Investeringstips - Champagne - 12. december 2023

2014 Bollinger La Grande Année | Champagne med attraktiv prissättning

Bollinger är bland de 50 mest eftertraktade vinmärkena i världen...La Grande Année har levererat fantastisk avkastning och 2014 års årgång är bland de bästa utgåvorna någonsin

"Faktum är att det är en av de bästa nya utgåvorna jag kan minnas att jag har smakat [...] Jag kan inte rekommendera 2014 tillräckligt mycket. Det är en total knock-out"

- Antonio Galloni, Vinous.

Champagnehuset Bollinger

Bollinger Champagne fick sin blygsamma början 1585 mitt i Champagne-regionen i Frankrike och har sedan dess skapat en berättelse om tidlös finess och bestående excellens. Från allra första början har detta berömda champagnehus varit en väktare av tradition och en fanbärare för kompromisslös kvalitet.

Bollingers historia börjar i de välskötta vingårdarna i Aÿ 1829, där husets grundare, Hennequin de Villermont, tillsammans med Joseph Bollinger och Paul Renaudin, lade grunden till ett arv som skulle ge eko i århundraden. Med ett orubbligt engagemang för att göra exceptionella mousserande viner fick Bollinger framtida erkännande.

Det var dock inte förrän ett helt sekel senare som världen verkligen fick upp ögonen för Bollinger, och det berodde till stor del på en kvinna vid namn Emily Law de Lauritston Boubers (Lily Bollinger). Hon hade gift in sig i Bollinger-familjen och när hennes man dog 1942 fick hon fullt fokus på att marknadsföra Champagne. Hon reste runt i världen och spred namnet Bollinger.

"Jag dricker det när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det när jag är ensam. När jag har sällskap anser jag att det är obligatoriskt. Jag smuttar på det om jag inte är hungrig och dricker det när jag är hungrig. Annars rör jag den aldrig - om jag inte är törstig."

 - Madame Lily Bollinger

Bollingers uppgång till internationell berömmelse tog också en ikonisk vändning när Bollinger blev den champagne som valdes av den fiktiva brittiska hemliga agenten, James Bond. Ett filmiskt partnerskap förstärkte därmed Bollingers status som sinnebilden för sofistikerad klass och förfining stärktes. Associationen med Bond lade till ett lager av lyx till varumärket och skapade en koppling mellan spionagevärlden och den sprudlande lockelsen hos Bollinger Champagne.

Prestige Cuvée La Grande Année

Bollinger har blivit särskilt kända för sin Champagne V.V.F (Vieilles Vignes Françaises), den sent degorgerade Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé) och sin prestigecuvée La Grande Année, som är tillgänglig för investering genom detta investeringstips. Det är nästan omöjligt att skilja de tre versionerna från varandra när det gäller kvalitet, eftersom de alla hör hemma i toppen av världens bästa champagner - och detta 2014 La Grande Annéee är ett utmärkt exempel på detta.

2014 Bollinger La Grande Année - en av årgångens sällsynta fullträffar

"Sammantaget är detta en extremt vacker och komplex Bollinger i den finare och mer eleganta halvan av hålet. Jag älskar hur man hittar nya små detaljer i en harmonisk enkelhet för varje ny klunk. Fascinerande och vacker redan nu, storslagen som R.D. på 10 år eller mer och utan tvekan en av årgångens sällsynta fullträffar", - Richard Juhlin om 2014 Bollinger La Grande Année

Richard Juhlin är entusiastisk över 2014 Bollinger La Grande Année och tilldelar den 96 fantastiska poäng. Detta innebär att han sätter den i nivå med de fantastiska årgångarna: 2008, 2002 och 1996, vilket är ett erkännande av dimensioner.

Wine Advocate ger 95 poäng och Vinous ger 98 poäng, vilket är den högsta poäng Vinous någonsin har gett en Bollinger La Grande Année. Om man slår ihop betygen från de tre kritikerna får 2014 Bollinger La Grande Année 96,3 poäng, vilket bara överträffas av 2008 Bollinger La Grande Année, som får 96,7 poäng. Årgång 2014 är därmed en hårsmån från att vara den bästa Bollinger La Grande Année någonsin.

Som jämförelse kostar en 2008 Bollinger La Grande Année för närvarande €165. Ditt pris för 2014 Bollinger La Grande Année är 100 euro

Diagram-bollinger-scores.png

Hur Bollinger La Grande Année presterar

Första gången du kunde investera i Bollinger La Grande Année här var tillbaka i september 2019, när 2008 Bollinger La Grande Année var tillgänglig. Om du investerade då skulle du ha uppnått en avkastning på 94% idag.

I juli 2020 kunde du investera i 2012 Bollinger La Grande Année, och om du hade investerat då skulle du ha fått en avkastning på 33% idag. I april 2022 kunde vi för första gången erbjuda 2014 Bollinger La Grande Année för investering, och priset har inte rört sig framåt. Tvärtom. Och det finns potential i det. Mer om det om en stund.

Enligt Liv-ex har dessutom de senaste 10 årgångarna* som funnits på marknaden i fem år gett en genomsnittlig avkastning på 78,3% under de senaste fem åren. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 12,3%.

Avkastningen ovan har satt agendan. Och här har vi att göra med en 2014-årgång som ligger precis i samma kvalitetsspår som 2008.

*Årgång 2007, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1997, 1996, 1995 and 1993.

Priskorrigeringar erbjuder en attraktiv köpmöjlighet

I februari 2023 var 2014 Bollinger La Grande Année det bäst presterande vinet i Liv-ex 100 index med en prisökning på 11,1% sedan föregående månad, vilket innebär att 2014 Bollinger La Grande Année är mycket efterfrågat. Vid den tidpunkten var värderingen av just detta vin hos RareWine Trading 115 euro.

Men som vi alla vet har 2023 varit ett år då utbuds- och efterfrågedynamiken har förändrats och priskorrigeringar har gjorts. Priskorrigeringar som också har påverkat 2014 Bollinger La Grande Année, som för närvarande är prissatt till 100 €, vilket erbjuder investerare en attraktiv köpmöjlighet.

Det här är inte första gången vi förespråkar attraktiva köptillfällen under de senaste sex månaderna, och det kommer förmodligen inte heller att vara sista gången inom en snar framtid. Det finns flera anledningar till att marknaden för närvarande erbjuder unika möjligheter för investerare, bland annat: ett aldrig tidigare skådat lugn på marknaden, pågående korrigering, förändrad förmögenhetsdemografi och begränsat utbud.

Läs mycket mer om de unika fördelar som den nuvarande marknaden erbjuder i vår artikel: Varför vininvesteringar är mogna för att plockas upp 2023

2014 Bollinger La Grande Année

Bollinger: Bland världens mest eftertraktade vinmärken

Att 2014 Bollinger La Grande Année tog förstaplatsen som det mest handlade vinet på Liv-ex i februari är i linje med Bollingers position på den nyligen publicerade Power 100-listan från Liv-ex.

Power 100-listan är en rankning av viner mätt i varumärkesvärde, handelsvärde och handelsvolym. Bollinger rankas som nummer 41 och kan därmed titulera sig som ett av de 50 bästa och mest eftertraktade vinmärkena i världen. Lägg därtill att endast ett annat champagnemärke (Louis Roederer) rankas högre än Bollinger på årets lista (nummer 33).

Bollinger kan alltså njuta av efterfrågan och se konkurrenter som Krug, Dom Pérignon, Taittinger och Jacques Selosse inta positioner längre ner på listan, som bara innehåller totalt 8 champagnemärken.

Bollinger är eftertraktat.

RareWine Invests åsikt

Med ett drickfönster på 2024-2044 (Vinous) har 2014 Bollinger La Grande Année ett långt liv framför sig. Det har redan visat sig vara värt världens uppmärksamhet: både som en enskild årgång, men också under sitt eget varumärkesparaply.

Juhlin kallar det en sällsynt hit för årgången, och Antonio Galloni förklarar att det rekommenderas starkt. Kvalitetsmässigt är den i toppklass, även om priset fortfarande har en bit kvar till priset för den jämförbara årgången 2008. Tror du att 2014 Bollinger La Grande Année kommer att återfå sin prislapp på 115 euro? Om så är fallet är det nuvarande investeringspriset särskilt attraktivt för dig.

Föregångare har presterat, och för ett tag har 2014 Bollinger La Grande Année skickats tillbaka till början. Ett pris på € 100 möjliggör fortfarande stor konsumtion. Och vem vill inte smaka ett vin med 98 poäng? Juhlin gör det. Vinous vill det. I februari gjorde hela världen det.

Investera i 2014 Bollinger La Grande Année

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2014Bollinger La Grande Année750OC6€ 100
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt