Investeringstips - Bordeaux - 14. september 2023

Legendariska Petrus: Investera i en utmärkt, mogen årgång med spännande potential

Investera i en av de bästa årgångarna på senare tid, från en årgång med decimerad produktion

Ikoniska Petrus - En Exklusiv Pärla Från Pomerol

Det råder ingen tvekan om att Petrus står som den stora fyren i Pomerol. Faktum är att Petrus har cementerat sin dominans i hela Bordeaux och resten av världen. Medan Bordeaux-viner sällan tar sig till RareWine Invest (inte på grund av kvalitet, utan på grund av pris), finns det undantag. Pomerol är en stor del av dessa undantag eftersom Pomerol är hem för berömda viner som Le Pin, Chateau Latour och Petrus.

Läs mer om Pomerol i artikeln: Pomerol är synonymt med det bästa från Bordeaux

Även om Petrus historia går tillbaka till 1750, då Château Gazin sålde vingårdar till egendomen, var det inte förrän 1878 som Petrus och Pomerol hamnade i rampljuset när Petrus vann guld på världsutställningen i Paris.

Fram till 1929 hade egendomen tillhört familjen Arnaud, men de valde att sälja Petrus till Madame Edmond Loubat, som redan ägde mindre egendomar i Pomerol samt den bästa restaurangen i Libourne. Runt andra världskrigets slut slöt Loubat ett avtal med Jean-Pierre Moueix om att hjälpa till med distributionen och produktionen av vinerna.

Laubat var både kvalitetsmedveten och extremt visionär. Hon var övertygad om att Petrus hade potential att bli ett av de bästa vinerna i Frankrike - och hon ville övertyga världen om detta. Inför kröningen av drottning Elizabeth II skickade hon en låda Petrus till Buckingham Palace, och detta sägs ha gjort monarken förtjust.

Efter Madame Loubats död tog hennes systerdotter en kort tid över kontrollen av egendomen, men 1964 tog Moueix över ägandet av Petrus. Om du tycker att namnet Moueix låter bekant så beror det förmodligen på att Christian Moueix (son till Jean-Pierre) grundade den världsberömda Dominus-egendomen i Napa Valley. Familjen Moueix äger fortfarande majoriteten av Petrus, även om de 2016 sålde 20% av fastigheten till en colombiansk investerare vid namn Alejandro Santo Domingo för den nätta summan av 200 miljoner euro.

OBS: Arkivfoto - inte de tillgängliga flaskorna OBS: Arkivfoto - inte de tillgängliga flaskorna

Petrus: Sexig Som En Gammal Sportbil

Bordeaux är kanske inte riktigt vad det en gång var, och dess rykte i den professionella vinvärlden har fått sig en törn. Samtidigt har handeln med Bordeauxviner haft en nedåtgående trend under många år och stod 2022 för "bara" 34,5% av den totala handeln i värde på den brittiska vinbörsen Liv-ex. Som jämförelse stod Champagne för endast 13,7%.

Men varför titta i den här riktningen som vininvesterare? Helt enkelt för att få saker slår Bordeaux när det är som bäst. Och det är just i den kategorin som 1998 Petrus hör hemma. Precis som en gammal, klassisk Porsche alltid kommer att vara sexig, är det samma sak här.

1998 Petrus Bland De Bästa

Petrus är bara Petrus, och även om detta namn utlovar hög kvalitet, finns det även hos Petrus en skillnad mellan årgångarna, och 1998 års årgång var en av de bästa.

25 Petrus-årgångar (inklusive 1998) har producerats sedan 1998. 15 av dessa har provats av Wine Advocate, Vinous och James Suckling, som anses vara de mest relevanta kritikerna. De sista 10 har inte provats av James Suckling. Med 98 poäng från Wine Advocate, 99 poäng från Vinous och 100 poäng från Suckling hamnar årgång 1998 på 99 poäng i genomsnitt mellan de tre. Detta är bland de 15 årgångar som fått betyg av alla tre, endast överträffat av fyra årgångar - årgångar som alla har fått 2 x 100 poäng*. Årgång 1998 är alltså en av de allra bästa.

Det är också värt att notera att Vinous Neal Martin 2018 gav detta vin 98 poäng. Under 2019 reviderades dock detta upp till 99 poäng, vilket är den nuvarande Vinous-poängen.

*2020, 2018, 2015 och 2010

Akta Dig För Att Investera I Gammalt Vin. Det Blir Till Vinäger

...är något vi ofta hör. Och även om det är sant att allt vin så småningom blir till vinäger, är detta inte något du som investerare bör oroa dig för när det gäller viner av investment grade-kvalitet. Vissa typer av vin kan helt enkelt hålla extremt länge, medan andra typer, som kanske inte har samma källarpotential, också kan hålla extremt länge om kvaliteten är tillräckligt hög. Petrus faller inom båda kategorierna. Trots att årgång 1998 har funnits på marknaden i cirka 22 år uppskattar Wine Advocate att den är perfekt mogen fram till 2040, medan Vinous uppskattar 2060.

Gammalt vin är bra vin om det är rätt vin.

Decimerad Produktion 1998

I Bordeaux produceras de stora vinerna i mycket större skala än i till exempel Bourgogne, eftersom klassificeringssystemet är annorlunda. Framför allt följer klassificeringen producenten eller slottet - och inte vingården, så det har funnits större frihet att utöka produktionen. Petrus är dock ökänd för att producera vinet med samma namn i mycket liten skala. Beroende på källa sägs det att 30-50.000 flaskor Petrus produceras i vanliga, goda årgångar. Men enligt Wine Advocate producerades 1998 40 procent mindre än vanligt, vilket i sig innebär att vi har att göra med en mycket stark årgång, men vi har blivit lurade på 40 procent av den.

OBS: Arkivfoto - inte de tillgängliga flaskorna OBS: Arkivfoto - inte de tillgängliga flaskorna

Hur Petrus Har Presterat

De stora Bordeaux-vinerna har inte rykte om sig att vara de största prisraketerna. Men de senaste fem årgångarna som funnits på marknaden i fem år* har inte varit tråkiga och har enligt Liv-ex varit bra, solida investeringar som gett en avkastning på i genomsnitt 45,3% under de senaste fem åren. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på knappt 8%.

På lång sikt har Petrus också visat sig vara stabil och motståndskraftig i kristider. Sedan lanseringen har årgång 1998 enligt Liv-ex också genererat en genomsnittlig årlig avkastning på strax under 8% per år - i 23 år!

Och detta trots att priset på just denna årgång har fallit med 22,8% sedan toppnoteringen förra sommaren, enligt Liv-ex.

*År 2008-2017

RareWine Invests Analys

Ikonisk, legendarisk, kultförklarad. Superlativ är ett vanligt tema när det gäller ett av världens mest kända viner, och så är verkligen fallet här. Petrus är inte bara ett hyllat varumärke som har haft hype - nej, Petrus har en stolt historia av att vara Pomerols fyr och har introducerat vinvärlden till sublim Merlot från Bordeaux i generationer.

När det gäller investeringar är Bordeaux en kategori som vi hanterar mycket lite och uppmanar till försiktighet, men Petrus är ett av de mycket få Bordeaux-viner som vi ser fram emot - delvis på grund av det mycket begränsade utbudet.

Med årgång 1998 får du en av de stora årgångarna på senare tid, som trots sin ålder fortfarande har ett långt liv framför sig. Inte mycket slår Bordeaux när det är som bäst, och det här är nära att vara Bordeaux när det är som allra bäst.

Om du vill ha en ikon i din portfölj som har varit en stabil och bra investering i mer än 20 år, eller om du bara drömmer om att äga en stor Petrus, är det dags att agera nu.

En bra Petrus med ålder, i perfekt skick och till ett pris som är lämpligt för investeringar är långt ifrån vanligt.

Investera i 1998 års Petrus

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
1998Petrus750LOOSE€ 3.350
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt