Investeringstips - Italien - 19. oktober 2023

Redigaffi: Oupptäckt juvel & utmanare till den mäktiga Masseto

Tua Ritas senaste utgåva av Super Tuscan-flaggskeppet, Redigaffi, är nu tillgänglig för investering.

Jakten på de oupptäckta ädelstenarna

Vi, och resten av vinvärlden för den delen, är ständigt på jakt efter dolda pärlor. De viner där vinälskaren får en exceptionell upplevelse, men där priset helt enkelt inte matchar kvaliteten. Som en Chambolle-Musigny från Arnoux-Lachaux, som för några år sedan kunde köpas för 50-60 euro, men som idag lätt kan kosta tio gånger så mycket. De få som upptäckte det först kunde njuta av sitt fynd tills hemligheten kom ut...

Tua Ritas Redigaffi är på många sätt en oupptäckt pärla som, trots att den är allmänt erkänd, ännu inte har upptäckts av den bredare finvinsvärlden. Därför finns det en enorm potential för framtida prishöjningar.

Tua Rita Och Redigaffi

I hjärtat av södra Toscana, i den idylliska staden Suvereto, ligger en vingård med en rik historia och en passion för vinkonsten. Efter en framgångsrik karriär förvärvade Tua Rita och Virgilio Bisti denna egendom 1984. De kom med drömmen om ett lugnt liv och en flirt med vinframställning. Det som började som en enkel dröm blommade snabbt ut till en verklighet i världsklass. År 1996 slogs Tua Rita samman med svärsonen Stefano Frascollas domän, och hans skicklighet och hängivenhet drev Tua Rita till dess nuvarande berömmelse. Men det var 1994 som Tua Rita verkligen satte sin prägel på vinvärlden med lanseringen av sitt flaggskeppsvin Redigaffi - en ren Merlot som utmanade traditionella vinregler och välförtjänt fick titeln "Super Tuscan". Dess erkännande nådde nya höjder år 2000 när det tilldelades Wine Advocate's eftertraktade 100 poäng. Enligt Robert Parker Jr. står Redigaffi stolt som en formidabel rival till den berömda Merlot från Ornellaia's Masseto, även om den erbjuder exceptionell kvalitet till ett mer tillgängligt pris. Det här är berättelsen om ett vin som har kombinerat tradition, innovation och passion och som fortsätter att skriva historia i hjärtat av Toscana - och även om Redigaffi är mycket erkänt av finsmakare har det ännu inte fått sitt genombrott.

2021 Tua Rita Redigaffi

Fantastisk Super Tuscan-kvalitet

När vi i oktober förra året rekommenderade 2020 Redigaffi för investering gjorde vi det utan att några ledande kritiker lämnat sina betyg. När det gäller kvalitet baserade vi rekommendationen på kvaliteten i tidigare årgångar och förutsättningarna för årgången. 2020 Redigaffi har sedan dess fått 96 poäng från både Wine Advocate och James Suckling, medan Vinous av okänd anledning inte har recenserat en Redigaffi sedan 2017 års årgång.

Nu är det årgång 2021 som gäller, vilket är annorlunda den här gången. Suckling har gett sin dom och belönar 2021 Redigaffi med utmärkta 99 poäng. Detta tyder på att vi kan ha att göra med en ännu bättre Redigaffi, samtidigt som du nu kan investera till samma pris som med 2020-årgången för ett år sedan. Allt som allt verkar detta vara ett attraktivt alternativ.

När hög kvalitet möter begränsad production

Alla förutsättningar för en attraktiv investering är uppfyllda, vilket tyder på att vi kan förvänta oss ett bra ”business case” från 2021 Redigaffi. Om man tittar mer allmänt på Tua Rita Redigaffi-fallet blir det ännu mer intressant - Redigaffi spelar bland de stora.

Vi har jämfört genomsnittspoängen från Wine Advocate, Vinous och James Suckling från var och en av de senaste tio årgångarna från de fem klassiska Super Tuscans (2011-2020)* och kombinerat dem till en genomsnittspoäng som representerar kvaliteten över dessa tio årgångar. Här är det bara den mäktiga Masseto som överträffar Redigaffi, medan det är i princip dött lopp mellan Solaia och Redigaffi. Redigaffi överträffar de andra megastjärnorna i Super Tuscan, nämligen Sassicaia, Ornellaia och Tignanello. Vad som är ännu mer intressant är produktionens omfattning. Produktionen av Redigaffi är exceptionellt sällsynt i detta perspektiv:

Vin10 årgångars genomsnittspoängGenomsnittlig Årlig produktion (flaskor)
Sassicaia95,43180.000
Ornellaia95,97144.000
Masseto97,3030.000
Solaia96,6055.000
Tignanello95,87320.000
Redigaffi96,5515.000
* Vinous har inte betygsatt Redigaffi 2018, 2019 och 2020

Upptäck nästa stora grej: investera i framtida potential, inte historisk avkastning...

Den historiska utvecklingen tyder på att detta vin ännu inte har fått sitt genombrott bland massorna. Enligt Liv-ex har de senaste tio årgångarna av Redigaffi som funnits på marknaden i minst fem år gett en avkastning på i genomsnitt 17% under de senaste fem åren.

Dessutom har vi tidigare rekommenderat årgångarna 2019 och 2020. Priset på 2019 års vintage har ökat med mer än 8% på knappt ett och ett halvt år, medan status quo har bibehållits efter ett år med 2020 års årgång - något som är ganska normalt för nya utgåvor.

Men låt oss titta på utvecklingen av den senaste Redigaffi, som Suckling också har tilldelat 99 poäng, nämligen 2016 års årgång. Det begärda priset har ökat med 26% sedan det släpptes för cirka fem år sedan, enligt wine-searcher.com.

Det spännande med det här fallet är alltså inte den historiska utvecklingen utan den framtida potentialen. Och en attraktiv startpunkt för investeringar...

2021 Tua Rita Redigaffi

Investera till ett attraktivt pris

Ju lägre utgångspris, desto bättre potential för stabil avkastning. Du kan nu investera i 2021 Redigaffi för 135 €*. Detta är inte bara samma pris som 2020 för närvarande kostar, utan det verkar som om 2021-årgången är ännu bättre. Det är också ett mycket attraktivt pris jämfört med marknaden. Just nu är det lägsta priset på wine-searcher.com 178,8 €*, medan det genomsnittliga begärda priset över de 26 leverantörerna är 226 €*.

Med andra ord investerar du här med en rabatt på nästan 25 % jämfört med det billigaste priset i världen, enligt wine-searcher.com.

* Pris per flaska, exkl. tull, skatt och moms, i hela lådor och i perfekt skick.

RareWine Invests Analys

Med 2021 Redigaffi kan du nu ta del av en ny utgåva av en Super Tuscan som å ena sidan ännu inte fått sitt stora genombrott, men å andra sidan fortfarande är välkänd och erkänd bland kännare - och trots ett David och Goliat-förhållande är Redigaffi en verklig utmanare till Masseto.

Men för att vara rättvis. En Porsche är inte en Rolls Royce, och Redigaffi kommer sannolikt inte att ta över Massetos tron inom en snar framtid - men att närma sig kan de utan tvekan göra, eftersom det är en lång väg att gå från Redigaffi till Massetos nivå när det gäller pris.

Du ska inte investera i Redigaffi på grund av dess historiska prestation - du ska investera i Redigaffi om du tror att den extremt begränsade produktionen av tornande kvalitet inte harmoniserar med det låga pris som för närvarande kännetecknar Tua Ritas toppvin.

Hittills har Redigaffi i stort sett gått obemärkt förbi resten av vinvärlden, men det är svårt att föreställa sig att det förblir så - särskilt med en så låg prisstart som denna ...

Investera i 2021 Tua Rita Redigaffi

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2021Tua Rita Redigaffi750OWC6€ 135
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt