Investeringstips - Champagne - 26. april 2022

Senaste utgåvan: 2014 Bollinger Grande Année triumferar i Champagne-toppen

Skyhöga poäng, imponerande Grande Année-avkastning och champagne-torkan i horisonten. Investera i den senaste utgåvan av Bollingers prestigecuvée.

"Jag dricker den när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag den när jag är ensam. När jag har sällskap anser jag att det är obligatoriskt. Jag tar en liten titt på den om jag inte är hungrig och dricker den när jag är hungrig. Annars rör jag aldrig vid det - om jag inte är törstig." - Madame Lily Bollinger

Bollingers senaste prestige succé

Ovanstående citat kan tillämpas på dagens vinälskares uppskattning av - och efterfrågan på - champagne. När det finns champagne i luften, är det handel. Det upplever vi på RareWine Invest, och det gör resten av världen också. 

Årgång 2014 av Bollingers Grande Année har nu släppts, och vi kan redan nu avslöja att detta kommer att bli en referensårgång för champagnehuset. Det här investeringstipset handlar om ett fantastiskt släpp, solid avkastning på föregångare och en rådande champagne-torkan. 

Ett champagnehus. Madame Bollinger. En världssuccé

Champagnehuset Bollinger grundades 1585, och efter de två första århundradena, när Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin och Jacques Bollinger grundade huset Ranaudin Bollinger 1829, hade huset vuxit från sin babyfas. 

Det skulle dock dröja ytterligare ett sekel innan huset verkligen fick världens ögon på sig på grund av sin bubbliga kvalitet. Och detta berodde på en kvinna i synnerhet. Hon hette Emily Law de Lauriston Boubers (Lily Bollinger). Hon gifte sig in i familjen Bollinger och efter sin mans död 1942 ägnade hon sig åt marknadsföring av champagne. Hon expanderade verksamheten och reste runt i världen. Hon gjorde Bollinger till en världssuccé.

Obligation ökar kännedomen om Bollinger

Framgång kommer inte av sig själv. Först kommer produkten, som måste innehålla stora mängder kvalitet. Därefter kommer marknadsföringen. Marknadsföring är nyckeln, och därför är det ett genidrag att Bollinger har blivit synonymt med James Bond sedan 1973. Och vem skulle inte vilja dricka samma sak som världens mest populära superspion? 

Bollinger Grande Année Bollinger Grande Année

Prestige Cuvée Grande Année

I dag är Bollinger särskilt känd för prestigecuvéen Grande Année, champagne av ett enda märke, V.V.F. (Vieilles Vignes Françaises) och den exklusiva, sent avlagrade Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Den förstnämnda är huvudpersonen i det aktuella investeringstipset och produceras endast i årgångar där kvaliteten tillåter det.

Det är svårt att särskilja de ovannämnda versionerna när det gäller kvalitet, eftersom alla är placerade i den absoluta toppen av Champagne. Och denna Bollinger Grande Année från 2014 slår till och med Vinous rekord. 

Champagnegurun berömmer Bollinger La Grande Année 2014

Richard Juhlin är väl förtrogen med världens mousserande champagne. Därför lönar det sig att vara uppmärksam när han ger sitt omdöme. Han ger 96 poäng till 2014 års Bollinger Grande Année. Wine Advocate ger 95 poäng, och Vinous ger formidabla 98 poäng, vilket sammantaget för de tre betygen ger ett genomsnitt på 96,3 poäng.  

Detta har bara överträffats en gång - årgång 2008 (96,7 poäng av alla ovanstående kritiker), som står som en både sublim och legendarisk årgång i Champagne. 

Särskilt intressant är att Juhlin också gav 96 poäng till årgången Grande Années 2008. Samma sak gäller för årgångarna 2002 och 1996, som också är flaggskeppsårgångar i Champagne. 2014 Bollinger Grande Année spelar alltså enligt Juhlin med de största. 

Lägg därtill att Vinous aldrig har gett 98 poäng eller mer till en Bollinger Grande Année. Och att dricksfönstret faktiskt inte börjar förrän 2024 och pågår fram till 2044: "Det är faktiskt en av de bästa senaste utgåvorna som jag kan minnas att jag har smakat [...] Jag kan inte rekommendera 2014 högt nog. Det är en total knock-out", säger Antonio Galloni på Vinous.

Torkan i Champagne

En pandemi skakade världen och Champagne kom inte undan. I dag har det blivit svårare att hitta champagne och enligt Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) minskade efterfrågan på champagne under 2020 på grund av Covid. Detta innebar att försäljningen under 2020 sjönk med 18 procent i volym jämfört med föregående år. 

Lyckligtvis släppte pandemins grepp och i slutet av 2020 ökade efterfrågan på det bubbliga vinet igen. Den här trenden fortsatte under 2021, vilket innebar prisökningar och rekordavkastning för investerarna, men en ny utmaning dök upp. CIVC fastställer en årlig gräns för hur mycket champagne som får produceras. Som svar på den minskade efterfrågan minskade de champagneproduktionen med 25 % under 2020 jämfört med 2019. 

Denna produktionsminskning kan inte ändras över en natt och minskad produktion och ökad efterfrågan fram till 2021 har skapat en obalans mellan utbud och efterfrågan. Dessutom har försörjningsproblemen påverkat praktiskt taget alla, vilket innebär att även om produktionen helt enkelt skulle kunna ökas, skapar bristen på glas och förpackningar till exempel stora utmaningar för producenterna. Gabe Barkley, VD för LMVH Group, förutspår att den minskade produktionen kommer att påverka marknaden i många år framöver.

Läs vår analys av vinmarknaden här

Hur Bollinger La Grande Année har presterat på Rarewine Invest

Bollinger är en gammal och välkommen bekant hos RareWine Invest. Första gången vi erbjöd Bollinger Grande Année för investering var redan i september 2019 med årgång 2008. De som investerade då har uppnått en avkastning på hela 88,9 % - ett anmärkningsvärt resultat på mindre än tre år

I juli 2020 kunde vi erbjuda Bollinger Grande Année 2012 för investeringar. Om du investerade då skulle du i dag ha uppnått en avkastning på 26,6 %. Utbudet av champagne per årgång minskar snabbt eftersom det inte finns någon betydande jakttradition. När utbudet är lågt och efterfrågan är hög återspeglas detta i priset, vilket förmodligen är en av orsakerna till den starka champagneavkastningen. 

Ovanstående avkastning är inte att ta miste på. Och 2014 års Bollinger Grande Année har fått en drömstart med fantastiska betyg som placerar den direkt efter den allra bästa årgången 2008. 

Lägg därtill det faktum att delindexet Champagne 50 på Liv-ex hade en rekordartad ökning på 40 % under 2021, som framför allt drevs av stigande priser på stora champagner - däribland Bollingers Grande Année 2005.

RareWine Invests yttrande

2014 har anslutit sig till den exklusiva klubben av husets bästa årgångar, som endast omfattar några få andra. Bollinger är bland världens bästa champagnehus och därför garanterar de kvalitet. Bollinger Grande Annèe 2014 har dock placerat sig i precis nivå över sina föregångare (förutom den sublima årgången 2008), vilket gör detta fall mer än intressant. 

Dessutom bekräftar avkastningen från tidigare årgångar av Bollinger Grande Année under RareWine Invests förvaltning Bollingers potential. Den förestående torkan i Champagne minskar inte denna potential, eftersom den sannolikt kommer att öka efterfrågan - särskilt på mogna årgångar.  

Det finns indikationer på att den framtida torkan redan har ökat efterfrågan. Visst ser vi ett massivt intresse när Champagne är tillgänglig för investeringar. Vi rekommenderar därför att du agerar snabbt om du har ett intresse för den senaste utgåvan Bollinger Grade Année från 2014.

Investera i 2014 Bollinger La Grande Année

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2014Bollinger La Grande Année750OC6€ 115
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt