Investeringstips - Italien - 31. oktober 2023

Benchmark Barolo: 100 poäng för 2019 Vietti Ravera

"Off the charts": Investeringsfokus har intensifierats mot Barolo, och Vietti är en av de bästa producenterna. Här får du både toppbetyg och mikroproduktion.

"Vietti’s 2019s are off the charts"

- Antonio Galloni, Vinous

Den italienska experten Antonio Galloni bekräftar ovanstående citat med 100 perfekta poäng för Viettis Barolo Ravera, vilket placerar den högst upp på pallen. Inte bara i hans egna led - utan i hela Barolo. Det finns nästan inga 2019 Barolos som ännu inte har släppts, och Vinous har smakat knappt 200 av dem. Endast en har tilldelats maximala poäng, och det är 2019 Vietti Ravera. Läs mer här.

Vietti - En Av De Finaste Vingårdarna I Vinregionen Langhe

Viettis historia går tillbaka till 1800-talet, men det var inte förrän i början av 1900-talet som man började buteljera sina egna viner. Vingården ligger i den lilla byn Castiglione Falletto i den berömda vinregionen Langhe i Piemonte. Härifrån produceras världsberömda viner i en modern och traditionell symbios.

Fram till januari 2023 var Luca Currado ansvarig, och han hade ett starkt fokus på både terroir och ekologisk odling på Viettis mer än 25 enskilda skiften - han anser att ett utmärkt vin är 80% terroir, medan de återstående 20% delas mellan passion, hängivenhet och tur.

Luca Currado var femte generationen på den prestigefyllda Barolo-egendomen, men 2016 sålde han Vietti till amerikanen Kyle Krause, men under flera år var Luca och hans fru Elena Penna kvar vid rodret. I år bestämde sig paret för att gå i pension, vilket kom som en överraskning för vinvärlden. Luca är en stjärna i Barolo, och bara tiden kommer att utvisa vad hans Vietti-exit kommer att innebära.

Luca själv har dock sagt att kvaliteten kommer att förbli intakt. Vinmakarteamet och den administrativa personalen kommer att stanna hos Vietti. Och Beppe Caviola kommer att fortsätta som extern oenologisk konsult.

Vietti är den enda egendomen i Piemonte som äger vingårdar i alla elva Barolo-producerande kommuner - med skiften belägna i några av regionens mest historiska platser. Vietti är känt för sitt arbete med Nebbiolo-druvan och var en av de första vingårdarna på 1960-talet som producerade versioner med en enda vingård för att hylla de olika nyanserna i Nebbiolo - deras versioner av Ravera, Brunate, Rocche di Castiglione och Lazzarito är vackra exempel på detta - men de kräver tålamod eftersom de blir vackrare ju längre de åldras. Vietti är en av de finaste vingårdarna i vinregionen Langhe.

2019 Vietti Ravera

Vietti Barolo Ravera

Druvorna till Viettis Barolo Ravera kommer från den berömda vingården Ravera. Från 2,1 hektar planterade med 34 år gamla vinstockar producerar Vietti endast cirka 7 500 flaskor av sin eftertraktade Ravera varje år.

Skörden sker manuellt och vingårdarna sköts enligt biodynamiska regler. Till och med månkalendern spelar in när Ravera produceras. År 2010 valde Vietti att producera Ravera i en egen separat flaska, och sedan dess har världen sett 10 utgåvor - och Vietti Ravera har imponerat på kritikerna.

Tresiffrig Dominans. Igen.

Poängen i diagrammet nedan cementerar Luca Currados stjärnstatus. Hela fyra gånger har en Vietti Ravera Barolo hyllats med de ultimata 100 poängen från den italienska experten Vinous - senast för 2019 års årgång, som förutom perfekta tresiffriga poäng också ser sig 1:1 jämförbar med både 2016 och 2013 års årgångar, som alla tre landar på en AVG-poäng på 98,3 poäng. De högsta medelvärden som en Vietti Ravera någonsin har uppnått.

diagram.png (1) VI: Vinous, WA: Wine Advocate, JS: James Suckling, AVG: Average

The Golden Hour: 2019 Barolo

"Some of the best and most sought-after wines today are produced in Barolo and Barbaresco. The golden hour is now"

 – Rasmus Nielsen, Founder of RareWine Group

Det råder ingen tvekan om att klimatet i Langhe är unikt. Rasmus Nielsen har länge haft ögonen på Barbaresco och Barolo, där Vietti är den ledande producenten. På senare tid har Rasmus Nielsen särskilt lyft fram 2016 års årgång som en unik årgång, medan 2019 års årgång framstår som ett nytt exempel på hur hög kvalitet Barolo kan leverera.

Detta är i linje med den poängfördelning som du presenterades för i föregående avsnitt, där både 2019 och 2016 agerar som höjdhoppare. Rasmus Nielsen påpekar också att vinerna från Langhe är extremt lagringsdugliga och bara blir bättre med tiden - lagringspotentialen är enorm. Och eftersom kvaliteten på dagens Barolo-viner är ännu högre än den var på 1970-talet, är det oerhört intressant att se hur starka vinerna kommer att vara om 20, 30 och 40 år.

Rasmus nämner också klimatförändringarna, som har resulterat i perfekta förhållanden i Barolo just nu. Men om det blir varmare är det ingen som vet hur Barolo och Barbaresco kommer att se ut om 10 år. Den gyllene timmen är just nu.

Vi har också tittat på Barolo-investeringen i den här artikeln: Barolo-investering: Om årgång 2019 och framtiden.

Nedan följer ett utdrag ur artikeln:

Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har viner från Piemonte historiskt sett haft den bästa prisutvecklingen, med viner som exempelvis Monfortino Barolo och Rinaldi Barolo. Andelen Piemonte-viner som handlas på Liv-ex jämfört med Toscana-viner har dock varit ganska måttlig, delvis på grund av att mycket mindre kvantiteter produceras. Med en kombination av hög kvalitet, betydande volym och ett starkt varumärke har Supertoscanare ansetts vara den drivande kraften bakom den italienska kategorin på andrahandsmarknaden.

Men detta mönster håller på att förändras. Enligt Liv-ex har Piemontes andel (Barolo och Barbaresco) av den totala omsättningen av italienska viner mätt i värde ökat från 11,4% 2015 till 43,4% våren 2021*, samtidigt som antalet unika viner från Piemonte som handlas har ökat med 653% till över 700 viner (2020) på bara fem år. Barolo är den stora drivkraften här och fortsätter att dominera handeln, fortfarande mätt i värde.

*nyare siffror ej tillgängliga

2019 Vietti Ravera

Vietti I Toppen Av "2023 års Liv-Ex-klassificering"

I augusti 2023 presenterade Liv-ex sin 2023 Liv-ex Classification, som syftar till att fastställa en hierarki av de ledande varumärkena på andrahandsmarknaden. För att klassificeras för listan måste ett vin ha handlats mellan, till exempel, juni 2022 och juni 2023 i antingen 75 cl eller 150 cl. Fem eller fler årgångar av vinet måste ha handlats under perioden och vinerna måste ha handlats mer än 12 gånger.

I 2023 års klassificering ingår 65 italienska varumärken, varav 23 är Barolo-viner. Endast tre vingårdar har lyckats få med fyra etiketter i årets klassificering: Frescobaldi, Giacomo Conterno och Vietti med Barolo Villero Riserva, Barolo Rocche di Castiglione, Barolo Lazzarito och Barolo Ravera.

En sådan ranking cementerar det faktum att det har funnits en stor efterfrågan och handel för Vietti.

Eftersom Vietti ser ut som en av de stora vinnarna i framtiden finns det inte mycket tillförlitlig historisk data att hitta om Ravera, som trots allt bara kan presentera 10 årgångar, varav de senaste inte har varit på marknaden tillräckligt länge för att kommentera resultatet. Men enligt Liv-ex har den jämförbara 2013 Vietti Ravera avkastat 63,9% på fem år på marknaden.

Lägg till detta att enligt wine-searcher.com har de begärda priserna på 2016 Ravera ökat med i genomsnitt 54% sedan frisläppandet, vilket motsvarar ett genomsnitt på 13% per år. För 2013 är siffran 108% sedan lanseringen, vilket motsvarar ett genomsnitt på 12% per år sedan lanseringen. Slutligen har det begärda priset för 2010 Ravera ökat med 139% - 10% per år. Dessa tre årgångar, liksom 2019 års årgång, har tilldelats 100 poäng av Vinous.

RareWine Invests Analys

100 poäng går aldrig ur modet, och med endast 7 500 flaskor producerade krävs det inte mycket konsumtion innan kvantiteterna reduceras avsevärt. Lägg därtill att Vinous uppskattar drickfönstret till 2029-2049, vilket kräver en lång tid i källaren, där 2019 Vietti Ravera kan få tid att utvecklas och bli ännu bättre för framtidens vinälskare, som Barolo är känt för att göra.

2019 tillhör en gyllene era i Barolo. Naturligtvis vet vi inte vad framtiden har att erbjuda. Men vi vet att efterfrågan på Vietti är här, i takt med att 2023-klassificeringen befästs. Och vi vet att efterfrågan på Barolo ökar.

Endast 10 investerare har möjlighet att säkra en minimiinvestering här, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i 2019 Vietti Barolo Ravera

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Vietti Barolo Ravera750OC3€ 220
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt