Investeringstips - Bourgogne - 16. november 2021

E Extremt outnyttjad potential: Mikroskopiska mängder av 2014 Henri Boillot Batard-Montrachet

Boillots representerar framtiden för vita grand cru-produkter från Bourgogne. Och med mindre än 1 800 flaskor Batard-Montrachet per årgång har den en outnyttjad potential.

"Det här är en enastående Batard-Montrachet från Henri Boillot som rekommenderas varmt."
- Neal Martin, Wine Advocate

2014 beskrivs som den bästa årgången för vita viner i Bourgogne sedan 1996. Citatet ovan är från den tid då Neal Martin (Vinous) recenserade viner för Wine Advocate. Batard-Montrachet från Henri Boillot som han hänvisar till är från årgången 2014 och är en passande inledning på detta investeringstips. 

Detta fall är ett fantastiskt exempel på outnyttjad potential. Henri Boillot är verkligen en av Bourgognes allra bästa producenter och knackar på dörren till den absoluta eliten där Domaine Leflaive och d'Auvenay finns - men till ett pris som ligger långt under. Så länge det varar....

Henri Boillot - ett familjeföretag som strävar efter att fånga kvaliteten på sina vingårdar

Familjen Boillet började göra vin i början av 1900-talet och är idag känd för att producera några av Côte de Beaunes finaste vita viner. Henri Boillot var den förste som verkligen satte igång produktionen av familjens viner, och senare utökade hans son Jean domänen. Jeans son Henri föddes in på domänen och blev ansvarig för hela vingården 1975, efter att ha arbetat sig uppåt steg för steg på företagets vinstege.

År 2000 byggde Henri Boillot källare och vingård i Meursault, och 2008 anslöt sig Henris son Guillaume till teamet. År 2011 utökade de källare och byggnader i Meursault, samt köpte vinstockar i Puligny-Montrachet - särskilt i appellationen Batard-Montrachet.   

Domaine Henri Boillot har ett strategiskt läge mellan Puligny-Montrachet och Volnay som ligger i Meursault. Dessa två appellationer har blivit deras specialitet och de arbetar varje dag för att uttrycka essensen av dessa vinstockar. 

Batard-Montrachet Grand Cru

När det gäller vita viner från Bourgogne är Maursault, Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet de viktigaste kommunerna. På Henri Boillot är kvalitet den gemensamma nämnaren för alla viner som kommer från domänen. Vare sig det gäller viner som Corton-Charlemagne Blanc, Puligny-Montrachet Mouchere och Batard-Montrachet Grand Cru, som detta investeringstips handlar om. 

Men Boillots imponerande portfölj är inte begränsad till detta, utan omfattar även Meursault Genevrieres, Puligny Montrachet Pucelles och Montrachet.

Betyg understryker kvaliteten

Henri Boillots engagemang för sina viner på ett nästan övernaturligt sätt återspeglas i den höga kvaliteten på hans viner. Burghound, om något, har sina smaklökar och sin näsa väl begravda i Bourgogneviner, vilket är anledningen till att hans betyg är särskilt intressanta. 

Burghound ger 2014 Henri Boillot Batard-Montrachet fantastiska 96 poäng. Det är ett fantastiskt betyg i sig självt som cementerar nivån på det här vinet. Den snabba betraktaren kommer dock att se generellt sett stora poäng som Burghound ger, vilket bara understryker att Henri Boillot vet vad han gör. Gång på gång. 

Med ett genomsnittligt betyg på 95,2 är 2014 års årgång en av Henri Boillot Batard-Montrachets bästa. På senare tid överträffas den faktiskt bara av 2019 års årgång, som ännu inte fått något betyg av Vinous. Men det kommer att krävas mer än 94 poäng för att 2019 års årgång ska överträffa 2014 års årgång. Om detta sker eller inte får tiden utvisa, men årgång 2019 beskrivs som den bästa årgången i Bourgogne sedan 1865. Och årgången 2014 matchar den.

Årgång BH VI WA AVG
2019 97 94+ 95,5 
2018 94 95+ 94,5 
2017 95 93-96 94-96 94,8 
2016 95 95 95 
2015 96 94 94 94,7 
2014 96 93-96 95 95,2 
2013 95 92+ 89-91 92,3 
2012 95 94-96 95 
2011 95 95 85 91,7
BH: Burghound, VI: Vinous, WA: Wine Advocate AVG: Average

Chardonnay i mindre än sparsamma mängder

Enligt Henri Boillots egen webbplats kommer deras Bartard-Montrachet från 0,3223 hektar av den 11 hektar stora vingården Batard-Montrachet. Vidare uppger de att de avkastar 40 hl/ha, vilket ger en årsproduktion på mindre än 1 800 flaskor.

Eftersom vinet ligger i Bourgogne och till och med har en grand cru-klassificering måste producenterna producera mellan 40-64 hl/ha. Det faktum att Henri Boillots väljer att hålla avkastningen på ett minimum visar att kvalitet är mycket viktigare än kvantitet.

Detta är inte bara ett vin av mycket hög kvalitet. Det produceras till och med i ytterst sparsamma kvantiteter. 

För tidig oxidation: Vad betyder det i det här fallet?

Under åren efter millennieskiftet upptäcktes en mycket olycklig trend bland vita viner från Bourgogne. Många årgångar från 1990-talet var nämligen oxiderade och därför odrickbara. Man hoppades att detta var några enstaka fall, men tyvärr var det inte så. Detta problem har dock hanterats, men det faktum att dessa utmaningar uppstod är ändå viktigt för det här fallet.  

Vad det innebär är att en betydande del av de tidigare vita kvalitetsårgångarna från Bourgogne är ute ur bilden, vilket bara gör de senare årgångarna ännu mer intressanta.

Vitt vin, Grand Cru, Bourgogne. Inget mer behövs

De bästa bourgognevinerna kommer från Côte de Beaune och Côte de Nuits. Här produceras cirka 2 miljoner flaskor grand cru varje år. Av dessa 2 miljoner är endast 400 000 flaskor vita. Det är alltså ett 80-20-förhållande mellan de viktigaste röda och vita vinerna i Bourgogne. Detta, i kombination med en växande global efterfrågan på vitt vin, erbjuder en fin investeringspotential. 

Som nämnts är endast 1 800 av dessa flaskor Henri Boillot's Bartard-Montrachet.

I ett förtjänstfullt utmärkt sällskap

Vit grand cru från Bourgogne är eftertraktad om rätt producenter står bakom den. Sida vid sida med Henri Boillot i Côte de Beaune arbetar stora aktörer med sin vinmagi. Namn som Domaine d'Auvenay, Domaine Coche-Dury och Domaine Leflaive drar upp Bourgognes absoluta vitvinselit, men precis bakom dem kommer Henri Boillot som har visat att deras viner lätt kan spela boll.   

Domaine Leflaive gör också en Batard-Montrachet och som jämförelse får deras årgång 2014 93-95 poäng av Burghound. Samma Burghound som ger 96 poäng till Henri Boillit Batard-Montrachet 2014. Leflaive 2014 kostar runt 800 euro medan du kan investera i 2014 Batard-Montrachet från Boillot för 575 euro.

Rarewine Invests åsikt

Vi ska inte dölja att vi på RareWine Invest är entusiastiska över de bästa vita bourgognerna. Och denna 2014 Henri Boillit Batard-Montrachet tillhör den kategorin. Detta stöds av betygen för 2014 års årgång, men också av det faktum att de höga betygen är konsekventa. Kvaliteten är alltså inte isolerad och bidrar till att bygga upp ett vitt vinmärke som vi tror kommer att vara ett av de allra bästa i framtiden. 

Detta är en extremt outnyttjad potential. Henri Boillot har bevisat att han hör till de bästa vitvinsproducenterna i Bourgogne. Men priset är långt ifrån ett stöd för detta faktum. Därför är investeringspotentialen stor.   

Dessutom rör det sig om ett vitt kvalitetsvin i otroligt knappa kvantiteter. Till och med i en kategori som blir alltmer populär. Kvalitet, efterfrågan och lågt utbud är vininvesterarens bästa indikationer på en bra investering. Varsågod: Alla tre här är i aktion. 

Här har du till och med möjlighet att köpa ett investerbart parti av ett vin som får högre betyg än Leflaive av Burgundy Burghound - och kostar betydligt mindre. 

2014 är den bästa vitvinsårgången i Bourgogne sedan 1996. Om du är intresserad av att få en bit av denna årgång är detta ett formidabelt tillfälle.  

Investera i 2014 Henri Boillot Bâtard Montrachet

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2014Henri Boillot Bâtard-Montrachet750OWC6€575
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt