Investeringstips - Champagne - 23. maj 2023

2012 Cristal Rosé On Magnum: “Truly Magical”

Roséchampagne i begränsad upplaga har gett en stabil avkastning. Men det är den framtida törsten efter Rosé och det knappa utbudet som verkligen kommer att öka dess potential.

”The 2012 Cristal Rosé is magnificent […] Readers who can find the 2012 should not hesitate, as it is truly magical”. Antonio Galloni, Vinous, 98+ point

”A little shy so that many may miss the grandeur of this ultra-elegant super-sophisticated surreal floating and sublime wine […] but to enjoy its full potential we have to wait until at least 2025. – Richard Juhlin, 98 point

 

Louis Roederer är ett av världens största champagnehus, vars champagner lockar till sig uppmärksamhet från alla avancerade champagnekännare runt om i världen. Detta investeringstips ger möjlighet att investera i 2012 Cristal Rosé på Magnum, som rankas bland de allra bästa Cristal Rosé Champagnerna.

"Stabil prisutveckling" kännetecknar Cristal Rosé, men Liv-ex förutspår Rosé-kategorin som potentiell framtida "bästa prisvinnare". Läs mer om potentialen hos en begränsad rosékategori här.

Läs hela historien om Cristals fantastiska historia i artikeln: Myten om Cristal: kristallklart och exklusivt

2012 Cristal Rosé är nästan perfekt

Det är en konst att hålla superlativen vid liv på den här kanalen, eftersom även de "minst sublima" vinerna du möter här är bland världens bästa. Så tills det finns ord som kan överträffa "magnifik", "legendarisk" och "sublim" får dessa ord duga ett tag till, i hopp om att de i detta fall har tillräcklig auktoritet för att beskriva roséchampagner från ett ”elithus” som i sina bästa årgångar är en millimeter från perfektion.

Cristal 2012 får 98 poäng av Richard Juhlin, 98 poäng av Wine Advocate och 98+ poäng av Vinous, och med ett genomsnittligt betyg (avg.) på 98 rankas den bland de fem bästa Cristal Rosé Champagnerna någonsin*. Lägg därtill det faktum att alla årgångarna i diagrammet nedan har ett bättre genomsnittligt betyg än den vita Cristal - och det säger en hel del.

diagram-DK+ENG+SE.png

Av de årgångar som anges ovan är det mycket jämnt mellan årgångarna 2012, 2002 och 1996. Enligt pristrender som rapporteras av wine-searcher.com har priset på 2002 Cristal Rosé ökat med 100,9 % på tio år, medan trenden är 127 % för 1996 Cristal Rosé. När det gäller kvalitet är de tre årgångarna likartade och de två föregångarna har fördubblat sitt pris på ett decennium....

*Varken 1988 eller 1979 är inkluderade här, eftersom de inte har bedömts av alla tre ovanstående kritiker, även om 1989 får 99 poäng av Vinous och 1979 dito av Richard Juhlin.

Liv-Ex:” Roséchampagnes stabila prisutveckling”

I slutet av februari 2023 gjorde Liv-ex en bedömning av Rosé-Champagnes resultat. De påpekar att under det senaste året har indexet för rosé-champagne stigit med 7,1 %, vilket nästan motsvarar uppgången på +7,6 % för Champagne 50-indexet - även om indexet för rosé-champagne har varit mer stabilt.

Champagne 50 har verkligen haft några tumultartade månader, som dominerats av större svängningar än vanligt, medan rosé Champagne inte har upplevt samma svängningar. Indexet för rosé-Champagne har haft en stark start på 2022, med en nedgång på 1,8 % i juli 2022, men sedan en uppgång på 3,4 % mellan augusti och oktober. Lägg därtill att handeln med rosé-champagne enligt Liv-ex har ökat med 17,5 % under 2023.

Rosé-champagne har blivit en allt viktigare del av marknaden för högklassig champagne under det senaste decenniet, men varför indexet för rosé-champagne är mer stabilt än indexet för Champagne 50 är svårt att fastställa med säkerhet - den mest sannolika orsaken verkar vara hög kvalitet och mycket lågt utbud. Under 2019 producerades till exempel endast 15,4 miljoner flaskor rosé-champagne, som endast utgör 5 % av den totala produktionen av champagne.

Denna 2012 Cristal Rosé finns även i magnumformat, vilket gör den ännu mer begränsad än sina motsvarigheter i vanligt format.

2012 Cristal Rosé On Magnum

Cristal Rosés resultat

Enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna* av Cristal Rosé som funnits på marknaden i minst fem år gett en genomsnittlig avkastning på 60,5 % under de senaste fem åren, vilket ger en genomsnittlig årlig avkastning på 9,9 %. Detta scenario gäller även för RareWine Invest, där alla Cristal Rosé** som vi har rekommenderat för investeringar har gett en genomsnittlig årlig avkastning på 9 % sedan det första datumet för investeringsrådgivning.

Det är också värt att påpeka att du i september 2020 kunde investera i 2012 Cristal Rosé på Magnum. Om du hade investerat då skulle du ha fått en avkastning på 38 % i dag, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 13 %.

Ovanstående bekräftar Liv-ex slutsats att rosé-champagnerna presterar på en solid och stabil nivå. Men om efterfrågan ökar ens något kommer utbudet inte att kunna hålla jämna steg - och det är här som Rosé-kategorin blir riktigt intressant.

*Årgångar: 1995, 1996, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009

** Årgångar: 2013, 2012, 2012 (MAG), 2008, 2008 (MAG) and 2005

Framtidens bästa prisvinnare?

Citatet högst upp i den här artikeln gäller Antonio Gallonis provning av 2012 års Cristal Rosé på Magnum - och här beskriver Galloni exklusiviteten hos Magnum-formatet i en redan lyxig kategori: Om du kan få tag på 2012 Cristal Rosé på Magnum, tveka inte att ta det.

Rosé-champagner produceras i mycket mer begränsade kvantiteter eftersom produktionen är betydligt mer krävande - och Liv-ex rapporterar att köpare som letar efter andra alternativ än vita champagner söker sig till varumärken som Comtes de Champagne, Dom Pérignon och Cristal på grund av deras trovärdighet.

"När detta marknadssegment utvecklas kan dock denna brist på likviditet, om den kombineras med en ökande efterfrågan, en dag göra rosé-champagner till några av de mest prisvärda som finns", säger Liv-ex.

Världens bästa champagner är mycket efterfrågade. Och handeln med dess rosa, exklusiva motsvarigheter ökar.

RareWine Invests analys

Magnum-formatet är bara lite häftigare, men de erbjuder också bättre lagringsmöjligheter och de produceras i färre kvantiteter än vanliga flaskor, vilket tillsammans gör dem mycket lämpliga som investeringsobjekt - och nu finns det tillfälle att göra det. Cristal Rosé 2012 har redan haft några år på marknaden och har sedan följts av årgång 2013 och Cristal Rosé 2014 är på väg.

Årgång 2012 har ett långt liv framför sig, och enligt Juhlin bör den kunna avnjutas tidigast från 2025 (bedömd i vanlig flaska). Wine Advocate håller med och sätter ett drickfönster på 2025-2065, också bedömt utifrån en vanlig flaskstorlek.

Cristal Rosé har historiskt sett levererat en stabil prisutveckling, och om denna 2012 års vin levererar samma resultat kommer den att passera. Den mest intressanta aspekten av detta fall är dock att man förväntar sig att den framtida efterfrågan på de exklusiva rosa bubblorna inte kan släckas av utbudet.

Cristal är ett av världens mest eftertraktade champagnemärken, och 2012 års Cristal Rosé är bland de allra bästa.

Investera i 2012 Cristal Rosé Magnum

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2012Cristal Rosé MAG1.500OC1€ 1.150
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt