100 är således det index som följer utvecklingen i denna kategori.

Indexet består av de tio senaste och mest fysiska årgångarna från de fem ursprungliga supertoscanerna samt fem andra ledande italienska producenter. Det nyaste vinet på Italy 100 är just Fontodis Flaccianello della Pieve - och att vara i ett sådant sällskap understryker att Fontodi ligger på toppen av sitt spel kvalitetsmässigt.

Fontodi presterar.

Prisvärd lyx och italienskt vin i kristider

Det är ett faktum att italienska viner ökar i popularitet och en av de viktigaste orsakerna till detta är att kvaliteten på de bästa vinerna har ökat mycket under de senaste 20 åren. Men även om kvaliteten har ökat har priset förblivit lågt, vilket erbjuder investerare möjligheter som ger valuta för pengarna.

Fontodi Flaccianello della Pieve 2019 kostar här 90 euro och kommer alltså att tilltala köpare som söker högt värde till en lägre prisnivå. Det finns dock ytterligare en aspekt som är värd att inkludera i detta investeringsfall på grund av den ekonomiska osäkerheten i världen. Och det är det så kallade läppstiftsindexet:

I kristider tenderar konsumenterna att se "Lyx till överkomligt pris". I vintermer skulle de stora vinerna från Bourgogne och Bordeaux alltså vara lyxprodukter, medan italienska viner (utan att förringa någon) i detta perspektiv skulle kunna beskrivas som "lyx till överkomligt pris".

Lägg därtill det faktum att under finanskrisen 2007-2009 steg Italien 100-indexet med 62,9 %, medan aktiemarknaden nästan halverades under samma period.

Kommande kris eller inte, italienska viner har en del spännande egenskaper som är intressanta för många investerare och som kanske också passar in i din investeringsprofil - i vilket fall som helst är Fontodis Flaccianello ett bra bud i kategorin.

Dyk ner i vår analys av hur framtiden ser ut för de bästa italienska vinerna ur ett investeringsperspektiv: Att investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

Rarewine Invests Analys

Med sin höga kvalitet, sitt attraktiva pris och sin starka historiska avkastning är Fontodi Flaccianello direkt kopplad till den klassiska berättelsen om vininvesteringar, där stabilitet och trygghet är av största vikt. 

Lägg därtill att med ett investeringspris för 2019 års årgång på 90 euro* per flaska får du en fantastisk start på din investering eftersom du för närvarande sparar 7 % jämfört med världens billigaste pris på wine-searcher.com, ex. tull, skatt och moms, i hela lådor och i perfekt skick.

Det finns dock ett intressant inslag i detta. För var ska Flaccianello placeras. Mellan de andra supertoscanerna eller på det område där konsumenten söker expansion på vinmarknaden? Faktum är att 2019 års Flaccianello är lyx till överkomligt pris - och med ett införande i Italy 100-indexet bevisar den sitt värde bland Italiens allra bästa.

Utbud och efterfrågan är naturligtvis katalysatorn för alla investeringar. Priset på den här gör att många har råd att vara med.

Och trots alla ovanstående, spännande egenskaper produceras endast i storleksordningen 60 000 flaskor per årgång. Priset på 2019 års Flaccianello innebär att många har råd att delta. Det garanterar en bred publik, och kanske ännu mer en minimal ”lagringstradition” - detta är intressant för dig som vininvesterare.

Investera i 2019 Fontodi Flaccianello della Pieve

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Fontodi Flaccianello della Pieve750OC6€ 90
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt