Investeringstips - Italien - 3. augusti 2023

Potentialen ökar från Barolo-Kungen: 2018 Conterno Nervi Vigna Molsino tillgänglig för investering

2018 tog Roberto Conterno över Nervi, och med 98+ poäng för debutårgången har efterfrågan och succén börjat. Läs mer om potentialen här...

”It’s a remarkable effort for the first year in which Molsino will soon be the Monfortino of Alto Piemonte”

– Antonio Galloni, Vinous

Citatet ovan avser 2018 Conterno Nervi Gattinara Vigna Molsino, tillgänglig för investering i detta investeringstips. Och förnamnet på detta vin ökar investeringspotentialen, eftersom detta är den första årgången som släpps under fullt ägande av den obestridda kungen av Barolo: Roberto Conterno.

Det faktum att 2018 Vigna Molsino får 98+ poäng av Vinous understryker bara potentialen. Läs mycket mer om det nya ägandet, betyg och prisutveckling i den här artikeln och lär dig mer om investeringspotentialen.

En kung utvidgar sitt territorium

När det gäller Italien och Piemonte finns det knappast något mer hedervärt namn i vinvärlden än Roberto Conterno - son till Giovanni - och barnbarn till Giacomo Conterno, som grundade huset Conterno, som Roberto nu ambitiöst driver. Conterno står bakom Monfortino, Italiens dyraste och mest exklusiva vin.

Sedan Roberto tog över Conterno har han arbetat outtröttligt för att bevara och bygga vidare på det som hans far och farfar hade byggt upp. Han har även utökat egendomen och köpt upp i Serralunga, inklusive d'Alba Cerretta och Arione - och väljer bara de terroirer som kan matcha Franca-familjens kvalitet, där Monfortino kommer ifrån.

Roberto väljer sina utvidgningar med omsorg, och han väljer Nebbiolo-druvan som huvudingrediens. Så när hans nära vän Erling Astrup rekryterade den ledande Gattinara-producenten Nervi 2011 och bad honom om råd, sa Conterno att det är "helt omöjligt att inte göra bra vin här" - och Conterno följde huset noga under de kommande åren, så när Erling Astrup frågade Roberto om han ville köpa 90% av Nervi i början av 2018, tvekade han inte att säga ja.

Nervi - den äldsta vinproducenten i Gattinara

Nervis historia går tillbaka till 1679, då familjen började äga många av de vingårdar som de är kända för idag. Det var dock inte förrän 1906 som Italo Nervi grundade vingården som består av 28,5 hektar vingårdar. Detta gör Nervi till den äldsta vinproducenten i Piemonte i Gattinara-området.

Italo Nervi bestämde att familjen själv skulle förvandla frukten från sina vingårdar till vin, och så blev egendomens nästan 29 hektar stora vingårdar leverantör av husets viner - inklusive två viner från parceller i områdets bästa och mest berömda vingårdar, Molsino och Valferana. Familjen Nervi drev egendomen och gjorde den och området känt fram till 1991, då stålproducenten Germano Bocciolone tog över, och 2011 sålde han den till en grupp förmögna norska investerare... Du känner till resten av historien.

2018 Conterno Nervi Vigna Molsino

Modernisering: Conterno tror på Nervi

Producenten av världens bästa och dyraste Barolo - och skaparen av ett av Italiens mest prestigefyllda och exklusiva viner - skulle knappast ta över en annan producent om det inte fanns en tro på potentialen. Eller om det inte fanns någon tro på att varumärket och produkten skulle stödja Conterno-varumärket.

När Roberto tog över Nervi påbörjades en renovering av huset - med målet att skapa en toppmodern vingård där arkitektur, teknik och ”know-how” från Conterno-huset förenades. Denna vision har resulterat i en spektakulär vingård med hängande provningsrum som är fästa vid takkonstruktionen - vars glasväggar möjliggör 360-graders utsikt. Nya förvaringsutrymmen har inrättats och i den gamla källaren har den tidigare butiken och kontoren förvandlats till Cucine Nervi - den nya restaurangen, som leds av den lokala kocken Alberto Quadrio.

Här möter det moderna det traditionella, och det råder ingen tvekan om att Roberto Conterno har lagt ner hela sin själ i Nervi. Han har investerat stort: Han tror på Nervi.

Betyget cementerar kvaliteten på Nervi Vigna Molsino

Nervi är ännu inte ett stort namn på vinscenen, och de stora kritikerna har inte systematiskt delat ut poäng. Både Vinous och Wine Advocate har dock konsekvent gett betyg från årgångarna 2013-2018, vilket du kan se nedan. Konsensus är att kvaliteten har ökat. Det är också intressant att notera att Roberto Conterno har stått vid sidlinjen sedan 2011, för att sedan ta över helt 2018...

Vinous ger 98+ poäng till 2018 Nervi Gattinara Molsino, medan Wine Advocate landar på 96 poäng - och dessa poäng representerar de högsta poäng som de två kritikerna någonsin har gett en Nervi Gattinara Vigna Molsino.

Vingården mäter 12 hektar, varav endast 7-8 hektar är planterade med vinstockar. Från dessa produceras mellan 1.300 och 1.500 lådor per årgång, vilket resulterar i en liten årlig produktion på mellan 15.600 och 18.000 flaskor.

Diagram-DK.png (2)

Nyheter hos RareWine Invest

Nervi är fortfarande så nytt för RareWine Invest att vi inte har historiska data att presentera - och den stora anledningen till att vår strålkastare stannade på Nervi är naturligtvis Roberto Conternos övertagande av huset. Om man tittar på de uppgifter som finns tillgängliga på Wine-searcher.com har det genomsnittliga begärda priset på 2016 Nervi Vigna Molsino ökat med 47% sedan det släpptes i början av 2020. Det genomsnittliga begärda pris för 2018-årgången, enligt wine-searcher.com, har ökat med 35% sedan den släpptes i mars 2022 - och den rankas bättre än 2016 Nervi Vigna Molsino.

Och även om ovanstående trender baseras på det genomsnittliga utropspriset, säger det en hel del om pristrenden, som är tydligt uppåtriktad för båda årgångarna. För övrigt har varken 2015 eller en 2017 Vigna Molsino släppts.

Conterno Nervi: Prisvärd lyx i en tid av kris

Under lågkonjunkturen 2001 gjorde Leonard Lauder (arvtagare till Estée Lauder) en intressant upptäckt. Han upptäckte ett samband mellan sjunkande försäljning av dyra lyxprodukter och stigande försäljning av lyxkosmetika. Denna mekanism har sedan dess fått namnet "läppstiftsindex" och är nu en respekterad indikator på att konsumenterna vill unna sig lyx, även när tiderna är tuffa. Så när de inte längre har råd med det bästa, söker de kvalitet för mindre pengar - så kallad prisvärd lyx.

Men 20 procent av konsumenterna kommer att stanna kvar i den dyra lyxkategorin, medan 80 procent av konsumenterna söker prisvärd lyx.

I vinvärlden kommer den ultimata lyxen säkert att vara de bästa vinerna från Bourgogne, medan Italiens bästa viner fortfarande erbjuder mycket hög kvalitet för mycket mindre pengar. Med en 2018 Conterno Nervi Vigna Molsino, till exempel, får konsumenten ett 98-poängsvin för bara 110 euro.

Även i tider av geopolitisk och ekonomisk turbulens söker konsumenterna efter lyx. Du kan läsa mycket mer om hur italienskt vin passar in i detta sammanhang i vår analys: Att investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

RareWine Invests Analys

Eftersom Nervi fick prefixet Conterno blev den också genast mycket mer uppmärksammad än tidigare. För när ett kulthus som Conterno investerar så mycket i en producent får potentialen en helt ny dimension.

Och även om ett namn i sig kan vara föremål för extrem framtida hype, är denna 2018 Conterno Nervi Vigna Molsino ändå flankerad av fantastiska poäng som placerar den som den bästa någonsin. Med 98+ Vinous-poäng har den också cementerat sin plats bland världens bästa viner. Och med en produktion på endast maximalt 18 000 flaskor räcker det inte till alla.

Så här har vi ett vin med enastående kvalitet och ett attraktivt pris som kommer att locka konsumenter som letar efter prisvärd lyx även i kristider. När Roberto Conterno tror på Nervi gör vi det också. Och pristrenden är uppåt.

Investera i 2018 Conterno Nervi Vigna Molsino

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2018Conterno Nervi Vigna Molsino750OC6€ 110
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt