Investeringstips - Bourgogne - 28. november 2023

Framtidens Skatt? 2018 Bouchard Chevalier-Montrachet

Lyxjätten har insett tillväxtpotentialen i Bouchard. Det är förståeligt. För vita Bourgogne Grand Cru är både eftertraktade och knapphändigt producerade.

Artikeln uppdaterades den 16 april 2024. Uppdateringar kommer att markeras med * i de avsnitt där uppdateringar har varit relevanta.

Hemvisten för världens bästa vita viner är utan tvekan Bourgogne, och när suffixet säger "Grand Cru" blir efterfrågan på de vita, fylliga dropparna ännu större. Det är heller ingen stor nyhet att de röda vinerna har sett betydande prisökningar under de senaste åren - detsamma gäller de vita, men i ett bredare perspektiv har vi ännu inte sett den stora vita vinsuccén. Och det finns fortfarande skatter där ute.

En sådan skatt är 2018 Bouchard Pére Et Fils Chevalier-Montrachet, som förutom att ha det fantastiska suffixet "Grand Cru" också bär namnet "Montrachet" som ytterligare en kvalitetsstämpel. Bouchard har fått ett framträdande ägande. De har en permanent plats på Liv-ex power-100-lista, och den här kommer till ett pris som är lägre än det billigaste priset på wine-searcher.com i skrivande stund.

2018 Bouchard Pére et Fils ser ut som en skatt för framtiden - om du lämnar den åt sidan och låter konsumtionen göra sitt jobb. Läs mycket mer här.

Bouchard Pére et Fils - Bourgogne-dynasti Med Framstående Ägare

År 1731 lade Michel Bouchard grunden till den domän som idag klingar av både kraft och respekt världen över: Bouchard Pére et Fils. Deras kvalitetstunga rykte bygger på kontinuerlig kvalitet - oavsett vin och oavsett årgång.

I nästan 270 år har Bouchard Pére et Fils varit i familjens ägo, men 1995 förvärvade familjen Henriot domänen. Därmed blev Bouchard en del av Maisons & Domaines Henriot-gruppen, som också omfattar välrenommerade namn som Champagne Henriot och Beaux Freres (en amerikansk vinproducent i Oregon, USA).

År 2022 säkrade den franska private equity-fonden och lyxjätten Artémis en betydande andel i Maisons & Domaines. Henriot och Bouchard anslöt sig till en avundsvärd portfölj med namn som Chateau Latour och Clos de Tart.

En lyxjätte som Artemis letar ständigt efter företag med tillväxtpotential i vinstsyfte. Och naturligtvis är det bara att förvänta sig att Artemis kommer att ta in de resurser som behövs för att växa ett varumärke som Bouchard. För när man inte kan sälja mer genom att helt enkelt öka produktionen finns det bara en sak att göra för att öka intäkterna - och det är att höja priserna genom varumärkes- och marknadsföringsaktiviteter. Som investerare är detta bra för dig av två skäl: Från centralt håll kommer man att försöka öka intresset och efterfrågan på Bouchard och samtidigt sätta press på prisutvecklingen genom att höja lanseringspriserna på nya årgångar.

Chevalier-Montrachet: Som Montrachet - Bara Betydligt Billigare

Fabulösa Chevalier-Montrachet mäter cirka 7,3 hektar, varav Bouchard har 2,54 hektar. Under 2018 hade Bouchard en avkastning på mellan 48 och 60 hektoliter per hektar. Detta har resulterat i en produktion på mellan endast 16.256 och 20.300 flaskor. En produktion som naturligtvis har minskat sedan lanseringen på grund av den pågående konsumtionen - och även till ett pris av 330 euro är detta tillgängligt för ett mycket brett segment av världens vinälskare.

Bouchard Chevalier-Montrachet 2018 får 92 poäng av Burghound, 94-96 poäng av Vinous och 94 poäng av Wine Advocate. Sedan årgång 2010 har det bara slagits av fyra årgångar, även om väldigt lite skiljer dem åt*.

När det gäller vit Bourgogne är Montrachet en av de mest prestigefyllda skiftena, även om Chevalier-Montrachet följer tätt efter. Stilen är naturligtvis annorlunda, men många tror att kvalitetsnivån här kan nå samma höga kvalitet som Montrachet. Priset är bara inte detsamma.

Till exempel får 2018 Bouchard Montrachet 94,3 poäng över betyg från Burghound, Vinous och Wine Advocate. 2018 Bouchard Chevalier-Montrachet får 93,7 poäng av samma kritiker. 2018 Montrachet kostar €600, medan priset för 2018 Bouchard Chavlier-Montrachet är €330.

Just nu är det billigaste priset för 2018 Bouchard Chevalier-Montrachet på wine-searcher.com €358.

*Sedan den här artikeln skrevs har Wine Advocate som den enda av ovanstående kritiker gett 94-95 poäng till årgång 2022, som är den senaste utgåvan från huset. Det anses inte vara relevant i förevarande mål.

*Vissa eller alla poäng inom denna årgång är fatpoäng. *Vissa eller alla poäng inom denna årgång är fatpoäng.

Bouchard Chavalier-Montrachet: Power 100 Och Hög Prestanda

Bouchard Pére et Fils har varit representerad på Liv-ex berömda Power 100-lista 9 av 10 gånger under det senaste decenniet. Listan publiceras årligen och representerar de 100 starkaste varumärkena på vinmarknaden under det gångna året. Rankningen på listan är numerisk och olika kriterier avgör den slutliga rankningen, inklusive mest handlade viner i termer av värde och volym. År 2022 rankades Bouchard som nummer 20, vilket understryker hur eftertraktad Bourgogne-dynastin verkligen är*.

Dessutom: Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna** av Bouchard Chevalier-Montrachet som varit på marknaden i fem år gett en avkastning på i genomsnitt 70,5% på fem år, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 11,3%***.

Lägg till detta det faktum att vi först kunde erbjuda 2018 Bouchard Chevalier-Montrachet brett för investering den 3 december 2021. Om du investerade då skulle du ha uppnått en avkastning på 20% idag. Enligt Vinous är drickfönstret 2023-2050 på den här, och det brukar vara först när volymerna försvinner från marknaden som de första prishöjningarna börjar dyka upp. Så det finns gott om tillfällen att lägga åt sidan och låta konsumtionen göra sitt.

*Sedan den här artikeln skrevs har Liv-ex 2023 power 100-lista släppts. Och här har Bouchard rankats som nummer 14 - vilket är bättre än deras ranking 2022.

**Vintage 2007-2016.

***Sedan den här artikeln skrevs är de 10 senaste åren 2008-2017. Den genomsnittliga årliga avkastningen på dessa 10 är 11,2 % och därför nästan identisk med den som kommenterades i november.

2018 Bouchard Chevalier-Montrachet

2021 Bourgogne: Sällsynthet Är En Självklarhet

Även om vit Bourgogne är en sällsynthet i sig, finns det ett annat faktum som kan visa sig vara mycket viktigt när det gäller att investera i just denna kategori. Med 2021 års årgång i Bourgogne är sällsyntheten given, och det finns rapporter om upp till 80% förluster, särskilt för Chardonnay, på grund av en oväntad vårfrost som förstörde en stor del av vinstockarna.

"Enligt Liv-ex, Storbritanniens motsvarighet till en vinbörs, tvingar den låga avkastningen producenterna att pressa upp priserna för att täcka sina kostnader. Detta resulterar i releasepriser som närmar sig +25% i genomsnitt. Även om Bourgognes bästa viner i sig är sällsynta, är 2021-årgången fortfarande ett privilegium för endast ett fåtal."

Citatet ovan kommer från artikeln: 2021 Bourgogne - Sällsynthet är en självklarhet

Eftersom kvantiteterna av vit Bourgogne 2021 är särskilt sparsamma, kommer det att finnas en naturlig sökning efter äldre årgångar där det fortfarande kan finnas kvantiteter att hitta - med andra ord är det viktigt att få tag på de kvantiteter som faktiskt finns.

RareWine Invests Analys

Världens bästa vita vin kommer från Bourgogne. Punkt slut. Och när det står Grand Cru på etiketten blir det ännu mer intressant. Här har vi att göra med en bourgogneproducent av högsta klass som sedan länge har etablerat sig som en av de bästa producenterna av vit Bourgogne - om det inte fanns någon tillväxtpotential skulle Artemis inte vara intresserad av domänen.

Enligt Decanter har det inte funnits tillräckligt med vit Bourgogne från årgång 2021 för att tillfredsställa efterfrågan. Det produceras redan mycket färre kvantiteter vit Bourgogne än de röda motsvarigheterna, så det som finns tillgängligt är extremt eftertraktat. Denna Bouchard Chevalier-Montrachet 2018 finns fortfarande tillgänglig på marknaden, så detta är ett unikt tillfälle att säkra investeringsklassade kvantiteter för framtidens stora skatt.

Föregångare har levererat fin avkastning och visat vägen, och 2018 Bouchard Chevalier-Montrachet har redan tillfredsställt investerare på kort tid - och den här är till och med 8% billigare än det billigaste alternativet på wine-searcher.com.

Investera i 2018 Bouchard Chevalier-Montrachet

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2018Bouchard Chevalier-Montrachet750OC6€ 330
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt