Artiklar - RareWine Academy

Napa Valley - Fästet för de största amerikanska vinerna

Ikoniska Napa Valley är inte bara hemvist för några av världens bästa viner, utan också födelseplatsen för vintillverkning i det mäktiga USA.

Om du inte redan är bekant med de bästa vinerna från Napa Valley är det definitivt dags att vidga dina vyer. Dagarna då världens bästa viner producerades helt och hållet utifrån en francofils synvinkel är sedan länge förbi. Läs vidare för att ta reda på varför du inte kan undvika Napa Valley och framför allt vilka viner du helt enkelt MÅSTE prova.

Varför bör du känna till Napa Valley?

Det är ingen hemlighet att det produceras enorma mängder vin i Kalifornien på USA:s västkust, men få platser är av så hög kvalitet som denna lilla dal i norra delen av delstaten. Även om vinodlingsarealen i Napa Valley bara utgör 4 % av den totala vinodlingsarealen i Kalifornien, står Napa Valley för hela 25 % av den totala vinförsäljningen i Kalifornien.

Med drygt 18 000 hektar är Napa Valley planterat med mindre än 15 % av vad som finns i Bordeaux och betydligt mindre än de 30 000 hektar som finns i Bourgogne. Det finns 475 vingårdar i området som producerar totalt omkring 1 000 olika viner varje år.

Hårt arbete och en handfull envisa producenter har lett till att Napa Valley under 1900-talet har etablerat sitt namn som platsen för de bästa cabernet sauvignon-vinerna i USA, och kanske i hela världen.

Det finns definitivt valuta för pengarna i Napa Valley. Vinkritikerna står nästan i kö för att dela ut de magiska 100 poängen till de bästa vinerna från den lilla dalen, och ändå kan de köpas till priser som är betydligt lägre än jämförbar kvalitet från Bordeaux. Men det har inte alltid varit så här på dessa breddgrader.

napa-valley-sign Napa Valley - den amerikanska vindrömmen.

Napa Valleys historia och vinproduktionen

Drygt en och en halv timme norr om San Francisco ligger staden Napa, som också gett namn åt Napa County och den vackra Napa Valley, som 1980 blev USA:s första officiella AVA (American Viticultural Areas). AVA är den amerikanska klassificeringen av vinregioner.

Vinproduktionen i området började dock redan i mitten av 1800-talet, men i synnerhet berövade alkoholförbudet i USA under åren 1920-1933 motivationen och de ekonomiska resurserna från producenterna. Därför är det faktiskt först i mitten av 1960-talet som utvecklingen i området börjar ta fart igen.

Det var dock bara en handfull producenter som vågade satsa på kvalitet snarare än kvantitet, men deras envishet väckte uppmärksamhet och fler producenter kom till området. Beringer, Beaulieu, Inglenook, Christian Brothers och Charles Krug var några av de vingårdar som höll ut under de svåra åren efter förbudstiden.

På 1970-talet slog sig de första små producenterna ner och anlade vingårdar. Mayacamas var en av de första och banade väg för egendomar som Diamond Creek och Heitz. Dessa små så kallade "garageproducenter" har verkligen bidragit till att forma området under åren och skapat den hype som fortfarande gör vinerna mycket attraktiva i dag.

Därefter följde klassiska producenter som Robert Mondavi, Freemark Abbey och Chateau Montelena. Alla producenter kunde se kvaliteten i den unika jordmånen, det varma klimatet och exponeringen i dalen. Strävan efter att etablera en vinregion som kunde konkurrera med de bästa i världen var igång!

År 1976 hölls den berömda provningen i Paris. Provningen där en Chardonnay från Chateau Montelena slog de bästa vita bourgognevinerna och Stags Leaps Cabernet slog de bästa från Bordeaux. En provning som organiserades av en engelsman i Frankrike, men som amerikanerna snabbt utnyttjade i marknadsföringssyfte.

Idag är Napa Valley en underbar blandning av stora och små producenter. Numera har området etablerat sig inte bara som den bästa delregionen i Kalifornien utan också som en av de bästa platserna i världen att producera Cabernet Sauvignon. Vinerna härifrån är i nivå med de bästa vinerna från Bordeaux och Italien, men oftast till ett lägre pris.

Delområden i Napa Valley

Napa Valley i sig är inte särskilt stort, men det finns 13 olika AVA-områden i regionen. Varje AVA ligger runt en mindre stad och har sina egna särdrag. En handfull av de viktigaste delområdena är:

Calistoga

Calistoga är den nordligaste AVA-området i Napa Valley. Det är det varmaste området, men också det område där skillnaden mellan dag- och nattemperaturer är störst. Jordmånen är fylld av vulkanisk jord, större stenar uppe på sluttningarna och mer grus nere på botten. Calistoga är särskilt känt för kraftfulla viner med stort djup.

Rutherford

Rutherford ligger i hjärtat av dalen - precis där allting samlas. Den ligger norr om Oakville och söder om St. Helena. Värmen är måttlig och balanseras av sval morgondimma, och druvorna här gynnas också av den stora skillnaden i dag- och nattemperaturer. Vinerna kännetecknas av mycket komplexitet och mångfald.

Oak Knoll-distriktet

Oak Knoll-distriktet ligger i den sydligaste delen av Napa Valley och påverkas i hög grad av de svala briserna från San Pablo Bay. Jordmånen består till stor del av alluviala jordarter och till viss del av vulkanisk jord. Den lägre temperaturen i området gör att både Riesling och Sauvignon Blanc fungerar i denna del av dalen. Naturligtvis kan man hitta både Merlot och Cabernet Sauvignon, som verkar fräschare än vinerna från den norra delen av dalen.

Carneros

Carneros är en något annorlunda AVA, eftersom den täcker botten av Napa Valley och botten av Sonoma Valley. Den sträcker sig längs den norra linjen av San Pablo Bay, vilket också påverkar klimatet här. Större delen av säsongen är sval men samtidigt stabil - både tidigt och sent på säsongen. Detta ger perfekta förutsättningar för Pinot Noir; regionens bästa finns här. Med klimatförändringarna i åtanke börjar även Syrah visa utmärkta resultat här.

Howell Mountain

Under de senaste åren har bergsområdena fått mer uppmärksamhet. Howell Mountain ligger på den östra sidan av dalen och tar sin början på drygt 400 meters höjd. Vingårdarna ligger alla ovanför morgondimman och har nästan ingen påverkan från havet. De vulkaniska jordarna bidrar till att bevara vinernas friskhet. Särskilt vinerna baserade på Cabernet Sauvignon och Merlot har stor finess och längd.

Mt. Veeder

Veeder Mountain ligger på västra sidan av dalen, på gränsen till Sonoma i Mayacamas-bergen. Vingårdarna ligger på höjder på upp till 800 meter med dålig jordmån men god dränering. Bara höjden bidrar till att skapa svala temperaturer och de flesta viner framstår med fin elegans. Cabernet Sauvignon och Merlot är de dominerande druvsorterna i Mt. Veeder.

Napa Valley vingårdar Långa sträckor med vinodlingar och kullar i horisonten.

Klimat och jord i Napa Valley

Napa Valley har en mycket komplex jordmånssammansättning. Liksom resten av Kalifornien ligger dalen på kanten av två tektoniska plattor som kolliderar, vilket också gör att jorden är relativt ung. Komplexiteten har uppstått genom nötning under de många kollisioner och indragningar som dessa plattor har gjort.

Dessutom ligger dalen mellan två bergskedjor, vilket gör att området kan delas in i två huvudområden. Dalsänkan är i allmänhet varm, med påverkan av morgondimman som kommer in från San Pablo Bay. De flesta av de klassiska vinproducenterna är belägna här. De två bergskedjorna erbjuder höjd och därmed svalka. Detta resulterar i viner med en annan friskhet.

Napa Valley har ett varmt medelhavsklimat, vilket innebär mycket varma somrar och svalare vintrar. Merparten av nederbörden faller utanför vinrankornas vegetationsperiod, så rätt jordsammansättning är avgörande. Jorden måste både hålla kvar det vatten som fallit på vintern men också kunna avlägsna överskottsvatten som faller.

Andra viktiga klimatpåverkande faktorer är de kalla vindarna från havet. Den kalla vinden kommer in både norrut i dalen och söderut genom San Pablo Bay. Den kalla luften skapar dimma som hjälper till att kyla druvorna under de tidiga morgontimmarna. Skillnaden mellan dag- och nattemperaturer bidrar till att bevara bättre syra i druvorna. Slutligen bidrar det till att skapa en vacker balans i vinerna.

Andra viktiga klimatpåverkan kommer från de kalla vindarna från havet. Den kalla vinden kommer in både norrut i dalen och söderut genom San Pablo Bay. Den svala luften skapar dis, vilket hjälper till att kyla druvorna tidigt på morgonen. Skillnaden mellan dags- och natttemperaturer hjälper till att bevara bättre surhet i druvorna. Slutligen bidrar det till att skapa en vacker balans i vinerna.

Under de senaste åren har klimatförändringarna varit en viktig fråga i Napa Valley och resten av Kalifornien. Stora skogsbränder har spridit sig över stora delar av området, vilket har haft en kritisk inverkan på skördarna.

Druvsorter i Napa Valley

De olika jordmånerna i Napa Valley, i kombination med de lite olika exponeringarna, gör det möjligt att odla flera olika druvsorter i Napa Valley, med hög kvalitet som resultat.

Cabernet Sauvignon är dalens kung, inte bara när det gäller kvantitet utan också när det gäller berömmelse. Mer än 50 % av alla druvor som planteras i Napa Valley är Cabernet Sauvignon. Druvan trivs mycket bra både på dalens botten och i några av de högre belägna vingårdarna. I dalen har vinerna mer intensitet och kompakt struktur, medan man på bergssluttningarna uppnår mer syra, vilket resulterar i viner med en annan friskhet och lättare stil.

Chardonnay kommer på andra plats på listan med knappt 15 % av druvorna i dalen. På platser där Chardonnay kan få lite svalka ger den viner med mer fyllighet. I de varmare områdena odlas den också och ger stora kraftfulla viner med mycket komplexitet. Ofta lagras dessa viner på fat för att skapa rätt balans och intensitet i vinerna.

Merlot är nästa blå druva på listan med mindre än 8 % av druvorna i Napa Valley. En druva som i vissa fall står ensam och visar några av de bästa Merlot-druvorna utanför Pomerol. En stor mängd används också för att blandas med Cabernet Sauvignon, precis som det görs på de bästa slotten i Bordeaux.

Dessutom finns det Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Zinfandel - alla med lägre procentandelar. Särskilt i de svalare delarna, i södra Napa, kan man arbeta med några av de druvor som gynnas av svalare klimat.

Anmärkningsvärda producenter i Napa Valley

Det finns numera många anmärkningsvärda producenter i Napa Valley, även om området är relativt litet. Basnivån är skyhög. Här har vi listat sju producenter som du helt enkelt MÅSTE känna till.

Screaming Eagle är en mycket liten vingård, men en av de mest eftertraktade och omtalade. Screaming Eagle står för en liten produktion av några av Napa Valleys finaste viner och högsta priser. Screaming Eagle har en relativt liten vingård strax utanför vineriet på mindre än 20 hektar, som ligger i Oakville och som är referensvinet härifrån. Det röda vinet är tillverkat av en klassisk Bordeaux-blandning av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. En liten mängd vitt vin görs av Sauvignon Blanc, som är ännu mer kult än det röda.

Robert Mondavi är mannen som verkligen har hjälpt till att främja Napa Valley genom viner på högsta nivå. När han lämnade Charles M. Krug-familjens vingård 1966 trodde många att det var för att slappna av, men det slutade faktiskt med att han startade sin egen vingård, och därefter är resten historia, som man säger. Redan från början låg fokus på att göra Cabernet Sauvignon-viner i nivå med de bästa i världen - och Robert Mondavi har verkligen lyckats. År 2004 såldes Robert Mondavi Winery till Constellation Brands och Robert själv kunde gå i pension som en av de största ikonerna i Napa Valleys historia.

Opus One - Om man säger Robert Mondavi kan man inte undvika att säga Opus One och tänka på det första transatlantiska samarbetet. Robert Mondavi träffade den legendariske Baron Philippe de Rothschild på en semester på Hawaii. Där pratade de sig fram till idén om att göra ett vin tillsammans i Napa Valley, baserat på den expertis som familjen Rothschild kunde bidra med. Familjen Rothschild har producerat toppviner på Château Mouton-Rothschild i Bordeaux i hundra år. Kärleksbarnet mellan de två legendariska producenterna blev Opus One. Från sin första årgång 1979 blev Opus One en succé som bara har förbättrats med åren. I dag är Opus One helt klart en av de ledande vingårdarna i Napa Valley.

Harlan Estate grundades 1984 av miljonären Bill Harlan i den västra delen av Oakville. Harlan köpte drygt 100 hektar och planterade 16 hektar med vinrankor. Under årens lopp har Harlan etablerat sig som ett extremt starkt varumärke med högvärdig tillväxt. De flesta stora skribenter har bidragit till att placera Harlans viner högst upp i hierarkin, vilket också ger efterfrågan från hela världen.

100 Acre är en vingård som är uppkallad efter den fiktiva skogen i Nalle Puh. Det kan knappast bli mer amerikanskt, men Hundred Acre Winery grundades av en kanadensare, Jayson Woodbridge. I dag är namnet internationellt erkänt och ett starkt varumärke. Hundred Acre är i själva verket en vingård som producerar några av de renaste Cabernet Sauvignon-vinerna, baserade på frukt från enskilda vingårdar i bergsområdena. Den karismatiska ägarens kompromisslösa inställning resulterar i viner med stor intensitet och breda axlar. Detta är viner som år efter år får 100 poäng av The Wine Advocate och andra stora medier.

Inglenook och Francis Ford Coppola

I dag finns det många kändisar i Napa Valley, men en man kom till Napa Valley som vinmakare innan han blev känd. Francis Ford Coppola förvärvade vingårdar redan på 1970-talet efter att han tjänat sina första pengar på den första Gudfadern-filmen. Historien om hur Inglenook byggdes upp från storhet till undergång och tillbaka igen är tillräckligt material för en film. Tänk om det var Francis Ford Coppola själv som regisserade?

Francis Ford Coppola växte upp med italienska förfäder, så att göra vin för egen konsumtion har alltid varit naturligt för honom. När han väl hade egna pengar kunde han starta sin dröm om att återförena ett av historiens stora äventyr i Napa Valley, Inglenook. Först förvärvade han en del av vingårdarna som var till salu på 1970-talet. Senare förskingrades byggnaderna och namnen av stora investerare, och en flaska Inglenook var värd 2 dollar i snabbköpet, känd som en "two-buck chuck" snarare än ett vin från en hyllad Napa Valley-producent.

I slutet av 1990-talet köpte Francis de sista vingårdarna och sedan byggnaderna. Idag ser Inglenook bättre ut än någonsin. Vinmakaren är Philippe Bascaules, som också gör vinet på Château Margaux i Bordeaux. De senaste årgångarna vittnar om att historiska Inglenook nu är tillbaka bland de ledande producenterna i Napa Valley.

Chateau Montelena har en historia som går tillbaka till 1882 men kom först i rampljuset när deras Chardonnay vann den berömda "Paris-provningen" 1976 över de bästa vinerna från Bourgogne. I dag anses Chateau Montelena vara en extremt stabil producent i den bättre änden av spektrumet från Napa Valley för både röda och vita viner - och Chateau Montelena har fortfarande en lång historia.

Beringer Vineyards är den äldsta vingården i Napa Valley som drivs utan avbrott. I dag producerar Beringer viner från många regioner i Kalifornien, men kärnan ligger i Napa Valley. Beringer är en vingård som definitivt har bidragit till att forma regionen. År 2015 tog det senaste tillskottet i familjen, Jacob Beringer, över. Idag är Beringer mest känt för sina stora produktioner, men deras bästa viner är fortfarande riktigt bra exponenter för Napa Valley.

Screaming-Eagle-RareWine Screaming Eagle är en av de mest lysande stjärnorna i Napa Valley.

Napadalens framtid

Amerika är möjligheternas land, och möjligheterna är många i Napa Valley. De största utmaningarna är utan tvekan klimatet, som under de senaste åren har orsakat torka i vingårdarna och tyvärr också orsakat flera skogsbränder i området.

Kvaliteten är, trots klimatutmaningarna, högre än någonsin i hela dalen. De bästa vingårdarna hör nu till den absoluta eliten i världen, och de nya som växer fram har verkligen intressanta saker att erbjuda.

Cabernet Sauvignon har varit den trendsättande vinodlaren i Napa Valley under många decennier, och det kommer troligen att fortsätta att vara så under många år framöver. Napa Valley är definitivt en av de bästa platserna i världen att arbeta med Cabernet Sauvignon och kan inte längre kallas för en imitation av något utan har definitivt etablerat sin egen stil.

När det gäller investeringar börjar det också hända intressanta saker med de bästa amerikanska vinerna, där kvaliteten är i nivå med och ibland överträffar de bästa franska vinerna. Vinkritikerna har verkligen uppmärksammat de bästa amerikanska vinerna, där stadiga prisökningar också har skett i takt med att efterfrågan ökar. Som ett resultat av detta finns det nu en god handfull amerikanska viner från Napa Valley som kan beskrivas som investeringsbara.

Om du är intresserad av att få veta mer om vilka viner från Napa Valley som vi för närvarande erbjuder för investering, tveka inte att fylla i formuläret längst ner på den här sidan så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt