Investeringstips - Italien - 12. april 2021

2019 Argiano Solengo tillgänglig för investeringar: Lågt pris men hög potential

Priset på årgångarna 2015 och 2016 har ökat med +20-35% på mindre än ett år. Nu har du möjlighet att köpa nya Solengo från den jämförbara årgången 2019

Nytt på marknaden: 2019 Argiano Solengo

Om ett bra vin från ett hus med ett stort namn och från en stark årgång bara kostar € 31, kommer vinälskarna då upptäcka om priset steg 10, 15 eller 20 procent? Förmodligen inte. Och det är just det som gör det här fallet spännande.

Investera i 2019 Argiano Solengo och få:

  • Investering med låg risk - vin av denna kaliber kan knappast kosta mindre
  • En av de nya supertoscanerna som följer i fotspåren av fantastiska viner som Tignanello, Ornellaia och Sassicaia
  • Tidig investering som låter dig delta från början i en stor årgång - 2019 jämförs reda med årgångarna 2015 och 2016
  • Liten supertoscan i mycket begränsad produktion
  • Priset för 2015 och 2016 Solengo har ökat med 20-35% på mindre än ett år
  • Unik möjlighet till investering i stor volym

Argiano, en klassisk vingård i Brunello

Argiano är en av de stora klassiska egendomarna i centrala Italien. Själva byggnaderna har funnits under mycket lång tid och vinodling har bedrivits i mer än 400 år. Vingårdarna ligger runt den imponerande gården. Så det är inte konstigt att Argiano 1967 var en av grundarna av hela Brunello di Montalcino.

Argiano har redan från början varit en av pionjärerna, och det är något som man fortfarande strävar efter. Den senaste utvecklingen började så sent som 2013, när Bernardino Sani förvärvade äganderätten och produktionen på vingården. Idag är Argiano ledande inom ekologiskt och hållbart tänkande, både i vineriet och på vingården.

Argiano är på många sätt en klassisk egendom men har ändå visat förmåga att ta ledningen och kommer med all sannolikhet att vara ett av de stora kraftverken bland italienska viner i framtiden.

Investera i Argiano Solengo En imponerande utsikt över Argiano-gården

Solengo – Brunellos supertuscan

Historien om Argiano Solengo började faktiskt med Sassicaia, förmodligen ett av de mest kända italienska vinerna på senare tid. Här arbetade Giacomo Tachis som oenolog och konsult, och senare i sitt arbete kunde han inte komma ifrån idén att göra ett vin som liknar Sassicaia, men i Brunello-området. Detta blev verklighet efter att Argiano planterade franska druvsorter, vilket kulminerade i det första Argiano Solengo 1995. Ett vin som Robert Parker själv beskrev som "ett briljant vin!”.

Solengos stil har aldrig varit så exakt som under de senaste årgångarna. Idag består Solengo till hälften av Cabernet Sauvignon och resten Merlot, Sangiovese och Petit Verdot.

Cabernet sauvignon har successivt visat sig vara en självklarhet i Toscana och tiden får utvisa om Brunello-området är lika lämpligt för denna druvsort som Bolgheri (läs: Ornellaia & Sassicaia) eller Chianti Classico (läs: Tignanello & Vigna d'Alceo). Med Argiano Solengo som föregångare finns det verkligen något som tyder på det.

Årgången 2019

2019 Argiano Solengo är ett tidigt intryck av den fantastiska årgången 2019 i Toscana. Årgången jämförs redan med 2015 och 2016, som båda är femstjärniga årgångar.

Årgången 2019 i Toscana lovar att bli utmärkt i alla avseenden, med stor kvalitet i de bästa vinerna. Vinerna med det officiella juridiska namnet "Brunello di Montalcino" kommer inte att släppas förrän 2024, men Argiano Solengo, som med sin IGT-klassificering kan beskrivas som lite av ett svart får i detta sammanhang, finns redan nu. Årgången hade en riktigt bra växtsäsong med mycket solsken, vilket gav bra mogna druvor. I Brunello-området där Solengo odlas har man haft svala nätter nyligen före skörden, vilket har gett detta vin den sista finessen.

Argiano Solengo: det mest exklusiva vinet från Argiano På Argiano uppmärksammas detaljerna. Solengo produceras i en mängd av färre än 30 000 flaskor.

2019 Argiano Solengo - Här finns potentialen

Vi befinner oss fortfarande i ett så tidigt skede av det här vinets livscykel att vi fortfarande väntar på betygen från de stora kritikerna (Wine Advocate, Vinous och James Suckling), vilket i sig kan innebära en stark uppåtgående trend om någon av dessa stora kritiker visar sig vara särskilt entusiastisk.

Men om vi tittar på prisutvecklingen för Solengos årgångar 2015 och 2016, årgångar som allmänt beskrivs som jämförbara med 2019 års årgång för området, kan vi få en bra uppfattning om potentialen:

ÅrgångPris sommaren 2020*Pris idag**Avkastning
2015€ 37€ 45-5021,5-35 %
2016€ 37€ 5035%
2019-€ 31-
* Priser baserade på egna handelsdata från juni och juli 2020 **Baserat på priser från wine-searcher.com. Alla priser är per flaska ex. tull, moms och skatt mem lådor och i perfekt skick

Siffrorna talar för sig själva, och även om Solengo 2019 inte riktigt når upp till 2015 och 2016 års nivå finns det fortfarande en enorm potential i den nya årgången.

Dessutom producerar Argiano totalt cirka 340 000 flaskor vin per år. Av dessa är cirka 100 000 flaskor Brunello di Montalcino, vilket är en mycket begränsad kvantitet för hela vinvärlden när man talar om vin av den här kvaliteten och det här priset. Enligt Wine Advocate producerar Argiano endast knappt 30 000 flaskor Solengo i goda årgångar.

RareWine Invests åsikt

Tillbaka till kärnan i ärendet. Kommer en vinälskare ens att upptäcka om priset på ett vin som 2019 års Argiano Solengo ökar med 5-10 euro bara sådär? Förmodligen inte.

Hur som helst har 2019 års Argiano Solengo potential att bli en stark supertoscan och en ännu starkare investering när vi beaktar potentialen hos 2019 års årgång i kombination med Argianos expertis.

Du har nu möjlighet att vara med i investeringen i ett tidigt skede och därmed har du också för närvarande en attraktiv möjlighet att köpa in dig i större kvantiteter av ett vin som på alla sätt ligger i linje med de trender vi ser på marknaden, där italienska viner blir alltmer eftertraktade.

Investera i 2019 Argiano Solengo

ÅrgångVinVolymFörpackningPRIS/flaska*
2019Argiano Solengo IGT750OC6 (oc6)€ 31
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt