Investeringstips - Whisky - 14. februari 2023

Endast 836 flaskor: Investera i nya Glenfarclas 50 Yo för ett attraktivt pris.

Glenfarclas - den senaste vinnaren av "Distiller of the Year". 50 år gammal. Superbegränsad. Men priset är långt ifrån att återspegla potentialen eller liknande whiskies.

Glenfarclas: I Korthet

Glenfarclas är ett whiskydestilleri för single malt whisky som ligger i Speyside-regionen i Skottland. Destilleriet har en lång och rik historia som går tillbaka till 1836 då det grundades av Robert Hay. Men det var inte förrän 1865, då destilleriet förvärvades av familjen Grant (inte att förväxla med Grants whisky), som det verkligen började ta plats på den skotska whiskyscenen i världen.

De första åren på Glenfarclas präglades av hårt arbete och hängivenhet när destilleriet kämpade för att etablera sig på en hårt konkurrensutsatt marknad. Trots detta fortsatte destilleriet att växa och utvecklas - och byggde upp ett rykte för att producera högkvalitativ single malt whisky med en distinkt och igenkännbar karaktär.

En av nyckelfaktorerna till Glenfarclas framgång var deras engagemang för traditionella produktionsmetoder och fokus på kvalitet. Destilleriet använder fortfarande många av samma tekniker som har använts i över hundra år, och de använder endast de bästa ingredienserna i sin produktion. Detta har bidragit till att etablera destilleriet som en av de ledande producenterna av skotsk single malt-whisky i världen - en scen som delas med namn som Macallan, Talisker, Lagavulin, Bowmore och andra.

Under årens lopp har Glenfarclas fortsatt att utvecklas och växa, öka produktionskapaciteten och expandera till nya marknader. I dag har destilleriet en kapacitet på cirka 2,5 miljoner liter ren alkohol per år, vilket gör det till ett av de största single malt whisky-destillerierna i Skottland.

Självständig och i familjens händer

Trots sin framgång och tillväxt är Glenfarclas fortfarande ett av de få oberoende, familjeägda destillerierna i Skottland, och Glenfarclas är därför ett verkligt vittnesbörd om det rika arvet och traditionerna inom skotsk whiskyproduktion. I dag drivs destilleriet av den sjätte generationen av familjen Grant och fortsätter att producera skotsk single malt-whisky av hög kvalitet som älskas och njuts av whiskyälskare och konnässörer över hela världen.

Kort sagt är Glenfarclas en berättelse om hårt arbete, hängivenhet och ett engagemang för traditionella produktionsmetoder. Idag, trots massiv tillväxt och expansion, är Glenfarclas fortfarande ett lysande exempel på det rika arv och de traditioner som definierar skotsk whiskyproduktion.

Glenfarclas 50 YO

Breaking News: Glenfarclas är världens bästa destilleri

Åtminstone enligt den återkommande tävlingen "Icons of Whisky", som varje år uppmärksammar de bästa aktörerna i branschen - från destillatörer och destillerier till återförsäljare och barer. I januari var domen "Årets destillerist 2023" och högst upp på podiet stod Glenfarclas.

Ett sådant här omnämnande säger inte mycket om den 50 YO-whisky du kan investera i här, men det säger en hel del om Glenfarclas statur och kapacitet, och den är verkligen av elitkaraktär.

Glenfarclas 50 YO Limited Edition: En hyllning till familjedynastiet

Glenfarclas kunde i december presentera sin senaste utgåva av den äldsta whisky som destilleriet någonsin har släppt ut på marknaden.

Glenfarclas 50 YO är en single malt whisky i begränsad upplaga, buteljerad till 50 % ABV, för att hedra ordföranden John Grants 50-årsjubileum.

Med hela 50 år på spanska sherryfat vittnar denna utgåva om Glenfarclas förmåga att kapsla in tiden och presentera ett stycke historia i en mycket begränsad utgåva.

Denna Glenfarclas har endast buteljerats och släppts i 836 exemplar. Det är inte första gången Glenfarclas släpper 50-årig whisky. Detta har också skett 2016 och 2019 (också i extremt begränsade mängder).

Glenfarclas 50 YO

Vintage Whisky är extremt dyr - men Glenfarclas 50 YO är något speciellt

Man behöver inte vara särskilt insatt i whiskyvärlden för att veta att årgångswhisky snabbt kan bli ganska dyrt. Om det står bara 18 år på flaskan kanske det inte ens krävs ett av de största märkena innan priset stiger dramatiskt.

Om vi håller oss till de stora, ikoniska destillerierna stiger priset nästan exponentiellt när åldern överstiger 18 år. Eftersom 81 år är den äldsta whisky som någonsin släppts (The Macallan The Reach, 81 YO) är det tydligt att 50 år hör hemma i exklusivt sällskap, vilket också lätt kommer med en rejäl prislapp. Enligt wine-searcher.com måste du till exempel betala mer än 80 000 euro* för en Macallan 50 YO, 32 000 euro* för en Bowmore 50 YO 1969, medan du kan komma undan med 21 000 euro* för en Glenfiddich 50 YO.

Här kan du köpa den senaste begränsade upplagan av Glenfarclas 50 YO för 5 000 euro.

Det finns naturligtvis andra parametrar än bara ålder som bör beaktas i en sådan jämförelse. Poängen är helt enkelt att du har en unik möjlighet att förvärva 50-årig whisky (!) för bara 5 000 euro (!) trots att Glenfarclas inte är en irrelevant producent, vilket den senaste utmärkelsen vittnar om. Samtidigt är utgåvan superbegränsad. Denna nya Glenfarclas-utgåva ser helt enkelt ut som en fantastisk årgångswhisky till ett extremt lukrativt pris.

*Bästa pris på wine-searcher.com, exklusive tull, skatt och moms.

DCI Modellen

DCI Modellen

När vi talar om investeringar i whisky och vin är det också viktigt att ha slutanvändaren i åtanke. När investeringen väl måste realiseras till rätt köpare är DCI-modellen bra på att kartlägga vem som är målgruppen för en viss whisky. Det råder ingen tvekan om att Glenfarclas 50 YO är attraktiv för såväl investerare som samlare. Vad som är intressant i detta fall är dock prissättningen, som annars för 50-åriga whiskyer ofta begränsar målgruppen för "drickare". Det är sant att 5 000 euro för en flaska single malt är mycket pengar, men tack vare det priset tilltalar den inte bara det bästa segmentet av de bästa konsumenterna i världen - du skulle bli förvånad över hur många konsumenter det finns för whisky för 5 000 euro. Särskilt om det står 50 år på flaskan.

RareWine Invests Analys

Whiskyinvesteringar är intressanta. Och inte bara för att sällsynta och exklusiva flaskor enligt Knight Frank har gett en genomsnittlig avkastning på 428 %* under de senaste tio åren. Nej, whisky är också en tidskapsel, ett fönster till vad skickliga tunnbindare och destillatörer har arbetat med i otaliga år.

Men mer intressant här och nu är Glenfarclas helt nya utgåva av sin senaste 50-åriga whisky, som förutom att vara bland destilleriets äldsta utgåvor någonsin också är buteljerad i endast 836 exemplar, levererad i en vacker Glencairne-flaska och matchande graverad presentationslåda. Investeringsmässigt är priset här dock exceptionellt intressant - det är inte ofta man stöter på 50-årig whisky i den här prisklassen. Inte om det är en välrenommerad och stor producent. Och definitivt inte i en så här begränsad utgåva.

*Knight Frank The Wealth Report 2022

Investera i den senaste utgåvan av Glenfarclas 50 YO

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

WHISKYVOLFÖRPACKNINGPRIS*
Glenfarclas 50 YO Limited Edition700OWC1€ 5.000
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt