Investeringstips - Italien - 25. juli 2023

98 poäng för Barolo Pionjär: 2019 Chiara Boschis

Sublim referensårgång i Barolo erbjuder intressant investeringsmöjlighet. E.Pira & Figli representerar hög kvalitet, mycket låg tillgång och intressant låg prissättning.

"Chiara Boschis gjorde några av årgångens mest spännande viner"
- Antonio Galloni om 2019 års årgång.

Även om vi för närvarande ser några mycket intressanta årgångar i Barolo, oroar sig producenterna för hur framtida klimatförändringar kommer att påverka kvalitet och kvantitet. En sak är dock säker: Kvaliteten på 2019 års årgång i Barolo är skyhög, och E. Pira & Figli Chiara Boschis är en perfekt representant för detta faktum. Hon är också en perfekt representant för låg avkastning och ekologisk vinodling - hon är en modern pionjär i Barolo och resultaten talar för sig själva. Dyk ner i investeringspotentialen i Barolo och två viner från E. Pira & Figli här.

Chiara Boschis - Piemontes Grande Dame

När Chiara Boschis tog över E. Pira & Figli från sina föräldrar på 1980-talet dröjde det inte länge förrän hennes namn blev synonymt med vingården - och idag har hennes namn i många avseenden övertrumfat huset. Sedan hon tog över har hon nämligen fört en exemplarisk kamp på en mansdominerad och konservativ vinarena, vilket har resulterat i en modern seger och en fullt respekterad och välförtjänt plats bland de erkända Barolo Boys. Alla i Piemonte känner till hennes namn, även om hon också är känd som Piemontes Grande Dame. Chiara Boschis var den första kvinnliga vinmakaren i hela Barolo.

Chiara Boschis närmade sig den svåra vinframställningskonsten med stor beslutsamhet, självförtroende och hårt arbete. Hennes starka tro på sin egen vision resulterade i att E. Pira & Figli var den första producenten på den legendariska vingården Cannubi som övergick till ekologisk odling - inga kemikalier tillåtna - och hon representerar modernisterna i Barolo. Sedan dess har hon arbetat outtröttligt för att få andra producenter i området att göra detsamma, vilket är anledningen till att vingården Cannubi nu är 100% ekologiskt odlad.

Sedan 2022 har Pira & Figli haft "Robert Parker Green Emblem", som endast tilldelas de som engagerar sig i hållbarhet, långsiktigt miljöskydd och biologisk mångfald. Alla viner från Chiara Boschis bär därför idag det eftertraktade "Green Emblem". Endast 36 vingårdar har fått det igenkännbara emblemet, vilket placerar E.Pira & Figli i det förnämliga sällskapet av bland andra Cheval Blanc, Louis Roederer och Domaine Leroy. 

Chiara har på många sätt revolutionerat Piemonte, och hon är inte klar än. I nästan 20 år arbetade hon ensam, men 2010 fick hon hjälp av sin bror Giorgio, hans fru Daniella och deras tre döttrar Beatrice, Elena och Vittoria, som hjälper till att säkerställa kvaliteten för nästa generation.

RareWine har besökt E. Pira & Figli. Få en sällsynt inblick i vingården i Meet The Winemaker nedan och upptäck hur nästa generation är redo att föra arvet vidare.

2019 Chiara Boschis: Mosconi + Via Nuova

I detta investeringstips finns det två olika Chiara Boschis-viner för investering - båda från den mycket hyllade 2019-årgången. Varken Wine Advocate eller James Suckling har betygsatt dem ännu, men hos Vinous skiljer endast en poäng mellan dem. 2019 Barolo Mosconi får 98 Vinous-poäng, vilket gör den till den bäst Vinous-klassificerade Mosconi någonsin. 2019 Barolo Via Nuova får 97 Vinous-poäng och överträffas bara av 2016 Nuova, som får maximala 100 poäng från Vinous.

De senaste tio årgångarna av de två vinerna rankas också nära varandra när det gäller genomsnittspoäng, vilket diagrammet nedan illustrerar. Mosconi produceras i cirka 9 000 flaskor per år, medan Via Nuova produceras i cirka 13 000 flaskor per år. Det är två mikroproduktioner av hög kvalitet.

Och även om vi ännu inte vet vilka betyg James Suckling eller Wine Advocate kommer att ge de två vinerna, talar 2019 års årgång i Barolo för ett potentiellt högt betyg, och Vinous betyg har redan understrukit årgångens storhet. Lägg till detta det faktum att Barolo enligt Wine Advocates Årgångstabell är "extraordinär" 2019, vilket är det överlägset bästa betyget.

Diagram-SE.png (4)

2019 Barolo: En sublim årgång

Enligt Antonio Galloni kan 2019 års årgång i Barolo mycket väl utgöra början på en ny cykel av både starka och utmärkta årgångar. Årgången placerar sig i samma kategori som referensårgångarna 2016, 2005 och 1999. Galloni påpekar också att producenter och vinstockar verkar ha anpassat sig till ett "nytt normaltillstånd" i förhållande till exempelvis extrem värme - ett nytt och modernt normaltillstånd som tilltalar ett stort segment, vilket innebär ökad omsättning och ökad konsumtion.

Och världen har redan sett början på detta:

"Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har viner från Piemonte historiskt sett varit de som presterat bäst när det gäller prisutveckling, med viner som Monfortino Barolo och Rinaldi

Barolo. Andelen Piemonte-viner som handlas på Liv-ex jämfört med Toscana-viner har dock varit ganska måttlig, delvis på grund av mycket mindre producerade volymer. Med en kombination av hög kvalitet, stor volym och ett starkt varumärke har supertoscanerna ansetts vara grundpelaren i den italienska kategorin på andrahandsmarknaden.

Men detta mönster håller på att förändras. Enligt Liv-ex ökade Piemontes andel (Barolo och Barbaresco) av den totala italienska vinförsäljningen i värde från 11,4% 2015 till 43,4% våren 2021*, medan antalet unika Piemonte-viner som handlas har ökat med 653% till över 700 (2020) på bara fem år. Barolo är den största drivkraften här och står för den stora majoriteten av handeln - fortfarande mätt i värde."

Citatet ovan är från vår nyligen publicerade artikel Barolo Analysis: 2019 And The Subsequent Vintages Mark A New Era For Wine Investors

*nyare siffror inte tillgängliga

Italienskt på menyn: Lyx i svåra tider?

I en tid när världen är i gungning och ingen riktigt kan förutspå hur morgondagens ekonomi kommer att se ut, är det naturligt att ta ett retrospektivt perspektiv. Under lågkonjunkturen 2001 noterade Leonard Lauder att försäljningen av lyxkosmetik ökade. Han insåg att det fanns ett samband mellan den sjunkande försäljningen av dyra lyxprodukter som väskor och skor och den stigande försäljningen av lyxkosmetika som läppstift: Och så föddes Lipstick Index.

Under tiden har indexet blivit en respekterad indikator och det har bevisats att konsumenterna unnar sig lite lyx - även i svåra tider. 20 procent av konsumenterna är kvar i den dyra lyxkategorin, men 80 procent söker prisvärd lyx.

Om man tillämpar detta perspektiv på vinvärlden kan de stora vinerna från Bourgogne och Bordeaux kallas lyxprodukter, medan italienska viner kan kategoriseras som prisvärd lyx ur ovanstående perspektiv. Och även om världen inte befann sig i ekonomisk turbulens skulle väldigt få märka om antingen Via Nuova eller Mosconi gick upp med 10%. De skulle fortfarande erbjuda konsumenten prisvärd lyx.

Rarewine Invests analys

Det är ingen nyhet att vårt investeringsfokus alltmer riktas mot Italien, där det finns gott om viner av hög kvalitet som ännu inte är prissatta för att återspegla detta faktum. Ett sådant fall är E. Pira & Figli Chiara Boschis, vars viner är bland de mest spännande i årgången, enligt Vinous.

Och Chiara Boschis representerar verkligen modernisterna i Barolo. Hon är också en pionjär inom ekologisk vinframställning, och hennes vision har inspirerat till innovation bland många av Barolos vinmakare. Och även om hon inte är ett nytt ansikte i Barolo så väcker hon mer och mer uppmärksamhet - nu senast med det gröna emblemet.

2019 Via Nuova och Mosconi representerar hög Barolo-kvalitet med mycket låg avkastning. Och de representerar en Barolo-årgång som beskrivs som den nya referensårgången.

Under tiden när vinkännare vänder blickarna mot Barolo, som också erbjuder prisvärd lyx medan världsekonomin är i obalans.

Om du tror på Barolos framtid får du mycket för pengarna här. Lägg det i din portfölj och låt vinälskare konsumera resten. Vi rekommenderar inte det ena vinet framför det andra, och som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i E.Pira & Figli Chiara Boschis

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019E.Pira & Figli Chiara Boschis Mosconi750OC6€ 75
2019E.Pira & Figli Chiara Boschis Via Nuova750OC6€ 65
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt