Marknadsanalyser - Övriga - 12. oktober 2023

Varför vininvesteringar är mogna för att plockas upp 2023

Världen för vininvesteringar upplever unika omständigheter under 2023. Här är 8 saker du bör känna till på den nuvarande vinmarknaden, enligt RareWines VD Mads Jensen

Världen för vininvesteringar upplever en unik uppsättning omständigheter under 2023, vilket ger en övertygande möjlighet för både erfarna investerare och nykomlingar. Enligt Mads Jensen, VD för RareWine Group, är det nu dags att överväga att utöka din vinportfölj snarare än att sälja dina positioner. Här är anledningen:

  1. Oöverträffat lugn på marknaden: I år har vi sett en ovanligt låg handelsaktivitet på vinmarknaden. Sådana perioder av lugn på marknaden tenderar att resultera i något svagare priser. En statisk global makroekonomisk miljö har påverkat denna stagnation.

  2. Korrigering pågår: Nedgången under 2023 har närmat sig gränsen för vad experter normalt förväntar sig under ett helt kalenderår. Liv-ex Fine Wine 100 Index, som fokuserar på världens viner, har visat en nedgång på 10,3 % hittills i år - en korrigering som får uppmärksamhet. Mads Jensen ser detta som en möjlighet för nya investerare att etablera positioner utan att köpa när marknaden är på topp.
  1. Långsiktig tillväxtpotential: Investeringsmässiga viner har visat konsekvent styrka på lång sikt. Sedan 2004 har Liv-Ex:s Burgundy 150-index haft en genomsnittlig årlig tillväxt på nästan 12 %, och Champagne 50-indexet ligger strax under en årlig avkastning på 11 %. Med tanke på de solida fundamenten tenderar fina viner att drabbas av mindre nedgångar, men det är sällan de registrerar förluster på mer än 10 % under ett år.

    Vinmarknaden fungerar främst enligt principerna om tillgång och efterfrågan, vilket leder till intermittenta perioder av stagnation som varar från ett år till ett och ett halvt år. Under dessa faser kan priserna förbli stabila eller sjunka något, för att sedan återhämta sig med betydande fart, vilket vi upplevde efter en medioker utveckling under 2019. Enligt Mads Jensen bör man förvänta sig en investeringshorisont på minst fem år, och 8 eller 10 år är ännu bättre.
  1. Vin som investering: Cirka 0,1 % av världens vinproduktion anses vara "investment grade" på grund av faktorer som kvalitet, varumärkeskapital, begränsat utbud, årgång, handelsvolym och åldringspotential, enligt RareWine Groups VD. Vin är en okorrelerad tillgång som fungerar som en hedge med låg volatilitet mot marknadsstörningar i obligationer eller aktier. Det är också en fysisk tillgång som fungerar bra mot inflation.

  2. Begränsad tillgång: Investeringsbara viner begränsas av skyddsrestriktioner som de som gäller för andra jordbruksprodukter och geografiska begränsningar. Faktorer som konsumtion och förändringar i vädermönster kan ytterligare minska utbudet. Med ett begränsat utbud behåller vinet sitt kärnvärde.
  1. Utvecklingen av förmögenhetsdemografin: I takt med att välståndet ökar globalt söker sig människor till statussymboler. Fina viner och whisky har blivit en del av denna trend. Trots en fluktuerande efterfrågan från länder som Kina, driver en växande medelklass i Sydkorea, Sydostasien, Singapore, Indonesien, Filippinerna och sist men inte minst Indien en exceptionell efterfrågan på fina viner.
  1. Effektiv handel: Att välja vininvesteringar med RareWine Invest ger en strömlinjeformad väg för portföljrealisering. RareWine Invest verkar under paraplyet RareWine Group, ett konglomerat som inkluderar ett handelsföretag med expertis inom förvärv och försäljning av sällsynta och fina viner. RareWine Trading rankas bland de tre bästa företagen i världen inom sitt område. Vi skiljer oss från de flesta andra vininvesteringsföretag genom att vi kan säkerställa en effektiv plan för avveckling av en portfölj, vilket ibland kan ske inom några dagar.

  2. Timingen är avgörande: Timing är en viktig aspekt när man investerar på mindre likvida marknader, eftersom skillnaden mellan köp- och säljkurs vanligtvis är mycket högre än vad vi ser för närvarande. Detta kan ibland göra att vinpriserna ser ut att sjunka mer än de faktiskt gör, vilket ger en möjlighet att gå in till ett lägre pris. Denna gynnsamma spread kan vara särskilt fördelaktig för investerare som vill diversifiera sina portföljer med den stabilitet och tillväxtpotential som fina viner erbjuder. Det understryker vikten av expertrådgivning, som den som våra portföljförvaltare tillhandahåller, för att navigera i nyanserna i vininvesteringslandskapet och fatta välgrundade beslut - både när man köper och säljer.

Så om du har funderat på att investera i vin bör du ta del av Mads Jensens råd: överväg att utöka din vinportfölj i detta unika marknadsklimat. Fina viner har ett exceptionellt värde och erbjuder stabilitet och betydande tillväxtpotential. Det finns i princip ingen ersättningsprodukt tillgänglig. Om du vill ha just den flaskan måste du vara beredd att betala priset - även om det ökar med 10 eller 15%... Om du väljer att inte köpa den, kommer någon annan säkert att göra det.

För närvarande är det verkligen köparens marknad, och om du har ett överskott av likvida medel kan du utnyttja denna möjlighet, som Mads Jensen avslutar. Professionella investerare har redan insett detta. Det finns en nedre gräns för hur lågt ett vin kan prissättas innan en professionell investerare anser att det är för billigt och börjar köpa det.

CEO för RareWine Group - Mads Jensen CEO för RareWine Group - Mads Jensen

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt