Investeringstips - Italien - 25. oktober 2022

2019 års Masseto vinner Italien och beseglar 10 års dominans med kvalitet och avkastning.

En för att styra dem alla. Masseto är själva sinnebilden av suveränitet, exklusivitet och potential som en långsiktig investeringstillgång. Läs mer om potentialen här.

Under ett decennium har Masseto överträffat de andra "Super Tuscans". Super toscaner som enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har överträffat sitt index, Italy 100, under de senaste tre åren. 

Det här investeringstipset gäller den nyligen släppta 2019 års Masseto, som etablerar sin obestridda plats i toppen av den italienska hierarkin. Denna plats är kryddat med ett minimalt utbud och en avkastning som understryker dess potential som en långsiktig investeringstillgång.

Läs mycket mer om vinet nedan.

Fantastiska Masseto

Det har nu gått mer än 30 år sedan denna unika vingård för första gången gav Bolgheri sitt namn. Sedan dess har den utmärkt sig från sina grannar och fått stor internationell uppskattning. Masseto är i dag namnet på ett unikt vin, en unik vingård och en unik vinproducent, och det blev lyckligtvis verklighet trots alla förutsägelser, välmenande råd och lokala traditioner.

Lodovico Antinori vågade satsa på sin leriga Masseto-jord, som erbjöd idealiska förhållanden för Merlot i kombination med svala kustvindar och den närliggande Medelhavsnärvaron. Hans intuition var att bära frukt med elegans, komplexitet och kraft - resultatet blev en supertoscansk succé.

De första årgångarna av Masseto vinifierades och lagrades på Ornellaia, men 2019 kunde de äntligen öppna sina dörrar på Massetos vingård. Anläggningen är 27 000 kvadratmeter stor och innehåller moderna och toppmoderna vinifieringssystem för att göra Masseto rättvisa. Masseto 2019, som är huvudämnet för detta investeringsärende, är alltså den första årgången som görs här, varför den också beskrivs som början på ett helt nytt kapitel i Masseto-äventyret.

Masseto är ett vin från en enda egendom som endast produceras i storleksordningen 30 000 flaskor per år. Och tillsammans med sin legendariska status innebär denna knapphet att Masseto är svår att få tag på. En legendarisk status gör också att Masseto är det mest exklusiva, dyra och prestigefyllda supertoscanska vinet på marknaden - om inte det mest prestigefyllda av alla italienska viner.

Extrema förhållanden skapar sublima resultat - Masseto är ett flödande kalejdoskop.

Majestätiska beskrivningar av Masseto-vinet som helhet är inte tillbakahållna. Det är också ett faktum att Massetos jordmån har extrema förhållanden som kräver stor respekt för vädret och ställer stora krav på vinmakaren.

Axel Heinz, Estate Director på Masseto, säger följande:

"Att öppna en flaska Masseto är detsamma som att släppa loss ett flytande Kalejdoskop [...] Det är den perfekta balansen mellan natur och klimat; där spelar människan en grundläggande roll."

Och även om Axel Heinz är partisk när han beskriver sin älskling finns det fortfarande en bred konsensus om att Masseto är flytande kvalitet. Kalejdoskopisk eller inte. Masseto är helt enkelt på en nivå där de andra ursprungliga Super Tuscans hamnar på efterkälken. När medelvärdet för de senaste 10 årgångarna* räknas fram är Masseto i genomsnitt 10 % bättre än sina supertoscanska motsvarigheter - bilden talar för sig själv:

10 Vintages Average Score Masseto 800x600.png

2019 års Masseto är en helt ny version och kvaliteten är sublim även här. Vinous ger 98+ poäng, Wine Advocate ger 98 poäng och James Suckling ger 99 poäng. Med 98,3 poäng i genomsnitt hos de tre recensenterna är det mycket få årgångar** som överträffar den, vilket placerar den bland de allra bästa - inte bara i sina egna led utan faktiskt i 2019 års årgång överlag.

Antonio Galloni, den ultimata italienska experten, har faktiskt smakat sig igenom 2019 års årgång, och i sin recension av Super Tuscany röstas 2019 års Masseto fram som den stora vinnaren.

*Årgången 2010-2019. 
**2016 (99,3p), 2015 (99,3p), 2006 (99,3p), 2001 (98,7p), 1998 (98,5p).

Uppgifterna stöder endast investeringspotentialen

Masseto är i en egen liga, men Super Tuscan är också utmärkt som investeringsobjekt. Om vi ska få en uppfattning om vad framtiden kan komma att innehålla kan det vara bra att titta tillbaka. Årgång 2010 är utmärkt i Toscana och Masseto 2010, liksom 2019 års årgång, fick 98+ poäng av Vinous, så det är vettigt att titta på hur det har gått för 2010 års årgång sedan den släpptes.

2010 Masseto, som förvaltas av RareWine Invest, har gett en avkastning på 94,2 % sedan december 2016, vilket ger en genomsnittlig årlig avkastning på 12 %. Enligt wine-seracher.com har 2010 Masseto dessutom mellan september 2013 och september 2022 stigit med 123 %, vilket ger en genomsnittlig årlig ökning på 9,3 %. Men varför denna skillnad? Detta understryker helt enkelt att vininvesteringar är en långsiktig investering, där den mest betydande avkastningen kan förväntas när tiden går, vinet mognar och utbudet minskar.

Som nämnts är detta inte första gången som vi behandlar Masseto. Nedan kan du se hur det har gått för Masseto sedan våra första rekommendationer:

- 2015 Masseto erbjöds 2018 och har sedan dess avkastat 47 %.
- 2016 Masseto erbjöds för investering i augusti 2020 och har sedan dess avkastat 50 %.
- Genom RareWine Invest kunde du dessutom investera i 2017 Masseto i oktober 2021, vilket sedan dess har gett en avkastning på 3 % (här bekräftas återigen poängen med tidshorisonten).

Detta är dock förvrängt; det understryker bara Massetos förtjänta storhet. Den enda utmaningen är att det inte alls finns tillräckligt mycket att ta till. Så även om priset historiskt sett stiger på lång sikt är det medan vinet är ungt och tillgängligt som du bör slå till om du vill vara säker på att vara med. 2019 års Masseto har precis släppts, så om du vill vara med från början är det dags nu.

2019 Masseto 2019 Masseto

RareWine Invest analys

Vinvärldens hyllningar kommer med utmärkta, konsekventa resultat, både när det gäller avkastning och kvalitet. Det är inte konstigt att Masseto har tagit tronen som den bästa, dyraste och mest prestigefyllda Super Tuscan - och är också i tät konkurrens om att ta den platsen bland alla italienska viner. Detta är den ultimata statussymbolen som skapar berömmelse och därmed efterfrågan.

Historiskt sett stiger priserna på allvar först när volymerna minskar från marknaden. Här är kvantiteterna minimala redan vid lanseringen - med andra ord är detta din möjlighet att skaffa medan kvantiteterna är säkra, samt att vara med från början.

Stor avkastning, italiensk topprankning, obestridd Super Tuscan-status - både under de senaste 10 årgångarna och specifikt i 2019 års årgång - förutsättningarna blir inte bättre.

Här på RareWine Invest är volymerna också extremt begränsade, varför vi rekommenderar att du agerar snabbt om du vill säkra en position i Super Tuscan av alla Super Tuscans - den som regerar över dem alla.

Investera i 2019 Masseto

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Masseto750OWC3€ 725
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt