Investeringstips - Italien - 10. oktober 2023

Obesegrad 2018 Tignanello Tillgänglig för investering

Investeringsfokus ligger på Italien och Super Tuscans. Här triumferar Tignanello i vinälskarnas sökfält och uppvisar en fantastisk historisk avkastning. Läs mer här

”The 2018 Tignanello is a wine of breathtaking purity. Impossibly silky and persistent, the 2018 is all class, all the way” – Antonio Galloni, Vinous

Ovanstående kan lätt bli det ledande argumentet i detta investeringsfall, eftersom det beskriver vad Tignanello står för. Elegant, hela vägen. 2018 Tignanello från Marchesi Antinori är tillgänglig för investering, och förutom att ha status som Super Tuscan har denna 2018-version också status som obesegrad - mer om det om en stund.

Dess föregångare har också levererat stor historisk avkastning över flera årgångar. Lägg därtill att efterfrågan på italienskt vin, Tignanello och särskilt 2018 års Tignanello är väldokumenterad: ett vin med hisnande renhet. Läs mer om investeringspotentialen här.

Tignanello: Kronjuvelen i Antinori-dynastin

Marchesi Antinoris Tignanello representerar en banbrytande milstolpe i italiensk vinproduktion. Den markerar starten på en ny era där traditionella metoder för vinframställning utmanades och revolutionerades. I Tignanello finns också en berättelse om innovation och mod som sträcker sig tillbaka till 1970-talet, även om Antinoris historia sträcker sig århundraden tillbaka.

Tignanello var en pionjär och det första Sangiovese-baserade vinet som lagrades i klassiska franska barriquer, och det blandades också med icke-traditionella sorter som Cabernet, vilket skapade en unik smakprofil. Det bröt också mot normen i Chianti Classico genom att utesluta vita druvor, vilket satte scenen för en ny riktning inom italiensk vinproduktion.

Ägandet av Tignanello ligger i händerna på den framstående familjen Antinori - en anrik vinmakare med en imponerande historia som kan spåras tillbaka till 1385. Familjen Antinori är inte bara en vanlig vingård, de har den ärofyllda titeln "Marchese" och är bland de äldsta familjeägda företagen i världen. Deras engagemang i vinvärlden är så stort att de har blivit invalda i den exklusiva organisationen Primum Familiae Vini med 12 platser, och delar äran med några av världens mest prestigefyllda vinmakare som Mouton-Rothschild, Drouhin och Vega Sicilia.

Familjen Antinori har bidragit till att skapa ett unikt arv inom italiensk vinframställning och har spelat en nyckelroll i utvecklingen av Super Tuscan-viner. Deras vinframställning har bidragit till att forma vinlistan och tillsammans med andra ikoniska viner som Sassicaia, Ornellaia, Solaia och Masseto har Tignanello bidragit till att definiera standarden för kvalitet och excellens inom italiensk vinframställning.

2018 Tignanello: Obesegrad

“The 2016 vintage was a benchmark for sure, but I prefer the 2018, thanks to that tinge of nostalgia or emotion that is so deftly rendered in this cool, long growing season.” – Monica Larner, Wine Advocate

Med ovanstående citat cementerar Wine Advocate kvaliteten på 2018 års Tignanello. Den tilldelas 98 poäng, vilket är den högsta poäng som en Tignanello någonsin har fått härifrån. Med 97 poäng från både Vinous och James Suckling är poängen över de tre kritikerna 97,3 poäng. Och även om Wine Advocate betygsätter 2018 Tignanello bättre än de fantastiska årgångarna: 2016 och 2015 Tignanello, landar alla tre fortfarande på 97,3 poäng över kritikernas poäng.

I diagrammet nedan kan du se poängfördelningen för de senaste åren, men faktum är att i alla de årgångar som James Suckling, Vinous och Wine Advocate har provat och betygsatt – så är 2018, 2016 och 2015 obesegrade.

diagram-tignanello.png

Tignanello presterar över alla årgångar

Tignanello är en stark representant för de ursprungliga fem Super Tuscans. Både när det gäller kvalitet, men också när det gäller avkastning. Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna* av Tignanello som har funnits på marknaden i minst fem år gett en genomsnittlig avkastning på 88,9% under de senaste fem åren. Detta motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 13,6%.

Dessutom är det uppenbart att titta på prisutvecklingen för 2015 och 2016 Tignanello, som båda matchar 2018 när det gäller kvalitet. Sedan lanseringen 2018 har 2015 års Tignanello under förvaltning av RareWine Invest ökat med 150%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 17%. Nästan samma scenario utspelar sig med 2016 Tignanello, som sedan lanseringsåret 2019 har ökat 163% under förvaltning av RareWine Invest - 22% i genomsnittlig årlig avkastning.

Naturligtvis är det viktigt att påpeka att lanseringspriserna var cirka 60 € **, medan priserna idag är cirka 155 € ** på ovanstående. De italienska vinerna har ökat i popularitet, men priset på 2018 Tignanello som ligger på €130** verkar fortfarande upprörande lågt med tanke på dess 98 poäng.

Enligt Vinous sträcker sig drickfönstret för 2018 Tignanello från 2018-2043, så det finns gott om möjligheter till fortsatt åldrande av denna supertoscaner.

*Årgång 2006-2005.

** Exklusive. Tull, moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick.

2018 Tignanello: Mest efterfrågade Under H1

I augusti 2023 publicerade Liv-ex en rapport om de första sex månaderna 2023 (H1). De påpekar att de mest eftertraktade vinerna i år var från Toscana och Champagne - i motsats till föregående år då Bordeaux och Bourgogne tog topplaceringen.

Tignanello låg högst upp på listan med sin 2019-årgång, medan 2018 års Tignanello också har tagit sig in på listan. Lägg därtill att Tignanello har placerats på plats 49 på power 100-listan från 2022. Listan är en ranking av viner mätt efter bland annat varumärkesvärde, handelsvärde och handelsvolym. Tignanello är alltså bland de 100 bästa och mest eftertraktade vinerna i världen - och det finns färre än 10 italienska representanter på listan för 2022.

Dessutom är Tignanellos popularitet inte bara erkänd av Liv-ex.

Varje dag bearbetar Wine-searcher mer än 650 000 sökningar. De spårar också sökfrekvensen för mer än 800 000 viner, vilket ger dem en unik möjlighet att analysera och observera marknadstrender. Förra månaden var Tignanello det 13:e mest sökta vinet på wine-searcher.com.

Världen vill ha Tignanello.

800x600-tignanello.jpg

“A Taste For The Finer Things”

I september 2023 publicerade HSBC Global Private Banking en artikel om den växande törsten efter vin ur ett investeringsperspektiv. Bland annat påpekar de att vin är den ledande passionerade tillgången och att 96% av de tillfrågade brittiska förmögenhetsförvaltarna förväntar sig en ökad efterfrågan på vin. De förväntar sig till och med att vin kommer att överträffa andra framstående lyxtillgångar.

Efterfrågan drivs på av en stark långsiktig marknad och bättre resultat för vin än traditionella investeringsalternativ som aktier. Italien lyfts också fram som en intressant plats att titta på - samlare föredrar alltmer Brunello, Barolo och Super Tuscans. Investerare och samlare vill ha italienskt vin.

RareWine Invests Analys

Tignanello hjälpte till att revolutionera vinproduktionen i Italien, men detta rykte har inte tillåtit dem att vila på sina lager. Hög kvalitet kännetecknar kronjuvelen, men med 2018 års Tignanello är kvaliteten ännu lite bättre - och med 98 poäng kommer efterfrågan. Och med titeln som ett av 2023 års mest eftertraktade viner och placering på power 100, blir efterfrågepostulatet ett oundvikligt faktum.

Tignanello har gett fantastisk historisk avkastning över flera årgångar - och framför allt på de två jämförbara årgångarna 2015 och 2016. Lägg därtill att investeringsfokus är riktat mot Super Tuscans. Här har du en Super Tuscan med 98 poäng. Från en av världens ledande vingårdar. Med ett mycket långt liv framför sig.

Dessutom verkar 130 euro alldeles för billigt för 98 poäng. Men prisnivån möjliggör också en större konsumtion, vilket vi har sett när det gäller till exempel champagne, där en oförsiktig konsumtion har lett till en stor minskning av volymerna. Och det är gynnsamt för investeraren.

Investera i 2018 Tignanello

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2018Tignanello750OC6€ 130
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt