Investeringstips - Bourgogne - 11. april 2024

2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere | "Imponerande uppsättning 2022:or"

Efterfrågan på vit bourgogne ökar, och priset på 2022 års Clos de la Mouchere från Henri Boillot är skarpt.

"Det här är en imponerande uppsättning 2022:or från Henri Boillot. Jag smakade alla 2022:or från tank innan buteljering"
- Neal Martin

Neal Martin från Vinous har gett sitt preliminära omdöme om 2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere Premier Cru, och han är överlycklig. Världen efterfrågar också allt mer vitt vin, och när det kommer till vitt vin dominerar Bourgogne. Lägg till detta det faktum att du har möjlighet att lägga till betydande kvantiteter till din portfölj - till det bästa priset i världen just nu.

Henri Boillot - | Familjedomän i prestigefyllda Côte de Beaune

Henri Boillot grundades 1889 och har sedan dess varit i familjens ägo generation efter generation. Under hela sin livstid har huset erkänts för sin höga kvalitet och konsekventa produktion av några av Côte de Beaunes finaste vita viner.

Henri Boillot äger och förvaltar vingårdar i några av de mest prestigefyllda områdena i Bourgogne, bland annat Puligny-Montrachet, Meursault och Volnay. Henri kan ta åt sig äran för att ha kickstartat produktionen av familjens viner, och senare kunde hans son Jean utöka domänen. 1975 kunde en annan Henri Boillot ta över domänen från sin far Jean, efter att han, med nedärvd vinförädling genom åren, hade klättrat uppåt steg för steg och slutat som huvudansvarig för domänens fortsatta framgång.

Henri Boillot byggde en vingård i Meursault år 2000 och bara tio år senare utökade de källarna och köpte vinstockar i Puligny-Montrachet. Henri Boillot äger och odlar vingårdar i några av de mest prestigefyllda områdena i Côte de Beaune, inklusive Puligny-Montrachet, Meursault och Corton-Charlemagne. Dessa områden har olika jordmånsförhållanden och mikroklimat som påverkar Chardonnay-druvornas smakprofil och karaktär.

Traditionella vinifieringsmetoder används med stor omsorg och uppmärksamhet på detaljer. Druvorna skördas för hand och sorteras noggrant innan de pressas. Och även om det kan tyckas vara en långsam process, avviker de manuella metoderna inte från det fokus på kvalitet framför kvantitet som har blivit dogm i Bourgogne.

Kvalitetskonsekvent vitt flaggskeppsvin

Domaine Henri Boillots Clos de la Mouchere är husets flaggskeppsvin, som kommer från den 4 hektar stora monopolvingården. Årgång Neal Martin från Vinous är den enda som har smakat och betygsatt Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere 2022. Ett preliminärt resultat på 93-95 poäng. Men bedömningen av kvaliteten på årgång 2022 är överväldigande positiv. Och med tanke på Vinous poäng tyder det också på att 2022 års Henri Boillots Clos de la Mouchere följer årgångens kvalitet.

Det lägsta betyget en Henri Boillots Clos de la Mouchere någonsin har fått från Vinous är 91 poäng, medan det högsta är 95 poäng. I detta perspektiv är 2022 års Henri Boillots Clos de la Mouchere väl positionerad i sortimentet och kan potentiellt hamna i toppen.

Burghound och Wine Advocate har ännu inte delat ut betyg. Men under de senaste 10 årgångarna har Burghound gett Henri Boillots Clos de la Mouchere i genomsnitt 94,1 poäng, medan siffran för Wine Advocate är 93,3 poäng.

Med Henri Boillots Clos de la Mouchere får du genomgående hög kvalitet, vilket översikten nedan också illustrerar. Var bara medveten om att endast Burghound har tilldelat poäng till 2020 Henri Boillots Clos de la Mouchere, vilket är anledningen till att AVG-poängen på den här sticker ut.

diagram-eng-boillot.png

Kvalitet begränsar skörd

Om Boillot använder den högsta tillåtna skörden får de producera 34 000 flaskor per årgång. I årgång 2020, som enligt Boillot själva var en årgång med normal skörd, producerade Boillot dock 40 hektoliter per hektar från Clos de la Mouchere, vilket motsvarar en total produktion på 21 000 flaskor.

Att hålla skörden lägre än den högsta tillåtna ligger i linje med fokuseringen på kvalitet framför kvantitet, vilket är anledningen till att den årliga skörden för Henri Boillot Clos de la Mouchere ligger närmare 21 000 för årgång 2020.

Henri Boillots Clos de la Mouchere - Sverige | Historiskt stark utveckling

Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna* av Henri Boillots Clos de la Mouchere som har funnits på marknaden i fem år avkastat i genomsnitt 99 % på fem år.

Även om vi ännu inte vet var 2022 års Henri Boillots Clos de la Mouchere kommer att hamna när det gäller poäng (även om Vinous har gett en giltig förutsägelse), är det vettigt att titta på prestandan för de årgångar som för närvarande matchar 2022 års Henri Boillots Clos de la Mouchere i genomsnitt.

Sedan januari 2022 har Henri Boillots Clos de la Mouchere 2015, 2016, 2017 och 2018 (alla med 94 AVG-poäng) förvaltats av RareWine Invest. Och sedan dess har dessa stigit med i genomsnitt 17 % per år.

Henri Boillots Clos de la Mouchere har alltså presterat över årgångarna. Både hos RareWine Invest och enligt Liv-ex.

Lägg till detta att det billigaste priset för 2022 Henri Boillots Clos de la Mouchere på wine-searcher.com just nu är 170 €**. Ditt pris är 155 €**.

*Årgång 2008-2017

** exkl. tull, moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick.

Begränsat utbud och ökande efterfrågan på vit bourgogne

När det kommer till vitt vin är det mycket svårt att ignorera Bourgogne, som producerar några av världens finaste vita viner. Utbudet av vit bourgogne är helt enkelt inte stort, och särskilt årgång 2021 kännetecknas av extremt små skördar. Så lågt att utbudet inte kan hålla jämna steg med efterfrågan, och konsumenterna letar efter vit bourgogne överallt. Nu är årgång 2022 tillgänglig och kommer att försöka tillfredsställa törsten i en värld av vitvinssug.

Och efterfrågan på vitt vin har ökat de senaste åren.

Enligt OIV (International Organisation of Vine and Wine) innebär den växande efterfrågan på vitt vin och rosé att de nu står för mer än hälften av den globala vinkonsumtionen. Det står också att konsumtionen av vitt vin har ökat i snabb takt sedan 2010.

"Under de senaste decennierna har världens vinsektor sett en övergripande positiv trend av produktion och konsumtion av vita viner och roséviner, medan röda viner har minskat. Denna strukturella förändring kan främst tillskrivas övergripande förändringar i konsumenternas preferenser", fortsätter OIV.

Det kan därför visa sig fördelaktigt att vara positionerad mot vit Bourgogne.

RareWine Invest anser att

Årgång 2022 är en stark årgång i Bourgogne, och de preliminära betygen från Vinous tyder på att 2022 års Henri Boillot Clos de la Mouchere representerar just detta. Dessutom finns det en växande efterfrågan på vit bourgogne, varför det kan visa sig fördelaktigt att exponeras här.

Lägg till detta det faktum att detta är en helt ny utgåva och att Vinous uppskattar dricksfönstret på Henri Boillot Clos de la Mouchere 2022 till 2026-2037, och den har ett långt liv framför sig. Henri Boillot Clos de la Mouchere har presterat bra över årgångar, och med den senaste utgåvan får du möjlighet att lägga till vit bourgogne i din portfölj till ett bra pris.

Investera i 2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
20222022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere750OC6€ 155
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt