Investeringstips - Bourgogne - 13. februari 2024

2017 Bouchard Corton-Charlemagne | Det bästa vita vinet från Bourgogne

Efterfrågan på vitt vin ökar. Det bästa vita vinet kommer från Bourgogne. BASTA! Produktionen är nästan mikroskopisk och utbudet likaså...

“Classic Corton-Charlemagne is considered to be amongst the finest of Burgundy's whites […] Corton-Charlemagne ranks among the world's more expensive white wines, although it still does not reach the prices commanded by its Montrachet counterparts”

– Wine-searcher.com

Vita viner från Corton-Charlemagne hör definitivt till de bästa vita vinerna i världen, även om priserna (ännu) inte matchar dem i Montrachet. Det finns dock inte mycket av det. Och med en globalt ökande efterfrågan på vitt vin är det inte svårt att räkna ut att det kan vara klokt att positionera sig mot vit Bourgogne. Speciellt om "still [...] not" i ovanstående vinprovarcitat visar sig försvinna på sikt?

Nu har du möjlighet att investera i vit Bourgogne: Från Bouchard Pere & Fils. Från Corton-Charlemagne. Till ett synnerligen förmånligt pris.

Corton-Charlemagne | Världens bästa vita viner kommer från Bourgogne

Stora mängder vitt vin produceras över hela världen, men om du letar efter vita viner i kategorin fina & sällsynta är slutdestinationen definitivt Bourgogne. Italien är inte känt för sin produktion av vita viner. Inte heller i Bordeaux. Och visst - Screaming Eagle från Kaliforniens högborg Napa Valley producerar en nästan oåtkomlig och eftertraktad sauvignon blanc - men det är ungefär allt.

Det finns naturligtvis många duktiga vitvinsproducenter - men de absolut bästa kommer från Bourgogne, och om vingården heter Montrachet eller Corton-Charlemagne är efterfrågan överhängande och till och med enorm.

Och Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne är tillgänglig för investering i detta investeringstips. I den 71,8 hektar stora appellationen Corton-Charlemagne har Bouchard 3,56 hektar till sitt förfogande. Under 2017 skördade domänen 40 hektoliter per hektar, vilket gav dem en slutproduktion på 19 200 flaskor - och även om det låter som mycket, är det inte i närheten av tillräckligt för att möta den massiva efterfrågan på vit Bourgogne grand cru.

Priskorrigeringar... Inte för vita viner

Det är inte längre någon nyhet att 2023 rimmade med oroligheter, vilket även påverkade vinvärlden. För många viner har detta inneburit priskorrigeringar, men enligt Liv-ex har priserna på vita viner varit anmärkningsvärt stabila under 2023.

Anledningen till detta är det begränsade utbudet och den ihållande efterfrågan. Och de franska agricultural disaster of 2021 har fått utbudet att gå på knäna: särskilt för vitt vin. Därför har vinkännare varit tvungna att agera både snabbt och dyrt om de har velat säkra vit bourgogne i 2021 års årgång. Detta innebär naturligtvis att de vita burgunder som finns tillgängliga kommer att vara mycket efterfrågade, och därför kommer människor naturligtvis att söka sig till tidigare årgångar.

2014 Bouchard Corton-Charlemagne 2014 Bouchard Corton-Charlemagne

Ökad efterfrågan på vitt vin

Enligt OIV (International Organisation of Vine and Wine), har den ökande efterfrågan på vitt vin och rosé inneburit att dessa färger nu står för mer än hälften av den globala vinkonsumtionen. Man konstaterar också att konsumtionen av vitt vin har ökat i en relativt hög takt sedan 2010.

"Under de senaste decennierna har den globala vinsektorn sett en övergripande positiv trend för produktion och konsumtion av vita viner och roséviner, medan röda viner har minskat. Denna strukturella förändring kan främst tillskrivas övergripande förändringar i konsumenternas preferenser", fortsätter OIV.

Och när det gäller vitt vin är det mycket svårt att ignorera jättarna i Bourgogne.

Bouchard Pere & Fils: Bourgogne-jätte med ett framstående rykte

År 1731 lade Michel Bouchard grunden till det som världen hundra år senare skulle komma att känna som en av Cote d'Ors största markägare - Bouchard Pere & Fils.

Bouchard hade några bra kort på hand redan från början. Chateau de Beaune hade varit deras hem sedan 1820 - en 1600-talsfästning med kunglig karaktär. Källarna under slottet är optimala för vinlagring - och det är till och med en källare som är känd för att innehålla en unik samling på upp till 2.000 flaskor vin från 1800-talet. Bland annat en Meursault "Charmes" från 1846.

Artémis tar över tyglarna: Vad innebär det?

I nästan 200 år var Bouchard Pere & Fils ett familjeföretag, men 1995 köptes domänen av familjen Henriot. Och med det nya ägandet blev Bouchard en del av Maisons & Domaines Henriot-gruppen. I september 2022 tillkom dock en annan framträdande figur i form av den franska private equity-fonden och lyxjätten Artémis, som säkrade en betydande andel av aktierna i Maisons & Domaines Henriot.

Bouchard Pere & Fils skulle därmed kunna stärka Artémis redan imponerande portfölj, som inkluderar erkända vinhus som Clos de Tart och Chateau Latour.

Vad innebär det?

Artémis är naturligtvis ständigt på jakt efter vinster för att tillfredsställa sina aktieägare. Därför är Artémis naturligtvis på jakt efter företag med tillväxtpotential. Och när en lyxjätte köper ett företag som Bouchard förväntas de tillföra kapital, expertis, know-how och en stor marknadsföringsstruktur till den traditionella domänen - med tillväxt som mål. En resa som du som investerare har möjlighet att vara med på.

Bouchard Pere & Fils Bouchard Pere & Fils

Kontinuerligt hög kvalitet

När det gäller Bouchard Corton-Charlemagne är rubriken genomgående hög kvalitet. 2017 Bouchard Corton-Charlemagne får 93 poäng av Burghound, 93 poäng av Wine Advocate och 92 poäng av Vinous. Över de tre kritikerna landar det således med en poäng på 92,7.

Detta placerar 2017 Bouchard Corton-Charlemagne varken längst ner eller högst upp i hierarkin, men representerar den kontinuerliga nivå som finns här. Över de senaste tio utgåvorna är den genomsnittliga poängen över poäng från ovanstående tre kritiker 92,8 poäng. Det är värt att notera att årgångarna 2020, 2021 och 2022 endast har fått så kallade fatbetyg, varför deras berättigande i statistiken är diskutabelt.

För att sammanfatta: just här är rekommendationen inte en specifik årgång av Bouchard Corton-Charlemagne, utan snarare Bouchard som en sublim investering i vit bourgogne.

2017 Bouchard Corton-Charlemagne - Prestation och gynnsamt prisläge

Det har gått två år sedan 2017 Bouchard Corton-Charlemagne först värderades av RareWine Trading och då var priset 130 €*. Idag är priset 175 €*, vilket innebär att den på två år har avkastat 35%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 16%.

Liv-ex berättelse om att priserna på vita viner kommer att vara stabila 2023 passar perfekt med 2017 Bouchard Corton-Charlemagne. Men även om priserna inte har fallit här finns det fortfarande en unik investeringsmöjlighet.

I skrivande stund finns det bara två erbjudanden för 2017 Bouchard Corton-Charlemagne i hela lådor och perfekt skick på wine-searcher.com. Och det billigaste priset här är 31% högre än ditt pris på 175 €, vilket lämnar oss med två gynnsamma slutsatser.

  1. Detta investeringsalternativ är förmånligt prissatt.
  2. Det faktum att det bara finns två erbjudanden i hela lådor och perfekt skick understryker bara hur lågt utbudet av Bouchard Corton-Charlemagne och vit Bourgogne Grand Cru är.

Lägg till detta att både 2012 och 2014 också fick 92,7 poäng av samma kritiker, vilket gör dem jämförbara med 2017 års årgång. Enligt pristrender på wine-searcher.com har 2012 Bouchard Corton-Charlemagne haft en genomsnittlig årlig prisökning på 8% på tio år, medan siffran för 2014 Bouchard Corton-Charlemagne är 9% i genomsnitt per år under en åtta års period.

*ex. Tull, moms och skatt. I hela lådor och perfekt skick

Rarewine Invests Analys

2017 Bouchard Corton-Charlemagne har redan fått en bra start, men som vi alla vet är det ofta när kvantiteterna försvinner från marknaden som de största prisökningarna tenderar att dyka upp. Enligt Wine Advocate har detta vin ett drickfönster på 2022-2040, så det kan lagras i ett antal år, medan en stadigt stigande global efterfrågan på vitt vin minskar de kvantiteter som finns tillgängliga på marknaden.

Världen efterfrågar de vita vinpärlorna. Och de bästa finns i Bourgogne, med Montrachet och Corton-Charlemagne som de stora spelarna. Utbudet är litet, och därför har priskorrigeringar inte drabbat de vita på samma sätt som de röda och bubblande motsvarigheterna. Lägg därtill att priset här fortfarande är mycket förmånligt jämfört med det billigaste erbjudandet på wine-searcher.com.

Detta är både en investering i ett erkänt vinhus med framträdande ägare, men det är också en investering i vit Bourgogne Grand Cru.

Investera i 2017 Bouchard Corton-Charlemagne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2017Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne750OWC6€ 175
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt