Investeringstips - Italien - 3. oktober 2022

Investera i den helt nya utgåvan av Super Tuscan-vinet Redigaffi till världens lägsta pris

Tua Ritas Redigaffi utmanar de stora supertoscanerna i fråga om kvalitet. Samtidigt produceras bara en bråkdel av Redigaffi. Låter dyrt eller hur? Det är det inte.

Supertoscanaren Tua Rita

1984 köpte Tua Rita och Virgilio Bisti ett litet ställe i Suvereto i södra Toscana. Med en bra summa pengar från ett framgångsrikt företag i ryggen slog de sig ner med tanken att njuta av livet och kanske odla lite vin. Lyckligtvis blev idén om lite mysig vinodling verklighet och idag skapar Tua Rita viner i världsklass.

År 1996 slogs Tua Rita samman med deras svärson Stefano Frascolas domän. Det är också Frascolla som idag förvaltar egendomen med stor framgång, där han kan ta en stor del av äran för Tua Ritas berömmelse.

Kultvin och verklig konkurrent till fantastiska Masseto

Från årgång 1994 kom den första årgången av det som blev husets flaggskeppsvin. Namnet blev Redigaffi och det var ett vin som bestod till 100 % av merlot. Det bröt alltså mot tidens regler och på ett så förnämligt sätt att det fick beteckningen "Super Tuscan". Men från och med årgång 2000 fick Tua Rita kultstatus för sitt toppvin, när just årgång 2000 fick magiska 100 poäng av Wine Advocate som ett av de första italienska vinerna att göra det vid en provning under 2002.

Vinerna har sedan dess uppnått kultstatus och är enligt Robert Parker JR. en unik konkurrent till den sensationella Merlotvinet från Ornellaias Masseto - Masseto, som är både det dyraste och mest exklusiva av de ursprungliga och klassiska Super Tuscans. Detta återspeglas dock ännu inte i priset på Redigaffi, som på klassiskt italienskt vis åtnjuter en tornadisk kvalitet till ett särskilt attraktivt pris.

Tua Rita Redigaffi Tua Rita Redigaffi

Sparsamma kvantiteter ger potential

Tua Ritas Redigaffi talar nästan i en burgundisk berättelse, där hög kvalitet kombineras med sparsam produktion. Beroende på årgång, väder och källor varierar produktionen, men enligt producenten själv produceras i genomsnitt 15 000 flaskor Redigaffi per årgång. Som jämförelse kan nämnas att det produceras cirka 180 000 flaskor Sassicaia per årgång.

Redigaffi minglar i det finaste sällskapet

Det är ytterst sällan som vi ger ett investeringstips om ett vin som ännu inte har recenserats av de viktigaste kritikerna. Men i det här fallet vågar vi. Delvis för att det i de allmänna rapporterna från 2020 års årgång i Toscana inte finns något som ger anledning till några larm. Till exempel rapporterar wine-searcher.com att säsongen 2020 var extremt varm och torr. Våren var nyckfull, men med soliga dagar som övergick i en varm, torr sommar med kalla nätter, vilket har gett fin, mogen frukt och bibehållen syra. På det hela taget riktigt lovande.

Men vi vågar ännu mer eftersom vi tror att Tua Rita kan leva upp till det. För att iscensätta formatet på Tua Rita och Redigaffi har vi gjort en jämförelse över 10 av de senaste årgångarna (2010-2019) av de fem ursprungliga supertoscanerna. För varje årgång har det genomsnittliga betyget i Vinous , Wine Advocate och James Suckling hittats och kombinerats till ett genomsnittligt betyg för de 10 årgångarna. Resultatet, i kombination med den årliga produktionen, finns här:

Wine10 årig genomsnittlig poängGenomsnilttlig årlig produktion (fl.)
Sassicaia95.13180,000
Ornellaia95,97144,000
Masseto97.3330,000
Solaia96.6755,000
Tignanello95.77320,000
Redigaffi96.4315,000

Det skulle vara en underdrift att säga att Redigaffi passar bra in i bilden. Masseto tar föga förvånande första platsen, men Redigaffi sätter både Sassicaia, Ornellaia och Tignanello på plats och representerar samtidigt den minsta produktionen. Dessutom bör man också ta hänsyn till att Redigaffi är bland de billigaste av de ovannämnda.

Det finns alltså en stark historia här av att kunna köpa kvalitet till ett attraktivt pris - och med en så liten produktion kan utbudet snabbt minskas.

Få en stark utgångspunkt för din investering

För att få ett bra resultat av din investering är utgångspunkten en av de punkter som man kan fokusera på.

Om du kollar på wine-searcher.com, som är det bästa sättet att söka igenom världens professionella leverantörers erbjudanden, kommer du att se att det lägsta priset för en Redigaffi 2020 för närvarande är 137 euro*. Genomsnittspriset bland de 27 leverantörer som för närvarande erbjuder 2020 Redigaffi är €202*. Ditt investeringspris i det här erbjudandet är bara 135 €*.

Detta är en bra solid utgångspunkt för din investering och säkerställer att du ligger steget före redan från början.

Tua Rita's Redigaffi är på gång

Tua Rita har funnits på den stora vinscenen sedan Robert Parker gav honom 100 poäng 2002, men har saknat sitt riktigt stora genombrott. Kvaliteten på vinerna har dock bara blivit högre sedan dess och vinvärlden är ständigt på jakt efter nästa pärla.

Enligt Liv-ex har några av de mer mogna årgångarna (2000-2011) gett en genomsnittlig avkastning på 43 % under de senaste fem åren. De nyare årgångarna (2016-2019) har å andra sidan gett en avkastning på 15,1 % under det senaste året.

RareWine Invests analys

Potentialen är tydlig och med en inställning att Redigaffi fortfarande är på väg uppåt, kommer dessa viner att bli särskilt intressanta att följa under de kommande åren.

Kombinationen av sublim kvalitet som utmanar de stora, ursprungliga supertoscanerna, och den extremt begränsade produktionen på bara 15 000 flaskor i en genomsnittlig årgång, gör att även utan att veta de stora kritikernas betyg på denna helt nya årgång vågar vi rekommendera den utan att darra på händerna.

Du kommer att vara med från början och till världens lägsta pris enligt wine-searcher.com. Utöver denna potential har du ytterligare en potentiell uppgång i kritikernas brist på betyg. Om dessa blir sensationella kan saker och ting verkligen komma igång.

Vi kan nu erbjuda en begränsad kvantitet, direkt från producentens källare, som nu erbjuds till befintliga kunder.

Investera i 2020 Tua Rita Redigaffi

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2020Tua Rita Redigaffi750OWC3€ 135
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt